• Latest
Κεπκα ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΕ.Π.ΚΑ.

ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Δυτικής Μακεδονίας: Κατασχέσεις Λογαριασμών

28 Νοεμβρίου 2017
ΣΥΝΤΑΞΗ

Σύνταξη στο Δημόσιο -Γιατί είναι “τυχεροί” όσοι προσλήφθηκαν μεταξύ 1983-1992

12 Μαΐου 2026
ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

77χρονος αυτοτραυματίστηκε με όπλο – Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση

12 Μαΐου 2026
Οχιά φιδι

Στη ΜΕΘ 57χρονος – Τον δάγκωσε οχιά, ενώ μάζευε ξύλα

12 Μαΐου 2026
ΔΕΥΑΒ

ΔΕΥΑΒ: Σχετικά με την ανακοίνωση της ΠΕ Κοζάνης, που αφορά στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την « Προμήθεια υλικών και εξαρτημάτων γα την υδροδότηση κτηνοτροφικών μονάδων και οικισμών του Δήμου Βοΐου»

12 Μαΐου 2026
Εκδήλωση – Ανοιχτή συζήτηση Π. Κουκουλόπουλου: «Πτολεμαΐδα V – Το τελευταίο οχυρό. 1,5 δισεκατομμύριο λόγοι να σπάσουμε το λουκέτο Στάσση»

Εκδήλωση – Ανοιχτή συζήτηση Π. Κουκουλόπουλου: «Πτολεμαΐδα V – Το τελευταίο οχυρό. 1,5 δισεκατομμύριο λόγοι να σπάσουμε το λουκέτο Στάσση»

12 Μαΐου 2026
Καλλιόπη Βέττα: Οι δενδροκαλλιεργητές της Π.Ε. Κοζάνης βρίσκονται σε απόγνωση περιμένοντας μάταια τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές του 2024 και του 2025

Καλλιόπη Βέττα: Οι δενδροκαλλιεργητές της Π.Ε. Κοζάνης βρίσκονται σε απόγνωση περιμένοντας μάταια τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές του 2024 και του 2025

12 Μαΐου 2026
λίμνη Πολυφύτου

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Το «φαινόμενο του αφρού» στη Λίμνη Πολυφύτου δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία ή το οικοσύστημα  

12 Μαΐου 2026
ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Αναζητούμε Φωτογραφίες & Ιστορίες της Πλατείας Ηρώων

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Αναζητούμε Φωτογραφίες & Ιστορίες της Πλατείας Ηρώων

12 Μαΐου 2026
Καστοριά: «Παραμύθι… αλλιώς»/ Μια παράσταση βασισμένη στο «Παραμύθι δίχως όνομα» της Π. Δέλτα

Καστοριά: «Παραμύθι… αλλιώς»/ Μια παράσταση βασισμένη στο «Παραμύθι δίχως όνομα» της Π. Δέλτα

12 Μαΐου 2026
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Γαλατινή λόγω βλάβης

12 Μαΐου 2026
φυσικο αεριο

Εμπορικός Σύλλογος Γρεβενών: Προσοχή σε δήθεν επιδοτήσεις για εγκατάσταση φυσικού αερίου

12 Μαΐου 2026
Μοναχός πήδηξε από το εν κινήσει ασθενοφόρο!

Δύο 17χρονες έπεσαν από ταράτσα πολυκατοικίας

12 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 13 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών Δυτικής Μακεδονίας: Κατασχέσεις Λογαριασμών

sierafm by sierafm
28 Νοεμβρίου 2017
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Κεπκα ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΕ.Π.ΚΑ.
0
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

 

Το άρθρου 20 εδ. α΄ του Νόμου 4161/2013 (ΦΕΚ) ορίζει: «Απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ και των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ σε περίπτωση κοινού λογαριασμού. Από το προηγούμενο εδάφιο εξαιρείται ως δανειστής το Δημόσιο, για το οποίο ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 31 του ν.δ. 356/1974 (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, Α` 90). Με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο…..». Η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 31 του ν.δ 356/1974 (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) ορίζει: « 2. Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό ή τοποθετήσεις σε λογαριασμό πληρωμών στα εγκαταστημένα στη χώρα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος και ιδρύματα πληρωμών είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο ίδρυμα…»

Από τις ως άνω διατάξεις προκύπτει ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500,00 ευρώ μόνο σε ένα ατομικό (τραπεζικό) λογαριασμό ή μέχρι του ποσού 2.000,00 ευρώ μόνο σε ένα (τραπεζικό) κοινό λογαριασμό εφόσον ο δικαιούχος του λογαριασμού δηλώσει στην τράπεζα ότι επιθυμεί ο συγκεκριμένος λογαριασμός να είναι ακατάσχετος.

 

Η προστασία αυτή παρέχεται μόνο για ένα λογαριασμό και μόνο σε μία τράπεζα, μετά από δήλωση στην Τράπεζα και καλύπτει τα ως άνω ποσά διαρκώς, υπό την έννοια ότι όσο στους λογαριασμούς υπάρχουν ποσά που δεν υπερβαίνουν τα ανωτέρω όρια, δεν μπορούν τα ποσά αυτά να κατασχεθούν.

 

Η ως άνω προστασία παρέχεται έναντι οποιουδήποτε δανειστή ( π.χ οφειλές προς τράπεζες, ιδιώτες, ασφαλιστικές εταιρίες) πλην των εκ πάσης αιτίας δημόσιων εσόδων, δηλαδή πλην των οφειλών προς το Δημόσιο, εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους Δήμους, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και εν γένει κάθε οφειλής προς το Δημόσιο με τη στενή και την ευρεία του όρου έννοια.

 

Η αντίστοιχη προστασία των καταθέσεων για οφειλές προς το Δημόσιο παρέχεται μόνο σε ένα ατομικό ή κοινό λογαριασμό, ο οποίος  υποχρεωτικά, εφόσον υπάρχει, είναι ο λογαριασμός πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, και μέχρι το ποσό των 1.250,00 ευρώ μηνιαίως, μόνο αν ο δικαιούχος του λογαριασμού δηλώσει ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης ότι επιθυμεί ο συγκεκριμένος λογαριασμός να είναι ακατάσχετος. Αν συνεπώς, ένα μήνα στον ως άνω λογαριασμό κατατεθούν περισσότερα από 1.250,00 ευρώ τότε τα χρήματα αυτά, κατά το ποσό που υπερβαίνουν το ως άνω ποσό, μπορούν να κατασχεθούν από το Δημόσιο.

 

Συνεπώς αν έχουμε οφειλές προς τράπεζες, ιδιώτες κλπ,πλην του Δημοσίου, μπορούμε με δήλωση μας σε μία τράπεζα να ορίσουμε ότι ένας συγκεκριμένος λογαριασμός μας θα είναι ακατάσχετος μέχρι το ποσό των 1.500,00 ευρώ και στην περίπτωση αυτή όσο το ποσό της κατάθεσης δεν υπερβαίνει το ως άνω όριο δεν μπορεί και να κατασχεθεί.

 

Αν έχουμε οφειλές και προς το Δημόσιο, τότε πρέπει να υποβάλλουμε δήλωση και στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης (taxisnet) με την οποία να ορίζουμε ένα ατομικό ή κοινό λογαριασμό, ο οποίος  υποχρεωτικά, εφόσον υπάρχει, είναι ο λογαριασμός πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων είναι ακατάσχετος μέχρι το ποσό των 1.250,00 ευρώ και στην περίπτωση αυτή όσο το ποσό της κατάθεσης δεν υπερβαίνει μηνιαίως το ως άνω όριο δεν μπορεί να κατασχεθεί. Κοινώς αν κάθε μήνα εισέρχονται στο λογαριασμό αυτό μόνο 1.250,00 ευρώ δεν μπορούν να κατασχεθούν. Αν όμως στο  ως άνω λογαριασμό κατατεθούν μηνιαίως περισσότερα από 1.250,00 ευρώ τότε τα χρήματα αυτά, κατά το ποσό που υπερβαίνουν το ως άνω ποσό, μπορούν να κατασχεθούν από το Δημόσιο. Αντιστοίχως, αν στο λογαριασμό αυτό υπάρχουν καταθέσεις που υπερβαίνουν το ως άνω ποσό των 1.250,00 ευρώ, υπάρχει κίνδυνος κατά το υπερβάλλον ποσό να κατασχεθούν από το Δημόσιο και ο καταναλωτής να πρέπει με δικαστικές ενέργειες να αποδείξει ότι δεν υπήρξε μηνιαία υπέρβαση του ορίου των 1.250,00 ευρώ και αντιστοίχως την αιτία προέλευσης των χρημάτων αυτών.

 

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. καλεί τα μέλη και τους καταναλωτές να υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις του τόσο στις τράπεζες όσο και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (taxisnet) για να είναι πλήρως καλυμμένοι, διότι παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί εξ αυτών να θεωρούν λαθεμένα ότι η μία εκ των δυο δηλώσεων καλύπτει και τις δύο περιπτώσεις.

 

Tags: ΚΕΠΚΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Previous Post

Άναμμα Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην Σιάτιστα!!!!!!

Next Post

Τι είναι η δίαιτα με τις μονάδες που όλοι συζητάνε; Μάθε τα πάντα εδώ!

Next Post
ΔΙΑΙΤΑ

Τι είναι η δίαιτα με τις μονάδες που όλοι συζητάνε; Μάθε τα πάντα εδώ!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σύνταξη στο Δημόσιο -Γιατί είναι “τυχεροί” όσοι προσλήφθηκαν μεταξύ 1983-1992
  • 77χρονος αυτοτραυματίστηκε με όπλο – Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση
  • Στη ΜΕΘ 57χρονος – Τον δάγκωσε οχιά, ενώ μάζευε ξύλα
  • ΔΕΥΑΒ: Σχετικά με την ανακοίνωση της ΠΕ Κοζάνης, που αφορά στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την « Προμήθεια υλικών και εξαρτημάτων γα την υδροδότηση κτηνοτροφικών μονάδων και οικισμών του Δήμου Βοΐου»
  • Εκδήλωση – Ανοιχτή συζήτηση Π. Κουκουλόπουλου: «Πτολεμαΐδα V – Το τελευταίο οχυρό. 1,5 δισεκατομμύριο λόγοι να σπάσουμε το λουκέτο Στάσση»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  2. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  3. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  4. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  5. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr