• Latest
«Καμπανάκι» για εξάπλωση θανατηφόρου «σούπερ μύκητα» στην Ευρώπη

«Καμπανάκι» για εξάπλωση θανατηφόρου «σούπερ μύκητα» στην Ευρώπη

6 Μαΐου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Ιωνίας – Αποκλεισμός διέλευσης βαρέων οχημάτων από τη γέφυρα

10 Ιουνίου 2026
Το πρόγραμμα των 44ων Λασσανείων του Δήμου Κοζάνης

Το πρόγραμμα των 44ων Λασσανείων του Δήμου Κοζάνης

10 Ιουνίου 2026
Δήμος Βοΐου: Με την συμμετοχή γονέων και μαθητών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης στο δημοτικό σχολείο Νεάπολης- Νέα παιδική χαρά στο Νηπιαγωγείο

Δήμος Βοΐου: Με την συμμετοχή γονέων και μαθητών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης στο δημοτικό σχολείο Νεάπολης- Νέα παιδική χαρά στο Νηπιαγωγείο

10 Ιουνίου 2026
Οι μάστορες της Γαλατινής.  Ελάχιστοι πλέον στο επάγγελμα

Οι μάστορες της Γαλατινής. Ελάχιστοι πλέον στο επάγγελμα

10 Ιουνίου 2026
Τσοτύλι: Survivor για την έναρξη του καλοκαιριού

Τσοτύλι: Survivor για την έναρξη του καλοκαιριού

10 Ιουνίου 2026
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος: Να προτεραιοποιηθεί η Δυτική Μακεδονία, με εφαρμογή της Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης, στην κατανομή των 5.467 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

10 Ιουνίου 2026
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Βελβεντό Κοζάνης, η μουσική συναυλία με τίτλο «Παίζουμε για τη Ζωή»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Βελβεντό Κοζάνης, η μουσική συναυλία με τίτλο «Παίζουμε για τη Ζωή»

10 Ιουνίου 2026
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σερβίων ετών 2024 – 2025

10 Ιουνίου 2026
Γρεβενά: Συναντήσεις στο Υπουργείο Υποδομών για τον Ε65

Ε65: Η μεγάλη ώρα φθάνει!

10 Ιουνίου 2026
Παρουσίαση Συλλογικού Τόμου για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Παύλο: «Όπως τον έζησα! Άγνωστες στιγμές ενός Επισκόπου αγάπης»

Παρουσίαση Συλλογικού Τόμου για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Παύλο: «Όπως τον έζησα! Άγνωστες στιγμές ενός Επισκόπου αγάπης»

10 Ιουνίου 2026
Φλώρινα: Πήγε να πάρει τα ναρκωτικά από την καβάντζα και κατέληξε στο τμήμα!

Φλώρινα: Πήγε να πάρει τα ναρκωτικά από την καβάντζα και κατέληξε στο τμήμα!

10 Ιουνίου 2026
Πλατανιά Βοΐου: Η αρκούδα μπαίνει σε αυλή και ανεβαίνει στα δέντρα.  Βίντεο

Πλατανιά Βοΐου: Η αρκούδα μπαίνει σε αυλή και ανεβαίνει στα δέντρα. Βίντεο

10 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 10 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Καμπανάκι» για εξάπλωση θανατηφόρου «σούπερ μύκητα» στην Ευρώπη

sierafm by sierafm
6 Μαΐου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
«Καμπανάκι» για εξάπλωση θανατηφόρου «σούπερ μύκητα» στην Ευρώπη
0
SHARES
106
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Ο Aspergillus εξαπλώνεται ταχύτατα λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και γίνεται ολοένα πιο ανθεκτικός στα φάρμακα – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.
Η κλιματική αλλαγή οδηγεί στην εξάπλωση ενός φονικού μύκητα που μπορεί να μολύνει εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως – προειδοποιούν οι ειδικοί.

Ο Aspergillus είναι ένας τύπος μούχλας που βρίσκεται παντού γύρω μας – στον αέρα, στο έδαφος, στα τρόφιμα και στην οργανική ύλη που αποσυντίθεται.

Αν τα σπόρια του εισέλθουν στους πνεύμονες, οι μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν σε όγκους στο μέγεθος μπάλας του τένις, προκαλώντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα – μια κατάσταση που ονομάζεται ασπεργίλλωση. Η λοίμωξη μπορεί στη συνέχεια να εξαπλωθεί στο δέρμα, τον εγκέφαλο, την καρδιά ή τα νεφρά και να σκοτώσει.

Οι ερευνητές λένε ότι η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας τροφοδοτεί την ανάπτυξη και την εξάπλωση του ασπέργιλλου σε όλη την Ευρώπη, αυξάνοντας τον κίνδυνο της θανατηφόρας ασθένειας.

Οι διεισδυτικές μυκητιασικές λοιμώξεις όπως η ασπεργίλλωση εκτιμάται ότι προκαλούν ήδη τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, καθηγητής Norman Van Rhijn, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσαν στους Financial Times ότι ο κόσμος πλησιάζει σε ένα «σημείο καμπής» όσον αφορά την εξάπλωση των παθογόνων μυκήτων.

«Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και για ηπειρωτικές μετατοπίσεις στην κατανομή των ειδών. Σε 50 χρόνια, τα πράγματα που αναπτύσσονται – και τα πράγματα που μας μολύνουν – θα είναι τελείως διαφορετικά», σημειώνουν.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αρρωσταίνουν από την εισπνοή των σπορίων του ασπέργιλλου, οι λοιμώξεις γίνονται όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν όταν εκδηλωθούν.

Αυτοί που διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο είναι οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – λόγω παθήσεων όπως το άσθμα, η κυστική ίνωση ή ο διαβήτης, ή ως αποτέλεσμα θεραπειών όπως η χημειοθεραπεία.

Νέες έρευνες δείχνουν ότι ο Aspergillus fumigatus, που υπάρχει ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε μεγάλα τμήματα της βόρειας Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής.

Μέσα στα επόμενα 75 χρόνια, θα μπορούσε να φτάσει ακόμη στον Βόρειο Πόλο, εκθέτοντας ενδεχομένως επιπλέον εννέα εκατομμύρια ανθρώπους σε μόλυνση.

Ένα ακόμη είδος που παρουσιάζεται στη μελέτη, ο Aspergillus flavus, προκαλεί επίσης ανησυχία. Συνδέεται κι αυτό με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και παράγει αφλατοξίνες – χημικές ουσίες που σχετίζονται με τον καρκίνο και σοβαρές ηπατικές βλάβες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες και τα επίπεδα CO₂ επιταχύνουν την παραγωγή αυτών των επικίνδυνων τοξινών.

Ο Darius James, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε στους FT: «Υπάρχουν σοβαρές απειλές από αυτόν τον οργανισμό τόσο από την άποψη της ανθρώπινης υγείας όσο και της ασφάλειας των τροφίμων».

Σύμφωνα με τη μελέτη, η εξάπλωση των μυκήτων αυτών θα μπορούσε τελικά να εξαφανίσει τα υπάρχοντα ενδιαιτήματα σε χώρες της Αφρικής και της Βραζιλίας, διαταράσσοντας οικολογικά συστήματα που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας.

Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν παράλληλα ότι το παθογόνο θα μπορούσε να γίνει ανθεκτικό στη θεραπεία. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υπερβολική χρήση αντιμυκητιασικών φαρμάκων στην ιατρική και τη γεωργία, η οποία έχει ενθαρρύνει την ανάπτυξη πιο τοξικών στελεχών του μύκητα που είναι ανθεκτικά σε υψηλές δόσεις των φαρμάκων, γνωστών ως αζόλες.

Οι μύκητες επίσης αναπαράγονται και εξελίσσονται πολύ πιο γρήγορα από τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι, όσο περισσότερο αυτοί οι οργανισμοί έρχονται σε επαφή με αντιμυκητιασικά φάρμακα, τόσο πιο πιθανό είναι να αναδυθούν ανθεκτικά στελέχη – ή αλλιώς σούπερ-μύκητες. Μια άλλη αιτία είναι η χρήση ανθρώπινων αντιμυκητιασικών θεραπειών για την προστασία των καλλιεργειών και των φυτών από μυκητολογικές ασθένειες.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν τώρα πως η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει αυτούς τους κινδύνους: Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, πρέπει να καλύψουμε σημαντικά ερευνητικά κενά – υποστηρίζουν. Παρά την επείγουσα αυτή έκκληση, όμως, η έρευνα και η θεραπεία των μυκητιασικών λοιμώξεων παραμένει ανησυχητικά υποχρηματοδοτούμενη.

Πηγή

Tags: ΜΥΚΗΤΑΣ
Previous Post

Προκήρυξη πέντε (5) θέσεων καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Next Post

Εξιχνιάστηκαν τρεις περιπτώσεις κλοπής με τη μέθοδο του εναγκαλισμού σε περιοχή της Πτολεμαΐδας

Next Post
κλοπη αλυσιδας

Εξιχνιάστηκαν τρεις περιπτώσεις κλοπής με τη μέθοδο του εναγκαλισμού σε περιοχή της Πτολεμαΐδας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της οδού Ιωνίας – Αποκλεισμός διέλευσης βαρέων οχημάτων από τη γέφυρα
  • Το πρόγραμμα των 44ων Λασσανείων του Δήμου Κοζάνης
  • Δήμος Βοΐου: Με την συμμετοχή γονέων και μαθητών ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανάπλασης στο δημοτικό σχολείο Νεάπολης- Νέα παιδική χαρά στο Νηπιαγωγείο
  • Οι μάστορες της Γαλατινής. Ελάχιστοι πλέον στο επάγγελμα
  • Τσοτύλι: Survivor για την έναρξη του καλοκαιριού

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr