• Latest
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Να παταχθούν άμεσα οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες στους χώρους κατασκευής Α.Π.Ε. στην Π.Ε. Κοζάνης»

21 Μαρτίου 2025
Εκδήλωση παράδοσης και φιλοξενίας στη Λευκοπηγή Κοζάνης

Εκδήλωση παράδοσης και φιλοξενίας στη Λευκοπηγή Κοζάνης

28 Μαΐου 2025
μουσικο σχολειο σιατιστας

Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για την Α Γυμνασίου

28 Μαΐου 2025
Στις 14 και 15 Ιουνίου 2025 θα πραγματοποιηθεί το 1st «Art Vibe Festival» του Δήμου Κοζάνης στον Δημοτικό μας Κήπο

Στις 14 και 15 Ιουνίου 2025 θα πραγματοποιηθεί το 1st «Art Vibe Festival» του Δήμου Κοζάνης στον Δημοτικό μας Κήπο

28 Μαΐου 2025
κρεμαλα αυτοκτονια

Τραγωδία στη Δεσκάτη Γρεβενών – 61χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του

28 Μαΐου 2025
Δήμος Βοΐου: Εργασίες διαγράμμισης κατά μήκος της κεντρικής οδού Νεάπολης

Δρόμοι «καρμανιόλα» στη Δυτική Μακεδονία

28 Μαΐου 2025
ΠΑΙΔΙ, ΒΡΕΦΟΣ, μωρο,

Μωρό εκτοξεύτηκε 4,5 μέτρα μακριά από το αυτοκίνητο που έπεσε στο πλήθος στο Λίβερπουλ και επέζησε

28 Μαΐου 2025
Δήμος Κοζάνης: Εγκαινιάζεται την Κυριακή 1 Ιουνίου 2025 στις 8 το βράδυ, η Έκθεση Φωτογραφίας από την «Φωτοδίοδο»

Δήμος Κοζάνης: Εγκαινιάζεται την Κυριακή 1 Ιουνίου 2025 στις 8 το βράδυ, η Έκθεση Φωτογραφίας από την «Φωτοδίοδο»

28 Μαΐου 2025
Καστοριά: Σύλληψη 53χρονου για κατοχή ηρωίνης  

Καστοριά: Σύλληψη 53χρονου για κατοχή ηρωίνης  

28 Μαΐου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Η Δυτική Μακεδονία, από Περιφέρεια που ΄΄ζήλευε όλη η Ελλάδα΄΄, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τσουβαλιάζεται ως μια απλή παράγραφος του αναπτυξιακού νόμου»

28 Μαΐου 2025
Το πρόγραμμα  Εορταστικών Εκδηλώσεων Κοινότητας Εράτυρας

Ο πρόεδρος της Εράτυρας Κοζάνης, Δρ. Γιώργος Κ. Βάρκας μιλά για την κωμόπολη των γραμμάτων

28 Μαΐου 2025
Η Κοζάνη φιλοξενεί  την Τακτική Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Η Κοζάνη φιλοξενεί  την Τακτική Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

28 Μαΐου 2025
Δήμος Βοΐου: Η Σιάτιστα τιμά τους ευεργέτες της. Σε «Νικόλαος και Λεωνίδας Παπαγεωργίου» μετονομάζεται η Μ. Αλεξάνδρου

Δήμος Βοΐου: Η Σιάτιστα τιμά τους ευεργέτες της. Σε «Νικόλαος και Λεωνίδας Παπαγεωργίου» μετονομάζεται η Μ. Αλεξάνδρου

28 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 29 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καλλιόπη Βέττα: «Να παταχθούν άμεσα οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες στους χώρους κατασκευής Α.Π.Ε. στην Π.Ε. Κοζάνης»

sierafm by sierafm
21 Μαρτίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Βέττα Καλλιόπη
0
SHARES
12
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης.

Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα: «Σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στην κατασκευή Α.Π.Ε. στην Π.Ε. Κοζάνης».

Η ερώτηση, την οποία συνυπογράφει ο Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Γαβρήλος, αναδεικνύει το πρόβλημα με την παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας στους χώρους κατασκευής Α.Π.Ε., σε έναν τομέα όπου, ελέω της οικονομικής στασιμότητας που προκλήθηκε από την βίαιη απολιγνιτοποίηση, είναι από τους μοναδικούς με προσφορά -πρόσκαιρης- εργασίας στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται, ειδικά σε φωτοβολταϊκό πάρκο που κατασκευάζεται στην Ακρινή, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για καταστρατήγηση των κανονισμών ασφαλείας, υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, δεν τηρείται το προβλεπόμενο οχτάωρο και πενθήμερο, δεν πληρώνονται υπερωρίες και δεν υπάρχουν μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων (μάσκες και γυαλιά) σε μια περιοχή που αιωρούνται χώματα και τέφρες από τα παρακείμενα ορυχεία.

Παράλληλα, δεν υπάρχει ενημέρωση για τους κανόνες ασφαλείας καθώς, ενδεικτικά, σε ερώτηση εργαζομένου για το πρωτόκολλο σε περίπτωσης φωτιάς, η απάντηση είναι «τρέξε να σωθείς», ενώ δυσχερής και απομακρυσμένη είναι η πρόσβαση σε τουαλέτα, νερό και ανάπαυση.

Τέλος, όπως επισημαίνει η κ. Βέττα, οι υπεργολάβοι που έχουν αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου, προβαίνουν σε απειλές προς τους εργαζόμενους για να αποφύγουν τις καταγγελίες, ενώ πρόσφατα υπήρξε διακοπή σύμβασης εργαζομένων, καθώς θεωρήθηκαν ως υπαίτιοι για διαμαρτυρία προς την εργολαβική εταιρία.

Όπως προσθέτει η Βουλευτής, τα περιστατικά αυτά πρέπει να κινητοποιήσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να ελέγξουν και να σταματήσουν άμεσα την εργοδοτική αυθαιρεσία και καταπίεση.

Τέλος, στην ερώτηση υπενθυμίζεται ότι στην Ακρινή διαδραματίστηκε ένα επεισόδιο ακραίας παραπλάνησης, αδιαφορίας και αγνόησης της λαϊκής βούλησης καθώς η κυβέρνηση, παρά τα αντιθέτως υπεσχημένα, ναρκοθέτησε τη νομοθετημένη διάταξη για μετεγκατάσταση του οικισμού, ενάντια στην πλειοψηφική βούληση των πολιτών.

Ως εκ τούτου, ζητούνται όλα τα αποτελέσματα των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας στους τομείς κατασκευής Α.Π.Ε. στην Δυτική Μακεδονία, ενώ τίθενται τα κάτωθι ερωτήματα στην αρμόδια Υπουργό:

1.Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να ελεγχθούν οι καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στην κατασκευή Α.Π.Ε. στην περιοχή της Ακρινής αλλά και γενικότερα στην Δυτική Μακεδονία.;

2.Θα διερευνήσει άμεσα τις καταγγελίες για απομάκρυνση των διαμαρτυρόμενων εργαζομένων;

3.Θα διενεργηθούν έλεγχοι σε σχέση με την συμμόρφωση των εταιριών και των υπεργολάβων στα θέματα υγιεινής κι ασφάλειας στην εργασία;

ΕΡΩΤΗΣΗ και Α.Κ.Ε

Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: «Σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στην κατασκευή Α.Π.Ε. στην Π.Ε. Κοζάνης»

Η αιφνιδιαστική, μονομερής και πρόχειρη απόφαση του Πρωθυπουργού για παύση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην Δυτική Μακεδονία, δημιούργησε μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις, η κυριότερη εκ των οποίων είναι η κατακρήμνιση της προσφοράς εργασίας στην περιοχή.

Σήμερα, έξι σχεδόν χρόνια μετά, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, τα ανεφάρμοστα προγράμματα και την «βροχή» εκατομμυρίων, η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι τα σχέδια μένουν ανεφάρμοστα, οι χρηματοδοτήσεις βαλτώνουν και το σύνολο των εκκρεμοτήτων παραμένουν άλυτες, την ώρα που ο ενεργός πληθυσμός ωθείται σε εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση.

Μία από τις ελάχιστες δυνατότητες όσων έχουν παραμείνει είναι η εργασία στην κατασκευή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), ένας κλάδος που ελέω της έλλειψης Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου, αναπτύσσεται χωρίς ρυθμιστικές πρόνοιες. Πρόκειται για μια εργασία με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, ελάχιστη προστιθέμενη αξία στην περιοχή και συνήθως υπαμειβόμενη.

Επιπρόσθετα, ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στους συγκεκριμένους χώρους εργασίας. Ενδεικτικά, σε πρόδρομες εργασίες τοποθέτησης καλωδίων σε πάρκο φωτοβολταικών που γίνεται στην περιοχή της Ακρινής, υπάρχουν πλείστες αναφορές για παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας.

Οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με καταγγελίες, δουλεύουν παραπάνω ώρες και μέρες από τις δηλωμένες, χωρίς να πληρώνονται τις δεδουλευμένες, αδήλωτες υπερωρίες.

Οι συνθήκες εργασίας είναι εξοντωτικές με συνεχόμενα δεκάωρα, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για εργαζόμενους που αντιμετώπισαν ακόμη και αλλεργικό σοκ. Επίσης, δεν υπάρχουν μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων (π.χ. μάσκες και γυαλιά) σε μια περιοχή που αιωρείται στην ατμόσφαιρα χώμα και τέφρα από τα παρακείμενα ορυχεία.

Παράλληλα, δεν υφίσταται καμία ενημέρωση και εκπαίδευση για τους κανόνες ασφαλείας σε περίπτωση π.χ. πυρκαγιάς, καθώς η μόνη οδηγία είναι «τρέξε να σωθείς»

Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν υπάρχουν επαρκείς τουαλέτες και σημεία υδροδότησης, δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα διαλείμματα για ανάπαυση και διατροφή, ενώ δεν υπάρχουν καν αποδυτήρια και σημεία ξεκούρασης.

Τέλος, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι συγκεκριμένοι υπεργολάβοι που έχουν αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου προβαίνουν σε ευθείες απειλές προς τους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι όποιος κάνει καταγγελία θα βρεθεί εκτός εργασίας.

Πράγματι, με αφορμή πρόσφατο περιστατικό εναντίωσης εργαζομένου και διαμαρτυρίας στην εργολαβική εταιρία, απομακρύνθηκαν αρκετοί εργαζόμενοι από το έργο, καταδεικνυόμενοι ως υπαίτιοι για την καταγγελία.

Να σημειωθεί επίσης, ότι η Ακρινή είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανομίας, αδιαφορίας, παραπλάνησης και αγνόησης της λαϊκής βούλησης των πολιτών καθώς, παρά τις υποσχέσεις των νυν κυβερνητικών στελεχών για εφαρμογή του νόμου για μετεγκατάσταση του οικισμού -λόγω, εκτός των άλλων, των σοβαρών οχλήσεων και των προβλημάτων υγείας που προκύπταν από το παρακείμενο ορυχείο της Δ.Ε.Η. αλλά και παρά το δημοψήφισμα των πολιτών-, η προβλεπόμενη μετεγκατάσταση ακυρώθηκε.

Επιπρόσθετα, οι συγκεκριμένες συνθήκες παραβίασης της εργασιακής νομοθεσίας δεν απαντώνται μόνο στο προκείμενο πάρκο Α.Π.Ε. στην Ακρινή, αλλά είναι κοινός τόπος σε αυτό τον κλάδο στην Δυτική Μακεδονία, όπως προκύπτει από τις αναφορές των Εργατικών Κέντρων, των συλλόγων και των εργαζομένων.

Επειδή υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας στους χώρους κατασκευής Α.Π.Ε. που θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους,

Επειδή η εξέλιξη αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων,

Επειδή η οικονομική πραγματικότητα στην Δυτική Μακεδονία, ελέω της βιαστής και πρόχειρης απολιγνιτοποίησης, είναι ζοφερή και τα φαινόμενα εργοδοτικής ασυδοσίας πληθαίνουν.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να ελεγχθούν οι καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας στην κατασκευή Α.Π.Ε. στην περιοχή της Ακρινής αλλά και γενικότερα στην Δυτική Μακεδονία.;

2.Θα διερευνήσει άμεσα τις καταγγελίες για απομάκρυνση των διαμαρτυρόμενων εργαζομένων;

  1. Θα διενεργηθούν έλεγχοι σε σχέση με την συμμόρφωση των εταιριών και των υπεργολάβων στα θέματα υγιεινής κι ασφάλειας στην εργασία;

Επιπροσθέτως, ζητούνται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και αποτελέσματα των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας στους τομείς κατασκευής Α.Π.Ε. στην Δυτική Μακεδονία

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

 

Tags: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΕΤΤΑ
Previous Post

Δήμος Σερβίων: Καθαρισμός και συντήρηση οικοπέδων ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2025

Next Post

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Π.Ε. Κοζάνης: Ετήσιος χορός την Κυριακή 23 Μαρτίου

Next Post
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Π.Ε. Κοζάνης: Ετήσιος χορός την Κυριακή 23 Μαρτίου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Εκδήλωση παράδοσης και φιλοξενίας στη Λευκοπηγή Κοζάνης
  • Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας: Συνεχίζονται οι αιτήσεις για την Α Γυμνασίου
  • Στις 14 και 15 Ιουνίου 2025 θα πραγματοποιηθεί το 1st «Art Vibe Festival» του Δήμου Κοζάνης στον Δημοτικό μας Κήπο
  • Τραγωδία στη Δεσκάτη Γρεβενών – 61χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του
  • Δρόμοι «καρμανιόλα» στη Δυτική Μακεδονία

Πρόσφατα σχόλια

  1. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  2. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  3. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  4. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
  5. Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου – kastoria365 – καστορια 365 στο Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr