• Latest
Δυναμικό ΤΕΕ ΤΔΜ

Κοινή επιστολή των παρατάξεων “Δυναμικό ΤΕΕ” και “Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών” του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές

18 Ιουλίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Συνελήφθη γνωστός influencer και πρωταγωνιστής ερωτικών ταινιών – Εξέδιδε ανήλικες στο διαδίκτυο

9 Σεπτεμβρίου 2026
κλοπη, πορτοφολι

Εργαζόμενη σε Κέντρο Υγείας κατηγορείται ότι «ξάφριζε» την προϊσταμένη της

9 Σεπτεμβρίου 2026
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Θύμα απάτης του… Παύλου Ντε Γκρες περιγράφει το εξωφρενικό τηλεφώνημα που δέχτηκε: «Κυρία Βιβή; Θα σας συνδέσω με τον “πρίγκιπα”»

9 Σεπτεμβρίου 2026
ΚΟΥΝΟΥΠΙ

Κουνούπια τσίμπησαν τουρίστα σε ξενοδοχείο και… ζήτησε αποζημίωση

9 Σεπτεμβρίου 2026
καιρος βροχη

Έρχεται φθινόπωρο: Η μέρα που αλλάζει ο καιρός με δροσιά και έντονες βροχές

9 Σεπτεμβρίου 2026
Γαλατινή: Γιόρτασε το εξωκλήσι της Παναγίας. Φωτογραφίες

Γαλατινή: Γιόρτασε το εξωκλήσι της Παναγίας. Φωτογραφίες

8 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Υπεγράφη η σύμβαση για συντήρηση, επισκευή και ανακατασκευή κοινόχρηστων υποδομών

Δήμος Κοζάνης: Υπεγράφη η σύμβαση για συντήρηση, επισκευή και ανακατασκευή κοινόχρηστων υποδομών

8 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή διαχωριστικών ασφαλείας στο Κλειστό της Λευκόβρυσης

Δήμος Κοζάνης: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή διαχωριστικών ασφαλείας στο Κλειστό της Λευκόβρυσης

8 Σεπτεμβρίου 2026
«Οδός Κωνσταντίνου Σημίτη» – Μια οφειλόμενη τιμή στον Πρωθυπουργό που μεγάλωσε τα Σέρβια! (του Κυριάκου Μ. Τσολακίδη)

Καστανιά Σερβίων: Χωρίς νερό τέσσερις κτηνοτροφικές μονάδες

8 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Υπεγράφη η σύμβαση για τον Περιφερειακό Δρόμο του Κρόκου

Δήμος Κοζάνης: Υπεγράφη η σύμβαση για τον Περιφερειακό Δρόμο του Κρόκου

8 Σεπτεμβρίου 2026
Η «δική» μου Δ.Ε.Η. – Ορμώμενος από την παράσταση «Γη της Επαγγελίας» του ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ε. Κοζάνης σε συμπαραγωγή με το φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου. (του Θεοδωρίδη Ι. Γεώργιου)

Η «δική» μου Δ.Ε.Η. – Ορμώμενος από την παράσταση «Γη της Επαγγελίας» του ΔΗ.ΠΕ.Θ.Ε. Κοζάνης σε συμπαραγωγή με το φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου. (του Θεοδωρίδη Ι. Γεώργιου)

8 Σεπτεμβρίου 2026
Μακεδονικός Σιάτιστας: Αγώνας κυπέλλου ερασιτεχνών Ελλάδος την Πέμπτη

Μακεδονικός Σιάτιστας: Αγώνας κυπέλλου ερασιτεχνών Ελλάδος την Πέμπτη

8 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κοινή επιστολή των παρατάξεων “Δυναμικό ΤΕΕ” και “Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών” του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με το ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές

sierafm by sierafm
18 Ιουλίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Δυναμικό ΤΕΕ ΤΔΜ
0
SHARES
24
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Παρατηρήσεις και προτάσεις επί της ΥΑ ΥΠΕΝ/ΣΕΝΕ/17806/1085/2025 (ΦΕΚ 1228/Β/12-03-2025) σχετικά με τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές

Αξιότιμοι κύριοι,

με το παρόν και κατόπιν επικοινωνίας με πλήθος συναδέλφων του ΤΕΕ/Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη ανησυχία και αντίθεσή μας για τη θεσμοθέτηση της ΥΑ ΥΠΕΝ/17806/1085/2025, η οποία τροποποιεί δραστικά τα προσόντα και τις κατηγορίες εγγραφής των ενεργειακών επιθεωρητών, χωρίς να προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς του κλάδου και δημιουργεί συνθήκες αποκλεισμού και αδικίας, ιδιαίτερα για τους μηχανικούς της περιφέρειας.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, για να ενταχθεί ένας ενεργειακός επιθεωρητής στη Β’ Τάξη και να έχει δικαίωμα επιθεώρησης σε μεγάλα κτίρια (δημόσια, σχολεία, δομές υγείας, επιχειρήσεις, κ.λπ.) άνω των 250 τ.μ., απαιτείται να έχει εκδώσει πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) για τουλάχιστον 40.000 τ.μ. συνολικά.

1. Υπερβολικά υψηλό και ανέφικτο όριο εμπειρίας

Το νέο όριο των 40.000 τ.μ. για ένταξη στη Β’ Τάξη είναι αποκομμένο από την επαγγελματική πραγματικότητα της πλειονότητας των μηχανικών, ειδικά σε περιφερειακές και νησιωτικές περιοχές.

Σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία σε συνθήκες ύφεσης, απολιγνιτοποίησης και μείωσης του πληθυσμού, ο μέσος επιθεωρητής θα πρέπει να εκδίδει 30–50 ΠΕΑ ετησίως, τα περισσότερα κατοικίες περίπου 100 τ.μ. ώστε να φτάσει τα 40.000 τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται πάνω από 10 χρόνια συνεχούς, αδιάλειπτης εργασίας για να συγκεντρώσει τα εν λόγω τετραγωνικά, με αποτέλεσμα να αποκλείεται από τη Β’ Τάξη το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων.

Στη Δυτική Μακεδονία (250+ ενεργοί επιθεωρητές), λιγότεροι από το 15% πλησιάζουν το απαιτούμενο όριο – οι περισσότεροι δεν θα μπορέσουν ποτέ να το συμπληρώσουν.

Αυτό επιφέρει:

• Αθέμιτο ανταγωνισμό υπέρ λίγων, κυρίως αστικών, γραφείων,

• Ανισότητα ευκαιριών μεταξύ μηχανικών μεγάλων πόλεων και περιφέρειας.

 

2. Αποκλεισμός από μεγάλα και δημόσια έργα – Ανισότητες και κοινωνικές συνέπειες

Το όριο των 250 τ.μ. ως ανώτατο για την Α’ Τάξη σημαίνει ότι κανένας επιθεωρητής Α’ Τάξης δεν μπορεί να εκδώσει ΠΕΑ ή να επιθεωρήσει δημόσια κτίρια, σχολεία, δημοτικά καταστήματα, τοπικά ιατρεία και το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών ή τριτογενών κτιρίων της Περιφέρειας.

Το αποτέλεσμα:

Δημιουργία πολύ μικρού αριθμού Β’ Τάξης επιθεωρητών, άρα τοπικά μονοπώλια, αύξηση κόστους και καθυστερήσεις.

Αποκλεισμό από το δικαίωμα επιθεώρησης του συνόλου των δημόσιων και μεγάλων ιδιωτικών κτιρίων (άνω των 250 τ.μ.).

Με την καθιέρωση του ανώτατου ορίου των 250 τμ, στερείται η συμμετοχή συναδέλφων μηχανικών στην έκδοση αντιστοίχων ΠΕΑ και κατ’ επέκταση μειώνεται ακόμα περισσότερο η δυνατότητα αθροιστικής επίτευξης των 40.000 τμ

Οι πολίτες αναγκάζονται να απευθύνονται σε “ειδικούς” από άλλες πόλεις, με αυξημένο κόστος και μειωμένη ανταπόκριση στις τοπικές ανάγκες.

• Τα τοπικά γραφεία μαραζώνουν, οι νέοι μηχανικοί και όσοι επένδυσαν σε ποιότητα αποκλείονται λόγω ποσότητας.

Μηχανικοί που είχαν αποκτήσει δικαίωμα Β’ ή Γ’ Τάξης (δηλαδή είχαν ήδη δικαίωμα να διενεργούν επιθεωρήσεις σε κτίρια άνω των 250 τ.μ., με βάση την έως τώρα νομοθεσία), υποβιβάζονται πλέον αναδρομικά σε Τάξη Α, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει τα 40.000 τ.μ., χωρίς καμία λογική ή αντικειμενική τεκμηρίωση. Την ίδια στιγμή, τα ΠΕΑ μεγαλύτερης Τάξης που έχουν ήδη εκδώσει συνεχίζουν να ισχύουν κανονικά, δημιουργώντας παραλογισμό, νομική ασυνέχεια και αδικία.

3. Ιστορική αδικία & υποβάθμιση θεσμικού ρόλου ΤΕΕ

Η απόφαση ελήφθη χωρίς διαβούλευση με το ΤΕΕ, τον θεσμικό σύμβουλο της πολιτείας, και δημιουργεί ιστορική αδικία εις βάρος όσων λειτουργούν με συνέπεια:

• Οι πρώτοι επιθεωρητές μπήκαν με 10ετή εμπειρία, χωρίς σεμινάρια/εξετάσεις, σε κλειστή αγορά. Οι νεότεροι υποχρεώθηκαν σε εξετάσεις, δαπανηρή επιμόρφωση και τώρα αποκλείονται, όχι λόγω ελλιπούς γνώσης αλλά λόγω αδύνατου αριθμητικού στόχου.

• Δημιουργούνται προϋποθέσεις για την επίπλαστη «ανάγκη» μαζικής έκδοσης ΠΕΑ χαμηλής ποιότητας, διακινδυνεύοντας την πραγματική επαγγελματική επάρκεια του αποτελέσματος, έναντι της τεκμηρίωσης αναιτιολόγητων ορίων και πλαφόν.

Θεωρούμε ότι τέτοιες αλλαγές πρέπει να σχεδιάζονται με διαφάνεια και συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

4. Ποσοτικά και όχι ποιοτικά κριτήρια – Κίνδυνος υποβάθμισης

Η ποσότητα τετραγωνικών μέτρων δεν αντικατοπτρίζει ούτε την ποιότητα ούτε την πραγματική εμπειρία και οδηγεί σε υποβάθμιση των υπηρεσιών και στρεβλώσεις στην αγορά.

 

5. Ειδικές συνθήκες περιφέρειας

Σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, η απολιγνιτοποίηση και η συνεχιζόμενη ύφεση έχουν περιορίσει τη ζήτηση ενεργειακών επιθεωρήσεων. Συνεπώς, όχι μόνο δεν τεκμηριώνεται δυνητική αναπτυξιακή πορεία των επιθεωρήσεων αλλά τουναντίον, το πλαφόν των 40.000 τ.μ. είναι παντελώς ανέφικτο, γεγονός που δημιουργεί αποκλεισμούς και ανισότητες.

 

6. Προτάσεις

Έναρξη ουσιαστικής διαβούλευσης με το ΤΕΕ και τα Περιφερειακά Τμήματα, ώστε το πλαίσιο να προκύψει με συναίνεση και αντικειμενικά κριτήρια.

Αναγνώριση του ζητήματος ως πολυπαραμετρικό και χωρικό.

Μείωση του απαιτούμενου εμβαδού για ένταξη στη Β’ Τάξη σε ρεαλιστικά επίπεδα, (ενδεικτικά 10.000 τ.μ.), λαμβάνοντας υπόψη τοπικές ιδιαιτερότητες.

Υιοθέτηση πολυκριτηριακού συστήματος αξιολόγησης, που θα περιλαμβάνει: εμπειρία, εξειδίκευση, συμμετοχή σε υποχρεωτική επιμόρφωση και την πολυπλοκότητα του έργου.

Καθιέρωση υποχρεωτικής επιμόρφωσης μέσω ΤΕΕ, με δωρεάν ή προσιτό κόστος για όλα τα μέλη.

Διατήρηση του δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος για όλους τους υφιστάμενους επιθεωρητές που λειτουργούν νόμιμα και με διαφάνεια

Εισαγωγή “περιφερειακού συντελεστή” στον υπολογισμό των απαιτούμενων τετραγωνικών μέτρων, ώστε περιοχές με χαμηλή ζήτηση και ιδιαιτερότητες (όπως η Δυτική Μακεδονία, νησιά, ορεινοί δήμοι κ.λπ.) να έχουν αναλογική προσαρμογή. Ένας επιθεωρητής στην Πτολεμαΐδα ή στη Φλώρινα δεν μπορεί να εξισώνεται με έναν επαγγελματία στο Μαρούσι ή στη Γλυφάδα.

Θέσπιση μεταβατικής περιόδου, κατά την οποία να παραμείνουν ενεργοί όλοι οι επιθεωρητές που κατείχαν δικαίωμα Β’ ή Γ’ Τάξης πριν την ισχύ της απόφασης, χωρίς να χάνουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, διασφάλιση ότι οι επιθεωρητές που απέκτησαν το δικαίωμα Β’ ή Γ’ Κατηγορίας με τη νόμιμη διαδικασία που όρισε το κράτος (υποχρεωτικά σεμινάρια, εξετάσεις, ελάχιστο εμβαδόν σε απαιτητικά έργα τριτογενούς τομέα κ.ά.), δεν θα υποβιβαστούν αναδρομικά σε κατώτερη κατηγορία και δεν θα χάσουν τα δικαιώματα που απέκτησαν με κόπο, επένδυση και νομιμότητα. Η αναδρομική εφαρμογή τιμωρεί όσους λειτούργησαν επί σειρά ετών με διαφάνεια, γεγονός αντίθετο με κάθε αρχή διοικητικής ασφάλειας.

 

Συμπερασματικά, η ΥΑ ΥΠΕΝ/17806/1085/2025 δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες και ανάγκες της αγοράς, οδηγεί στον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των μηχανικών της Περιφέρειας, δημιουργεί ανισότητες, στρεβλώσεις και τοπικά μονοπώλια.

Ζητούμε την άμεση παύση της ισχύος της ΥΑ , την αναθεώρησή της και την εκκίνηση ουσιαστικής διαβούλευσης με το ΤΕΕ και τα Περιφερειακά Τμήματα, με στόχο τη διαμόρφωση ενός δίκαιου, ρεαλιστικού και αποτελεσματικού συστήματος αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης των ενεργειακών επιθεωρητών.

Με εκτίμηση,

Η Επικεφαλής του

«Δυναμικού ΤΕΕ»

Δυτικής Μακεδονίας

Ο Επικεφαλής της

«Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών» Δυτικής Μακεδονίας

Παρασκευή Χριστοπούλου

Στέργιος Κιάνας

Tags: ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΕΕ ΤΔΜΤΕΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Previous Post

Μιχάλης Παπαδόπουλος:  Επίσκεψη στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης

Next Post

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υποδομές πρόσβασης  και ανακαίνιση χώρων στο ΔΑΚ Κοζάνης

Next Post
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υποδομές πρόσβασης   και ανακαίνιση χώρων στο ΔΑΚ Κοζάνης

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υποδομές πρόσβασης  και ανακαίνιση χώρων στο ΔΑΚ Κοζάνης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Συνελήφθη γνωστός influencer και πρωταγωνιστής ερωτικών ταινιών – Εξέδιδε ανήλικες στο διαδίκτυο
  • Εργαζόμενη σε Κέντρο Υγείας κατηγορείται ότι «ξάφριζε» την προϊσταμένη της
  • Θύμα απάτης του… Παύλου Ντε Γκρες περιγράφει το εξωφρενικό τηλεφώνημα που δέχτηκε: «Κυρία Βιβή; Θα σας συνδέσω με τον “πρίγκιπα”»
  • Κουνούπια τσίμπησαν τουρίστα σε ξενοδοχείο και… ζήτησε αποζημίωση
  • Έρχεται φθινόπωρο: Η μέρα που αλλάζει ο καιρός με δροσιά και έντονες βροχές

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  2. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  3. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  4. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  5. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr