• Latest
γιατρος

Καρκίνος: 11 συμβουλές του ογκολόγου για να προστατευθούμε

28 Μαΐου 2025
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας: Ζεσταίνουμε τις μηχανές των τρακτέρ μετά την σύσκεψη!

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας: Ζεσταίνουμε τις μηχανές των τρακτέρ μετά την σύσκεψη!

16 Νοεμβρίου 2025
Ευχέλαιο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου εξ αφορμής της ενάρξεως της Σαρακοστής των Χριστουγέννων

Ιερό Ευχέλαιο την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιατίστης

16 Νοεμβρίου 2025
ΤΡΑΠΕΖΑ

Εθνική Τράπεζα: Βάζει «λουκέτο» σε ένα ακόμα κατάστημα στη Δυτική Μακεδονία

16 Νοεμβρίου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Πώς να μπλοκάρετε τις ανεπιθύμητες κλήσεις μία για πάντα – Ποιος δικαιούται αποζημίωση 10.000 ευρώ

16 Νοεμβρίου 2025
ταξιδι διακοπες

Πώς θα δείτε αν είστε στους νέους δικαιούχους στο «Τουρισμός για Όλους»

16 Νοεμβρίου 2025
καιρος

Καιρός: Πότε αλλάζει από την άνοιξη στα πρώτα δείγματα χειμώνα

16 Νοεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε πολίτες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας- Έγιναν 45 συλλήψεις

16 Νοεμβρίου 2025
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

Όσα αλλάζουν για e-shops και καταναλωτές με το κλείσιμο του «παραθύρου» για τα αφορολόγητα μικροδέματα από τις αρχές του 2026

16 Νοεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Η όμορφη εκδήλωση με τίτλο:«Κορίτσια σε Κίνηση: Δεδομένα – Κίνδυνοι – Προστασία» από το Κ.Φ.Α.Α. Πενταλόφου. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Η όμορφη εκδήλωση με τίτλο:«Κορίτσια σε Κίνηση: Δεδομένα – Κίνδυνοι – Προστασία» από το Κ.Φ.Α.Α. Πενταλόφου. Βίντεο και φωτογραφίες

15 Νοεμβρίου 2025
Μαλούτας: Ποιος εμπιστεύεται πλέον τη Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Τετάρτη 19-11-2025

15 Νοεμβρίου 2025
Ο Σπάρτακος για το Πολυτεχνείο: Ημέρα μνήμης, τιμής, σκέψης

Ο Σπάρτακος για το Πολυτεχνείο: Ημέρα μνήμης, τιμής, σκέψης

15 Νοεμβρίου 2025
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Ο Δήμος Βοΐου ευχαριστεί τον Σύλλογο Πανηγυριστών Μεσολογγίου «Αη Συμιός» και τη Φιλαρμονική Κέρκυρας

14 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 16 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καρκίνος: 11 συμβουλές του ογκολόγου για να προστατευθούμε

sierafm by sierafm
28 Μαΐου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
γιατρος
0
SHARES
45
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο καρκίνος έχει χτυπήσει την πόρτα πολλών οικογενειών, ίσως όλων. Ο επικεφαλής του τμήματος αιματολογίας και καθηγητής ιατρικής στο Sylvester Comprehensive Cancer Center, Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, Μίκαελ Α. Σέκερις, εξηγεί στην Washington Post πώς μπορούμε όλοι, ακολουθώντας 11 συμβουλές για άσκηση και διατροφή να μειώσουμε τον κίνδυνο να ασθενήσουμε.

Ο καρκίνος εμφανίζεται σε περίπου 1 στους 5 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αλλά, πάνω από το 40% των νέων διαγνώσεων καρκίνου σε ενήλικες μπορούν να αποτραπούν, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Καρκίνος και τρόπος ζωής

Οι αλλαγές αφορούν τον τρόπο ζωής. Είναι οι ακόλουθες:

1 Τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια

Μελέτη με δεδομένα δεκαετιών σε 27.000 Ευρωπαίους έδειξε ότι η κατανάλωση πολλών σταυρανθών λαχανικών (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, γογγύλια), ανεξάρτητα αν ήταν μαγειρεμένα ή ωμά, μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης τουλάχιστον έξι τύπων καρκίνου σε σύγκριση με τη χαμηλή κατανάλωση. Επίσης, η υψηλή κατανάλωση φρούτων (περισσότερες από μία μερίδες) μείωσε τον κίνδυνο επτά καρκίνων.

Ο καρκίνος όμως μπορεί να προληφθεί ακόμη και αν δεν μας αρέσει το μπρόκολο ή το κουνουπίδι. Κάθε λαχανικό που καταναλώνουμε, πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάνει καλό. Επίσης, πρέπει να τρώμα δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.

2 Μαγειρέψτε με φυτικά έλαια

Η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ελαίων, όπως το ελαιόλαδο και το έλαιο κανόλας, συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο.

3 Τρώτε λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συσχετίζεται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλά και με τις υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος του κόκκινου κρέατος. Ο δρ Σέκερις προτείνει τουλάχιστον να αποφεύγουμε το ψήσιμο στα κάρβουνα.

4 Πείτε όχι σε ζαχαρούχα ποτά και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Και αυτά συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Κι αυτό γιατί δεν περιέχουν θρεπτικά στοιχεία, αλλά έχουν πολλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη, λιπαρά. Και ελάχιστες ή καθόλου φυτικές ίνες. Και στην κατηγορία αυτή μπορεί να περιλαμβάνονται πατατάκια, δημητριακά, κατεψυγμένα γεύματα, ακόμη και γιαούρτια. Καλό είναι να ελέγχουμε τις ετικέτες των τροφίμων πριν τα βάλουμε στο ντουλάπι ή το ψυγείο μας.

5 Να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα

Ο καρκίνος του δέρματος αποδίδεται στην υπεριώδη ακτινοβολία, είτε του ήλιο είτε από σολάριουμ. Ο κίνδυνος μελανώματος αυξάνεται κατά 75% για όσους κάνουν σολάριουμ από ηλικίες μικρότερες των 35 ετών και ανάλογα με τη συχνότητα των συνεδριών. Επίσης, αυξάνεται στα άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα που κάθονται στο ήλιο. Η βλάβη είναι σωρευτική.

Συνεπώς, πρέπει να φοράμε αντηλιακό όλο τον χρόνο (δείκτης 30 τουλάχιστον) και καπέλο στις υπαίθριες δραστηριότητες.

6 Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ στο ελάχιστο

Σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η κατανάλωση αλκοόλ συνέβαλε σε περίπου 5% των νέων διαγνώσεων καρκίνου στους άνδρες και σε περίπου 6% των διαγνώσεων καρκίνου στις γυναίκες. Και το αλκοόλ φαίνεται ότι συνδέεται κυρίως με τον καρκίνο του μαστού –πάνω από 44.000 περιστατικά στις ΗΠΑ το 2019.

Πόσο αλκοόλ είναι υπερβολικό; Όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος. Ο καθένας πρέπει να καθορίσει τη δική του ανοχή στον κίνδυνο καρκίνου όταν αποφασίζει πόσο θα πίνει.

7 Ελέγξτε την κατάσταση εμβολιασμού σας

Ο καρκίνος των ανθρώπινων θηλωμάτων (ιός HPV) εμφανίζεται ετησίως σε σχεδόν 700.000 ανθρώπους. Σε αυτά τα περιστατικά περιλαμβάνονται καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, των γεννητικών οργάνων και της κεφαλής. Χάρη στην εισαγωγή του εμβολίου κατά του HPV, το CDC εκτιμά ότι ο αριθμός ορισμένων λοιμώξεων από τον ιό HPV έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 70% στις γυναίκες ηλικίας 14-24 ετών τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Το εμβόλιο κατά του HPV συνιστάται για όλους έως την ηλικία των 26 ετών και για ορισμένους ενήλικες έως την ηλικία των 45 ετών.

Επίσης, είναι σημαντικός ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β. Οι λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β είναι η πιο συχνή αιτία καρκίνου του ήπατος παγκοσμίως.

8 Κάντε κολονοσκοπήσεις ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών

Οι εξετάσεις προληπτικού ελέγχου αναζητούν καρκίνο σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα. Υπάρχει όμως μία εξέταση προληπτικού ελέγχου που μπορεί πλέον να αποτρέψει τον καρκίνο πριν καν εμφανιστεί: η κολονοσκόπηση. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος είναι να εντοπιστεί έγκαιρα

9 Ασκηθείτε τακτικά 

Τα οφέλη της άσκησης είναι πολύ μεγάλα καθώς σχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης των καρκίνων του μαστού, του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης, του οισοφάγου, του στομάχου και του ενδομητρίου, μεταξύ άλλων.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά 150-300 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης (όπως περπάτημα με ταχύτητα μικρότερη από 16 χλμ/ώρα ή γρήγορο περπάτημα) ή 75-150 λεπτά άσκησης έντονης έντασης (όπως ποδηλασία με ταχύτητα 16 χλμ/ώρα ή γρηγορότερα ή τρέξιμο) την εβδομάδα.

10 Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με 13 τύπους καρκίνου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η σύνδεση αυτή μπορεί να σχετίζεται με τη χρόνια φλεγμονή, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα μεταβολικά προβλήματα – όπως ο προδιαβήτης – που είναι κοινά με την παχυσαρκία και έχουν επίσης συνδεθεί με τον καρκίνο.

Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που επιλέγει να το κάνει κάποιος.

11 Μην καπνίζετε

Αν το κάνετε, προσπαθήστε να το κόψετε. Το κάπνισμα ήταν υπεύθυνο για το 86% των διαγνώσεων καρκίνου του πνεύμονα και για πάνω από 50% των καρκίνων του οισοφάγου και της ουροδόχου κύστης, μεταξύ πολλών άλλων τύπων καρκίνου στις ΗΠΑ.

Ποτέ δεν είναι αργά για να σταματήσει κάποιος. Αν κάποιος κόψει το κάπνισμα, ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται στο ήμισυ σε 10-15 χρόνια. Για καρκίνο του οισοφάγου μειώνεται κατά 30% και της ουροδόχου κύστης κατά 50%, μέ 10 χρόνια διακοπής του καπνίσματος.

πηγή: in.gr

Tags: ΓΙΑΤΡΟΣΚΑΡΚΙΝΟΣΟΓΚΟΛΟΓΟΣΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Previous Post

Ο «τρελός» ξηρός καρπός που μειώνει φλεγμονή, πίεση και χοληστερίνη και συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Next Post

Διεθνής Ανάδειξη για την Ελληνική Χειροτεχνία και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Μπιενάλε “Revelations” στο Παρίσι

Next Post
Διεθνής Ανάδειξη για την Ελληνική Χειροτεχνία και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Μπιενάλε “Revelations” στο Παρίσι

Διεθνής Ανάδειξη για την Ελληνική Χειροτεχνία και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Μπιενάλε “Revelations” στο Παρίσι

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας: Ζεσταίνουμε τις μηχανές των τρακτέρ μετά την σύσκεψη!
  • Ιερό Ευχέλαιο την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιατίστης
  • Εθνική Τράπεζα: Βάζει «λουκέτο» σε ένα ακόμα κατάστημα στη Δυτική Μακεδονία
  • Πώς να μπλοκάρετε τις ανεπιθύμητες κλήσεις μία για πάντα – Ποιος δικαιούται αποζημίωση 10.000 ευρώ
  • Πώς θα δείτε αν είστε στους νέους δικαιούχους στο «Τουρισμός για Όλους»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  2. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr