• Latest
ΔΕΗ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Κατά 5.000 – 6.000 τόνους την ημέρα η αύξηση λιγνίτη στις αυλές των μονάδων της Δ.Μακεδονίας – Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο ΔΕΗ ενόψει πιθανής διακοπής του ρωσικού αερίου

19 Απριλίου 2022
Ενεργή παρουσία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων σε διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ενεργή παρουσία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων σε διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

25 Σεπτεμβρίου 2025
αυτοκινητο οδηγος

Περιήγηση Κλασικών Αυτοκινήτων: Εκκίνηση στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου 27 Σεπτεμβρίου 2025, έξω από την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

25 Σεπτεμβρίου 2025
Το Συλλυπητήριο Μήνυμα του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη για την απώλεια του Γιάννη Γκατζόφλια

Το Συλλυπητήριο Μήνυμα του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη για την απώλεια του Γιάννη Γκατζόφλια

25 Σεπτεμβρίου 2025
ΣΥΛΛΗΨΗ

Συνελήφθη 52χρονος για ναρκωτικά σε περιοχή της Κοζάνης

25 Σεπτεμβρίου 2025
Στο νοσοκομείο 12χρονη μετά από πτώση από ταράτσα

50χρονος σκοτώθηκε με αλυσοπρίονο την ώρα που κλάδευε δέντρο

25 Σεπτεμβρίου 2025
Τα SOS για μετεγγραφές φοιτητών – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Ανοιχτή η πλατφόρμα για τις μετεγγραφές φοιτητών – Έως πότε θα υποβάλλονται

25 Σεπτεμβρίου 2025
υπολογιστης

Ταυτοποιήθηκε 28χρονος για αδικήματα μέσω διαδικτύου σε βάρος πολιτικού προσώπου

25 Σεπτεμβρίου 2025
αστυνομια, συλληψη

Συνελήφθη 59χρονος στην Καστοριά για κατοχή ηρωίνης 

25 Σεπτεμβρίου 2025
Επιμελητήριο Κοζάνης

Το Επιμελητήριο Κοζάνης εκφράζει τη θλίψη του για την αδόκητη απώλεια του διακεκριμένου Εμπόρου, Επιχειρηματία και μέλους της Επιμελητηριακής Κοινότητας ΓΙΑΝΝΗ ΓΚΑΤΖΟΦΛΙΑ.

25 Σεπτεμβρίου 2025
ΕΝΦΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

Επίδομα ενοικίου μέχρι 800 ευρώ: Ποιοι το «χάνουν» – Γιατί πάει στον ιδιοκτήτη

25 Σεπτεμβρίου 2025
Μακεδονικός Σιάτιστας: Σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης της ρήξης πρόσθιου χιαστού υπεβλήθη ο Βασίλης Μπατσής

Μακεδονικός Σιάτιστας: Σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης της ρήξης πρόσθιου χιαστού υπεβλήθη ο Βασίλης Μπατσής

25 Σεπτεμβρίου 2025
Δρομολόγιο τρόμου για οδηγό λεωφορείου – Του πέταξαν τσιμεντόλιθο στο κεφάλι: «Έχω μια μικρή ρωγμή στο κρανίο»

Οδηγός λεωφορείου δέχθηκε επίθεση από επιβάτη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο – Του έσπασε την γνάθο

25 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κατά 5.000 – 6.000 τόνους την ημέρα η αύξηση λιγνίτη στις αυλές των μονάδων της Δ.Μακεδονίας – Σε πλήρη εξέλιξη το σχέδιο ΔΕΗ ενόψει πιθανής διακοπής του ρωσικού αερίου

sierafm by sierafm
19 Απριλίου 2022
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΔΕΗ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ταχύτητες ανεβάζει το πρόγραμμα αύξησης της εξόρυξης λιγνίτη, που εξήγγειλε αρχές Απριλίου από την Κοζάνη ο Κυρ. Μητσοτάκης, ως προσωρινό ανάχωμα σε τυχόν πλήρη διακοπή των ροών ρωσικού αερίου.

Επειτα από περίπου δύο εβδομάδες, τα ορυχεία έχουν αυξήσει τη παραγωγή, οι αυλές γεμίζουν με λιγνίτη και το σχέδιο «τρέχει» με ένα ρυθμό 5.000 – 6.000 επιπλέον τόνων την ημέρα για τις μονάδες της Μελίτη και του Αγ. Δημητρίου, και 7.000-8.000 τόνων για τη Μεγαλόπολη.

Στόχος, η αύξηση κατά 45%-50% της εξόρυξης λιγνίτη στην διετία, (από 10,5 εκατ τόνους σήμερα σε πάνω από 15 εκατ τόνους), προκειμένου η παραγόμενη λιγνιτική ενέργεια να ανέλθει στις 6,5 TWh ετησίως έναντι των 4,5 TWh που προβλέπει το σημερινό ενεργειακό ισοζύγιο.

Βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, δηλαδή να αποθηκευτεί στις αυλές των μονάδων όσο το δυνατόν περισσότερος λιγνίτης, είναι να τεθεί προσωρινά εκτός λειτουργίας η συντριπτική πλειοψηφία των επτά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Σήμερα στο σύστημα μπαίνει μόνο ο Αγ. Δημήτριος 4, με όλες τις υπόλοιπες να παραμένουν κλειστές, αφού το καύσιμο που συσσωρεύεται στις αυλές τους είναι μόνο για ώρα ανάγκης.

Ενας σχεδιασμός που πηγαίνει φυσικά μέρα με την ημέρα, αφού αν για οποιοδήποτε λόγο τις χρειαστεί το σύστημα, οι λιγνιτικές θα επιστρατευτουν για να το ενισχύσουν. Προς ώρας, η μείωση της ζήτησης λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, η μεγάλη διαθεσιμότητα ΑΠΕ, αλλά και τα φορτία LNG που καταφθάνουν στην Ρεβυθούσα, την οποία επισκέπτεται σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης, δεν καθιστά απαραίτητη την ενεργοποίηση του σχεδίου «λιγνίτης».

Έως τα τέλη Απριλίου δεν αναμένεται να υπάρξει κανένα πρόβλημα, αλλά από εκεί και πέρα υπεισέρχεται ο «άγνωστος Χ» που λέγεται Gazprom. Εφόσον η τελευταία συνεχίσει κανονικά την προμήθεια ρωσικού αερίου μετά τις 25 Μαΐου, οπότε και λήγει η προθεσμία προς τους πελάτες της να της απαντήσουν αν θα την πληρωνουν με ρούβλια, τότε ο συσσωρευμένος λιγνίτης στις αυλές των μονάδων της ΔΕΗ θα μείνει εκεί, ως ένα αχρείαστο απόθεμα. Διαφορετικά θα ριχτεί στην μάχη, συνεισφέροντας με επιπλέον 2TWh λιγνιτικής παραγωγής το χρόνο.

Καλού κακού, τα ορυχεία, τόσο στην Δ.Μακεδονία, (Νότιο Πεδίο, Μαυροπηγή), όσο και στην Μεγαλόπολη, αυξάνουν καθημερινά την παραγωγή τους, με τα στοιχεία να δείχνουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress, ότι :

  • Στην Μελίτη, η ποσότητα συσσωρευμένου λιγνίτη έχει αυξηθεί το τελευταίο 15νθήμερο στους 250.000 τόνους από 220.000 που ήταν στις αρχές Απριλίου. Δεδομένου ότι η ημερήσια αύξηση είναι 5.000-6.000 τόνοι, στόχος είναι στο δεκαήμερο που απομένει έως τα τέλη του μήνα, η ποσότητα να φτάσει τους 280.000- 300.000 τόνους.
  • Στην Μεγαλόπολη, η ποσότητα λιγνίτη έχει ήδη φτάσει τους 310.000 τόνους από 270.000 στις αρχές Απριλίου. Η εξόρυξη κινείται με ένα ρυθμό επιπλέον 7.000 – 8.000 τόνων ημερησίως, ωστόσο αυξάνεται συνεχώς. Στόχος είναι να φτάσει τους 500.000 τόνους στα τέλη Απριλίου.
  • Στον Αγ. Δημήτριο, στόχος είναι από τους 1,2 εκατομμύρια τόνους της συσσωρευμένης στις αρχές του μήνα, ποσότητας στις αυλές των μονάδων, αυτή να έχει φτάσει τους 1,75 εκατ. τόνους στα τέλη Απριλίου.

Αρκούν για να καλύψουν το 25%

Εννοείται ότι ακόμη και αν αυξηθεί η λιγνιτική παραγωγή, ακόμη και αν απαιτηθεί να δουλέψουν στο φουλ οι επτά λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, και πάλι θα πρόκειται για μια καθαρά εμβαλωματική λύση. Αυτές οι 2 επιπλέον TWh (από τις 4,5 στις 6,5 TWh), είναι πολύ λίγες ως ποσότητες, ώστε να καλύψουν μια τυχόν διακοπή της ροής ρωσικού αερίου. Τουλάχιστον όχι από μόνες τους.

Η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 55 ΤWh. Εξ αυτών, οι 20 TWh παρήχθησαν πέρυσι από φυσικό αέριο. Δεδομένου ότι το 40% των συνολικών εισαγωγών μας σε αέριο προήλθε από τη Ρωσία, αυτό αποτέλεσε το καύσιμο για να παραχθούν 8 TWh ηλεκτρικής ενέργειας.

Από αυτές, οι επιπλέον 2 TWh λιγνιτικής ενέργειας αρκούν για να καλύψουν μόνο ένα 25% στο κακό σενάριο. Η διαφορά θα καλυφθεί από έξτρα φορτία LNG, επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ αλλά και πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανία.

Η συζήτηση για στοχευμένες κινήσεις μείωσης της κατανάλωσης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει ήδη ανοίξει στην Γερμανία. Παραμονές του Πάσχα των Καθολικών, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να μειώσουν άμεσα κατά 10% την κατανάλωση ενέργειας, προτείνοντάς τους να αφήσουν στο σπίτι τα αυτοκίνητά τους και να πάρουν ποδήλατα και τρένα.

Τολμηρότερες οι προτάσεις του Κλάους Μίλερ, συνεργάτη του γερμανού υπουργού και επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Δικτύων, ο οποίος προετοιμάζοντας τους πολίτες για το σενάριο διακοπής των ροών ρωσικού αερίου, πρότεινε μέτρα πρωτοφανή, υπό άλλες συνθήκες, όπως να απαγορευτεί η σάουνα ή η θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους να είναι το πολύ 19 βαθμούς, με εξαίρεση τα παιδικά δωμάτια, τα διαμερίσματα με ασθενείς και χώρους όπου διαμένουν άτομα, τα οποία χρήζουν φροντίδας. Σημειωτέον ότι ένα πακέτο μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας θα συμπεριληφθεί στο νέο ενεργειακό δόγμα που αναμένεται να παρουσιάσει το Μάιο η Ευρώπη, με τη θέση του φυσικού αερίου να υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο έναντι άλλων τεχνολογιών και πολιτικών.

Energypress.gr

Tags: ΛΙΓΝΙΤΗΣ
Previous Post

Η εικόνα των κρουσμάτων την Μεγάλη Τρίτη 19/4 στη Δυτική Μακεδονία – 10.005 κρούσματα στη χώρα

Next Post

Λαμία – Εγνατία Οδός σε 1 ώρα και 45 λεπτά: Όσα περιλαμβάνει το βόρειο τμήμα του Ε65

Next Post
Λαμία-Εγνατία Οδός σε μιάμιση ώρα με τον αυτοκινητόδρομο Ε65

Λαμία – Εγνατία Οδός σε 1 ώρα και 45 λεπτά: Όσα περιλαμβάνει το βόρειο τμήμα του Ε65

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ενεργή παρουσία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων σε διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Περιήγηση Κλασικών Αυτοκινήτων: Εκκίνηση στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου 27 Σεπτεμβρίου 2025, έξω από την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης
  • Το Συλλυπητήριο Μήνυμα του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη για την απώλεια του Γιάννη Γκατζόφλια
  • Συνελήφθη 52χρονος για ναρκωτικά σε περιοχή της Κοζάνης
  • 50χρονος σκοτώθηκε με αλυσοπρίονο την ώρα που κλάδευε δέντρο

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr