• Latest
ΚΚΕ

Κοινοβουλευτικη παρεμβαση του ΚΚΕ για τη μόλυνση της λίμνης Βεγοριτιδας και η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών για την Μόλυνση και ρύπανση της λίμνης Βεγορίτιδας

31 Οκτωβρίου 2018
Κ. Χατζηδάκης: Εμβληματική επένδυση για όλη τη χώρα το data center ΔΕΗ – Amazon στην Κοζάνη

Κ. Χατζηδάκης: Εμβληματική επένδυση για όλη τη χώρα το data center ΔΕΗ – Amazon στην Κοζάνη

23 Σεπτεμβρίου 2026
Τα εγκαίνια της 34ης Έκθεσης στα Κοίλα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη – Βίντεο και φωτογραφίες

Τα εγκαίνια της 34ης Έκθεσης στα Κοίλα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη – Βίντεο και φωτογραφίες

23 Σεπτεμβρίου 2026
Ο Σπάρτακος ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου που φαλκιδεύει το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης

Ανησυχία για την απόφαση του ΥΠΕΝ που προβλέπει καθαίρεση και απομάκρυνση εξοπλισμού και  κτηριακών εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

23 Σεπτεμβρίου 2026
Επίσκεψη του βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στην Ειδική Υπηρεσία ΔΑΜ για την πορεία των προγραμμάτων και δράσεων στην ΠΕ Κοζάνης

Επίσκεψη του βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στην Ειδική Υπηρεσία ΔΑΜ για την πορεία των προγραμμάτων και δράσεων στην ΠΕ Κοζάνης

23 Σεπτεμβρίου 2026
Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Έφυγε από τη ζωή ο Παναγιώτης Δήμου

3ετές Μνημόσυνο για τον Παναγιώτου Δήμου το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026

23 Σεπτεμβρίου 2026
Κ. Χατζηδάκης: Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Κ. Χατζηδάκης: Προτεραιότητα για την κυβέρνηση η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

23 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Υπεγράφη η σύμβαση για έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης

Δήμος Κοζάνης: Υπεγράφη η σύμβαση για έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης

23 Σεπτεμβρίου 2026
ΔΕΗ ΑΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση Π. Κουκουλόπουλου για τις κατεδαφίσεις στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

23 Σεπτεμβρίου 2026
Arxiki

Σήμερα το απόγευμα, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου στις 7:00, τα εγκαίνια της 34ης εμποροβιοτεχνικής & γεωργικής έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας στα Κοίλα Κοζάνης

23 Σεπτεμβρίου 2026
Στο ΤΕΕ Κοζάνης, ο επιστημονικός και τεχνικός κόσμος της περιοχής συνδιαλέχθηκε για το πρόγραμμα αντλιών θερμότητας

Στο ΤΕΕ Κοζάνης, ο επιστημονικός και τεχνικός κόσμος της περιοχής συνδιαλέχθηκε για το πρόγραμμα αντλιών θερμότητας

23 Σεπτεμβρίου 2026
Χάρης Κάτανας: «Στο επίκεντρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) οι προκλήσεις της αγοράς και η επόμενη μέρα της Δυτικής Μακεδονίας»

Η Δυτική Μακεδονία αλλάζει. Τώρα πρέπει να τρέξουν οι επιχειρήσεις μας. Του Χάρη Κάτανα

23 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Συμμετοχή της ΑΝΔΗΚΟ στο έργο CED for the Future που έγινε στην Ολλανδία

Δήμος Κοζάνης: Συμμετοχή της ΑΝΔΗΚΟ στο έργο CED for the Future που έγινε στην Ολλανδία

23 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κοινοβουλευτικη παρεμβαση του ΚΚΕ για τη μόλυνση της λίμνης Βεγοριτιδας και η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών για την Μόλυνση και ρύπανση της λίμνης Βεγορίτιδας

sierafm by sierafm
31 Οκτωβρίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΚΚΕ
1
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ερώτηση Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών με Θέμα: Μόλυνση και ρύπανση της λίμνης Βεγορίτιδας.

Επανερχόμαστε στην ερώτηση μας με αρ. πρωτ. 8/17.07.2018, με θέμα «Μόλυνση και ρύπανση της λίμνης Βεγορίτιδας» καθώς παραμένει αναπάντητη από τα ερωτώμενα Υπουργεία, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της.
Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων και των φορέων τους στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας (Ειδική Ζώνη Διατήρησης – ΕΖΔ του δικτύου Νατούρα 2000 – GR1340004), που ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Φλώρινας) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πέλλας), λόγω της συνεχιζόμενης περιβαλλοντικής υποβάθμισης των νερών της.
Σύμφωνα με πρόσφατη σύσταση (Ιούλης 2018), της Διεύθυνσης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, καλούνται οι λουόμενοι να αποφεύγουν την έκθεση στα νερά της λίμνης Βεγορίτιδας μετά την εμφάνιση του φαινόμενου δυσχρωματισμού των νερών της λίμνης ως συνέπεια της ύπαρξης μεγάλης ποσότητας φυτοπλαγκτόν. Για το συγκεκριμένο θέμα:
 Στο υπ.αρ.12964/3-7-2018 έγγραφο του Ελληνικού Κέντρου Υγροτόπων Βιοτόπων (ΕΚΒΥ), μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «στο δείγμα που εξετάστηκε από τη λίμνη Βεγορίτιδα στις 18/06/2018» παρατηρήθηκαν «σε υψηλές αφθονίες» και τα κυανοβακτήρια Aphanizomenon flos-aquae (3.383.107 κύτταρα/λίτρο) και Dolichospermum spp. (14.864.850 κύτταρα/λίτρο)».
 Στη μικροσκοπική ανάλυση δείγματος νερού από τη λίμνη Βεγορίτιδα – εκτίµηση της ποιότητας νερού και του κυανοπράσινου χρωματιστού που διενήργησε ο Τοµέας Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, επιβεβαιώνεται ότι « από τη µικροσκοπική ανάλυση του δείγματος νερού, που ελήφθη από τη λίμνη Βεγορίτιδα στις 27 Ιουνίου 2018, την ανάλυση δειγμάτων από τη λίμνη στις 25 Ιουνίου 2017 από την ερευνητική μας ομάδα … στο φυτοπλαγκτό της λίμνης καταγράφηκε µεγάλη ποικιλότητα ειδών φυτοπλαγκτού από την οµάδα των κυανοβακτηρίων. ….. Με βάση τα δεδομένα φυτοπλαγκτού των δύο τελευταίων ετών (2017, 2018) … προκύπτει ότι η υψηλή βιοµάζα φυτοπλαγκτού και η υψηλή συμμετοχή κυανοβακτηρίων ταξινοµούν τη λίµνη σε εύτροφη λίµνη µε οικολογική ποιότητα κατώτερη της καλής. …. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι σήμερα το φαινόμενο των ανθίσεων των κυανοβακτηρίων στη Λίμνη Βεγορίτιδα, δηλαδή της υπερβολικής αύξησης φυτοπλαγκτού και εμφανούς αύξησης επιβλαβών ειδών και συσσώρευσης για τα ύδατα κολύμβησης. …. Αξιολογούμε ότι η αύξηση αυτή, η οποία καταγράφεται από το 2008 ενισχυμένη ως προς τη συμμετοχή επιβλαβών ειδών, θα αποτελεί χαρακτηριστικό της λίμνης και στο μέλλον εάν δεν εφαρμοστούν μέτρα οικολογικής αποκατάστασης µε στόχο την μείωση των επιβλαβών κυανοβακτηρίων.»
Σημειώνουμε σχετικά ότι σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία κατά την άνθιση των κυανοβακτηρίων, δηλαδή την εκθετική αύξησή τους, συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες κυανοτοξινών στο οικοσύστημα, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για τη χλωρίδα, την πανίδα, αλλά και τη δημόσια υγεία.
Αναφέρονται, επίσης, εφτά γένη κυανοβακτηρίων ως τα κύρια μεταξύ εκείνων που παράγουν τοξίνες. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και το γένος Aphanizomenon, που εντοπίστηκε σε υψηλές συγκεντρώσεις στη λίμνη Βεγορίτιδα και δη σε συνθήκες εκθετικής αύξησης. Το γένος αυτό ενοχοποιείται για την παραγωγή των κυανοτοξινών «Μικροκυστίνες» που έχουν όλες ηπατοτοξική δράση.
Αναφέρεται τέλος ότι «οι μέχρι τώρα καταγραφές για την παρουσία κυανοτοξινών σε Ελληνικά ύδατα αναφέρονται κυρίως στην παρουσία μικροκυστινών …»
Σχετικά με τα παραπάνω ευρήματα σημειώνουμε πως τα χωριά του Δήμου Εορδαίας (ΠΕ Κοζάνης), ο Περδίκκας, η Πεντάβρυσος, το Ανατολικό, ο Αγ. Χριστοφόρος, το Καρυχώρι, χωρίς να διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό, χύνουν τα τελευταία 20 χρόνια τα λύματά τους σε παρακείμενους χείμαρρους, οι οποίοι καταλήγουν στο ποταμό Σολού, που εκβάλλει στην λίμνη Βεγορίτιδα!
Σημειώνουμε, επίσης, ότι εκκρεμούν από το 2013 μια σειρά υποέργων του έργου “Αποκατάσταση Ποταμού Σουλού» για τη συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία των λυμάτων από τους όμορους οικισμούς της ΔΕ Φιλώτα του Δήμου Αμυνταίου (ΠΕ Φλώρινας).
Το ΚΚΕ έχει διαχρονικά αναδείξει και στη Βουλή με παρεμβάσεις του (οι πιο πρόσφατες 32454/29.8.2014, 1878/21.4.2015,1041/8.11.2017), τα ζητήματα της προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας, χωρίς ωστόσο να έχουν, έως και σήμερα, γίνει ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή
Για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η λίμνη Βεγορίτιδα, ευθύνη έχουν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, που με την ακολουθούμενη διαχρονικά πολιτική τους, να διαθέτουν πόρους σε τομείς και έργα που μεγιστοποιούν τα κέρδη του κεφαλαίου, οδηγούν το φυσικό περιβάλλον σε συνεχή υποβάθμιση. Προς αυτή την κατεύθυνση, αντιμετωπίζουν και το νερό των οικοσυστημάτων ως φτηνό για το κεφάλαιο απόθεμα προκειμένου να το μετατρέψουν στη συνέχεια σε ακριβό, για το λαϊκό νοικοκυριό και τη φτωχή και μεσαία αγροτιά, εμπόρευμα.
Και όλα αυτά κατά διαρκή παράβαση της ίδιας τους τη νομοθεσίας, που ορίζει:
«4. Αν για την προστασία και διατήρηση των περιοχών, των στοιχείων ή των συνόλων της παραγράφου 3 [σ.σ.: προστατευόμενες περιοχές μεταξύ των οποίων και αυτές του δικτύου Νατούρα 2000] επιβάλλεται παράλληλα η εφαρμογή ορισμένων μέτρων σε γειτονικές εκτάσεις, οι παραπάνω περιοχές, τα στοιχεία ή τα σύνολα αποτελούν κεντρικό τμήμα μιας ευρύτερης περιοχής, στην οποία τα αναγκαία μέτρα προστασίας κλιμακώνονται κατά ζώνες» (άρθρο 18, παρ.4 του Ν.1650/86, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 του Ν.3937/11).
Αποκαλύπτεται έτσι, σε σχέση με τη δραματική έλλειψη μέτρων προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας και της ευρύτερης περιοχής, ότι το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης δεν διστάζει να παραβιάζει, στην προκείμενη περίπτωση με τη συνειδητή απραξία του, και τις ελάχιστες προστατευτικές των οικοσυστημάτων διατάξεις, που το ίδιο κατά τα άλλα νομοθετεί – αλλά μόνο ως «φύλο συκής» – κάθε φορά που αυτές παρεμποδίζουν την προώθηση των αντιλαϊκών τους επιλογών.
Σοβαρές ευθύνες όμως έχουν και οι τοπικές αρχές (Δημοτικές και Περιφερειακές), τόσο οι προηγούμενες όσο και οι σημερινές, που στηρίζουν και προωθούν αυτή την πολιτική.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:
• Την πλήρη έρευνα του φαινομένου της εκθετικής ανάπτυξης των πιο πάνω κυανοβακτηρίων. Δηλαδή τα αίτια εμφάνισής του, τις επιπτώσεις του σε βάρος του οικοσυστήματος της λίμνης και της δημόσιας υγείας και τα μέτρα για την αντιμετώπισή του.
• Να πραγματοποιηθούν έργα προστασίας των υδάτινων πόρων, επιφανειακών και υπόγειων της περιοχής, από τη ρύπανση.
• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας, να σταματήσει η μόλυνση της και να υπάρξει η εύρυθμη λειτουργία του οικοσυστήματος της.

Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

Tags: ΚΚΕ
Previous Post

Γρεβενά: Συνελήφθη να κάνει παράνομα φωτοτυπίες ξενόγλωσσων βιβλίων

Next Post

Στατικά επαρκές το κέντρο υγείας Σιάτιστας! Ξεκινούν εργασίες συντήρησης

Next Post
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

Στατικά επαρκές το κέντρο υγείας Σιάτιστας! Ξεκινούν εργασίες συντήρησης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κ. Χατζηδάκης: Εμβληματική επένδυση για όλη τη χώρα το data center ΔΕΗ – Amazon στην Κοζάνη
  • Τα εγκαίνια της 34ης Έκθεσης στα Κοίλα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη – Βίντεο και φωτογραφίες
  • Ανησυχία για την απόφαση του ΥΠΕΝ που προβλέπει καθαίρεση και απομάκρυνση εξοπλισμού και  κτηριακών εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου
  • Επίσκεψη του βουλευτή ΠΕ Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη στην Ειδική Υπηρεσία ΔΑΜ για την πορεία των προγραμμάτων και δράσεων στην ΠΕ Κοζάνης
  • 3ετές Μνημόσυνο για τον Παναγιώτου Δήμου το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  2. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  3. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  4. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  5. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr