Δήμος Γρεβενών: Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων και μέτρα προστασίας από τον καύσωνα
Δήμος Κοζάνης: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς και δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων στις 13, 14 και 15 Νοεμβρίου 2024
Δήμος Γρεβενών: 51 χρόνια μετά τον “Αττίλα” – Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Αγωνιστές της ΕΛΔΥΚ
Δήμος Κοζάνης: Κλιματιζόμενες αίθουσες στη διάθεση των δημοτών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών
Σιάτιστα: Οι Γουνοποιοί γιόρτασαν τον προστάτη Προφήτη Ηλία
σχολειο
ΑΛΟΓΟ
Μετρό Θεσσαλονίκης: Βανδαλισμοί πριν καν εγκαινιαστεί!
Δήμος Κοζάνης: Το Πρόγραμμα Επιβράβευσης Αριστούχων Αποφοίτων Λυκείου της HELLENiQ ENERGY – Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως την Κυριακή 17 Αυγούστου 2025
Δήμος Γρεβενών – «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025»: Παιδικά χαμόγελα, ατέλειωτο παιχνίδι και μαγεία στο Πάρκο των Μανιταριών. Έρχονται οι ΠΥΞ ΛΑΞ
Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ισπανίας προκρίθηκε ο Δημήτρης Σελέτης. Βίντεο
Σιάτιστα: Αναβολή στις εργασίες στο δρόμο για Μπούνο

Καρύδια φιστίκια και… καλή καρδιά

Διατροφολόγοι ανά τον κόσμο συμφωνούν ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετική διατροφική πηγή απαραίτητων συστατικών όπως αμινοξέων, βιταμινών, αντιοξειδωτικών, μετάλλων (ασβέστιο, σίδηρο, και μαγνήσιο). Αμερικανοί ερευνητές έρχονται τώρα να αναδείξουν και να υπογραμμίσουν την μεγάλη αξία τους και για την καρδιά.

Οι άνθρωποι που κάνουν συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών, ιδίως καρυδιών και φιστικιών, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή ή στεφανιαία νόσο, σε σχέση με όσους τρώνε ελάχιστους ή καθόλου ξηρούς καρπούς καταλήγει έρευνα –η μεγαλύτερη του είδους της- της  Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη διατροφολόγο Μάρτα Γκούας-Φερέ ανέλυσαν στοιχεία για πάνω 210.000 ανθρώπους και για μια περίοδο έως 32 ετών διαπίστωσαν μια αντίστροφη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση των ξηρών καρπών και στα περιστατικά εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πόσα καρύδια και φιστίκια να τρώμε για το καλό της καρδιάς μας;

 

Για παράδειγμα, όσοι έτρωγαν καρύδια μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 19% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 21% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

Όσοι έτρωγαν δύο ή περισσότερες φορές φιστίκια μέσα στην εβδομάδα, είχαν 13% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και 15% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν ποτέ ξηρούς καρπούς.

Εκείνοι που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών άλλου είδους κάθε εβδομάδα, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 20% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδιάς ειδικότερα.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις επίσημες συστάσεις για αύξηση της κατανάλωσης διαφόρων ξηρών καρπών ως μέρος μιας υγιούς διατροφής προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος χρόνιων νόσων στο γενικό πληθυσμό», δήλωσε η καθηγήτρια Γκούας-Φερέ.

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *