• Latest
ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Καρκινογόνα τρόφιμα: μάθετε ποιοι μύθοι υπάρχουν

17 Αυγούστου 2019

Εορτή του Οσίου Νικάνορος του θαυματουργού 6 και 7 Αυγούστου και υποδοχή Ιερού Λειψάνου του Οσίου Νικάνορος το απόγευμα της Πέμπτης 7 Αυγούστου

5 Αυγούστου 2025
Σεεν, ΣΕΕΕΝ σωματείο εργαζομένων στην ενεργεια

Το ΣΕΕΝ για το ορυχείο Αχλάδας

5 Αυγούστου 2025
Έκθεση Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού στη Ζώνη Βοΐου

Έκθεση Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού στη Ζώνη Βοΐου

5 Αυγούστου 2025

Ο Μπούνος σας προσκαλεί στο γλέντι της Παναγίας

5 Αυγούστου 2025
Ιππικός Σύλλογος Σιάτιστας: Καλλιστεία Αλόγων

Ιππικός Σύλλογος Σιάτιστας: Καλλιστεία Αλόγων

5 Αυγούστου 2025
Παραιτήθηκε η Καλλιόπη Σεμερτζιδου απο τη θέση της Συντονίστριας της ΝΔ Κοινοτικών Πόρων και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

Παραιτήθηκε η Καλλιόπη Σεμερτζιδου απο τη θέση της Συντονίστριας της ΝΔ Κοινοτικών Πόρων και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας

5 Αυγούστου 2025
Συναντήσεις του βουλευτή ΠΕ Κοζάνης, Στάθη Κωνσταντινίδη, με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής

Συναντήσεις του βουλευτή ΠΕ Κοζάνης, Στάθη Κωνσταντινίδη, με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής

5 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Τρίτη 05 Αυγούστου

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Τρίτη 05 Αυγούστου

5 Αυγούστου 2025
Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ Κοζάνης, 38χρονος  για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Σύλληψη 12 ατόμων για ναρκωτικά σε 4 μέρες

5 Αυγούστου 2025
ΤΕΕ: Αίτημα για παράταση στις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για το κτηματολόγιο

Κραυγαλέα καθυστέρηση του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2025» – Θεσμικά και κοινωνικά ερωτήματα προς επίλυση

5 Αυγούστου 2025
Τμήμα Τροχαίας Εορδαίας: Εκδήλωση με κεντρικό μήνυμα «Το κράνος δεν είναι επιλογή … είναι ανάγκη»

Τμήμα Τροχαίας Εορδαίας: Εκδήλωση με κεντρικό μήνυμα «Το κράνος δεν είναι επιλογή … είναι ανάγκη»

5 Αυγούστου 2025
Ιερές Ακολουθίες στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σιάτιστας για την εορτή του Οσίου Στυλιανού

Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Ιερές Ακολουθίες στον Άγιο Γεώργιο για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

5 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 5 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καρκινογόνα τρόφιμα: μάθετε ποιοι μύθοι υπάρχουν

sierafm by sierafm
17 Αυγούστου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΚΑΡΚΙΝΟΣ
9
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε αρκετές περιπτώσεις η κοινή γνώμη και οι ακτιβιστές συνδέουν συγκεκριμένα τρόφιμα με τον καρκίνο. Ανάμεσα στα προϊόντα που έχουν δεχθεί την περισσότερη κριτική είναι τα διαγονιδιακά. Έχουν όμως βάση αυτές οι δηλώσεις;

Είναι αλήθεια πως ίσως υπάρχουν καρκινογόνα τρόφιμα (τρόφιμα με καρκινογόνα συμπλέγματα). Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε πώς ερμηνεύετε τις πληροφορίες που λαμβάνετε.

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες. Εμφανίζεται όλο και συχνότερα όσο μεγαλώνουμε, και συνήθως συνδέεται με την ποσότητα καρκινογόνων στα οποία εκτιθέμεθα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, μεταξύ άλλων.

Δυστυχώς, ορισμένα από αυτά τα καρκινογόνα τρόφιμα μπορεί να υπάρχουν στη διατροφή σας.

Όλο και περισσότερες επιστημονικές αποδείξεις δείχνουν ότι ορισμένα τρόφιμα ίσως να σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου. Όμως, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες οι οποίοι προκαλούν καρκίνο, και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο μαζί με άλλα πράγματα, όπως η γενετική.

Ένα είναι σίγουρο, ότι η υγιεινή διατροφή κάνει πάντα καλό. Έχοντας μια ισορροπημένη διατροφή θα διατηρήσετε και την υγεία σας σε ένα καλό επίπεδο. Επιπλέον, μπορείτε ακόμη και ν’ αποτρέψετε την εμφάνιση ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Εν τω μεταξύ, είναι επίσης σημαντικό να ερμηνεύετε λογικά τις επιστημονικές πληροφορίες που είναι διαθέσιμες σήμερα.

Έχοντας αυτά κατά νου, υπάρχουν πολλά άρθρα και πληροφορίες που διαβεβαιώνουν ότι καταναλώνοντας ορισμένα καρκινογόνα τρόφιμα θα προκαλέσετε την ανάπτυξη ασθενειών. Αυτές οι δηλώσεις είναι αναληθείς σε πολλές περιπτώσεις.

Υποτιθέμενα καρκινογόνα τρόφιμα

Κατεργασμένα κρέατα

Ορισμένα κρέατα έχουν νιτρώδεις ενώσεις ή αρωματικές αμίνες, στοιχεία τα οποία βοηθούν τη συντήρηση αυτών των προϊόντων. Αυτό ισχύει ειδικότερα για μαριναρισμένα, καπνιστά ή παστά τρόφιμα. Αυτά τα συμπλέγματα μπορούν ν’ αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία σας, σε σημείο όπου γίνονται δυνητικά καρκινογόνα.

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι αρκετή για την αποτροπή τυχόν δυσμενών επιπτώσεων για την υγεία, εξαιτίας αυτών των συμπλεγμάτων. Γι’ αυτό, δε θα πρέπει να τρώτε μεγάλες ποσότητες κρέατος και θα πρέπει να καταναλώνετε αρκετά λαχανικά.

Αναψυκτικά

Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών προκαλεί προβλήματα υγείας. Αυτά τα προϊόντα έχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης. Έτσι, θα αυξήσετε το σάκχαρό σας αν τα πίνετε συχνά.

Επίσης, τα διαιτητικά ροφήματα έχουν μειωμένη ποσότητα ζάχαρης, αλλά περιέχουν χημικά και τεχνητά γλυκαντικά τα οποία δεν ωφελούν την υγεία σας. Ορισμένα από τα συμπλέγματα αυτά είναι δυνητικά καρκινογόνα μέχρι κάποιον βαθμό. Όμως, δεν είναι δεδομένο πως προκαλούν καρκίνο.

Γενικά, η πιο υγιεινή επιλογή είναι να προσπαθείτε να μειώσετε την κατανάλωση τέτοιων προϊόντων. Θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη ότι αυτά τα τρόφιμα μπορούν να βλάψουν την υγεία σας.

Καρκινογόνα τρόφιμα – Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί

Υπάρχουν πολλοί πολέμιοι των διαγονιδιακών ή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMO). Αυτή η στάση άρνησης και απόρριψης προς τη διαγονιδιακή τεχνολογία προέρχεται συνήθως από την ηθική πλευρά του μάρκετινγκ και της παραγωγής, και όχι τόσο από το ίδιο το προϊόν.

Υπάρχει πολλή πληροφόρηση η οποία διαβεβαιώνει πως η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων δεν είναι ασφαλής. Δυστυχώς, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου.

Επιπλέον, βάσει αυτών των δηλώσεων, υπαίτια είναι τα ζιζανιοκτόνα και τα φυτοφάρμακα. Κοινά προϊόντα στην καλλιέργεια.

Γι’ αυτό, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τα δύο κύρια χαρακτηριστικά των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. Αυτές οι καλλιέργειες είναι ανθεκτικές στα έντομα και τα ζιζανιοκτόνα. Όπως μπορείτε να φανταστείτε δεν είναι και ιδιαίτερα φυσικά αυτά τα χαρακτηριστικά.

Τα χαρακτηριστικά των GMO

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (GMO) έχουν υποστεί αρκετές αλλαγές με τα χρόνια.

Η πρώτη αλλαγή χαρακτηριστικού έγινε εξαιτίας μια βακτηριακής πρωτεΐνης. Οι αγρότες τη χρησιμοποιούσαν στις οργανικές καλλιέργειές τους από τη δεκαετία του ’30.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό που άλλαξε είναι η εισαγωγή ενός βακτηριακού γονιδίου στις σοδειές. Αυτό παράγει μια πρωτεΐνη η οποία αντιστέκεται στο ζιζανιοκτόνο γλυφοσάτη.

Η χρήση αυτού το ζιζανιοκτόνου είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα προς αντιπαράθεση αναφορικά με τα διαγονιδιακά τρόφιμα. Υπάρχει όμως ισχυρό ιστορικό ασφαλούς χρήσης από το 1974. Επιπλέον, αρκετές επιστημονικές μελέτες διαβεβαιώνουν πως η γλυφοσάτη δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

Ο φόβος γύρω από την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων απορρέει, σε πολλές περιπτώσεις, από ελλιπή πληροφόρηση.

Εξάλλου, τα διαγονιδιακά τρόφιμα είναι οργανισμοί που έχουν τροποποιηθεί ή έχουν προστεθεί σε αυτούς συγκεκριμένα μόρια DNA. Όμως, το DNA υπάρχει σε όλα τα τρόφιμα. Το καταναλώνετε από όλες τις τροφές και το στομάχι σας το διασπά χωρίς να σας βλάπτει.

Τέλος, εξαιτίας της κατάστασης των GMO, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους εκτίμησης κινδύνου. Τα αποτελέσματα αυτών δείχνουν ότι οι διαγονιδιακές σοδειές δεν είναι περισσότερο επικίνδυνες απ’ ότι τα συμβατικά ισοδύναμα.

Πηγή:meygeia.gr

Tags: ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Previous Post

Έξι αντιφλεγμονώδεις τροφές που θα πρέπει να βάλετε στη διατροφή σας

Next Post

Η ανακύκλωση της κακοδαιμονίας στην εκπαίδευση. του Α. Τσολακόπουλου

Next Post
Επιστολή

Η ανακύκλωση της κακοδαιμονίας στην εκπαίδευση. του Α. Τσολακόπουλου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Εορτή του Οσίου Νικάνορος του θαυματουργού 6 και 7 Αυγούστου και υποδοχή Ιερού Λειψάνου του Οσίου Νικάνορος το απόγευμα της Πέμπτης 7 Αυγούστου
  • Το ΣΕΕΝ για το ορυχείο Αχλάδας
  • Έκθεση Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού στη Ζώνη Βοΐου
  • Ο Μπούνος σας προσκαλεί στο γλέντι της Παναγίας
  • Ιππικός Σύλλογος Σιάτιστας: Καλλιστεία Αλόγων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  2. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  3. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  4. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  5. Διεξάγεται τον Αύγουστο ο διασυλλογικός αγώνας Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου - Boat & Fishing στο Έγκριση διεξαγωγής διασυλλογικού αγώνα Αθλητικής Αλιείας κυπρίνου, ανοιχτών συμμετοχών, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου από τις 8 Αυγούστου 2025 ως τις 10 Αυγούστου 2025
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr