Για δεύτερη φορά καλούμαστε να ασκήσουμε κοινωνική αποστασιοποίηση, στην προσπάθεια να «ισοπεδώσουμε την καμπύλη» και να επιβραδύνουμε την ανησυχητική εξάπλωση του COVID-19 στον πλανήτη.
Περνάμε πολλές οικογενειακές ώρες, εργαζόμαστε εξ ’αποστάσεως μέσω υπολογιστών και ο ελεύθερος χρόνος χαλάρωσης έχει αυξηθεί. Μεταξύ του χιούμορ των κοινωνικών μέσων και της πραγματικότητας όμως, υπάρχει τεράστια σύνδεση και πολλές πιθανότητες μέσω του lockdown να αλλάξουν οι συνήθειες μας και να αυξηθεί το βάρος μας, καθότι η πρόσβαση στα τρόφιμα είναι απεριόριστη τόσες ώρες στο σπίτι.
Παρακάτω αναφέρονται μερικές συμβουλές για να μην χάσετε τα κίνητρά σας για να επιτύχετε τους στόχους σας, είτε πρόκειται για εκγύμναση, είτε για υγεία ή απλώς για το σωματικό σας βάρος, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καραντίνας Vol2.
Να τρώτε υγιεινά, σωστούς συνδυασμούς και στην σωστή ώρα!
Το σπίτι έχει εύκολη πρόσβαση σε φαγητό και σνακ. Χωρίς τις επιλογές του φαγητού έξω σε εστιατόριο, περιοριζόμαστε στο σπιτικό φαγητό το οποίο τείνει να είναι πιο υγιεινό και θρεπτικό, χαμηλότερο σε θερμίδες και χαμηλό σε λιπαρά. Για να εκμεταλλευτούμε σωστά αυτό το πλεονέκτημα, μπορούμε να έχουμε αφθονία σε τρόφιμα όπως λαχανάκια ή σαλάτες, φρούτα, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και μαύρη σοκολάτα, σε περίπτωση που έχουμε λιγούρα για γλυκό. Επειδή οι περισσότεροι δεν κάνουν πολλές ενεργειακές καύσεις αυτήν την περίοδο, είναι φυσικό οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού να είναι μικρότερες. Επομένως, οι υδατάνθρακες μπορούν να αποφευχθούν κατά το βραδινό δείπνο.
Προγραμματίστε μόνοι σας τα γεύματά σας
Εάν είστε σε τηλεργασία, τότε πιθανότατα έχετε αλλάξει την καθημερινή σας ρουτίνα και οι ώρες που γευματίζετε έχουν αναδιαμορφωθεί. Αυτό μπορεί να φέρει δύο αποτελέσματα. Ή να καταφεύγετε σε γρήγορα και ανθυγιεινά σνακ ή να τσιμπολογάτε ασυναίσθητα όταν κάθεστε στον υπολογιστή σας και βαριέστε. Προς αποφυγή και των δύο, συστήνεται να φτιάξετε και να ακολουθείται ένα κανονικό πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να επαναφέρεται τις συνήθειες σας και να αποφεύγετε την αλόγιστη κατανάλωση θερμίδων που αυξάνει το σωματικό βάρος.
Προγραμματισμός γεύματος από την προηγούμενη μέρα
Αντί να ψάχνετε τελευταία στιγμή το τι θα μαγειρέψετε και να προτρέχετε σε επιπόλαιες εύκολες λύσεις, καλό θα είναι να ξέρετε από την προηγούμενη μέρα το τι θα μαγειρέψετε. Με αυτόν τον τρόπο θα απολαύσετε μια υψηλής ποιότητας δίαιτα , θα καταναλώνετε λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα και θα αποφύγετε την αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Προσέξτε το άσκοπο τσμπολόγημα
Πολλοί άνθρωποι έχουν συνήθεια να τρώνε όταν βαριούνται και δεν απασχολούνται με κάτι ή απλά από συνήθεια. Αυτό μπορεί να μην ήταν πρόβλημα όταν εργαζόσασταν 8 ώρες την ημέρα και είχατε ένα μικρό διάλειμμα, όμως τώρα, στο σπίτι τα σνακ είναι πάντα διαθέσιμα τριγύρω. Βεβαιωθείτε ότι συγκρατείτε τον εαυτό σας για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση ανάμεσα στα γεύματα, εκτός αν αισθάνεστε πεινασμένοι. Επιλέγετε υγιεινά σνακ όπως φρούτα, λαχανικά ή πρωτεϊνούχα σνακ που θα τονώσουν τον οργανισμό σας με ενέργειά για να συνεχίσετε την ημέρα σας.
Βρίσκεστε υπό περιορισμό μετακινήσεων και όχι άσκησης
Τα σωματικά και πνευματικά οφέλη της άσκησης είναι γνωστά. Υπάρχουν δύο επιπρόσθετα αλλά λιγότερο γνωστά οφέλη από την άσκηση, τα οποία σχετίζονται ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης. Πρώτον, η άσκηση είναι ένας πολύ καλός ενισχυτής του ανοσοποιητικού ο οποίος μπορεί να χρειαστεί εάν κάποιος νοσεί από κορωνοϊό. Δεύτερον, η άσκηση ανεβάζει τη διάθεση και έχει αποτελέσματα κατά του άγχους και της κατάθλιψης.
Συγκεκριμένα, στις μέρες της καραντίνας που διανύουμε, μπορείτε να βγαίνετε για έναν περίπατο μόνοι σας ή με ένα δικό σας άνθρωπο ή με το κατοικίδιό σας, έτσι ώστε και να καλύψετε το μισάωρο της δραστηριότητάς σας, και να πάρετε λίγο καθαρό αέρα στη φύση. Μπορείτε να ακολουθείτε διαφορετικά προγράμματα άσκησης για να αποφευχθεί η μονοτονία και η πλήξη, όπως πιλάτες, γιόγκα, τρέξιμο ή ασκήσεις με βαράκια για ενεργοποίηση και εκγύμναση όλων των μυϊκών ομάδων.
ΕΧΤΡΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Η ζύγιση θα μας δώσει μια σαφή εικόνα για το πού κατευθύνεται το σωματικό μας βάρος.
*Από την Αγγελίνα Λορέντζου, διαιτολόγο – διατροφολόγο, μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Πηγή: eleftherostypos.gr