• Latest
απατη

Κινέζικο e-shop πίσω από διαδικτυακή απάτη «μαμούθ» με 800.000 θύματα -Έτσι εξαπατούν τους καταναλωτές

8 Μαΐου 2024
Οι εκδηλώσεις του πανηγυρικού εορτασμού του «Γενέσιου του Τιμίου Προδρόμου Προφήτου και Βαπτιστού του Χριστού Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος»

Το Σωματείο Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος θα τιμήσει την μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

13 Μαΐου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Πληγείσες καλλιέργειες της Δυτικής Μακεδονίας μένουν εκτός των αποζημιώσεων του Μέτρου 23»

13 Μαΐου 2025
Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου – Δήμου Βοΐου στην εκδήλωση «Το δικό μου “μαμά” είναι αλλιώς» στα Ιωάννινα

Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου – Δήμου Βοΐου στην εκδήλωση «Το δικό μου “μαμά” είναι αλλιώς» στα Ιωάννινα

13 Μαΐου 2025
Τέλος η ταλαιπωρία στη Γέφυρα Αξιού – Ποιο κομμάτι δίνεται σε κυκλοφορία

Φανάρια και μονοδρόμηση στη Γέφυρα Σερβίων ξανά!

13 Μαΐου 2025
Κοζάνη: Σταύρος Καλαφάτης: “Η καινοτομία αποτελεί κουλτούρα για την κυβέρνηση”

Κοζάνη: Σταύρος Καλαφάτης: “Η καινοτομία αποτελεί κουλτούρα για την κυβέρνηση”

13 Μαΐου 2025
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Επαναλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κοζάνης!

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Επαναλειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Κοζάνης!

13 Μαΐου 2025
Έξι παιδιά ζητάνε βοήθεια!

Έξι παιδιά ζητάνε βοήθεια!

13 Μαΐου 2025
Πολυτίμη Φαρμάκη

Δημοσίευση δεύτερου ενημερωτικού δελτίου (newsletter) της Αντιπεριφέρειας Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος

13 Μαΐου 2025
Τα θέματα των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας στο επίκεντρο της συζήτησης του Περιφερειάρχη με το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

Τα θέματα των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας στο επίκεντρο της συζήτησης του Περιφερειάρχη με το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

13 Μαΐου 2025
Κοζάνη: Νέο εξώδικο στην ΔΕΥΑΚ από την ΔΕΗ – Συμφωνία με βελτίωση των όρων για τις τηλεθερμάνσεις

Ολοκλήρωση της λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης για την Περίοδο 2024/2025

13 Μαΐου 2025
Κοζάνη: Ημερίδα με θέμα: «Ψηφιακή Γεωργία και Γεωργία Άνθρακα»

Κοζάνη: Ημερίδα με θέμα: «Ψηφιακή Γεωργία και Γεωργία Άνθρακα»

13 Μαΐου 2025
Δήμος Βοΐου: Έναρξη λειτουργιάς των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ

Έναρξη εγγραφών και επανεγγραφών νηπίων στους βρεφονηπιακούς του Δήμου Γρεβενών για το έτος 2025-26

13 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κινέζικο e-shop πίσω από διαδικτυακή απάτη «μαμούθ» με 800.000 θύματα -Έτσι εξαπατούν τους καταναλωτές

sierafm by sierafm
8 Μαΐου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
απατη
0
SHARES
46
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μια έρευνα αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ φαίνεται ότι έπεσαν θύματα ηλεκτρονικής απάτης και μοιράστηκαν τα στοιχεία της κάρτας τους και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα με ένα τεράστιο δίκτυο ψεύτικων ηλεκτρονικών καταστημάτων, με έδρα την Κίνα.

Η διεθνής έρευνα των εφημερίδων Guardian, Die Zeit και Le Monde δίνει μια σπάνια εσωτερική ματιά στους μηχανισμούς αυτούς, που το βρετανικό Chartered Trading Standards Institute περιέγραψε ως μια από τις μεγαλύτερες απάτες του είδους, με 76.000 ψεύτικες ιστοσελίδες που δημιουργήθηκαν.

Ένας θησαυρός δεδομένων που εξετάστηκαν από δημοσιογράφους και εμπειρογνώμονες πληροφορικής δείχνει ότι η επιχείρηση είναι εξαιρετικά οργανωμένη, τεχνικά έξυπνη, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με «fake» επώνυμες μάρκες το δίκτυο απάτης από την Κίνα
Λειτουργώντας σε βιομηχανική κλίμακα, οι προγραμματιστές δημιούργησαν δεκάδες χιλιάδες ψεύτικα διαδικτυακά καταστήματα που δήθεν προσφέρουν εκπτωτικά προϊόντα από τις εταιρείες Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada, καθώς και πολλές άλλες premium μάρκες.

Δημοσιευμένοι σε πολλές γλώσσες, από αγγλικά έως γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά και ιταλικά, οι ιστότοποι φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί για να παρασύρουν τους αγοραστές να μοιραστούν χρήματα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Ωστόσο, δεν έχουν καμία σχέση με τις μάρκες που ισχυρίζονται ότι πωλούν, και στις περισσότερες περιπτώσεις οι καταναλωτές που μίλησαν για την εμπειρία τους δήλωσαν πως στο τέλος δεν έλαβαν κανένα προϊόν. Κοινώς, εξαπατήθηκαν.

Τα πρώτα ψεύτικα καταστήματα του δικτύου φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν το 2015. Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια έχουν διεκπεραιωθεί περισσότερες από 1 εκατ. «παραγγελίες», σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων. Δεν διεκπεραιώθηκαν επιτυχώς όλες οι πληρωμές, αλλά η ανάλυση υποδηλώνει ότι η ομάδα μπορεί να προσπάθησε να πάρει έως και 50 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου. Πολλά καταστήματα έχουν εγκαταλειφθεί, αλλά το ένα τρίτο από αυτά -περισσότερα από 22.500- εξακολουθούν να λειτουργούν.

800.000 άνθρωποι εξαπατήθηκαν

Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι 800.000 άνθρωποι, σχεδόν όλοι τους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, έχουν μοιραστεί διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ 476.000 από αυτούς έχουν μοιραστεί στοιχεία χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, συμπεριλαμβανομένου του τριψήφιου αριθμού ασφαλείας τους. Όλοι τους παρέδωσαν στο δίκτυο, επίσης, τα ονόματα, τους αριθμούς τηλεφώνου, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τις ταχυδρομικές διευθύνσεις τους.

Η Katherine Hart, επικεφαλής αξιωματικός του Chartered Trading Standards Institute, περιέγραψε στον Guardian την επιχείρηση ως «μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές απάτες με ψεύτικα καταστήματα που έχω δει». Η ίδια πρόσθεσε: «Συχνά αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν μέρος ομάδων οργανωμένου εγκλήματος, οπότε συλλέγουν δεδομένα και μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον των ανθρώπων αργότερα, καθιστώντας τους καταναλωτές πιο ευάλωτους σε απόπειρες phishing».

«Τα δεδομένα είναι το νέο νόμισμα», δήλωσε ο Jake Moore, παγκόσμιος σύμβουλος κυβερνοασφάλειας στην εταιρεία λογισμικού ESET. Προειδοποίησε ότι τέτοιου είδους θησαυροί προσωπικών δεδομένων θα μπορούσαν, επίσης, να είναι πολύτιμοι για τις ξένες μυστικές υπηρεσίες για σκοπούς παρακολούθησης. «Η ευρύτερη εικόνα είναι ότι πρέπει να υποθέσουμε πως η κινεζική κυβέρνηση μπορεί δυνητικά να έχει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα», πρόσθεσε.

Η ύπαρξη του ψεύτικου δικτύου καταστημάτων αποκαλύφθηκε από τη Security Research Labs (SR Labs), μια γερμανική συμβουλευτική εταιρεία κυβερνοασφάλειας, η οποία απέκτησε μεγάλο όγκο δεδομένων και τα μοιράστηκε με τη γερμανική Die Zeit.

Μια βασική ομάδα προγραμματιστών φαίνεται να έχει κατασκευάσει ένα σύστημα για την ημι-αυτόματη δημιουργία και εκκίνηση ιστότοπων, επιτρέποντας την ταχεία ανάπτυξη. Αυτός ο πυρήνας φέρεται να έχει λειτουργήσει ορισμένα καταστήματα, αλλά και να έχει επιτρέψει σε άλλες ομάδες να χρησιμοποιούν το σύστημα. Τα αρχεία καταγραφής δείχνουν ότι τουλάχιστον 210 χρήστες έχουν πρόσβαση στο σύστημα από το 2015.

Μάστιγα η ηλεκτρονική απάτη -«Χρυσός» τα προσωπικά δεδομένα
Περίπου 49 άτομα που ισχυρίζονται ότι εξαπατήθηκαν έχουν δώσει συνέντευξη για την έρευνα αυτή. Ο Guardian μίλησε με 19 από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Τα στοιχεία τους δείχνουν ότι οι εν λόγω ιστότοποι δεν είχαν δημιουργηθεί για να εμπορεύονται απομιμητικά προϊόντα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έλαβαν τίποτα με το ταχυδρομείο. Λίγοι έλαβαν, αλλά τα αντικείμενα δεν ήταν αυτά που είχαν παραγγείλει. Για παράδειγμα, ένας Γερμανός αγοραστής πλήρωσε για ένα σακάκι και έλαβε φθηνά γυαλιά ηλίου. Ένας Βρετανός πελάτης έλαβε ένα ψεύτικο δαχτυλίδι Cartier αντί για πουκάμισο, ενώ σε έναν άλλον εστάλη ένα μη επώνυμο μπλε πουλόβερ αντί για το Paul Smith που είχε πληρώσει.

Παραδόξως, πολλοί που προσπάθησαν να ψωνίσουν δεν έχασαν ποτέ χρήματα. Είτε η τράπεζά τους μπλόκαρε την πληρωμή, είτε το ίδιο το ψεύτικο κατάστημα δεν την επεξεργάστηκε. Ωστόσο, όλοι οι ερωτηθέντες έχουν ένα κοινό στοιχείο: μοιράστηκαν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Ο Σάιμον Μίλερ, διευθυντής πολιτικής και επικοινωνίας της Stop Scams UK, δήλωσε: «Τα δεδομένα μπορεί να είναι πιο πολύτιμα συγκριτικά με τις πωλήσεις. Αν μαζεύετε τα στοιχεία της κάρτας κάποιου, τα δεδομένα αυτά είναι ανεκτίμητα στη συνέχεια για μια κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού».

Η SR Labs, η οποία συνεργάζεται με εταιρείες για την προστασία των συστημάτων τους από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, πιστεύει ότι η απάτη λειτουργεί σε δύο επίπεδα. Πρώτον, συλλέγοντας πιστωτικές κάρτες, των οποίων τα δεδομένα αποθηκεύουν οι ψεύτικες πύλες πληρωμών, χωρίς να παίρνουν χρήματα. Δεύτερον, πραγματοποιώντας ψεύτικες πωλήσεις, μέσω των οποίων οι εγκληματίες εισπράττουν χρήματα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το δίκτυο εισέπραττε χρήματα από πληρωμές που πραγματοποιούνταν μέσω PayPal, Stripe και άλλων υπηρεσιών πληρωμών, και σε ορισμένες περιπτώσεις απευθείας από χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες.

Το δίκτυο χρησιμοποίησε ληγμένα domains για τα ψεύτικα καταστήματά του, κάτι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, συντελούσε στην αποφυγή εντοπισμού από τους ιδιοκτήτες ιστότοπων ή εμπορικών σημάτων. Φαίνεται ότι διαθέτει μια βάση δεδομένων με 2,7 εκατομμύρια τέτοια ορφανά domains και διεξάγει δοκιμές για να ελέγξει ποια από αυτά είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν.

Απώλειες 8,8 δισ. από απάτες στις ΗΠΑ το 2022

Στο εκτενές δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται ότι οι διαδικτυακές απάτες αποτελούν ένα αυξανόμενο πρόβλημα. Υπήρξαν 77.000 περιπτώσεις απάτης αγοράς -όπου τα αγαθά πληρώνονται αλλά δεν παραλαμβάνονται ποτέ- στο Ηνωμένο Βασίλειο τους πρώτους έξι μήνες του 2023 – αύξηση 43% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. Στις ΗΠΑ οι καταναλωτές έχασαν σχεδόν 8,8 δισεκατομμύρια δολάρια από απάτες το 2022 – αύξηση άνω του 30% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η δεύτερη πιο συχνά αναφερόμενη απάτη σχετίζεται με τις ηλεκτρονικές αγορές.

Σύμφωνα με τον Matt Hepburn, εκπρόσωπο για θέματα απάτης της TSB, η απάτη αγοράς είναι «ο μεγαλύτερος παράγοντας» του διαδικτυακού οικονομικού εγκλήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για την προστασία των καταναλωτών. «Οι μηχανές αναζήτησης και οι τεχνολογικές πλατφόρμες πρέπει να αποτρέπουν τους χρήστες τους από το να εκτίθενται σε ψεύτικους ιστότοπους, αλλά και να αφαιρούν ταχέως το περιεχόμενο απάτης που τους αναφέρεται».

Πηγή:  iefimerida.gr

Tags: e-shopΑΠΑΤΗΙντερνέτΠαραγγελιες
Previous Post

Πότε ένα παιδί πρέπει να κάνει λογοθεραπεία;

Next Post

Όλγα Μαρκογιαννάκη: Η κοινωνική Ευρώπη στήριγμα για την ανάπτυξη μας.

Next Post
Όλγα Μαρκογιαννάκη: Η κοινωνική Ευρώπη στήριγμα για την ανάπτυξη μας.

Όλγα Μαρκογιαννάκη: Η κοινωνική Ευρώπη στήριγμα για την ανάπτυξη μας.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Το Σωματείο Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος θα τιμήσει την μνήμη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Πληγείσες καλλιέργειες της Δυτικής Μακεδονίας μένουν εκτός των αποζημιώσεων του Μέτρου 23»
  • Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου – Δήμου Βοΐου στην εκδήλωση «Το δικό μου “μαμά” είναι αλλιώς» στα Ιωάννινα
  • Φανάρια και μονοδρόμηση στη Γέφυρα Σερβίων ξανά!
  • Κοζάνη: Σταύρος Καλαφάτης: “Η καινοτομία αποτελεί κουλτούρα για την κυβέρνηση”

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ελπίδα στο Πάτρα: «Δεν βρίσκω κάτι να έχω κάνει κακό στα παιδιά, έστω και αφορμή έστω» – Η συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη φυλακή
  2. Σιάτιστα: Η ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου - Orizontes στο Σιάτιστα: Η Ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου. Βίντεο
  3. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  4. Μπάμπης στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  5. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr