• Latest
Καιρός: Έρχεται «βουτιά» 10 βαθμών μετά τον μίνι καύσωνα

Καύσωνας: Προ των πυλών τα ακραία φαινόμενα με τα 43αρια – Πότε υποχωρεί ο θερμικός θόλος

6 Ιουλίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Την υλοποίηση προγράμματος στήριξης των εργαζόμενων στη λιγνιτικές μονάδες και την επιτάχυνση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ ζητάει με παρέμβασή του ο βουλευτής ΠΕ Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης.

30 Απριλίου 2026
κινητο, τηλεφωνο, ιντερνετ

Τέλος η ανωνυμία στα social media – Νόμος για την ταυτοποίηση χρηστών στην Ελλάδα

30 Απριλίου 2026
Χόρτα καθαρισμός

Δήμος Καστοριάς: Αποψίλωση-καθαρισμός  οικοπέδων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς

30 Απριλίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

ΔΥΠΑ Βέροιας – Ζευγάρι τα έκανε «λαμπόγυαλο» για μια πληρωμή

30 Απριλίου 2026
ΒΕΝΖΙΝΗ

Ψηφιακή παρακολούθηση των τιμών στα βενζινάδικα

30 Απριλίου 2026
Επίδομα στέγασης: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την πληρωμή Ιανουαρίου -Τι αλλάζει από το 2025

Τριπλή επιστροφή ενοικίου για 50.000 υπαλλήλους – Οι προϋποθέσεις και τα 3 SOS για να τα πάρετε

30 Απριλίου 2026
αστυνομια, συλληψη

Συνελήφθη στην πόλη της Φλώρινας 38χρονος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης

30 Απριλίου 2026
Οριστικά αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού 2025: Πού τα βλέπετε

Κοινωνικός τουρισμός 2026: Ξεκινούν οι αιτήσεις για συνταξιούχους

30 Απριλίου 2026
ΤΡΑΠΕΖΑ

Ξέθαψε την αδερφή του και την πήγε στην τράπεζα για να αποδείξει ότι είναι νεκρή!

30 Απριλίου 2026
Νεκρός 13χρονος που οδηγούσε ηλεκτρικό πατίνι και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Νεκρός 13χρονος που οδηγούσε ηλεκτρικό πατίνι και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

30 Απριλίου 2026
Οριστικά αποτελέσματα Κοινωνικού Τουρισμού 2025: Πού τα βλέπετε

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Πώς να διορθώσετε την αίτηση – Η διαδικασία βήμα προς βήμα

30 Απριλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ξεκίνησε η λειτουργία του νέου Βιολογικού της ΔΕΥΑΚ στην Αιανή

Δήμος Κοζάνης: Ξεκίνησε η λειτουργία του νέου Βιολογικού της ΔΕΥΑΚ στην Αιανή

30 Απριλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 30 Απριλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Καύσωνας: Προ των πυλών τα ακραία φαινόμενα με τα 43αρια – Πότε υποχωρεί ο θερμικός θόλος

sierafm by sierafm
6 Ιουλίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Καιρός: Έρχεται «βουτιά» 10 βαθμών μετά τον μίνι καύσωνα
0
SHARES
30
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει σχετικά με το φαινόμενο του «θερμικού θόλου» πως είναι ένα παλιό, γνωστό μετεωρολογικό φαινόμενο που σήμερα επαναπροσδιορίζεται επικοινωνιακά.

Κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες τη χώρα και ο υδράργυρος αναμένεται να δείξει 43 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του Alpha, Γιώργου Τσατραφύλλια «την Κυριακή ξεκινά ένα κύμα καύσωνα με την θερμοκρασία να φτάνει στο Αγρίνιο τους 40 βαθμούς».

Θα δούμε την Κυριακή τα πρώτα 40άρια». «Δευτέρα και Τρίτη θα πάμε σίγουρα στους 41-42 βαθμούς», προέβλεψε.

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ανέφερε ότι «τη Δευτέρα θα έχουμε 40 ίσως και τοπικά 41 βαθμούς. Νομίζω η πιο ζεστή ημέρα θα είναι η Τρίτη θα δούμε 41 και ίσως και τοπικά 42 βαθμούς».

Για την Αθήνα προέβλεψε ότι το θερμόμετρο Δευτέρα-Τρίτη θα είναι στους 39 βαθμούς και η πιο ζεστή ημέρα αναμένεται, κατά την πρόγνωσή του, ότι θα είναι η Τετάρτη. «Βέβαια, στα παραθαλάσσια του νομού θα είναι χαμηλότερη».

Επισημαίνεται ότι:

Α. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Β. Η σχετική υγρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα (ενδεικτικά 20% με 30% τις μεσημβρινές ώρες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας).

Γ. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες, τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη στα αστικά κέντρα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και θα κυμαίνονται περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:

Αύριο, Κυριακή (06-07-25) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλα τα ηπειρωτικά και το Ιόνιο. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά τους 38 με 39 και πιθανώς τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

β) στην ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

γ) στα νησιά του Ιονίου τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα (07-07-25) πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου και σε όλα τα ηπειρωτικά ενώ θα σημειώσει άνοδο η θερμοκρασία και στην ανατολική νησιωτική χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 39 με 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου.

β) στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη (08-07-25) και την Τετάρτη (09-07-25) αναμένεται μικρή πτώση των υψηλών θερμοκρασιών σε Ιόνιο και δυτικά ηπειρωτικά και μικρή άνοδος (περίπου κατά 1 με 2 βαθμούς) στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Εκτιμάται πως οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Ποιες περιοχές θα επηρεάσει ο θερμικός θόλος

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρεται στο μετεωρολογικό φαινόμενο «heat dome» ή θερμικός θόλος που έρχεται στη χώρα μας

Ο μετεωρολόγος του Alpha κάνει λόγο για την ασυνήθιστη ζέστη που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη δυτική και κεντρική Ευρώπη με θερμοκρασίες ρεκόρ και θα επηρεάσει τις επόμενες ημέρες και τη χώρα μας, τονίζοντας πως η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο (36-38 βαθμοί) αφού θα εξασθενήσουν οι άνεμοι, ενώ το τριήμερο Δευτέρα-Τετάρτη η χώρα μας θα βρεθεί σε κλοιό καύσωνα.

«Ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 41-42 βαθμούς στην κεντρική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα , την Αττική και την Πελοπόννησο. Από την Τετάρτη το απόγευμα η θερμοκρασία θα πέσει βίαια (ακόμα και 10 βαθμούς) από μία διαταραχή η οποία θα ενισχύσει τους βοριάδες και δεν αποκλείεται να φέρει και μπουρίνια στη βόρεια Ελλαδα. Στη συνέχεια μέχρι την Κυριακή -16/7- η ζέστη θα είναι φυσιολογική για την εποχή», σημειώνει στην ανάρτησή του και εφιστά την προσοχή για τις επόμενες ημέρες για την αύξηση κινδύνου για πυρκαγιές, λόγω ξήρανσης της βλάστησης και ενίσχυση ανέμων, την επιδείνωση της υγείας: θερμική εξάντληση, θερμοπληξία, αυξημένη θνησιμότητα, αλλά και την πίεση σε ενεργειακά δίκτυα (λόγω αυξημένης χρήσης κλιματιστικών).

Τι είναι ο θερμικός θόλος

«Τα τελευταία χρόνια, κυρίως τους θερινούς μήνες, ακούμε όλο και συχνότερα τον όρο θερμικός θόλος στα μέσα ενημέρωσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό» αναφέρει o γνωστός μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν πρόκειται για ένα καινούριο φαινόμενο.

«Η φράση αυτή, που προέρχεται από τον αγγλικό όρο heat_dome, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής, όχι απαραίτητα επειδή περιγράφει ένα καινούργιο φαινόμενο, αλλά επειδή λειτουργεί ως ελκυστικός τίτλος για τον αναγνώστη ή τον τηλεθεατή. Ωστόσο, πίσω από τη ”μόδα” του όρου, υπάρχει μια πραγματική μετεωρολογική κατάσταση, την οποία γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, «ο θερμικός θόλος είναι μία κατάσταση στην οποία ένα ισχυρό και στάσιμο βαρομετρικό υψηλό εγκλωβίζει θερμές αέριες μάζες κοντά στην επιφάνεια της Γης, λειτουργώντας σαν καπάκι. Η ατμόσφαιρα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν κυκλοφορεί επαρκώς, και η ζέστη παγιδεύεται στις χαμηλότερες στιβάδες, χωρίς να διαφεύγει. Έτσι, παρατηρείται συνεχής άνοδος της θερμοκρασίας, ιδίως όταν υπάρχει και η παράλληλη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από περιοχές όπως η Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη».

Όπως εξηγεί, στην Ελλάδα και σε άλλες μεσογειακές χώρες, «η παρουσία σταθερών αντικυκλώνων το καλοκαίρι είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό και επαναλαμβανόμενο γεγονός. Οι παλιοί μετεωρολόγοι και γεωργοί γνώριζαν καλά τις επιδράσεις αυτής της στασιμότητας, χωρίς όμως να χρησιμοποιούν τον όρο ”θερμικός θόλος”».

«Η έντονη χρήση του όρου σήμερα οφείλεται κυρίως στην επιθυμία των μέσων να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού με έναν καινούργιο και πιο δραματικό όρο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινίζεται ότι το φαινόμενο δεν είναι νέο και ίσως αυτό που έχει αλλάξει είναι η ένταση και η διάρκεια τέτοιων επεισοδίων τα οποία περιγράφουμε δημόσια».

Ο Θοδωρής Κολυδάς καταλήγει πως «ο θερμικός θόλος είναι ένα παλιό, γνωστό μετεωρολογικό φαινόμενο που σήμερα επαναπροσδιορίζεται επικοινωνιακά. Αν και δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, η κατανόηση του ρόλου του στην αύξηση των θερμοκρασιών είναι χρήσιμη, ιδιαίτερα καθώς οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών γίνονται ολοένα και πιο έντονες».

Δείτε την ανάρτηση 

Πότε πέφτει η θερμοκρασία

Η Τετάρτη θα είναι μια ιδιαίτερα θερμή ημέρα, ωστόσο σταδιακά από το απόγευμα θα αρχίσει να σημειώνεται πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά και βόρεια της χώρας.

Η αλλαγή αυτή θα γίνει περισσότερο αισθητή την Πέμπτη, οπότε και αναμένεται σημαντική υποχώρηση του υδράργυρου και στην Αττική, όπου η θερμοκρασία θα πέσει στους 34-35 βαθμούς.

Παράλληλα, ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι έως και 7 μποφόρ θα επηρεάσουν το Αιγαίο και το Ιόνιο, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν πρόσκαιρες καταιγίδες στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Συστάσεις των ειδικών για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Σύμφωνα με τον Πάνο Χαλβατσιώτη, γιατρό και αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας, οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν την κυκλοφορία το μεσημέρι και να περιορίσουν όσο γίνεται τις δραστηριότητές τους, με την τακτική ενυδάτωση να είναι αναγκαία.

ΠΗΓΗ

Tags: ΚΑΙΡΟΣΚΑΥΣΩΝΑΣ
Previous Post

Βασίλης Καλογήρου: Τα δεδομένα στην υπόθεση μετά την παράδοση της ιατροδικαστικής έκθεσης στην Αστυνομία

Next Post

Νέα αποζημίωση 100 ευρώ σε 80.000 εργαζόμενους: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, ποιοι θα την λάβουν και πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Next Post
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

Νέα αποζημίωση 100 ευρώ σε 80.000 εργαζόμενους: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, ποιοι θα την λάβουν και πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Την υλοποίηση προγράμματος στήριξης των εργαζόμενων στη λιγνιτικές μονάδες και την επιτάχυνση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ ζητάει με παρέμβασή του ο βουλευτής ΠΕ Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης.
  • Τέλος η ανωνυμία στα social media – Νόμος για την ταυτοποίηση χρηστών στην Ελλάδα
  • Δήμος Καστοριάς: Αποψίλωση-καθαρισμός  οικοπέδων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς
  • ΔΥΠΑ Βέροιας – Ζευγάρι τα έκανε «λαμπόγυαλο» για μια πληρωμή
  • Ψηφιακή παρακολούθηση των τιμών στα βενζινάδικα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr