Η έλευση του Σεπτεμβρίου συνιστά πάντοτε ένα ιδιαίτερο ορόσημο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με φορολογικές υποχρεώσεις, ανελαστικά έξοδα και ασφυκτικό προγραμματισμό για τις επερχόμενες δραστηριότητες.
Επιπλέον, το φετινό φθινόπωρο βρίσκει την Ελλάδα σε ένα δυσβάστακτο πλαίσιο καθώς ο διψήφιος πληθωρισμός του 2022 δημιουργεί μεγάλη πίεση στα εισοδήματα, την ώρα που τα τιμολόγια ρεύματος αυξάνονται με ρυθμούς που κατατάσσουν την χώρα μας στην πρώτη τριάδα στην Ευρώπη.
Πρωτοφανή ρεκόρ σε ρεύμα – κόστος ζωής.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην αύξηση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τρίτη για τα νοικοκυριά, την ώρα που οι μισθοί είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα προ του 2010.
Παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται στην πέμπτη θέση αναφορικά με την αύξηση του κόστους ζωής, με ιδιαίτερη επιβάρυνση στα νοικοκυριά που ανήκουν στα φτωχότερα και μεσαία στρώματα.
Η απάντηση της κυβέρνησης στα ρεκόρ ακρίβειας είναι γνωστή και τετριμμένη: ακατάσχετη επίκληση ότι πρόκειται για διεθνή κρίση – ενώ αποσιωπάται ότι άλλες χώρες πήραν έγκαιρα ουσιαστικές πρωτοβουλίες πχ. η Ισπανία και η Πορτογαλία για το ρεύμα, όπου η μεγαβατώρα είναι 3,5 φορές φθηνότερη, ενώ ο ΦΠΑ στο αέριο μειώνεται στο 5% ή η Γερμανία με την επιδότηση των μετακινήσεων με τραίνο, με απεριόριστες διαδρομές προς 9 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, έχουμε συνεχώς «μετρημένα μέτρα», επικοινωνιακά ντεμαράζ και προσφυγή, για μία ακόμη φορά, στην ατομική ευθύνη.
Η κυβέρνηση που είχε υποσχεθεί «πολλές και καλοπληρωμένες δουλείες» μετέτρεψε τους πολίτες σε κυνηγούς pass, κουπονιών και επιδομάτων για καύσιμα, ρεύμα, διακοπές, εργασία και πολιτισμό και παράλληλα, τους καλεί να αλλάξουν τις συμπεριφορές και τις προτιμήσεις τους, για να καλύψει τις δικές της ευθύνες.
Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πρώτο επτάμηνο δείχνουν ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, καθώς τα έσοδα έχουν εκτοξευτεί λόγω των φορολογικών εισπράξεων από τις ανατιμήσεις των αγαθών και τον συνακόλουθο Φ.Π.Α. (2,4 δις ευρώ) όπως κι από την επανάκαμψη του τουρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα.
Συνοπτικά, η κατάσταση έχει ως εξής: απίστευτες ανατιμήσεις σε αγαθά, κατασκευές, μεταφορές, παντού και ροές από Φ.Π.Α, οδηγούν σε αυξημένα έσοδα για την κυβέρνηση που, υπενθυμίζω, δεν προχώρησε σε καμία μείωση φορολογικών συντελεστών καθ’ όλη την διάρκεια του 2021-22. Από τα έσοδα αυτά, δηλαδή τα χρήματα των φορολογουμένων, ένα μέρος επιστρέφει σε ορισμένους δικαιούχους, με την μορφή των κουπονιών, ενώ ένα άλλο εγκολπώνεται για να αξιοποιηθεί σε πελατειακές και προεκλογικές δεσμεύσεις.
Το ίδιο παράδοξο, με την απροθυμία ή/και ανικανότητα της κυβέρνησης, λαμβάνει χώρα και στο ρεύμα, όπου επιδοτείται η αισχροκέρδεια με την εμμονή στην διατήρηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και το χρηματιστήριο ενέργειας.
Μαύρα σύννεφα στην Οικονομία – Καταβαράθρωση Δημοκρατίας
Την ίδια ώρα, οι θριαμβολογίες για την οικονομία θολώνουν καθώς τα επιτόκια των ομολόγων εκτινάσσονται άνω του 4% και δημοσιεύματα ευρωπαϊκών εφημερίδων αναδεικνύουν τα διογκούμενα προβλήματα (αύξηση του χρέους -στο 189% του ΑΕΠ- και των ελλειμάτων, χαμηλή παραγωγικότητα, μειωμένη ανταγωνιστικότητα, ελάχιστες ξένες επενδύσεις).
Και βέβαια, δεν χρειάζεται κανείς να αναφερθεί στην καταρράκωση των θεσμών και της Δημοκρατίας με το σκάνδαλο των υποκλοπών που έχει στιγματίσει την χώρα μας διεθνώς, με σειρά αναφορών και άρθρων για τις παρακολουθήσεις της κυβέρνησης που, σύντομα, θα απασχολήσουν και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτός από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Δικαιοσύνη.
Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την ακρίβεια
Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ από την πρώτη στιγμή κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, ώστε να στηριχθούν τα ευάλωτα και μεσαία στρώματα.
Συνοπτικά, για την ενέργεια, προτείνουμε επαναφορά του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ και τα δίκτυα, ανώτατο συντελεστή κέρδους στην χονδρεμπρική αγορά, αποσύνδεση της τιμής χονδρικής από το φυσικό αέριο, προστασία από τις ρευματοκοπές.
Για την ακρίβεια, δε, είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ώστε να απορροφηθεί ο πληθωρισμός, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα βασικά αγαθά, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, συντονισμένοι έλεγχοι στην αγορά, ενώ πρέπει να αξιοποιηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης για την στήριξη των επιχειρήσεων αντί για το μεθοδευμένο προσπορισμό των κονδυλίων σε συμφέροντα φιλικά προς τη Ν.Δ..
Η κρίση ως ευκαιρία
Η κρίση είναι ευκαιρία, ισχυρίζονται κάποιοι, συνήθως με κυνισμό. Η Ν.Δ. το επιβεβαιώνει έμπρακτα για να φιλοτεχνήσει μια εικόνα αποτελεσματικότητας την ώρα που είναι τροχονόμος συμφερόντων και υπερκερδών. Η αλήθεια είναι ότι δρα σαν τον πυροσβέστη που αφήνει να εξελιχθεί μια φωτιά, και μετά καυχάται ότι αποπειράται να την σβήσει.
Πράγματι η κρίση είναι ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε την ανικανότητα της κυβέρνησης να δώσει λύσεις και προοπτική στην κοινωνία, ευκαιρία να δώσουμε το τελειωτικό χτύπημα σε αυταρχισμό, δυναστείες και τζάκια, ευκαιρία να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.
Το επερχόμενο διάστημα θα φανεί ποιος έχει το δίκαιο και την αλήθεια με το μέρος του, η κυβέρνηση που θριαμβολογεί ή η κοινωνία που βιώνει συνεχόμενα αδιέξοδα και διεκδικεί αλλαγή πολιτικής.
Η απάντηση είναι προφανής.
Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης