• Latest
κορονοιος, γριπη

Κορονοϊός: Η επιδημία εκμηδένισε τη γρίπη και θεράπευσε το κρυολόγημα

18 Ιανουαρίου 2021
Ο Γιώργος Τσελεπής στον Μακεδονικό Σιάτιστας

Ο Γιώργος Τσελεπής στον Μακεδονικό Σιάτιστας

8 Αυγούστου 2026
Ἡ Καστοριὰ τίμησε τὸν προστάτη τῶν παιδιῶν της, Ἅγιο Νικάνορα τὸν Θαυματουργό

Ἡ Καστοριὰ τίμησε τὸν προστάτη τῶν παιδιῶν της, Ἅγιο Νικάνορα τὸν Θαυματουργό

8 Αυγούστου 2026
Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των εικαστικών εργαστηρίων «ΕΜΕΙΣ-ΕΔΩ» στο Τσοτύλι

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των εικαστικών εργαστηρίων «ΕΜΕΙΣ-ΕΔΩ» στο Τσοτύλι

8 Αυγούστου 2026
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

Αδιανόητο περιστατικό: Τουρίστας ρώτησε πόσο κοστίζει για να ασελγήσει σε ένα 10χρονο κοριτσάκι

8 Αυγούστου 2026
Καθηγητής Λυκείου κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε μαθήτρια – Τέθηκε σε αργία

Στη φυλακή 66χρονος – Αυνανιζόταν μπροστά σε ανήλικη

8 Αυγούστου 2026
Άγιο Όρος: Δόκιμος μοναχός δέχτηκε επίθεση στο Αντιπροσωπείο της Μονής Εσφιγμένου

Μοναχός μαχαίρωσε εργαζόμενο στη Μονή στον λαιμό και ακόμη έναν μοναχό – Συνελήφθη για απόπειρα φόνου

8 Αυγούστου 2026
Άφησαν 5 ετών παιδί μόνο του σε διαμέρισμα και «πέταξε» όλο το σπίτι στον δρόμο

Δασκάλα χορού κακοποίησε σεξουαλικά δύο ανήλικους μαθητές της

8 Αυγούστου 2026
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

Έκτακτο επίδομα παιδιού: «Κλειδώνει» ως 10 Αυγούστου – Και επιπλέον προϋπόθεση

8 Αυγούστου 2026
Τουρισμός για όλους

«Τουρισμός για Όλους»: Δύο «κόφτες» προκαλούν αντιδράσεις -Ποιοι μένουν εκτός

8 Αυγούστου 2026
ΦΙΔΙ

Φίδι «επισκέφθηκε» τα Επείγοντα του Νοσοκομείου

8 Αυγούστου 2026
ΨΗΤΟ ΚΡΕΑΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Βγήκανε για ψήσιμο γουρουνοπούλας σε πανηγύρι και τους κόστισε 2.000€!

8 Αυγούστου 2026
Έγκυος στον 7ο μήνα έχασε τη ζωή της από ανεύρυσμα – Σε θερμοκοιτίδα μεταφέρθηκε το νεογνό

Τραγωδία με θάνατο βρέφους μόλις 8 ημερών

8 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός: Η επιδημία εκμηδένισε τη γρίπη και θεράπευσε το κρυολόγημα

sierafm by sierafm
18 Ιανουαρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κορονοιος, γριπη
0
SHARES
8
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μηδενικά κρούσματα γρίπης καταγράφει ο ΕΟΔΥ, ενώ περιορισμό των εποχιακών κρυολογημάτων αποδεικνύει η αγορά σχετικών σκευασμάτων που υποχώρησε ραγδαία, λόγω των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό.

Ένα μεγάλο μάθημα για το πώς μπορούμε να προλαμβάνουμε τη νόσηση από γρίπη αλλά και τα κρυολογήματα της εποχής μας έδωσε η επιδημία του κορονοϊού, καθώς δεν έχει εντοπιστεί επισήμως κανένα κρούσμα γρίπης αλλά ούτε και κάποια ευρεία διασπορά άλλων ιογενών λοιμώξεων λόγω χειμώνα. Ίσως η παρατεταμένη καλοκαιρία να συνέβαλλε σε μια τέτοια εξέλιξη, αλλά περισσότερο φαίνεται να επίδρασε, το lockdown, η χρήση μάσκας αλλά και η ευαισθητοποίηση για εμβολιασμό κατά της γρίπης. Έτσι πέρα από την αναχαίτιση της έξαρσης του κορονοϊού, φαίνεται ότι τα παραπάνω συνέβαλαν ιδιαίτερα στην ανυπαρξία κρουσμάτων γρίπης αλλά ακόμη και συνηθισμένων κρυολογημάτων.

Οι διαπιστώσεις αυτές προκύπτουν αφενός από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο οποίος δεν καταγράφει κανένα κρούσμα γρίπη στη χώρα, αλλά και από τα στοιχεία πωλήσεων φαρμάκων στα φαρμακεία όπου φαίνεται ξεκάθαρα η ραγδαία πτώση των σχετικών σκευασμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από την εβδομάδα 40/2020 (αρχές Οκτωβρίου) έως και την εβδομάδα 1/2021 (4-10/1/2021) έχουν ελεγχθεί συνολικά 204 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 51 από νοσοκομεία και 153 από τα δίκτυα Sentinel. Κανένα δείγμα δεν έχει βρεθεί θετικό για ιούς γρίπης.

Το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ο ΕΟΔΥ σημείωνε ότι από την εβδομάδα 40/2019 έως και την εβδομάδα 2/2020 (6-12/1/2020) είχαν ελεγχθεί συνολικά 708 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 54 (7,6%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 52 (96,3%) ήταν τύπου Α και τα 2 (3,7%) τύπου Β. Τα 42 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ’ αυτών τα 24 (57,1%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 18 (42,9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Επίσης πέρυσι την ίδια εποχή είχαμε 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 21 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Επίσης είχαν καταγραφεί και 5 θάνατοι.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν επίσης και απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι κάποιοι “βαφτίσανε” τη γρίπη κορονοϊό. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα κρούσματα γρίπης που έχρηζαν νοσηλείας αναλογούν σε ένα ελάχιστο ποσοστό αυτών του κορονοϊού που υπολογίζονται ακόμη και σήμερα σε 130 τη μέρα.

Σχετικά με τα κρυολογήματα της εποχής, τα στοιχεία από τις πωλήσεις φαρμάκων από τα φαρμακεία δείχνουν ότι υπάρχει μια ραγδαία μείωση στη ζήτηση. Συγκεκριμένα από τις εκθέσεις IQVIA Weekly Data, που καταγράφει τις πωλήσεις 2000 φαρμακείων από 70 περιοχές της χωράς φαίνεται ότι την εβδομάδα 28/12/20 – 03/01/2, σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα 30/12/19 – 05/01/20 ότι τα Φάρμακα του Αναπνευστικού Συστήματος παρουσίασαν μείωση κατά -53% (-447,7 χιλ. τμχ.) και τα παραφάρμακα που δε θέλουν συνταγή γιατρού (OTC) Αντιβηχικά, μείωση κατά -67,1% (-469,2 χιλ. τμχ.)

Αντίστοιχα την εβδομάδα 21/12-27/12, σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019 (23/12 – 29/12) φάνηκε ότι τα φάρμακα του Αναπνευστικού Συστήματος είχαν μείωση κατά -51,3% (-398,4 χιλ. τμχ.) και τα προϊόντα OTC Αντιβηχικά, μείωση κατά -63,6% (-409,5 χιλ. τμχ.)

Επίσης τις εβδομάδες 23/11-20/12, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (25/11 – 22/12) τα Φάρμακα του Αναπνευστικού Συστήματος παρουσίασαν μείωση κατά -38% (-1,2 εκατομ. τμχ.) και τα Προϊόντα OTC Αντιβηχικά, μείωση κατά -48,2% (-1,1 εκατομ. τμχ.)

Να επισημάνουμε ότι ίσως η μείωση της αγορά φαρμάκων και παραφαρμάκων να αποδίδεται και στον περιορισμό στις επισκέψεις σε γιατρούς λόγω των περιοριστικών μέτρων, όμως είναι σίγουρο ότι ένας ασθενής δεν θα φοβόταν να επισκεφτεί κάποιο γιατρό ή φαρμακείο εφόσον είχε πρόβλημα. Πάντως το σίγουρο είναι ότι ο περιορισμός στην κυκλοφορία και η χρήση μάσκας περιόρισαν τη μετάδοση ιώσεων, όπως επίσης και το κλείσιμο των σχολείων όπου πολλές φορές μετατρέπονται σε εστίες μετάδοσης ασθενειών. Επίσης να τονίσουμε ότι τον Οκτώβριο και Νοέμβριο πάνω από 4 εκατομμύρια συμπολιτών μας εμβολιάστηκαν για τη γρίπη, γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα μας.

Πηγή: News247.gr

Tags: ΓΡΙΠΗ
Previous Post

Φοιτήτρια καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του ΑΠΘ – «Μου εγκατέστησε το φόβο στην ψυχή μου»

Next Post

Υποθυρεοειδισμός και διατροφή: Τι να τρώτε και τι όχι

Next Post
ΦΑΓΗΤΟ

Υποθυρεοειδισμός και διατροφή: Τι να τρώτε και τι όχι

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ο Γιώργος Τσελεπής στον Μακεδονικό Σιάτιστας
  • Ἡ Καστοριὰ τίμησε τὸν προστάτη τῶν παιδιῶν της, Ἅγιο Νικάνορα τὸν Θαυματουργό
  • Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των εικαστικών εργαστηρίων «ΕΜΕΙΣ-ΕΔΩ» στο Τσοτύλι
  • Αδιανόητο περιστατικό: Τουρίστας ρώτησε πόσο κοστίζει για να ασελγήσει σε ένα 10χρονο κοριτσάκι
  • Στη φυλακή 66χρονος – Αυνανιζόταν μπροστά σε ανήλικη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr