Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα για τα δικαιώματα των ζώων, με θέμα «Ζώντας με τα Ζώα Συντροφιάς» που διοργάνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας
Δήμος Γρεβενών: Συμβολική δενδροφύτευση με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
ΦΥΛΑΚΗ
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου
αστυνομια, συλληψη
ΔΕΥΑΚ
ΑΙΜΟΔΟΣΊΑ
Μέλι: οφέλη και Ευεργετικές – θεραπευτικές ιδιότητες
ΚΑΡΔΙΑ
Λάζαρος Γκερεχτές: Επαφές με στελέχη εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας
Πτολεμαΐδα: 53χρονη βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της

Καρύδια φιστίκια και… καλή καρδιά

Διατροφολόγοι ανά τον κόσμο συμφωνούν ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετική διατροφική πηγή απαραίτητων συστατικών όπως αμινοξέων, βιταμινών, αντιοξειδωτικών, μετάλλων (ασβέστιο, σίδηρο, και μαγνήσιο). Αμερικανοί ερευνητές έρχονται τώρα να αναδείξουν και να υπογραμμίσουν την μεγάλη αξία τους και για την καρδιά.

Οι άνθρωποι που κάνουν συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών, ιδίως καρυδιών και φιστικιών, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή ή στεφανιαία νόσο, σε σχέση με όσους τρώνε ελάχιστους ή καθόλου ξηρούς καρπούς καταλήγει έρευνα –η μεγαλύτερη του είδους της- της  Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη διατροφολόγο Μάρτα Γκούας-Φερέ ανέλυσαν στοιχεία για πάνω 210.000 ανθρώπους και για μια περίοδο έως 32 ετών διαπίστωσαν μια αντίστροφη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση των ξηρών καρπών και στα περιστατικά εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πόσα καρύδια και φιστίκια να τρώμε για το καλό της καρδιάς μας;

 

Για παράδειγμα, όσοι έτρωγαν καρύδια μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 19% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 21% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

Όσοι έτρωγαν δύο ή περισσότερες φορές φιστίκια μέσα στην εβδομάδα, είχαν 13% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και 15% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν ποτέ ξηρούς καρπούς.

Εκείνοι που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών άλλου είδους κάθε εβδομάδα, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 20% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδιάς ειδικότερα.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις επίσημες συστάσεις για αύξηση της κατανάλωσης διαφόρων ξηρών καρπών ως μέρος μιας υγιούς διατροφής προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος χρόνιων νόσων στο γενικό πληθυσμό», δήλωσε η καθηγήτρια Γκούας-Φερέ.

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *