• Latest

Κοζάνη: Εντυπωσιάζει η «πλούσια» νεκρή της Μαυροπηγής

7 Αυγούστου 2019
Δήμος Κοζάνης: «Φεστιβάλ Τεχνολογίας» την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 στην κεντρική πλατεία Νίκης της Κοζάνης στις 19:00 το απόγευμα στο πλαίσιο των 44ων Λασσανείων

Δήμος Κοζάνης: «Φεστιβάλ Τεχνολογίας» την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 στην κεντρική πλατεία Νίκης της Κοζάνης στις 19:00 το απόγευμα στο πλαίσιο των 44ων Λασσανείων

11 Ιουλίου 2026
Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην ΔΕΘ από το συνδικάτο οικοδόμων Κοζάνης

Ανακοίνωση – καταγγελία για “εργατικό ατύχημα”

11 Ιουλίου 2026
Σιάτιστα: Φωτογραφία μιας άλλης εποχής

Σιάτιστα: Φωτογραφία μιας άλλης εποχής

11 Ιουλίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

65χρονος πέθανε μπροστά στην οικογένειά του σε ξενοδοχείο

11 Ιουλίου 2026
αστυνομια, ασθενοφορο

Νεκρή 15χρονη από τη σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

11 Ιουλίου 2026
υπολογιστης

Πάνω από 42.000 αρχεία παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης εντοπίστηκαν σε ιστοσελίδα

11 Ιουλίου 2026
φορολογια

Ξεκινά η ρύθμιση των 72 δόσεων -Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

11 Ιουλίου 2026
φορολογια

Δόθηκε παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

11 Ιουλίου 2026
ΕΓΝΑΤΙΑ

Εγνατία Οδός: Τρία αυτοκίνητα πήγαιναν ανάποδα

11 Ιουλίου 2026
ΚΑΡΔΙΑ

Καρδιακές παθήσεις και ψυχικές διαταραχές: Ένας φαύλος κύκλος…

11 Ιουλίου 2026
Δήμος Γρεβενών: Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων και μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

«Κλειδώνει» καύσωνας στην Ελλάδα – Πότε έρχεται ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας

11 Ιουλίου 2026
Ryanair: Η συγκλονιστική μαρτυρία της συζύγου του 60χρονου για το θρίλερ στον αέρα – «Το μισό του σώμα ήταν εκτός παραθύρου»

Ryanair: Η συγκλονιστική μαρτυρία της συζύγου του 60χρονου για το θρίλερ στον αέρα – «Το μισό του σώμα ήταν εκτός παραθύρου»

11 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 12 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κοζάνη: Εντυπωσιάζει η «πλούσια» νεκρή της Μαυροπηγής

sierafm by sierafm
7 Αυγούστου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
6
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η δοκιμαστική τομή που έκαναν οι αρχαιολόγοι κάτω από τα χαλάσματα ενός σύγχρονου σπιτιού που κατεδαφίστηκε πρόσφατα από την ΔΕΗ για να προχωρήσει η διάνοιξη του ορυχείου στην Μαυροπηγή Κοζάνης, έκρυβε μια πολύ μεγάλη έκπληξη.

Μόλις άρχισαν να απομακρύνουν τσιμέντα και άλλα μπάζα από τα θεμέλια του σπιτιού, αποκαλύφθηκε ένας λακκοειδής τάφος, των υστεροελληνιστικών χρόνων (τέλη 1ου αιώνα π.Χ.), με πλούσια κτερίσματα.

Ο τάφος προς έκπληξη των αρχαιολόγων εντοπίστηκε ασύλητος και αδιατάρακτος από τη σύγχρονη δόμηση. Αυτό που εντυπωσίασε ιδιαίτερα την ανασκαφική ομάδα δεν είναι τόσο ο τάφος, όσο το περιεχόμενο του.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, υπεύθυνη της ανασκαφής και προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη, «η νεκρή που βρέθηκε στον τάφο είναι τοποθετημένη σε μια περίτεχνη χάλκινη νεκρική κλίνη που διατηρείται σε άριστη κατάσταση, ενώ τα χάλκινα στοιχεία του κρεβατιού φέρουν στοιχεία διακόσμησης και εικονογραφίας που θα φανούν στο σύνολο τους κατά την συντήρησή τους».

Η σπάνια χάλκινη κλίνη

Η χάλκινη κλίνη που διατηρείται στο σύνολό της θεωρείται σπάνια για τον βορειοελλαδικό χώρο και μοναδική ως ακέραιο αντικείμενο για το σύνολο του ελλαδικού χώρου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δημοσιευμένα αρχαιολογικά δεδομένα.

Επίσης το εύρημα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την επίπλωση της περιόδου, το εξελιγμένο επίπεδο της μεταλλοτεχνίας, αλλά και για τα ταφικά έθιμα και την κοινωνική διαστρωμάτωση του οικισμού στον οποίο ανήκει η ταφή.

«Η νεκρή γυναίκα ήταν κτερισμένη με πέντε πήλινα μυροδοχεία και ένα γυάλινο ενώ στο κεφάλι και στο χέρι της βρέθηκαν επτά χρυσά ελάσματα που οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι κοσμούσαν κάποιο ύφασμα ή κόσμημα κεφαλής από άλλο υλικό. Στο στόμα της βρέθηκε χρυσό έλασμα – πιθανόν επιστόμιο, ενώ πάνω στο δεξί της χέρι διατηρήθηκαν χρυσές ίνες και ένα μικρό χρυσό αντικείμενο, πιθανόν από διακοσμημένο ύφασμα».

Τα οστά αναμένεται να «μιλήσουν»

Τα οστά της γυναίκας μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής και το επόμενο διάστημα μέσω της ανθρωπολογικής μελέτης που θα ακολουθήσει, θα οριστικοποιηθούν η ταυτότητα του φύλου, η ηλικία ακόμη και τα αίτια του θανάτου.

Όπως ανέφερε η κ.Χονδρογιάννη στο ΑΠΕ ΜΠΕ «έχουμε να κάνουμε με μια πλούσια γυναίκα ή με γυναίκα που είχε ιδιαίτερη θέση στην κοινωνία της εποχής αλλά, με περισσότερη σιγουριά, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής και την αξιολόγηση όλων των στοιχείων για το εάν πρόκειται για συνήθη ταφικά έθιμα της εποχής ή για ταφή ενός σημαίνοντος προσώπου».

Η ανασκαφή στην περιοχή της Μαυροπηγής είναι εξέλιξη και το συγκεκριμένο εύρημα εντοπίστηκε 1,5 μέτρο από την επιφάνεια του εδάφους, ακριβώς κάτω από το θεμέλιο της σύγχρονης κατοικίας που κατεδαφίστηκε από την ΔΕΗ. Το χωριό Μαυροπηγή απαλλοτριώθηκε από την ΔΕΗ και οι κάτοικοι του, εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους, προκειμένου η ΔΕΗ να προχωρήσει στην διάνοιξη του νέου ορυχείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχαιολογικής έρευνας στην Μαυροπηγή «έχουμε πυκνή και συνεχόμενη κατοίκηση που ξεκινά από την ύστερη εποχή του Χαλκού 1600 πΧ και φθάνει έως και τους ύστερους Βυζαντινούς χρόνους 1600 μ.Χ. Τα ευρήματα που έχουν έλθει στο φως όπως οικισμοί, νεκροταφεία, μεμονωμένες κατασκευές και αγροικίες, μαρτυρούν την αδιάλειπτη κατοίκηση της περιοχής τα τελευταία 3.600 χρόνια».

Πηγή:Newsbeast.gr

Previous Post

Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Τετάρτη

Next Post

Νεκρός ποδηλάτης έπειτα από σύγκρουση με αυτοκίνητο

Next Post
ασθενοφορο

Νεκρός ποδηλάτης έπειτα από σύγκρουση με αυτοκίνητο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: «Φεστιβάλ Τεχνολογίας» την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 στην κεντρική πλατεία Νίκης της Κοζάνης στις 19:00 το απόγευμα στο πλαίσιο των 44ων Λασσανείων
  • Ανακοίνωση – καταγγελία για “εργατικό ατύχημα”
  • Σιάτιστα: Φωτογραφία μιας άλλης εποχής
  • 65χρονος πέθανε μπροστά στην οικογένειά του σε ξενοδοχείο
  • Νεκρή 15χρονη από τη σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr