• Latest
ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα ποτά που θεωρείς «αθώα» αλλά δεν είναι!

11 Μαΐου 2021
Έρχονται νέα μέτρα για τα ηλεκτρικά πατίνια – Υποχρεωτική ασφάλιση και πλήρης απαγόρευση σε ανηλίκους

Χειροπέδες σε 42χρονο πατέρα μετά από τροχαίο που είχε με το πατίνι ο 11χρονος γιος του

17 Οκτωβρίου 2026
Καθηγητής Λυκείου κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε μαθήτρια – Τέθηκε σε αργία

80χρονος πρότεινε λεφτά σε ανήλικη για να ασελγήσει!

17 Οκτωβρίου 2026
Καύσιμα: Έρχονται αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης- Πόσο θα κοστίσει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Επίδομα θέρμανσης: Στις 10 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα

17 Οκτωβρίου 2026
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Προσλήψεις παιδαγωγών στο Δήμο Σερβίων

17 Οκτωβρίου 2026
17χρονος με ηλεκτρικό πατίνι έπεσε πάνω σε άλογο – σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Σοβαρό ατύχημα σε κυνήγι – Τραυματισμός ατόμου από όπλο – Συναγερμός στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο

17 Οκτωβρίου 2026
Χειρουργήθηκε ο παίκτης του Μακεδονικού Σιάτιστας Δημήτρης Τζημολάκας.

Χειρουργήθηκε ο παίκτης του Μακεδονικού Σιάτιστας Δημήτρης Τζημολάκας.

17 Οκτωβρίου 2026
Σούπερ μάρκετ, super market

Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά

17 Οκτωβρίου 2026
χρημα

Συνελήφθη άνδρας με δεκάδες πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ

17 Οκτωβρίου 2026
αστυνομια, συλληψη

Έπιασαν 37χρονο αλλοδαπό στη Φλώρινα, για ληστεία στην Ιταλία

17 Οκτωβρίου 2026
Καστοριά: Νέα σύλληψη μεθυσμένου οδηγού – Πέντε φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο έδειξε το αλκοτέστ

Γρεβενά: Τα ήπιε και οδηγούσε – Του πήραν το δίπλωμα

17 Οκτωβρίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε Βόιο και Κοζάνη από Τρίτη έως Παρασκευή

17 Οκτωβρίου 2026
Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Βίκινγκ: «Φουριόζοι» οι Κροάτες

Μπάγερν Μονάχου – Λειψία: Το κοντέρ έγραψε… 12-1!

17 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 18 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τα ποτά που θεωρείς «αθώα» αλλά δεν είναι!

sierafm by sierafm
11 Μαΐου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΚΑΡΚΙΝΟΣ
0
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αγαπημένα ποτά όλων και ιδίως των νέων, τα σακχαρούχα ποτά, όπως αναψυκτικά και συσκευασμένοι χυμοί φαίνεται πως αποτελούν σημαντική απειλή για την υγεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία.

Επικίνδυνα αποδεικνύονται τα σακχαρούχα ποτά όπως τα αναψυκτικά για τις γυναίκες καθώς, σύμφωνα με νέα έρευνα με επικεφαλής ερευνητές από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, η συχνή κατανάλωσή τους κατά την εφηβεία (13-18 ετών) αλλά και την ενήλικη ζωή αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου πριν την ηλικία των 50 ετών.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Gut παρέχει σημαντικές νέες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο που καταγράφει αυξητικές τάσεις σε νέους ανθρώπους κάτω των 50 ετών, χρήσιμες για τη δημόσια υγεία και τις πολιτικές που πρέπει να χαραχθούν προς μείωση της κατανάλωσης σακχάρων από τον πληθυσμό.

Ειδικότερα, μόλις 237 ml την ημέρα (για την ακρίβεια 236,5) σχετίστηκαν με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία κατά 16%, ενώ διπλάσιες ή παραπάνω ήταν οι πιθανότητες από μεγαλύτερη ημερήσια κατανάλωση συγκριτικά με γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα από 237 ml.

Η εφηβεία αποδείχτηκε κρισιμότερη για τις μελλοντικές πιθανότητες καρκίνου πριν τα 50· στη σημαντική αυτή περίοδο για την ανάπτυξη, κάθε μερίδα 237 ml συνδέθηκε με αύξηση του κινδύνου κατά 32%.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τη μελέτη Nurses’ Health Study II, ένα ερευνητικό πρόγραμμα με μεγάλο πληθυσμιακό δείγμα που παρακολούθησε την υγεία 116.500 σχεδόν νοσηλευτριών για το διάστημα 1991-2015.

Ανά τετραετία, οι συμμετέχουσες καλούνταν να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια  σχετικά με τη διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένων τον κατά εκτίμηση ποσοτήτων ποτών που έπιναν. Στις 41.000 εξ αυτών, ζητήθηκε να ανακαλέσουν τα ποτά που συνήθως κατανάλωναν κατά την εφηβεία τους.

 Στο σύνολο των γυναικών καταγράφηκαν 109 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία και, παρά το μικρό μέγεθος, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα αναδεικνύουν τον επιβλαβή χαρακτήρα της υπέρμετρης κατανάλωσης σακχάρων, τα οποία έχουν συνδεθεί επιπλέον με την παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο. Πρόκειται για παθήσεις που, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες της επιστημονικής ομάδας, έχουν συνδεθεί με πρόωρη εμφάνιση αυτού του καρκίνου λόγω διαταραχής σε μηχανισμούς όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη.
Τέλος, ένα ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης ήταν η μείωση των πιθανοτήτων καρκίνου του παχέος εντέρου από ροφήματα όπως το γάλα ή ο καφές ωστόσο, καθώς πρόκειται για μελέτης παρατήρησης, δεν προκύπτει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των ποτών και της νόσου, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι βέβαια προέκριναν την κατανάλωση των παραπάνω ροφημάτων έναντι των σακχαρούχων ποτών.

Ζήτημα δημόσιας υγείας

Όπως και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών σημειώνει αύξηση στους νέους τα τελευταία 20 χρόνια, ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα εφήβων και νέων ενηλίκων 20 έως 34 ετών. Πρόκειται για συνήθεια που έχει συνδεθεί με μεταβολικά προβλήματα υγείας όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.

 Η σχέση τους με τον καρκίνο του παχέος εντέρου αναδεικνύει την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων για την πετυχημένη πρόληψη αυτού του καρκίνου, υπογραμμίζει η επικεφαλής ερευνήτρια, Yin Cao, ScD, επίκουρη Καθηγήτρια Χειρουργικής και Ιατρικής στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. «Ο αυξανόμενος επιπολασμός της νόσου στους νέους έχει μειώσει τη μέση ηλικία διάγνωσης από τα 72 στα 66 έτη», προσθέτει.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει αναθεωρήσει τις συστάσεις της για κολονοσκόπηση, κατεβάζοντας την ενδεδειγμένη ηλικία στα 45 έτη από τα 50 που ήταν προηγουμένως, ενώ ακόμα νωρίτερα πρέπει να εξετάζονται όσοι σχετίζονται και με άλλους παράγοντες αυξημένου κινδύνου όπως οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Πηγή: ygeiamou

Tags: ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Previous Post

Ποσοστά εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα – Τι γίνεται με υγειονομικούς και παιδιά

Next Post

Voucher 200 ευρώ: Πότε ξεκινά ο δεύτερος κύκλος, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Next Post
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ, παιδι

Voucher 200 ευρώ: Πότε ξεκινά ο δεύτερος κύκλος, ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Χειροπέδες σε 42χρονο πατέρα μετά από τροχαίο που είχε με το πατίνι ο 11χρονος γιος του
  • 80χρονος πρότεινε λεφτά σε ανήλικη για να ασελγήσει!
  • Επίδομα θέρμανσης: Στις 10 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα
  • Προσλήψεις παιδαγωγών στο Δήμο Σερβίων
  • Σοβαρό ατύχημα σε κυνήγι – Τραυματισμός ατόμου από όπλο – Συναγερμός στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  2. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  3. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  4. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  5. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr