• Latest
υπαλληλοι σφραγιδα

Κληρονομιές: 8 μυστικά και λύσεις για τους κληρονόμους

11 Μαρτίου 2025
5 θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε περισσότερο καθώς μεγαλώνετε

9 συνήθειες στη μέση ηλικία που μπορούν να σας χαρίσουν περισσότερα χρόνια ζωής

2 Αυγούστου 2026
Νεκρός 13χρονος που οδηγούσε ηλεκτρικό πατίνι και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

43χρονος χαροπαλεύει μετά από πτώση με ηλεκτρικό πατίνι

2 Αυγούστου 2026
ΦΙΔΙ

Φίδι δύο μέτρων εισέβαλε σε αποθήκη κατοικίας

2 Αυγούστου 2026
καιρος

Καιρός: Υποχωρούν οι ισχυροί άνεμοι – Ανάσα στη μάχη με τις φωτιές – Στους 37 βαθμούς τοπικά η θερμοκρασία σήμερα, Κυριακή

2 Αυγούστου 2026
ΣΥΛΛΗΨΗ

Άρπαζε κοσμήματα πελατών ξενοδοχείου όπου δούλευε

2 Αυγούστου 2026
Έρχονται νέα μέτρα για τα ηλεκτρικά πατίνια – Υποχρεωτική ασφάλιση και πλήρης απαγόρευση σε ανηλίκους

Και 15χρονος και μεθυσμένος ο πιτσιρικάς που συνελήφθη με πατίνι

2 Αυγούστου 2026
ΒΕΝΖΙΝΗ

Πετρέλαιο κίνησης: Από σήμερα η νέα επιδότηση – Πού θα «τρέξει» πιο γρήγορα

2 Αυγούστου 2026
Gov.gr: Έρχεται το νέο «Messenger» του Δημοσίου – Τι αλλάζει

Gov.gr: Έρχεται το νέο «Messenger» του Δημοσίου – Τι αλλάζει

2 Αυγούστου 2026
Χάθηκε το 31% των ελληνικών αγροκτημάτων – Τα στοιχεία νέας μελέτης για τη Δυτική Μακεδονία. Βίντεο

Ξεκινά από τα αγροτεμάχια το νέο Μητρώο Ακινήτων – Διασταυρώσεις με Ε9, Κτηματολόγιο και ΟΣΔΕ

2 Αυγούστου 2026
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι – «σκούπα» σε 195 κτηνοτρόφους στην Κρήτη για επιδοτήσεις

2 Αυγούστου 2026
Καστοριά: Πυρκαγιά απείλησε κατοικία και επιχείρηση στους Αμπελόκηπους

Καστοριά: Πυρκαγιά απείλησε κατοικία και επιχείρηση στους Αμπελόκηπους

2 Αυγούστου 2026
Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό Καλοκαίρι- Τρίτη 4 Αυγούστου

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό Καλοκαίρι- Τρίτη 4 Αυγούστου

1 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 2 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κληρονομιές: 8 μυστικά και λύσεις για τους κληρονόμους

sierafm by sierafm
11 Μαρτίου 2025
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
υπαλληλοι σφραγιδα
0
SHARES
37
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε φόρο κληρονομιάς δεν υπάγονται μόνο σπίτια, οικόπεδα, μετρητά ή μετοχές αλλά ακόμη και τα ποσά που περνούν στα χέρια των κληρονόμων και αφορούν αυξήσεις μισθού ή σύνταξης τις οποίες δικαιούνταν ο θανών πριν από το θάνατό του.

Αντίθετα οι καταθέσεις σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό είναι αφορολόγητες ενώ στην περίπτωση που ο θανών άφησε απλήρωτους φόρους, τα χρέη εκπίπτουν από την αξία της κληρονομιαίας περιουσίας πάνω στην οποία επιβάλλεται ο φόρος κληρονομιάς. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι κληρονόμοι απαλλάσσονται από τις οφειλές του θανόντος στην εφορία.

Ο φόρος κληρονομιάς επιβάλλεται:

  • σε κάθε περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε ημεδαπούς ή σε αλλοδαπούς,
  • στην κινητή περιουσία που βρίσκεται στο εξωτερικό και ανήκει σε Έλληνα,
  • στην κινητή περιουσία που βρίσκεται στο εξωτερικό και ανήκει σε αλλοδαπό υπήκοο που είχε την κατοικία του στην Ελλάδα.

Φως στα γκρίζα σημεία στη φορολογία των κληρονομιών ρίχνει η ΑΑΔΕ με νέο οδηγό απαντώντας στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα των φορολογούμενων.

Ειδικότερα:

  1. Σε ποια περιουσιακά στοιχεία επιβάλλεται φόρος κληρονομιάς;Ο φόρος κληρονομιάς επιβάλλεται σε κάθε περιουσία που αποκτάται αιτία θανάτου και βρίσκεται στην Ελλάδα και ανήκει σε ημεδαπούς ή σε αλλοδαπούς, καθώς και στην κινητή περιουσία που βρίσκεται στο εξωτερικό και ανήκει σε Έλληνα υπήκοο που έχει την κατοικία του οπουδήποτε ή σε αλλοδαπό υπήκοο που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα.
    1. Υπάγονται σε φόρο κληρονομιάς ποσά που αφορούν αυξήσεις μισθού ή σύνταξης θανόντος προσώπου και αναφέρονται σε προγενέστερο του θανάτου του χρονικό διάστημα;

    Nαι, αποτελούν κληρονομιαίο στοιχείο, και ως εκ τούτου υπάγονται σε φόρο κληρονομιάς ποσά που αφορούν αυξήσεις μισθού ή σύνταξης θανόντος προσώπου και αναφέρονται σε προγενέστερο του θανάτου του χρονικό διάστημα, καταβάλλονται δε στους κληρονόμους αυτού.

    1. Σε περίπτωση μεταβίβασης με επαχθή αιτία της ψιλής κυριότητας κινητών ή ακινήτων, με τον θάνατο του επικαρπωτή οφείλεται φόρος κληρονομιάς; Και αν ναι πως υπολογίζεται;

    Ναι, οφείλεται φόρος κληρονομιάς, αν η κτήση ή μεταβίβαση με επαχθή αιτία της ψιλής κυριότητας αυτών και η κτήση της επικαρπίας ή η παρακράτησή της έγιναν από 2 Απριλίου 1980. Στις περιπτώσεις αυτές θεωρείται ότι η επικαρπία περιέρχεται στον κατά τον χρόνο της συνένωσης ψιλό κύριο από τον επικαρπωτή αιτία θανάτου και η αξία αυτής προσδιορίζεται στην αξία της πλήρους κυριότητας, μετά την αφαίρεση από αυτή του τμήματος της αξίας που αναλογεί στο ποσοστό για το οποίο ο ψιλός κύριος είχε υπαχθεί σε φόρο κατά την απόκτηση της ψιλής κυριότητας. Δηλαδή ο ψιλός κύριος που μετά τον θάνατο του επικαρπωτή καθίσταται πλήρης, φορολογείται για τα υπόλοιπα δέκατα, για τα οποία δεν είχε φορολογηθεί κατά την αγορά της ψιλής κυριότητας. Για τον προσδιορισμό του φόρου λαμβάνονται υπόψη οι αξίες και τα αφορολόγητα ποσά του χρόνου θανάτου του επικαρπωτή. Προϋπόθεση εφαρμογής της διάταξης αποτελεί η ταυτόχρονη -με επαχθή αιτία- κτήση ψιλής κυριότητας και επικαρπίας (ή η κτήση της ψιλής κυριότητας με ταυτόχρονη παρακράτηση της επικαρπίας).

    1. Φορολογείται η κατάθεση σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό;

    Η χρηματική κατάθεση σε τράπεζα σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα στο όνομα δύο ή περισσοτέρων δικαιούχων από κοινού, καθώς και οι κοινοί λογαριασμοί λοιπών χρηματοπιστωτικών προϊόντων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ανεξάρτητα από την κατοικία των συνδικαιούχων, μετά τον θάνατο οποιουδήποτε εξ αυτών, για όλους τους επιζώντες συνδικαιούχους, στους οποίους περιέρχεται αυτοδίκαια, και μέχρι τον τελευταίο από αυτούς απαλλάσσεται από τον φόρο κληρονομίας. Η απαλλαγή αυτή ωστόσο δεν ισχύει για χρηματικές καταθέσεις και λογαριασμούς που τηρούνται σε μη συνεργάσιμα στον φορολογικό τομέα κράτη και σε κράτη που δεν έχουν συνάψει και δεν εφαρμόζουν με την Ελλάδα σύμβαση διοικητικής συνδρομής στον φορολογικό τομέα ή δεν έχουν υπογράψει και δεν εφαρμόζουν με την Ελλάδα την Πολυμερή Συμφωνία Αρμόδιων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών.

    1. Οι κληρονόμοι με το ευεργέτημα της απογραφής υποχρεούνται στην υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς και στην καταβολή του οικείου φόρου;

    Ναι. Οι κληρονόμοι με το ευεργέτημα της απογραφής υποχρεούνται στην υποβολή δήλωσης φόρου κληρονομιάς και στην καταβολή του φόρου που μπορεί να προκύψει.

    1. Πώς υπολογίζεται ο φόρος κληρονομίας, που οφείλει αυτός που καθίσταται κληρονόμος, μετά από αποποίηση;

    Αυτός που καθίσταται κληρονόμος μετά από αποποίηση οφείλει τον φόρο, τον οποίο θα κατέβαλε ο αποποιηθείς κατά την επαγωγή της κληρονομιάς προς αυτόν, εφόσον ο φόρος αυτός είναι μεγαλύτερος, εκτός αν κληρονόμος μετά από αποποίηση είναι ΝΠΔΔ, δήμοι, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.

    1. Εκπίπτονται από το ενεργητικό της κληρονομιάς τα χρέη από φόρους που δεν είχε πληρώσει ο θανών;

    Από την αξία της κληρονομιαίας περιουσίας και από κάθε μερίδα κατ’ αναλογία, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά από τον διαθέτη, εκπίπτονται τα χρέη του κληρονομουμένου από φόρους, τέλη ή άλλα δικαιώματα προς το Δημόσιο, δήμους και κοινότητες ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, έστω και αν ο τίτλος, στον οποίο στηρίζεται η βεβαίωση αυτών, έγινε οριστικός και τελεσίδικος μετά τον θάνατο του κληρονομουμένου.

    1. Απαλλάσσεται από τον φόρο κληρονομιών κινητή περιουσία της αλλοδαπής Έλληνα υπηκόου;

    Απαλλάσσεται από τον φόρο κληρονομιών (αλλά όχι και από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης), η κινητή περιουσία που βρίσκεται στην αλλοδαπή Έλληνα υπηκόου που είναι αποδεδειγμένα εγκατεστημένος σε αυτή για 10 τουλάχιστον χρόνια. Δεν περιλαμβάνονται στην απαλλαγή αυτή περιουσίες δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και υπαλλήλων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα, εφόσον τα πρόσωπα αυτά εγκαταστάθηκαν στην αλλοδαπή λόγω της ιδιότητάς τους αυτής.

Πηγή newsbeast.gr

Tags: κληρονομια
Previous Post

Επίδομα παιδιού: Αλλιώς οι πληρωμές από τον Μάιο

Next Post

Εξωδικαστικός: Στις αρχές Απριλίου νέες ρυθμίσεις για οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο – Όλες οι αλλαγές που έρχονται

Next Post
Πόθεν Έσχες 2024: Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις

Εξωδικαστικός: Στις αρχές Απριλίου νέες ρυθμίσεις για οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο – Όλες οι αλλαγές που έρχονται

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • 9 συνήθειες στη μέση ηλικία που μπορούν να σας χαρίσουν περισσότερα χρόνια ζωής
  • 43χρονος χαροπαλεύει μετά από πτώση με ηλεκτρικό πατίνι
  • Φίδι δύο μέτρων εισέβαλε σε αποθήκη κατοικίας
  • Καιρός: Υποχωρούν οι ισχυροί άνεμοι – Ανάσα στη μάχη με τις φωτιές – Στους 37 βαθμούς τοπικά η θερμοκρασία σήμερα, Κυριακή
  • Άρπαζε κοσμήματα πελατών ξενοδοχείου όπου δούλευε

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr