• Latest
πονος κοιλια

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η εξέταση που θα αντικαταστήσει την κολονοσκόπηση

12 Απριλίου 2019
Οι επιτυχίες του Κέντρου Αγγλικής Γλώσσας Ζωή Κωτούλα στη Γαλατινή

Οι επιτυχίες του Κέντρου Αγγλικής Γλώσσας Ζωή Κωτούλα στη Γαλατινή

12 Σεπτεμβρίου 2025
ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΕΡΒΙΑ

Πτολεμαΐδα: Ξεκινά η εμποροπανήγυρη

12 Σεπτεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: Η ασφάλεια των πολιτών είναι βασική προϋπόθεση ευημερίας και εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς

Καλλιόπη Βέττα: Η ασφάλεια των πολιτών είναι βασική προϋπόθεση ευημερίας και εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς

12 Σεπτεμβρίου 2025
Δήμος Σερβίων: Υπογραφή σύμβασης για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στην Δ.Κ. Τρανοβάλτου

Νέο Βρεφικό Τμήμα στα Σέρβια – Στήριξη στις οικογένειες και τους νέους γονείς

12 Σεπτεμβρίου 2025
ΑΤΜ, ΤΡΑΠΕΖΑ, χρημα

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Σέρβια

12 Σεπτεμβρίου 2025
Κ. Κόλλιας: Ο προϋπολογισμός αποδεικνύει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας

Τοποθέτηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας για το σχέδιο δημιουργίας δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης απορριμματογενων ενεργειακών πρώτων υλών (ΑΕΠΥ) από αστικά στέρεα απόβλητα (ΑΣΑ)

12 Σεπτεμβρίου 2025
ΑΜΕΑ

Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Υποβολή υποψηφιοτήτων

12 Σεπτεμβρίου 2025
Κοζάνη: 65χρονος καλλιεργούσε κάνναβη στο σπίτι του

Κοζάνη: 65χρονος καλλιεργούσε κάνναβη στο σπίτι του

12 Σεπτεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Το πρώτο φιλικό παιχνίδι του Μακεδονικού

Φιλικός αγώνας: Μακεδονικός Σιάτιστας- Γράμμος Μαυροχωρίου

12 Σεπτεμβρίου 2025
Εργατικό Κέντρο Κοζάνης: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε  για το θέμα της καύσης απορριμμάτων

Εργατικό Κέντρο Κοζάνης: Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤ.Ε.Ε  για το θέμα της καύσης απορριμμάτων

12 Σεπτεμβρίου 2025
ΚΡΑΣΙ

Εταιρία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας – Διεθνές Συνέδριο Εναρκτήριας Εκδήλωσης του έργου EnoGastroDEST

12 Σεπτεμβρίου 2025
Ο Δήμος Κοζάνης στηρίζει την κοινωνική καινοτομία και την κυκλική οικονομία

Ο Δήμος Κοζάνης στηρίζει την κοινωνική καινοτομία και την κυκλική οικονομία

12 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η εξέταση που θα αντικαταστήσει την κολονοσκόπηση

sierafm by sierafm
12 Απριλίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
πονος κοιλια
1
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, μία ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Wisconsin ανακάλυψε τέσσερις βιοδείκτες πρωτεϊνών που συνδέονται με προκαρκινικές αλλοιώσεις οι οποίες είναι πολύ πιθανό να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου είναι ιάσιμες αρκεί να διαγνωστούν νωρίς. Παρότι αυτό θα έπρεπε να καθιστά ξεκάθαρη την ανάγκη των προληπτικών εξετάσεων, εντούτοις στην περίπτωση των διαγνωστικών τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου – ουσιαστικά της κολονοσκόπησης -, παρατηρείται το παράδοξο είτε της μη συμμόρφωσης είτε της υπερδιάγνωσης και υπερθεραπείας.

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε μία εξέταση αίματος για την διάγνωση του καρκίνου, προσθέτοντας ένα ακόμη διαγνωστικό τεστ στην φαρέτρα των εξετάσεων με σκοπό τη μείωση της υπερ-θεραπείας υγειών ασθενών.

«Αυτή η μελέτη προσεγγίζει την πιθανότητα εντοπισμού ορισμένων αιματολογικών δεικτών μέσω μίας ελάχιστα επεμβατικής διαδικασίας όπως είναι η εξέταση αίματος, η οποία θα μειώνει την υπερδιάγνωση», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Bill Dove.

Η βασική εξέταση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση. Για να γίνει η εξέταση πρέπει να προηγηθεί καθαρισμός του εντέρου με δίαιτα και καθαρτικά. Ο σωστός καθαρισμός είναι απαραίτητος γιατί αλλιώς η εξέταση δεν είναι αξιόπιστη. Η κολονοσκόπηση επιτρέπει όχι μόνο τη λήψη βιοψιών για ιστολογική ανάλυση, αλλά και την θεραπεία, όπως είναι η άμεση αφαίρεση πολύποδα.

Μία άλλη διαγνωστική εξέταση είναι η κολονογραφία με αξονική τομογραφία, που βασίζεται σε λήψη εικόνων μέσω αξονικού τομογράφου από τον αυλό του παχέος εντέρου. Η μέθοδος είναι απεικονιστική, οπότε εάν εντοπιστεί κάτι ανησυχητικό που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω ή πρέπει να γίνει αφαίρεση πολύποδα, τότε γίνεται κολονοσκόπηση.

Στις μελέτες ασθενών που υποβλήθηκαν σε αξονική κολονογραφία διαπιστώθηκε ότι η πλειονότητα των μικρών πολυπόδων που εντοπίζονται δεν εξελίσσονται σε κακοήθεια, οπότε η επέμβαση αφαίρεσής τους είναι αχρείαστη.

Για να περιοριστούν οι περιπτώσεις υπερ-θεραπείας, οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη, αναζήτησαν δείκτες (πρωτεΐνες) με αυξημένες τιμές στο αίμα ασθενών με αναπτυσσόμενους προ-καρκινικούς ή καρκινικούς πολύποδες.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δείγματα αίματος 90 ασθενών που υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση – οι οποίοι χωρίστηκαν σε χαμηλού ή υψηλού κινδύνου προ-καρκινικούς πολύποδες και 31 ασθενών με υπολογιστική τομογραφική κολονογραφία οι οποίοι τέθηκαν υπό παρακολούθηση χωρίς να αφαιρεθούν οι πολύποδες.

Ακολούθως οι επιστήμονες επέλεξαν 19 πρωτεΐνες οι οποίες είχε παρατηρηθεί πως ήταν υψηλές σε ζωικά μοντέλα καρκίνου του παχέος εντέρου και εφάρμοσαν μία τεχνική που είναι γνωστή ως φασματομετρία μάζας για να υπολογίσουν τις συγκεντρώσεις των πρωτεϊνών στο αίμα των ασθενών.

Λόγω του ότι ήδη γνώριζαν τα αποτελέσματα της κολονοσκόπησης κάθε ασθενούς, οι ερευνητές μπορούσαν να συσχετίσουν τα ευρήματα των αιματολογικών δεικτών των ασθενών με την διάγνωση των ασθενών, επιτρέποντάς τους να ανακαλύψουν ποιοι δείκτες – εφόσον υπάρχουν – συσχετίζονται με αναπτυσσόμενους ή καρκινικούς πολύποδες.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Melanie Ivancic εντόπισε υψηλά επίπεδα σε τέσσερις πρωτεΐνες που συσχετίζονταν με πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου στους ασθενείς που μελέτησε.

«Δεν περιμέναμε ότι θα μπορούσαμε να βρούμε προγνωστικούς βιοδείκτες για τόσο μικρούς και προ-καρκινικούς πολύποδες στους ανθρώπους, όμως το κάναμε», δήλωσε ο Δρ. Dove.

«Πιστεύουμε πως η επιτυχία στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να έλθει από συνδυασμό πολλαπλών διαγνωστικών στρατηγικών», δήλωσε ο Δρ. Dove. «Η δική μας μελέτη αναφέρει δείκτες που αν και είναι μέτριας ισχύος, μπορούν να συνεισφέρουν στο σύνολο των διαγνωστικών προσεγγίσεων για την ανίχνευση των αναπτυσσόμενων προκαρκινικών αδενωμάτων του παχέος εντέρου».

Πηγή:aftodioikisi.gr

Tags: πονος
Previous Post

Κοινωνικός Τουρισμός 2019: Οι δικαιούχοι & οι προϋποθέσεις

Next Post

Τελείωσαν τα ψέμματα κ. Καρυπίδη, η ώρα της κρίσης πλησιάζει.

Next Post
κινημα αλλαγης, κιναλ

Τελείωσαν τα ψέμματα κ. Καρυπίδη, η ώρα της κρίσης πλησιάζει.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Οι επιτυχίες του Κέντρου Αγγλικής Γλώσσας Ζωή Κωτούλα στη Γαλατινή
  • Πτολεμαΐδα: Ξεκινά η εμποροπανήγυρη
  • Καλλιόπη Βέττα: Η ασφάλεια των πολιτών είναι βασική προϋπόθεση ευημερίας και εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς
  • Νέο Βρεφικό Τμήμα στα Σέρβια – Στήριξη στις οικογένειες και τους νέους γονείς
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ για το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Σέρβια

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr