• Latest
γιατρος

Καρκίνος: 11 συμβουλές του ογκολόγου για να προστατευθούμε

28 Μαΐου 2025

Η θεσμική εκτροπή και η αδιαφάνεια δεν μπορούν να γίνουν η κανονικότητα στο ΤΕΕ/ΤΔΜ

22 Οκτωβρίου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και Πτολεμαΐδα V ξανά στην Ολομέλεια από τον Π. Κουκουλόπουλο

21 Οκτωβρίου 2026
Διάλεξη με θέμα: “Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στη σημερινή τουρκία”

Διάλεξη με θέμα: “Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στη σημερινή τουρκία”

21 Οκτωβρίου 2026
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

21 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

21 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Καστοριάς: EcoΒόΛΤΑ στη λίμνη Ορεστιάδα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου

Δήμος Καστοριάς: EcoΒόΛΤΑ στη λίμνη Ορεστιάδα την Κυριακή 25 Οκτωβρίου

21 Οκτωβρίου 2026
αστυνομια

Φλώρινα: Δύο συλλήψεις για αρπαγή

21 Οκτωβρίου 2026

Σήμερα η εκδήλωση της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με τίτλο: «Δυτική Μακεδονία: Με τον “μονόδρομο” των θυσιών για τα κέρδη ή με το ΚΚΕ για την ανατροπή και τον Σοσιαλισμό;»

21 Οκτωβρίου 2026
αστυνομια, συλληψη

Κοζάνη: 27χρονος έκλεψε καλώδια από εταιρεία

21 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Προσωρινή μετατόπιση της λαϊκής αγοράς Σιάτιστας

Δήμος Βοΐου: Προσωρινή μερική μετακίνηση της Λαϊκής Αγοράς Νεάπολης λόγω εργασιών ανάπλασης

21 Οκτωβρίου 2026
Στην Κοινότητα του Πρωτοχωρίου ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης

Στην Κοινότητα του Πρωτοχωρίου ο Δήμαρχος Κοζάνης Γιάννης Κοκκαλιάρης

21 Οκτωβρίου 2026
Μαλούτας: Ανησυχούμε για το μέλλον της Τηλεθέρμανσης, δεν επιχαίρουμε που δικαιωθήκαμε στην κριτική μας

Δήλωση του Προέδρου του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Κοζάνης Παναγιώτη Ματιάκη για την τηλεθέρμανση.

21 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καρκίνος: 11 συμβουλές του ογκολόγου για να προστατευθούμε

sierafm by sierafm
28 Μαΐου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
γιατρος
0
SHARES
55
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο καρκίνος έχει χτυπήσει την πόρτα πολλών οικογενειών, ίσως όλων. Ο επικεφαλής του τμήματος αιματολογίας και καθηγητής ιατρικής στο Sylvester Comprehensive Cancer Center, Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, Μίκαελ Α. Σέκερις, εξηγεί στην Washington Post πώς μπορούμε όλοι, ακολουθώντας 11 συμβουλές για άσκηση και διατροφή να μειώσουμε τον κίνδυνο να ασθενήσουμε.

Ο καρκίνος εμφανίζεται σε περίπου 1 στους 5 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αλλά, πάνω από το 40% των νέων διαγνώσεων καρκίνου σε ενήλικες μπορούν να αποτραπούν, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Καρκίνος και τρόπος ζωής

Οι αλλαγές αφορούν τον τρόπο ζωής. Είναι οι ακόλουθες:

1 Τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια

Μελέτη με δεδομένα δεκαετιών σε 27.000 Ευρωπαίους έδειξε ότι η κατανάλωση πολλών σταυρανθών λαχανικών (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, γογγύλια), ανεξάρτητα αν ήταν μαγειρεμένα ή ωμά, μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης τουλάχιστον έξι τύπων καρκίνου σε σύγκριση με τη χαμηλή κατανάλωση. Επίσης, η υψηλή κατανάλωση φρούτων (περισσότερες από μία μερίδες) μείωσε τον κίνδυνο επτά καρκίνων.

Ο καρκίνος όμως μπορεί να προληφθεί ακόμη και αν δεν μας αρέσει το μπρόκολο ή το κουνουπίδι. Κάθε λαχανικό που καταναλώνουμε, πλούσιο σε φυτικές ίνες, κάνει καλό. Επίσης, πρέπει να τρώμα δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.

2 Μαγειρέψτε με φυτικά έλαια

Η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ελαίων, όπως το ελαιόλαδο και το έλαιο κανόλας, συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο.

3 Τρώτε λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συσχετίζεται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλά και με τις υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος του κόκκινου κρέατος. Ο δρ Σέκερις προτείνει τουλάχιστον να αποφεύγουμε το ψήσιμο στα κάρβουνα.

4 Πείτε όχι σε ζαχαρούχα ποτά και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Και αυτά συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Κι αυτό γιατί δεν περιέχουν θρεπτικά στοιχεία, αλλά έχουν πολλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη, λιπαρά. Και ελάχιστες ή καθόλου φυτικές ίνες. Και στην κατηγορία αυτή μπορεί να περιλαμβάνονται πατατάκια, δημητριακά, κατεψυγμένα γεύματα, ακόμη και γιαούρτια. Καλό είναι να ελέγχουμε τις ετικέτες των τροφίμων πριν τα βάλουμε στο ντουλάπι ή το ψυγείο μας.

5 Να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα

Ο καρκίνος του δέρματος αποδίδεται στην υπεριώδη ακτινοβολία, είτε του ήλιο είτε από σολάριουμ. Ο κίνδυνος μελανώματος αυξάνεται κατά 75% για όσους κάνουν σολάριουμ από ηλικίες μικρότερες των 35 ετών και ανάλογα με τη συχνότητα των συνεδριών. Επίσης, αυξάνεται στα άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα που κάθονται στο ήλιο. Η βλάβη είναι σωρευτική.

Συνεπώς, πρέπει να φοράμε αντηλιακό όλο τον χρόνο (δείκτης 30 τουλάχιστον) και καπέλο στις υπαίθριες δραστηριότητες.

6 Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ στο ελάχιστο

Σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η κατανάλωση αλκοόλ συνέβαλε σε περίπου 5% των νέων διαγνώσεων καρκίνου στους άνδρες και σε περίπου 6% των διαγνώσεων καρκίνου στις γυναίκες. Και το αλκοόλ φαίνεται ότι συνδέεται κυρίως με τον καρκίνο του μαστού –πάνω από 44.000 περιστατικά στις ΗΠΑ το 2019.

Πόσο αλκοόλ είναι υπερβολικό; Όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος. Ο καθένας πρέπει να καθορίσει τη δική του ανοχή στον κίνδυνο καρκίνου όταν αποφασίζει πόσο θα πίνει.

7 Ελέγξτε την κατάσταση εμβολιασμού σας

Ο καρκίνος των ανθρώπινων θηλωμάτων (ιός HPV) εμφανίζεται ετησίως σε σχεδόν 700.000 ανθρώπους. Σε αυτά τα περιστατικά περιλαμβάνονται καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, των γεννητικών οργάνων και της κεφαλής. Χάρη στην εισαγωγή του εμβολίου κατά του HPV, το CDC εκτιμά ότι ο αριθμός ορισμένων λοιμώξεων από τον ιό HPV έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 70% στις γυναίκες ηλικίας 14-24 ετών τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Το εμβόλιο κατά του HPV συνιστάται για όλους έως την ηλικία των 26 ετών και για ορισμένους ενήλικες έως την ηλικία των 45 ετών.

Επίσης, είναι σημαντικός ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Β. Οι λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β είναι η πιο συχνή αιτία καρκίνου του ήπατος παγκοσμίως.

8 Κάντε κολονοσκοπήσεις ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών

Οι εξετάσεις προληπτικού ελέγχου αναζητούν καρκίνο σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα. Υπάρχει όμως μία εξέταση προληπτικού ελέγχου που μπορεί πλέον να αποτρέψει τον καρκίνο πριν καν εμφανιστεί: η κολονοσκόπηση. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος είναι να εντοπιστεί έγκαιρα

9 Ασκηθείτε τακτικά 

Τα οφέλη της άσκησης είναι πολύ μεγάλα καθώς σχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης των καρκίνων του μαστού, του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης, του οισοφάγου, του στομάχου και του ενδομητρίου, μεταξύ άλλων.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά 150-300 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης (όπως περπάτημα με ταχύτητα μικρότερη από 16 χλμ/ώρα ή γρήγορο περπάτημα) ή 75-150 λεπτά άσκησης έντονης έντασης (όπως ποδηλασία με ταχύτητα 16 χλμ/ώρα ή γρηγορότερα ή τρέξιμο) την εβδομάδα.

10 Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με 13 τύπους καρκίνου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η σύνδεση αυτή μπορεί να σχετίζεται με τη χρόνια φλεγμονή, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα μεταβολικά προβλήματα – όπως ο προδιαβήτης – που είναι κοινά με την παχυσαρκία και έχουν επίσης συνδεθεί με τον καρκίνο.

Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που επιλέγει να το κάνει κάποιος.

11 Μην καπνίζετε

Αν το κάνετε, προσπαθήστε να το κόψετε. Το κάπνισμα ήταν υπεύθυνο για το 86% των διαγνώσεων καρκίνου του πνεύμονα και για πάνω από 50% των καρκίνων του οισοφάγου και της ουροδόχου κύστης, μεταξύ πολλών άλλων τύπων καρκίνου στις ΗΠΑ.

Ποτέ δεν είναι αργά για να σταματήσει κάποιος. Αν κάποιος κόψει το κάπνισμα, ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται στο ήμισυ σε 10-15 χρόνια. Για καρκίνο του οισοφάγου μειώνεται κατά 30% και της ουροδόχου κύστης κατά 50%, μέ 10 χρόνια διακοπής του καπνίσματος.

πηγή: in.gr

Tags: ΓΙΑΤΡΟΣΚΑΡΚΙΝΟΣΟΓΚΟΛΟΓΟΣΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Previous Post

Ο «τρελός» ξηρός καρπός που μειώνει φλεγμονή, πίεση και χοληστερίνη και συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Next Post

Διεθνής Ανάδειξη για την Ελληνική Χειροτεχνία και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Μπιενάλε “Revelations” στο Παρίσι

Next Post
Διεθνής Ανάδειξη για την Ελληνική Χειροτεχνία και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Μπιενάλε “Revelations” στο Παρίσι

Διεθνής Ανάδειξη για την Ελληνική Χειροτεχνία και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Μπιενάλε “Revelations” στο Παρίσι

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Η θεσμική εκτροπή και η αδιαφάνεια δεν μπορούν να γίνουν η κανονικότητα στο ΤΕΕ/ΤΔΜ
  • ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου και Πτολεμαΐδα V ξανά στην Ολομέλεια από τον Π. Κουκουλόπουλο
  • Διάλεξη με θέμα: “Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα στη σημερινή τουρκία”
  • Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη
  • Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

Πρόσφατα σχόλια

  1. LYROGIANNIMARINA στο ΔΥΠΑ -Πρόγραμμα 55+: Ανοιχτές 8.000 θέσεις -Τι πρέπει να κάνουν οι άνεργοι
  2. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  3. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  4. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  5. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr