• Latest
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος, κορονοιος

Κορονοϊός – Κολχικίνη: Δεν βοηθά καθόλου τους νοσηλευόμενους ασθενείς

19 Οκτωβρίου 2021
Κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην ΔΕΘ από το συνδικάτο οικοδόμων Κοζάνης

Συνδικάτο Οικοδόμων: Συμμετέχουμε στην σύσκεψη σωματείων και φορέων

14 Αυγούστου 2025
Δήμος Βοΐου: Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων – Καλοκαίρι 2025

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Σάββατο 16 Αυγούστου

14 Αυγούστου 2025
Κοζάνη: Συνελήφθη άμεσα 20χρονος αλλοδαπός για ληστεία που διέπραξε σε πρακτορείο διοργάνωσης και διεξαγωγής τυχερών παιγνίων

Κοζάνη: Συνελήφθη άμεσα 20χρονος αλλοδαπός για ληστεία που διέπραξε σε πρακτορείο διοργάνωσης και διεξαγωγής τυχερών παιγνίων

14 Αυγούστου 2025
Θερινός κινηματογράφος στα Γρεβενά: Μία μοναδική βραδιά ψυχαγωγίας

Θερινός κινηματογράφος στα Γρεβενά: Μία μοναδική βραδιά ψυχαγωγίας

14 Αυγούστου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 49χρονος για άσκοπους πυροβολισμούς

14 Αυγούστου 2025
Αρτηριακή Αγγειοπλαστική και Ενδοπρόθεση. Επιμελείται ο Γιώργος Ζιμπιλίδης, ΑγγειοΕπεμβατικός Ακτινολόγος

Θέματα επεμβατικής ακτινολογίας- Διαδερμική καθοδηγούμενη με υπέρηχο- αξονικό τομογράφο. Επιμέλεια Γιώργος Ζιμπιλίδηςβιοψία

14 Αυγούστου 2025
Δήμος Γρεβενών – Κοινωνικό Παντοπωλείο: Στήριξη με τρόφιμα και είδη υγιεινής στους συμπολίτες μας

Δήμος Γρεβενών – Κοινωνικό Παντοπωλείο: Στήριξη με τρόφιμα και είδη υγιεινής στους συμπολίτες μας

14 Αυγούστου 2025
Πτολεμαΐδα: 4 Συλλήψεις για τα αδικήματα σωματικής βλάβης, κλοπής, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, απειλής, ψευδούς καταμήνυσης

Πτολεμαΐδα: 4 Συλλήψεις για τα αδικήματα σωματικής βλάβης, κλοπής, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, απειλής, ψευδούς καταμήνυσης

14 Αυγούστου 2025
Δήμος Γρεβενών – Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025: “ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ”

Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025: Γρεβενά «Αστικό Τοπίο» 1905-2025 Η Πόλη σε Διάλογο με τον Χρόνο

14 Αυγούστου 2025
Μήνυμα οικογένειας Τοπαλίδη για τον θάνατο της Χρυσούλας Χαραλαμποπούλου-Τοπαλίδη

Στην πολυαγαπημένη μου νουνά, Σούλα Τοπαλίδου

14 Αυγούστου 2025
Πέμπτη 8-8, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ.  Πετρανών, 10.00 με 13.00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης

ΔΕΥΑΚ: Διακοπή νερού σε τμήμα της Κοζάνης

14 Αυγούστου 2025

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Παρασκευή 15 Αυγούστου

14 Αυγούστου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 14 Αυγούστου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός – Κολχικίνη: Δεν βοηθά καθόλου τους νοσηλευόμενους ασθενείς

sierafm by sierafm
19 Οκτωβρίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος, κορονοιος
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Η κολχικίνη δε φάνηκε να βελτιώνει την πορεία της υγείας όσων την πήραν, σε σχέση με όσους δεν είχαν κάνει θεραπεία με το ίδιο φάρμακο

Η χορήγηση του φαρμάκου κολχικίνη σε ενήλικους νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 δεν οδηγεί σε καμία μείωση των θανάτων, της διάρκειας νοσηλείας τους ή του κινδύνου να χρειαστούν διασωλήνωση. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μεγάλης τυχαιοποιημένης και ελεγχόμενης κλινικής μελέτης RECOVERY σε τρεις χώρες, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 11.340 ασθενείς, σε 177 βρετανικά νοσοκομεία, δύο της Ινδονησίας και δύο του Νεπάλ.

Η κολιχικίνη έχει προταθεί -και από Έλληνες επιστήμονες ως χρήσιμη θεραπεία κατά της Covid-19 με βάση τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Η βρετανική έρευνα -από τις σημαντικότερες διεθνώς πάνω στη λοίμωξη Covid-19- αξιολόγησε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της κολχικίνης.

Το 51% των συμμετεχόντων ασθενών έκαναν τη συνήθη θεραπεία, ενώ το 49% πήραν και κολχικίνη πέρα από τη συνήθη θεραπεία. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο πνευμονολογικό περιοδικό «The Lancet Respiratory Medicine».

Ίδιο ποσοστό ασθενών (21%) και από τις δύο ομάδες ασθενών πέθαναν μέσα σε διάστημα 28 ημερών, ο χρόνος εξόδου από το νοσοκομείο ήταν επίσης ίδιος (δέκα ημέρες κατά μέσο όρο), ενώ παρόμοιος ήταν και ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση ενός ασθενούς και να χρειαστεί μηχανική υποστήριξη της αναπνοής του.

Συνεπώς, η κολχικίνη δεν φάνηκε να βελτιώνει την πορεία της υγείας όσων την πήραν, σε σχέση με όσους δεν είχαν κάνει θεραπεία με το ίδιο φάρμακο. Αυτά τα αποτελέσματα ίσχυαν ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή συμπτωμάτων των ασθενών.

Καμία ένδειξη οφέλους

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, «δεν βρήκαμε καμία ένδειξη οφέλους από την κολχικίνη, κάτι που υποδηλώνει ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της είναι είτε ανεπαρκείς για να παράγουν αισθητή μείωση στον κίνδυνο θανάτου ή δεν επηρεάζουν τα κατάλληλα φλεγμονώδη “μονοπάτια” στη μέτρια έως σοβαρή Covid-19».
Επειδή το πρωτόκολλο της μελέτης επέβαλε χορήγηση της κολχικίνης το πολύ για δέκα ημέρες, οι ερευνητές άφησαν ανοικτό ένα «παραθυράκι», λέγοντας ότι «είναι δυνατό μία πιο μακρόχρονης διάρκειας θεραπεία να είχε παράγει όφελος, όμως οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν σταματήσει την κολχικίνη πριν τις δέκα ημέρες λόγω θανάτου, εξιτηρίου από το νοσοκομείου ή επιλογής του θεράποντος γιατρού».

Ακόμη, διευκρίνισαν ότι μολονότι οι περισσότεροι ασθενείς της μελέτης έπαιρναν συγχρόνως κορτικοστεροειδή, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η κολιχικίνη ωφέλησε όσους δεν έκαναν θεραπεία με κορτικοστεροειδή.

Άλλες τρεις μικρές τυχαιοποιημένες και ελεγχόμενες μελέτες έχουν έως τώρα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της κολχικίνης για τη θεραπεία νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19. Η πρώτη μελέτη σε 100 ασθενείς, που έπαιρναν υδροξυχλωροκίνη συν κολχικίνη ή υδροξυχλωροκίνη και εικονικό φάρμακο (πλασίμπο), βρήκε συντόμευση κατά δύο ημέρες της διάρκειας νοσηλείας.

Η δεύτερη έρευνα σε 36 ασθενείς ανέφερε μειωμένη διάρκεια νοσηλείας και χορήγησης οξυγόνου, ενώ η τρίτη μελέτη (GRECCO-19) σε 105 ασθενείς (οι 55 πήραν κολχικίνη και οι 50 έκαναν τη συνήθη θεραπεία χωρίς κορτικοστεροειδή) ανέφερε μικρότερο βαθμό κλινικής επιδείνωσης στην πρώτη ομάδα.

Οι ερευνητές της Recovery επεσήμαναν ότι «ο συνολικός αριθμός των ασθενών και στις τρεις αυτές δοκιμές ήταν συνολικά 285, με επτά θανάτους στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμη και όλες μαζί, αυτές οι τρεις μελέτες δεν είναι ικανές να αξιολογήσουν αξιόπιστα τις επιπτώσεις της κολχικίνης στη θνητότητα. Αντίθετα, η δοκιμή Recovery, με περισσότερους από 11.000 συμμετέχοντες και πάνω από 2.000 θανάτους, είχε εξαιρετική δύναμη να ανιχνεύσει τα παραμικρά θεραπευτικά οφέλη. Όμως, κανένα δεν παρατηρήθηκε».

Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η έρευνα Recovery μελέτησε μόνο νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19, συνεπώς δεν είναι σε θέση να παρέχει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της κολχικίνης σε άλλες ομάδες ασθενών όπως οι μη νοσηλευόμενοι. Προς το παρόν, όπως τονίζουν οι ερευνητές, «ο ρόλος της κολχικίνης στη θεραπεία της Covid-19 σε ασθενείς που δεν χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο παραμένει αβέβαιος» και η κατάσταση ελπίζεται να ξεκαθαρίσει από άλλες μελέτες σε εξέλιξη.

Πηγή: ethnos.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έρχεται ο λογαριασμός για 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες – Οι δύο επιλογές που έχουν

Next Post

Ρόδος: Απίστευτη ανατροπή με την 8χρονη – Δεν βιάστηκε, την κακοποίησε συγγενής για να εξαπατήσει τη μητέρα της

Next Post
βια

Ρόδος: Απίστευτη ανατροπή με την 8χρονη – Δεν βιάστηκε, την κακοποίησε συγγενής για να εξαπατήσει τη μητέρα της

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Συνδικάτο Οικοδόμων: Συμμετέχουμε στην σύσκεψη σωματείων και φορέων
  • Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό καλοκαίρι – Σάββατο 16 Αυγούστου
  • Κοζάνη: Συνελήφθη άμεσα 20χρονος αλλοδαπός για ληστεία που διέπραξε σε πρακτορείο διοργάνωσης και διεξαγωγής τυχερών παιγνίων
  • Θερινός κινηματογράφος στα Γρεβενά: Μία μοναδική βραδιά ψυχαγωγίας
  • Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 49χρονος για άσκοπους πυροβολισμούς

Πρόσφατα σχόλια

  1. Χρυσα στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  2. Ευδοκία στο Αυγερινός: Έξω οι παιδεραστές από το χωριό, έγραψαν κάτοικοι. Η επιστολή της κοπέλας που βιάστηκε πριν 15 χρόνια!!
  3. Θανος στο Σε εξέλιξη το πανελλήνιο πρωτάθλημα Αγωνιστικού αλεξίπτωτου πλαγιάς σε Σιάτιστα και Γαλατινή. Βίντεο
  4. Θανατηφόρο τροχαίο κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς – NEA KASTORIAS στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
  5. Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς - kastoria365 - καστορια 365 στο Θανατηφόρο τροχαίο στο Βογατσικό Καστοριάς
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr