Στο Δήμο Αποκορώνου αντιπροσωπεία του Δήμου Βοΐου.  Φωτογραφίες και βίντεο
Το Βραβείο Καινοτομίας «Μιχάλης Χρηστάκης» απέσπασε ο Δήμος Κοζάνης για το Γραφείο Απασχόλησης που δημιούργησε η Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη (Βίντεο+Φωτογραφίες)
Αστυνομικοί ντύθηκαν εργάτες και «έκοψαν» 967 κλήσεις σε οδηγούς!
Αστυνομικοί ντύθηκαν εργάτες και «έκοψαν» 967 κλήσεις σε οδηγούς!
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πού πήγαν τα 22,6 εκατ. ευρώ – Σχεδόν 1 εκατομμύριο σε 72χρονο από την Κοζάνη, 620.000 ευρώ σε 69χρονο από τα Τρίκαλα
Νέα διεθνής διάκριση για τη Lithos Digital στο Λονδίνο
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)
ΕΟΠΥΥ
Κοζάνη: Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Νέου Βιβλίου της Τάνιας Ώττα «Λίγη Ζωή Ακόμη»
Δήμος Κοζάνης: Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026  η Έκθεση Φωτογραφίας από την «Φωτοδίοδο»
Aνάστατοι συγγενείς των ηλικιωμένων μετά την αποκάλυψη για κρούσματα ψώρας στο Τιάλειο Γηροκομείο Κοζάνης. Βίντεο
Αδράνεια καταλογίζει στην Περιφερειακή Αρχή ο Γιώργος Κασαπίδης

Καρύδια φιστίκια και… καλή καρδιά

Διατροφολόγοι ανά τον κόσμο συμφωνούν ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετική διατροφική πηγή απαραίτητων συστατικών όπως αμινοξέων, βιταμινών, αντιοξειδωτικών, μετάλλων (ασβέστιο, σίδηρο, και μαγνήσιο). Αμερικανοί ερευνητές έρχονται τώρα να αναδείξουν και να υπογραμμίσουν την μεγάλη αξία τους και για την καρδιά.

Οι άνθρωποι που κάνουν συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών, ιδίως καρυδιών και φιστικιών, έχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή ή στεφανιαία νόσο, σε σχέση με όσους τρώνε ελάχιστους ή καθόλου ξηρούς καρπούς καταλήγει έρευνα –η μεγαλύτερη του είδους της- της  Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη διατροφολόγο Μάρτα Γκούας-Φερέ ανέλυσαν στοιχεία για πάνω 210.000 ανθρώπους και για μια περίοδο έως 32 ετών διαπίστωσαν μια αντίστροφη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση των ξηρών καρπών και στα περιστατικά εμφραγμάτων, εγκεφαλικών και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πόσα καρύδια και φιστίκια να τρώμε για το καλό της καρδιάς μας;

 

Για παράδειγμα, όσοι έτρωγαν καρύδια μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 19% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 21% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

Όσοι έτρωγαν δύο ή περισσότερες φορές φιστίκια μέσα στην εβδομάδα, είχαν 13% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο και 15% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν ποτέ ξηρούς καρπούς.

Εκείνοι που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών άλλου είδους κάθε εβδομάδα, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και 20% μικρότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο της καρδιάς ειδικότερα.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τις επίσημες συστάσεις για αύξηση της κατανάλωσης διαφόρων ξηρών καρπών ως μέρος μιας υγιούς διατροφής προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος χρόνιων νόσων στο γενικό πληθυσμό», δήλωσε η καθηγήτρια Γκούας-Φερέ.

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα σχόλια