Ίσως να έχετε ακούσει σε πολλές συζητήσεις να αναφέρονται τα αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, λίγος κόσμος πραγματικά γνωρίζει τι ακριβώς είναι και πώς λειτουργούν πέρα από το γεγονός πως μας κάνουν καλό. Τα αντιοξειδωτικά αποτελούν ουσιαστικά μόρια, τα οποία αντιμετωπίσουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας.
Οι ελεύθερες ρίζες με τη σειρά τους αποτελούν συστατικά που γενικά βλάπτουν το σώμα μας. Για αυτό ακριβώς δεν θέλουμε να τα δούμε να φτάνουν σε υψηλά επίπεδα. Οι ελεύθερες ρίζες σχετίζονται άλλωστε με συγκεκριμένες σοβαρές ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες κλπ.
Η δράση των αντιοξειδωτικών
Ουσιαστικά τα αντιοξειδωτικά αποτρέπουν ή επιβραδύνουν τη ζημιά που κάνουν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα. Τα λαμβάνουμε κατά κύριο λόγο μέσω της διατροφής μας και μπορούν να είναι τόσο φυσικά, όσο και τεχνητά. Παρασκευάζονται δηλαδή και εργαστηριακά.
Επιπλέον, και το ίδιο το σώμα μας παράγει αντιοξειδωτικά, τα λεγόμενα ενδογενή αντιοξειδωτικά. Εκείνα τα οποία λαμβάνουμε από εξωτερικές πηγές ονομάζονται αντίστοιχα εξωγενή αντιοξειδωτικά. Αρκετά φυτά είναι πλούσια σε τέτοιες ουσίες.
Το οξειδωτικό στρες και πως προκαλείται
Τα αντιοξειδωτικά, λοιπόν, προστατεύουν ουσιαστικά τα κύτταρά μας. Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούν το λεγόμενο οξειδωτικό στρες και τα καταστρέφουν. Αυτό το στρες μπορεί να προκληθεί από:
– την υπερβολική άσκηση,
– προβλήματα σε ιστούς και φλεγμονές,
– την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, ιδίως επεξεργασμένων με τεχνητά γλυκαντικά, χρωστικές, συντηρητικά και τρανς λιπαρά,
– την ακτινοβολία,
– το κάπνισμα,
– την έκθεση σε χημικά όπως είναι τα φάρμακα, τα ναρκωτικά, τα φυτοφάρμακα κλπ,
– διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Το αποτέλεσμα είναι λοιπόν να προκαλούνται ζημιές στα κύτταρα και κάνει την εμφάνισή του το οξειδωτικό στρες. Ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλές ουσίες που έχουν αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν τον οργανισμό μας.
Κάθε μία αυτές έχει τον δικό της ρόλο. Μάλιστα η κάθε ουσία μπορεί να συνδυαστεί με άλλες για να βοηθήσουν το σώμα μας αποτελεσματικά. Ανάμεσα στα ποιο γνωστά αντιοξειδωτικά είναι: η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το μαγγάνιο, το σελήνιο, το λυκοπένιο, το β-καροτένιο, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.
Χρήσιμες πήγες πρόσληψης αντιοξειδωτικών
Καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικό για το σώμα μας είναι τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Αναφερόμαστε κυρίως στα φρούτα και στα λαχανικά. Τα τρόφιμα αυτά συνήθως τα ονομάζουμε και υπερτροφές (superfoods). Μιλάμε ουσιαστικά για τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, γενικά τα φρούτα και τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, τα φυτικά έλαια, αρκετά δημητριακά κλπ.
Αρκετές φορές υπάρχουν και συμπληρώματα διατροφής τα οποία μπορούμε να πάρουμε, τα οποία δεν προέρχονται από πολίτες βρώσιμα φυτά. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι το αντιοξειδωτικό CBD, το οποίο προέρχεται από το φυτό της κάνναβης. Μπορούμε να το λάβουμε με τη μορφή χαπιών ή ακόμα και ελαίου CBD και σε άλλες μορφές. Αυτό το έλαιο που χρησιμοποιείται πιο συχνά, έχουμε τη δυνατότητα να το προσθέσουμε σε κάθε είδους τρόφιμα και ροφήματα.
Χρήσιμες συμβουλές για μεγαλύτερη πρόσληψη αντιοξειδωτικό
Εάν επιθυμείτε να έχετε τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσληψη αντιοξειδωτικών από τη διατροφή σας, ακολουθήστε τις παρακάτω απλές και εύκολες συμβουλές:
– Συμπεριλάβετε άφθονα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας.
– Για καθημερινό ρόφημα προτιμήστε το πράσινο τσάι.
– Γενικά να έχετε κατά νου πως τα τρόφιμα με έντονα χρώματα είναι αυτά που έχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά.
– Χρησιμοποιήστε αρκετά καρυκεύματα στο φαγητό σας για να ενισχύσετε τη γεύση, αλλά και την πρόσληψη αντιοξειδωτικών.
– Για σνακ προτιμήστε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα, αλλά αποφύγετε τα συσκευασμένα που έχουν πολλή ζάχαρη ή αλάτι.