• Latest
ΚΚΕ

ΚΚΕ: Νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση: Κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των πράσινων «αρπακτικών»

8 Δεκεμβρίου 2021
Θέση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ως Project manager/ youth worker στην GO Alive

GO Alive: Ράμπες Αλληλεγγύης (Ramps of Solidarity)

21 Μαΐου 2026
Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Αυγούστου 2024

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 22-24 Μαΐου 2026

21 Μαΐου 2026
μαχαίρι

Στο νοσοκομείο 31χρονος μετά από επίθεση με μαχαίρι

21 Μαΐου 2026
ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΤΟ

Συνελήφθη 76χρονος, υπό την επήρεια μέθης, για επικίνδυνη οδήγηση οχήματος στην Κοζάνη

21 Μαΐου 2026
αστυνομια, ασθενοφορο

«Γέφυρα ζωής» για βρέφος που τραυματίστηκε στο κεφάλι

21 Μαΐου 2026
Νεκρός 13χρονος που οδηγούσε ηλεκτρικό πατίνι και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Ηλεκτρικό πατίνι παρέσυρε γυναίκα σε διάβαση πεζών

21 Μαΐου 2026
πιεση

Συντηρητικά τροφίμων συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις

21 Μαΐου 2026
Δήμος Κοζάνης: Το εθιμικό δρώμενο «Τ’ Αϊ Γιαννιού» της Λευκοπηγής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Δήμος Κοζάνης: Το εθιμικό δρώμενο «Τ’ Αϊ Γιαννιού» της Λευκοπηγής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

21 Μαΐου 2026
ΑΙΟΛΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

Νέο χωροταξικό ΑΠΕ: Ποιοι επηρεάζονται από τους νέους περιορισμούς

21 Μαΐου 2026
Ενημερωτική διάλεξη για την οδική ασφάλεια με θέμα  «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια», από Αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Γρεβενών

Ενημερωτική διάλεξη για την οδική ασφάλεια με θέμα «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια», από Αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Γρεβενών

21 Μαΐου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος:  «Μια οφειλόμενη απάντηση στον Υπουργό Υγείας»

21 Μαΐου 2026
Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση χορωδιών. Βίντεο και φωτογραφίες

Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας στο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Δήμου Βοΐου

21 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 21 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΚΕ: Νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση: Κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των πράσινων «αρπακτικών»

sierafm by sierafm
8 Δεκεμβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΚΚΕ
0
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Tο νομοσχέδιο για την «Δίκαιη Αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης» που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή έρχεται να κλείσει μια σειρά νομικές λεπτομέρειες για να προχωρήσει το σχέδιο στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος των εργαζόμενων  και του λαού.

Στόχος του είναι να συγκροτήσει τα επιτελεία που θα «τρέξουν» τον όλο σχεδιασμό της απολιγνιτοποίησης (Ειδική Υπηρεσία – ΕΥΔΑΜ -, η εταιρεία Μετάβαση Α.Ε., Διαχειριστική Αρχή και Επιτροπές Αξιολόγησης Έργων), θα οργανώσουν την χρηματοδότηση με  δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους, διαμορφώνοντας παράλληλα ένα φορολογικό παράδεισο για τους πράσινους μεγάλο-επενδυτές.

Παράλληλα αξιοποιείται  το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που πέρασε η κυβέρνηση της Ν.Δ τον προηγούμενο χρόνο, και δίνει βορά στους επιχειρηματικούς ομίλους για τις επενδύσεις τους (βουνά, παραλίες, δάση κ.α) αφού στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τα έργα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης θα αδειοδοτούνται με ταχύτατες διαδικασίες ως στρατηγικές επενδύσεις ακόμη και χωρίς Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Θα αρκεί, όπως αναφέρεται, μια τεχνική έκθεση «για ενημέρωση των αρμοδίων αρχών» (π.χ. απόθεση των υλικών κατεδάφισης κτιρίων της ΔΕΗ, όπως οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί για την αποκατάσταση των λιγνιτωρυχείων). Επίσης  με την εκπόνηση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΠΣ) θα εγκρίνεται και το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής χωρίς καν την υποχρέωση δημοσιότητας (ανάρτηση στον δήμο, δημοσίευση σε εφημερίδες, υποβολή ενστάσεων) εφόσον εκείνος που ζήτησε την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι κύριος της έκτασης που πολεοδομείται.

Το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει την εκτίμηση μας ότι το αφήγημα της «δίκαιής» μετάβασης δεν αφορά τα συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού αλλά την μοιράσια της πίτας μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων. Η ΔΕΗ Α.Ε που πρόσφατα ιδιωτικοποιήθηκε παραπέρα, παίρνει τα «δώρα» της αφού απαλλάσσεται από την μετεγκατάσταση της Ακρινής με τη «δωρεά» προς τους κατοίκους ενός φωτοβολταϊκού πάρκου, απαλλάσσεται από την αποκατάσταση των εδαφών που θα της στοίχιζαν δισεκατ.ευρω. Εξασφαλίζει τα εδάφη και τους πόρους για τις επενδύσεις της σε ΑΠΕ. Τα υπόλοιπα εδάφη με ευθύνη του κράτους και των παραπάνω επιτροπών θα μοιραστούν στους υπόλοιπους επιχειρηματικούς ομίλους που θα επενδύσουν. Αυτό είναι το «win – win» που περιέγραψε Υπουργός της κυβέρνησης τις προηγούμενες μέρες όσον αφορά την λύση που δόθηκε για τις αποκαταστάσεις εδαφών. Μια μοιρασιά που φέρνει κέρδη για τη ΔΕΗ Α.Ε – κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τα παραπάνω μαζί με το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί (σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ Α.Ε, νόμος Χατζηδάκη) προς όφελος του κεφαλαίου αποδεικνύει ότι χαμένοι για ακόμα μια φορά θα είναι οι εργαζόμενοι και ο λαός που τον περιμένει φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση. Η ποιότητα ζωής θα υποβαθμιστεί με τα σχέδια που προωθούνται για την καύση απορριμμάτων στα αποκατεστημένα εδάφη, η λύση που προτείνεται για την τηλεθέρμανση θα εκτοξεύσει το κόστος για τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά,  η ανεργία θα φουντώσει, οι οποίες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν θα είναι με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα κ.α.

Η παρουσία του Πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή απέδειξε ότι τα αστικά κόμματα κινούνται στις ίδιες ράγες των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου,  της Ε.Ε., στη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, αφού και οι δύο λένε ότι η απολιγνιτοποίηση είναι «μονόδρομος», στην πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της μετατροπής της σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Στην πολιτική που καταδικάζει  το λαό μας στην ενεργειακή φτώχεια και την ανεργία, καθιερώνει άθλιους όρους εργασίας, βάζει σε κίνδυνο λόγω των ανταγωνισμών την ενεργειακή επάρκεια της χώρας από την αύξηση του βαθμού εξάρτησης από άλλες μορφές ενέργειας.

Ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από τα πάνω, από την αλλαγή διαχειριστών της βαρβαρότητας που ζει και θα ζήσει. Πρέπει να συνεχίσει και να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στη στρατηγική των ΕΕ – κυβερνήσεων – κεφαλαίου, την αστική στρατηγική της «δίκαιης μετάβασης» και «πράσινης ανάπτυξης». Να ανοίξει το δρόμο για  ένα ριζικά άλλο δρόμο ανάπτυξης για τη χώρα και τη Δυτική Μακεδονία, όπου στο επίκεντρο θα είναι η κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, με την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων της εποχής μας και όχι η ανάπτυξη για τα κέρδη μια χούφτας μονοπωλιακών ομίλων. Στα πλαίσια αυτού του δρόμου ανάπτυξης θα μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας και όλες οι σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις για να μπορεί να προσφέρεται φθηνά το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας και να προστατεύεται ουσιαστικά το περιβάλλον, για να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων.

Tags: ΚΚΕ
Previous Post

Το όραμα της Κοζάνης για το 2030:  Ψηφιακός μετασχηματισμός και εκπλήρωση του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας

Next Post

Έρχονται χιόνια το Σάββατο και σε χαμηλά υψόμετρα σε Βόιο, Καστοριά, Φλώρινα και Γρεβενά

Next Post
χιονι

Έρχονται χιόνια το Σάββατο και σε χαμηλά υψόμετρα σε Βόιο, Καστοριά, Φλώρινα και Γρεβενά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • GO Alive: Ράμπες Αλληλεγγύης (Ramps of Solidarity)
  • Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 22-24 Μαΐου 2026
  • Στο νοσοκομείο 31χρονος μετά από επίθεση με μαχαίρι
  • Συνελήφθη 76χρονος, υπό την επήρεια μέθης, για επικίνδυνη οδήγηση οχήματος στην Κοζάνη
  • «Γέφυρα ζωής» για βρέφος που τραυματίστηκε στο κεφάλι

Πρόσφατα σχόλια

  1. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  2. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  3. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  4. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  5. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr