• Latest
ΚΡΟΚΟΣ

Κρόκος Κοζάνης: Το πολύτιμο «χρυσάφι της ελληνικής γης» υπό πίεση

20 Νοεμβρίου 2025
Συγχαρητήριο Μήνυμα Δημάρχου Γρεβενών για την 18η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού

Δήμος Γρεβενών: Ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση της Δημοτικής Αρχής

26 Ιουνίου 2026
Κοζάνη: Ιατρική Ενημερωτική Διάλεξη με θέμα «Πρόληψη και Προαγωγή Υγείας»

Κοζάνη: Ιατρική Ενημερωτική Διάλεξη με θέμα «Πρόληψη και Προαγωγή Υγείας»

26 Ιουνίου 2026
Όχι στη ζωή με δόσεις  – Μήνυμα ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ για την ημέρα κατά των ναρκωτικών

Όχι στη ζωή με δόσεις – Μήνυμα ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ για την ημέρα κατά των ναρκωτικών

26 Ιουνίου 2026
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

Πτολεμαΐδα: Σήκωσαν μηχανήματα αξίας 100.000 ευρώ!!

26 Ιουνίου 2026
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Κοζάνη: Έδωσε 330 ευρώ σε αγγελία απατεώνα

26 Ιουνίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»

Π. Κουκουλόπουλος: Ξεχωριστή κάλπη στα χωριά και ενδοδημοτική αποκέντρωση, το μήνυμά μας στην ύπαιθρο

26 Ιουνίου 2026
Σιάτιστα: Ο Αγιασμός στο Μουσικό Σχολείο.  Βίντεο και φωτογραφίες

ΕΠΑΛ Σιάτιστας: Βαθμοί αποφοίτων και το μήνυμα προς όλους τους μαθητές

26 Ιουνίου 2026
ΔΕΥΑΒ, Κληροδοτήματα, Αγροβόιο, Γαλατινή και ΕΚΑΒ στη συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δήμου Βοΐου. Βίντεο

Δήμος Βοΐου: Εκλογή νέου Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου

26 Ιουνίου 2026
Χρήστος Ι. Π. Κολοβός: Μύθοι και αλήθειες για τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5

Η πραγματικότητα για την ανατίναξη εκσκαφέων από τη ΔΕΗ.. του Χρήστου Κολοβού

26 Ιουνίου 2026
γυμνασιο λυκειο σιατιστας

Συγχαρητήρια επιστολή από το Γενικό Λύκειο Σιάτιστας«Γεώργιος Παπαγεωργίου»

26 Ιουνίου 2026
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Δήμος Βοΐου: Στο  επίκεντρο  του Δημοτικού Συμβουλίου  το ΒΙΟ.ΠΑ Εράτυρας  , το νέο Σωφρονιστικό  Κατάστημα και ο Σταθμός CNG στην Νεάπολη

26 Ιουνίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

28χρονη ασελγούσε σε 15χρονη! Παρίστανε το αγόρι για να την πλησιάσει

26 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 26 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κρόκος Κοζάνης: Το πολύτιμο «χρυσάφι της ελληνικής γης» υπό πίεση

sierafm by sierafm
20 Νοεμβρίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΚΡΟΚΟΣ
0
SHARES
24
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μειώθηκε λόγω κλιματική αλλαγής η στρεμματική απόδοση – Το νέο προϊόν που λάνσαρε στην αγορά ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός.

Ο κρόκος Κοζάνης, το «χρυσάφι της ελληνικής γης», όπως αποκαλείται, είναι μία από τις καλλιέργειες που δοκιμάζονται τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και κυρίως των υψηλών θερμοκρασιών, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της στρεμματικής απόδοσης. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα η απόδοση κυμαίνεται μεταξύ 200–300 γραμμαρίων ανά στρέμμα, όταν παλιότερα η μέση απόδοση έφτανε στα 700–800 γραμμάρια.

Η φετινή συγκομιδή ολοκληρώθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και η χρονιά χαρακτηρίζεται μέτρια από τους παραγωγούς. Ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης που ιδρύθηκε το 1971 και έχει 1.000 εγγραμμένα μέλη προσπαθεί μέσω της τυποποίησης, της διεύρυνσης της γκάμας προϊόντων και της ενίσχυσης της παρουσίας του προϊόντος στις διεθνείς αγορές, να δώσει κίνητρα στους παραγωγούς να συνεχίζουν την καλλιέργεια στην περιοχή όπου ο κρόκος καλλιεργείται από τον 17ο αιώνα.

Η συγκομιδή του κρόκου ξεκίνησε φέτος περίπου στις 20 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 10 Νοεμβρίου στο σύνολο της περιοχής. Πλέον, όπως αναφέρει μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Βασίλης Μητσόπουλος, βρίσκονται σε εξέλιξη οι παραλαβές στον συνεταιρισμό από τα μέλη, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου δύο μήνες, μετά και τους σχολαστικούς καθαρισμούς που κάνουν οι παραγωγοί.

Φέτος δεν ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Ο κ. Μητσόπουλος τη χαρακτηρίζει μέτρια, με την εκτίμηση ότι θα κινηθεί «στα ίδια επίπεδα με πέρυσι», κάτι που μένει να φανεί μετά την ολοκλήρωση της παράδοσης της παραγωγής από τα μέλη του συνεταιρισμού. Σημειώνεται ότι ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης έχει το αποκλειστικό δικαίωμα συλλογής, συσκευασίας και διακίνησης του κρόκου Κοζάνης, κάτι που διασφαλίζει την ποιότητα του προϊόντος και προστατεύει τους παραγωγούς από την νοθεία.

Το στρες των φυτών από τις υψηλές θερμοκρασίες

Κατά τον πρόεδρο, «τα φυτά έχουν υποστεί στρες τα προηγούμενα χρόνια», κυρίως εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Η καλλιέργεια είναι «ξερική». Οι αλλαγές στο κλίμα με τα λίγα ή και καθόλου χιόνια το χειμώνα και το μη «κανονικό» φθινόπωρο, είναι παράγοντες που συντελούν στη μείωση της στρεμματικής απόδοσης. Ο κ. Μητσόπουλος αναφέρει ότι σήμερα η απόδοση κυμαίνεται μεταξύ 200–300 γραμμαρίων ανά στρέμμα, όταν παλιότερα η μέση απόδοση έφτανε στα 700–800 γραμμάρια.

Αυτό το σοβαρό πλήγμα στην παραγωγικότητα έχει ως συνέπεια και την αποθάρρυνση κάποιων αγροτών.

«Η χαμηλή απόδοση είχε ως αποτέλεσμα κάποια μέλη του συνεταιρισμού να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια», λέει ο κ. Μητσόπουλος.

Την τελευταία χρονιά παρέδωσαν περίπου οι 650 παραγωγοί. Η εκτίμηση σήμερα με την κροκοκαλλιέργεια ασχολούνται  600-700 άτομα περίπου στην περιοχή της Κοζάνης.

Παρά τις δυσκολίες, ο ίδιος είναι αισιόδοξος. Όπως λέει, «η καλλιέργεια παραμένει ακόμη βιώσιμη αλλά υπάρχει και δυσαρέσκεια γιατί δεν αποδίδει. Πάντως οι περισσότεροι την έχουν ως συμπληρωματικό εισόδημα» και γι΄ αυτό, εκτιμά ότι παρ΄όλες τις προκλήσεις, οι παραγωγοί θα συνεχίσουν.

«Γενικά υπάρχει μια τάση να αδειάζει η επαρχία. Δε ξέρω αν αυτό το μοτίβο το δούμε και στη δική μας περιοχή. Φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια είτε λόγω φυσικών καταστροφών όπως πλημμύρες  είτε λόγω εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών οι καλλιέργειες δεν τα πάνε και πάρα πολύ καλά και πολλοί νέοι δεν θέλουν να συνδέσουν και πάρα πολύ τη ζωή τους με μια επαγγελματική δραστηριότητα που είναι τόσο επισφαλής», όπως μας λέει.

Βέβαια στην περίπτωση του κρόκου λίγοι είναι αυτοί που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό δεν στηρίζονται δηλαδή μόνο σε αυτό το εισόδημα. Οπότε επειδή είναι συμπληρωματικό εισόδημα, ο ίδιος εκτιμά  ότι οι παραγωγοί θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην περιοχή. «Εμείς θέλουμε να συνεχίσουν οι παραγωγοί την καλλιέργεια στην περιοχή και ελπίζουμε να πάει καλύτερα η σοδειά τα επόμενα χρόνια», τονίζει.

Καινοτομία και εξαγωγές

Ο συνεταιρισμός έχει επενδύσει σε τυποποίηση του προϊόντος γεγονός που προσφέρει προστιθέμενη αξία.

Παράγει συσκευασμένο κρόκο σε μορφή στίγματος αλλά και σκόνης, ενώ πλέον κυκλοφορούν και άλλα προϊόντα όπως ροφήματα (από το 2008) και μέλι της περιοχής με κρόκο. Επιπλέον, λανσαρίστηκε πρόσφατα ένα διατροφικό συμπλήρωμα με κρόκο Κοζάνης, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο, «βελτιώνει τη διάθεση και το νευρικό σύστημα».

Αυτά τα προϊόντα φέρουν το λογότυπο του συνεταιρισμού και διατίθενται μέσα από το ηλεκτρονικό κατάστημα του συνεταιρισμού, αλλά και σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία σε όλη τη χώρα.

Το μερίδιο των εξαγωγών είναι σημαντικό – πάνω από 50% της παραγωγής εξάγεται συσκευασμένο, και κατά τις δηλώσεις του προέδρου, εξάγονται συσκευασμένα στίγματα κρόκου σε περισσότερες από 20 χώρες, με μεγαλύτερους όγκους στις ΗΠΑ και την Ελβετία.

Ένα προϊόν ΠΟΠ

Η ονομασία «Κρόκος Κοζάνης» είναι προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ). Η συγκομιδή γίνεται με τα χέρι και πρόκειται για μια απαιτητική εργασία. Η ξήρανση των στιγμάτων είναι η πιο βασική και λεπτή εργασία και απαιτεί πείρα, μεγάλη προσοχή και τέχνη. Μετά την αποξήρανση αρχίζει το ξεχώρισμα των κόκκινων στιγμάτων από τους κίτρινους στήμονες, τη γύρη και τις ξένες προσμίξεις. Η εργασία αυτή που γίνεται με το χέρι διαρκεί από 20 μέχρι και 60 ημέρες.

Στην παγκόσμια αγορά ο κύριος παραγωγός σαφράν είναι το Ιράν, που μπορεί να παράγει γύρω στους 300 τόνους, όταν η δική μας παραγωγή μεσοσταθμικά ήταν τα τελευταία χρόνια 2-3 τόνοι.

Το Ιράν παράγει πάνω από το 94% της παγκόσμιας παραγωγής, τονίζει ο κ. Μητόσπουλος, σημειώνοντας ότι το σαφράν παράγεται και στο Αφγανιστάν, στο Μαρόκο, στην Ινδία, ενώ η κατανάλωσή του γίνεται κυρίως από τις αραβικές χώρες.

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

ΠΗΓΗ

Tags: ΚΡΟΚΟΣ
Previous Post

Πώς τα όσπρια γίνονται «υπερτροφή» για την υγεία – Τα οφέλη και οι κίνδυνοι

Next Post

Η 1η συνάντηση του δικτύου εμπλεκομένων μερών του έργου GREEN LUPO (Interreg Europe) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κοζάνη

Next Post
Η 1η συνάντηση του δικτύου εμπλεκομένων μερών του έργου GREEN LUPO (Interreg Europe) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κοζάνη

Η 1η συνάντηση του δικτύου εμπλεκομένων μερών του έργου GREEN LUPO (Interreg Europe) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Κοζάνη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Γρεβενών: Ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση της Δημοτικής Αρχής
  • Κοζάνη: Ιατρική Ενημερωτική Διάλεξη με θέμα «Πρόληψη και Προαγωγή Υγείας»
  • Όχι στη ζωή με δόσεις – Μήνυμα ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ για την ημέρα κατά των ναρκωτικών
  • Πτολεμαΐδα: Σήκωσαν μηχανήματα αξίας 100.000 ευρώ!!
  • Κοζάνη: Έδωσε 330 ευρώ σε αγγελία απατεώνα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr