Ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει σχετικά με το φαινόμενο του «θερμικού θόλου» πως είναι ένα παλιό, γνωστό μετεωρολογικό φαινόμενο που σήμερα επαναπροσδιορίζεται επικοινωνιακά.
Κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες τη χώρα και ο υδράργυρος αναμένεται να δείξει 43 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του Alpha, Γιώργου Τσατραφύλλια «την Κυριακή ξεκινά ένα κύμα καύσωνα με την θερμοκρασία να φτάνει στο Αγρίνιο τους 40 βαθμούς».
Θα δούμε την Κυριακή τα πρώτα 40άρια». «Δευτέρα και Τρίτη θα πάμε σίγουρα στους 41-42 βαθμούς», προέβλεψε.
Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ανέφερε ότι «τη Δευτέρα θα έχουμε 40 ίσως και τοπικά 41 βαθμούς. Νομίζω η πιο ζεστή ημέρα θα είναι η Τρίτη θα δούμε 41 και ίσως και τοπικά 42 βαθμούς».
Για την Αθήνα προέβλεψε ότι το θερμόμετρο Δευτέρα-Τρίτη θα είναι στους 39 βαθμούς και η πιο ζεστή ημέρα αναμένεται, κατά την πρόγνωσή του, ότι θα είναι η Τετάρτη. «Βέβαια, στα παραθαλάσσια του νομού θα είναι χαμηλότερη».
Επισημαίνεται ότι:
Α. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Β. Η σχετική υγρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα (ενδεικτικά 20% με 30% τις μεσημβρινές ώρες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας).
Γ. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες, τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη στα αστικά κέντρα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και θα κυμαίνονται περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
Πιο αναλυτικά:
Αύριο, Κυριακή (06-07-25) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλα τα ηπειρωτικά και το Ιόνιο. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:
α) στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά τους 38 με 39 και πιθανώς τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.
β) στην ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
γ) στα νησιά του Ιονίου τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.
Τη Δευτέρα (07-07-25) πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου και σε όλα τα ηπειρωτικά ενώ θα σημειώσει άνοδο η θερμοκρασία και στην ανατολική νησιωτική χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:
α) στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 39 με 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου.
β) στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Την Τρίτη (08-07-25) και την Τετάρτη (09-07-25) αναμένεται μικρή πτώση των υψηλών θερμοκρασιών σε Ιόνιο και δυτικά ηπειρωτικά και μικρή άνοδος (περίπου κατά 1 με 2 βαθμούς) στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Εκτιμάται πως οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.
Ποιες περιοχές θα επηρεάσει ο θερμικός θόλος
Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρεται στο μετεωρολογικό φαινόμενο «heat dome» ή θερμικός θόλος που έρχεται στη χώρα μας
Ο μετεωρολόγος του Alpha κάνει λόγο για την ασυνήθιστη ζέστη που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη δυτική και κεντρική Ευρώπη με θερμοκρασίες ρεκόρ και θα επηρεάσει τις επόμενες ημέρες και τη χώρα μας, τονίζοντας πως η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο (36-38 βαθμοί) αφού θα εξασθενήσουν οι άνεμοι, ενώ το τριήμερο Δευτέρα-Τετάρτη η χώρα μας θα βρεθεί σε κλοιό καύσωνα.
«Ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 41-42 βαθμούς στην κεντρική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα , την Αττική και την Πελοπόννησο. Από την Τετάρτη το απόγευμα η θερμοκρασία θα πέσει βίαια (ακόμα και 10 βαθμούς) από μία διαταραχή η οποία θα ενισχύσει τους βοριάδες και δεν αποκλείεται να φέρει και μπουρίνια στη βόρεια Ελλαδα. Στη συνέχεια μέχρι την Κυριακή -16/7- η ζέστη θα είναι φυσιολογική για την εποχή», σημειώνει στην ανάρτησή του και εφιστά την προσοχή για τις επόμενες ημέρες για την αύξηση κινδύνου για πυρκαγιές, λόγω ξήρανσης της βλάστησης και ενίσχυση ανέμων, την επιδείνωση της υγείας: θερμική εξάντληση, θερμοπληξία, αυξημένη θνησιμότητα, αλλά και την πίεση σε ενεργειακά δίκτυα (λόγω αυξημένης χρήσης κλιματιστικών).
Τι είναι ο θερμικός θόλος
«Τα τελευταία χρόνια, κυρίως τους θερινούς μήνες, ακούμε όλο και συχνότερα τον όρο θερμικός θόλος στα μέσα ενημέρωσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό» αναφέρει o γνωστός μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για ένα καινούριο φαινόμενο.
«Η φράση αυτή, που προέρχεται από τον αγγλικό όρο heat_dome, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, όχι απαραίτητα επειδή περιγράφει ένα καινούργιο φαινόμενο, αλλά επειδή λειτουργεί ως ελκυστικός τίτλος για τον αναγνώστη ή τον τηλεθεατή. Ωστόσο, πίσω από τη ”μόδα” του όρου, υπάρχει μια πραγματική μετεωρολογική κατάσταση, την οποία γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες» σημειώνει.
Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, «ο θερμικός θόλος είναι μία κατάσταση στην οποία ένα ισχυρό και στάσιμο βαρομετρικό υψηλό εγκλωβίζει θερμές αέριες μάζες κοντά στην επιφάνεια της Γης, λειτουργώντας σαν καπάκι. Η ατμόσφαιρα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν κυκλοφορεί επαρκώς, και η ζέστη παγιδεύεται στις χαμηλότερες στιβάδες, χωρίς να διαφεύγει. Έτσι, παρατηρείται συνεχής άνοδος της θερμοκρασίας, ιδίως όταν υπάρχει και η παράλληλη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη».
Όπως εξηγεί, στην Ελλάδα και σε άλλες μεσογειακές χώρες, «η παρουσία σταθερών αντικυκλώνων το καλοκαίρι είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό και επαναλαμβανόμενο γεγονός. Οι παλιοί μετεωρολόγοι και γεωργοί γνώριζαν καλά τις επιδράσεις αυτής της στασιμότητας, χωρίς όμως να χρησιμοποιούν τον όρο ”θερμικός θόλος”».
«Η έντονη χρήση του όρου σήμερα οφείλεται κυρίως στην επιθυμία των μέσων να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού με έναν καινούργιο και πιο δραματικό όρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινίζεται ότι το φαινόμενο δεν είναι νέο και ίσως αυτό που έχει αλλάξει είναι η ένταση και η διάρκεια τέτοιων επεισοδίων τα οποία περιγράφουμε δημόσια».
Ο Θοδωρής Κολυδάς καταλήγει πως «ο θερμικός θόλος είναι ένα παλιό, γνωστό μετεωρολογικό φαινόμενο που σήμερα επαναπροσδιορίζεται επικοινωνιακά. Αν και δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, η κατανόηση του ρόλου του στην αύξηση των θερμοκρασιών είναι χρήσιμη, ιδιαίτερα καθώς οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών γίνονται ολοένα και πιο έντονες».
Πότε πέφτει η θερμοκρασία
Η Τετάρτη θα είναι μια ιδιαίτερα θερμή ημέρα, ωστόσο σταδιακά από το απόγευμα θα αρχίσει να σημειώνεται πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά και βόρεια της χώρας.
Η αλλαγή αυτή θα γίνει περισσότερο αισθητή την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται σημαντική υποχώρηση του υδράργυρου και στην Αττική, όπου η θερμοκρασία θα πέσει στους 34-35 βαθμούς.
Παράλληλα, ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι έως και 7 μποφόρ θα επηρεάσουν το Αιγαίο και το Ιόνιο, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Συστάσεις των ειδικών για την αντιμετώπιση του καύσωνα
Σύμφωνα με τον Πάνο Χαλβατσιώτη, γιατρό και αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν την κυκλοφορία το μεσημέρι και να περιορίσουν όσο γίνεται τις δραστηριότητές τους, με την τακτική ενυδάτωση να είναι αναγκαία.