• Latest
ΚΚΕ

ΚΚΕ: Για τα προβλήματα και τη στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο της γούνας στην Καστοριά και στη Σιάτιστα Βοίου Κοζάνης

3 Αυγούστου 2020
Σεεν, ΣΕΕΕΝ σωματείο εργαζομένων στην ενεργεια

ΣΕΕΝ: Όλοι στα συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη

16 Αυγούστου 2025
Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας

Προσλήψεις στην ΕΦΑ Κοζάνης

16 Αυγούστου 2025
πυροσβεστικη φωτια

Σε κρίσιμη κατάσταση πυροσβέστης που έπεσε σε βράχια κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς

16 Αυγούστου 2025
ΚΑΦΕΣ

Η αλήθεια πίσω από τους 6 πιο γνωστούς μύθους για τον καφέ

16 Αυγούστου 2025
αστεροειδής πλανητης

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» από τη Γη σήμερα – Τρεις ακόμη διελεύσεις την επόμενη εβδομάδα

16 Αυγούστου 2025
φορολογια

Σαρωτικοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ και στα πανηγύρια – Στη… φάκα πολλοί φοροφυγάδες

16 Αυγούστου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Προσωπικός Αριθμός: Πότε αρχίζει η αυτόματη απόδοσή του

16 Αυγούστου 2025
ΠΑΙΔΙ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Νοσηλεύεται 14χρονος μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε πανηγύρι

16 Αυγούστου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθη υπάλληλος ελεγκτικής Αρχής του Δημοσίου για υπόθεση χρηματισμού

16 Αυγούστου 2025
Αποκαλύψεις για τον αστυνομικό της Βουλής: «Τα παιδιά δεν εξετάστηκαν ποτέ ιατροδικαστικά»

Οι περιγραφές – σοκ των ανηλίκων για τον κατηγορούμενο γυμνασιάρχη στη Σάμο – «Μου έλεγε ότι πρέπει να έχω ανοιχτό μυαλό»

16 Αυγούστου 2025
Σιάτιστα: Η μεγάλη και εντυπωσιακή παρέλαση των καβαλάρηδων της Παναγίας- Βίντεο και φωτογραφίες

Η ζωντανή μετάδοση της ΕΡΤ για την παρέλαση των Καβαλάρηδων της Παναγίας: Μία έκφραση ευλάβειας και συλλογικής μνήμης

15 Αυγούστου 2025
Εσπερινός και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Σιάτιστας 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2024

Σιάτιστα: Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου

15 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 17 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΚΕ: Για τα προβλήματα και τη στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο της γούνας στην Καστοριά και στη Σιάτιστα Βοίου Κοζάνης

sierafm by sierafm
3 Αυγούστου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΚΚΕ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 

Θέμα: Για τα προβλήματα και τη στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο της γούνας στην Καστοριά και στη Σιάτιστα Βοίου Κοζάνης

Σε απόγνωση είναι οι εργαζόμενοι στον κλάδο της γούνας, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Καστοριάς και Σιάτιστας Βοίου Κοζάνης. Συγκεκριμένα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε όλα τα στάδια της παραγωγής (κατασκευή, βυρσοδεψία, φάρμες) αλλά και εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο.

Παίρνουμε υπόψη ότι στον κλάδο, συγκριτικά, απασχολείται το μεγαλύτερο τμήμα του εργατικού δυναμικού της περιοχής. Είναι ένας παραδοσιακός κλάδος που βρίσκεται σε κρίση εδώ και χρόνια ως συνέπεια της προηγηθείσας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της όξυνσης των γεωπολιτικών ανταγωνισμών (εμπάργκο στην Ρωσία από ΕΕ). Αυτές οι εξελίξεις που υπάρχουν έχει αποτέλεσμα να δημιουργούν άσχημες συνέπειες σε μια περιοχή που από τα προηγούμενα χρόνια καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά. Η πανδημία σήμερα επιτάχυνε ακόμα περισσότερο τις αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο.

Συγκεκριμένα σήμερα, στην εν λόγω περιοχή, απασχολούνται πάνω από 3000 εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, είναι καταγεγραμμένοι 490 άνεργοι. Επίσης μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων εργάζεται χωρίς να εξασφαλίζεται η ΣΣΕ, ασφάλιση, άδειες, δώρα. Και αυτό γιατί υπάρχει η πολιτική της ΕΕ , όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, αλλά και η τρομοκρατία της εργοδοσίας η οποία υπό την απειλή της ανεργίας, αξιοποίησε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο στις πλάτες των εργαζομένων.

Ιδιαίτερα αυτό το διάστημα, με την πανδημία του covid 19, η πλειοψηφία του κλάδου βρέθηκε εκτεθειμένη, δηλαδή οι περισσότεροι γουνεργάτες έμειναν χωρίς εισόδημα αφού στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τα 800 και 534 ευρώ δεν εντάχτηκαν αφού δε φαινόταν πουθενά σαν εργαζόμενοι.

H κατάσταση συνεχίζει να είναι δύσκολη και σήμερα αφού η πλειοψηφία των γουνοποιητικών επιχειρήσεων έχουν αναστείλει ή σταματήσει την λειτουργία τους, ήδη υπάρχουν επιχειρήσεις που απολύουν εργαζόμενους ή τους απασχολούν με ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ κάποιοι εργοδότες ζητάν να δοθούν από τους εργαζόμενους μέρος ή και ολόκληρος ο μισθός τους πίσω.

Μεγάλη επίσης σημασία έχει το θέμα των εργαζόμενων που βρίσκεται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης και μένει χωρίς δουλειά, όπου δύσκολα θα μπορέσει να αποκτήσει τα ένσημα που απαιτούνται.

Υπάρχουν ταυτόχρονα εργαζόμενοι, που κάνανε αυτασφάλιση στον ΟΓΑ για να έχουν ιατρική περίθαλψη γιατί οι εργοδότες τους είχαν σαν συνεργάτες με δελτία αποστολής όπως και οι εργαζόμενοι στις φάρμες, που είναι επίσης στον ασφαλιστικό φορέα του ΟΓΑ και δεν έχουν δικαίωμα ένταξης στην ανεργία και στα έκτακτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για τους άνεργους λόγω κορονοϊού.

Πέρα από όλα αυτά οι εργαζόμενοι του κλάδου αντιμετωπίζουν και διαχρονικά προβλήματα που έχουν αναδείξει δεκάδες φορές μέσα από κινητοποιήσεις τους με το αίτημα ο κλάδος να ενταχτεί στα ΒΑΕ. Είναι τα σοβαρά ζητήματα με την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς που αποδεδειγμένα έχουν συνέπεια στην υγεία τους,αφού καθημερινά έρχονται σε επαφή με επικίνδυνα υλικά.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση, τι μέτρα θα πάρει για:

  • Την αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους ανέργους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.
  • Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλη την περίοδο της ανεργίας.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλείας. Ένταξη όλων των ειδικοτήτων του κλάδου σε ΒΑΕ με ταυτόχρονη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

 

 

Tags: ΚΚΕ
Previous Post

Οι τρεις μύθοι για μαύρισμα και τι ισχύει στην πραγματικότητα

Next Post

Έρευνα Κάπα Research: Τι πιστεύουν Έλληνες και Τούρκοι για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Next Post
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Έρευνα Κάπα Research: Τι πιστεύουν Έλληνες και Τούρκοι για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΣΕΕΝ: Όλοι στα συλλαλητήριο για την Παλαιστίνη
  • Προσλήψεις στην ΕΦΑ Κοζάνης
  • Σε κρίσιμη κατάσταση πυροσβέστης που έπεσε σε βράχια κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς
  • Η αλήθεια πίσω από τους 6 πιο γνωστούς μύθους για τον καφέ
  • Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει «ξυστά» από τη Γη σήμερα – Τρεις ακόμη διελεύσεις την επόμενη εβδομάδα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χρυσα στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  2. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  3. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  4. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  5. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr