Σε συναγερμό η χώρα λόγω κορονοϊού με Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα να είναι στο «κόκκινο». Την Αχαϊα την βάζουν σε «μωβ», βαθύ κόκκινο κάτι που σημαίνει ότι θα ισχύσουν πιο ακόμα πιο σκληρά μέτρα για τους κατοίκους. Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Τι εξετάζουν για απαγόρευση κυκλοφορίας και τι ισχύει για τα σχολεία. Τα σενάρια που τίθενται στο τραπέζι.
Πληροφορίες αναφέρουν αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιδημιολόγους είναι η Αχαΐα, καθώς βρίσκεται σε νέο επιδημιολογικό επίπεδο συναγερμού, που έχει το χρώμα «μωβ». Αυτό σημαίνει, ότι οι ειδικοί εξετάζουν νέα μέτρα, πολύ πιο σκληρά από ότι ίσχυαν μέχρι σήμερα στις «κόκκινες» περιοχές.
Σήμερα οι ανακοινώσεις από Χαρδαλία
Η κυβέρνηση θα ακούσει τις εισηγήσεις των επιστημόνων και θα ανακοινώσει τα όποια νέα μέτρα στις 18.00 κατά την ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με το ολικό lockdown, ωστόσο η σκέψη αυτή φαίνεται να απομακρύνεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα για τα Σαββατοκύριακα αλλά όχι για τις καθημερινές.
Τα νέα μέτρα που έρχονται δείχνουν ότι θα είναι πολύ πιο σκληρά, καθώς μπαίνουμε σε εντελώς άγνωστα μονοπάτια, με το νέο επιδημιολογικό συναγερμό που βρίσκεται πλέον η Αχαΐα.
Παράλληλα, υπάρχει προβληματισμός για το τι γίνεται στα σούπερ μάρκετ αλλά και στην κατάχρηση του κωδικού 6 στα SMS και την σωματική άσκηση που γίνεται πολύ μακριά από τα σπίτια.
Ο ΕΟΔΥ πάντως ανακοίνωσε 1070 κρούσματα χθες Πέμπτη 4/2, εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται 87 και στην Αχαΐα τα 81.
Ποια είναι τα μέτρα τώρα στις «κόκκινες» περιοχές
Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα:
- Στο επίπεδο Β («κόκκινες» περιοχές) μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου ισχύουν τα εξής, πέρα από τα υπάρχοντα οριζόντια μέτρα
- Aπαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την Αττική όπου η απαγόρευση ισχύει από 21:00 έως 05:00.
- Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από 01/02/2021
- Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια
- Χώροι Λατρείας: Πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα
- Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
- Κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.
Κεραμέως: Παρακολουθούμε βήμα-βήμα και πορευόμαστε στη βάση των εισηγήσεων
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε την Πέμπτη 4/2 από την πλευρά της πώς δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συζήτηση για αύριο αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας των σχολείων.
Ερωτηθείσα αν θα κλείσουν τα σχολεία η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι η λειτουργία των σχολείων με εξαίρεση τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές και πρόσθεσε:
«Αύριο δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση με τους ειδικούς για τη λειτουργία των σχολείων. Παρακολουθούμε βήμα-βήμα και πορευόμαστε στη βάση των εισηγήσεων».
Ενώ πρόσθεσε πώς «δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συζήτηση για το θέμα των σχολείων» και τόνισε ότι «δεν έχουμε λάβει εισήγηση από ειδικούς».
Διχασμένοι εμφανίζονται πάντως οι λοιμωξιολόγοι.
Στο τραπέζι της επιτροπής των λοιμωξιολόγων βρίσκεται και πάλι το θέμα της λειτουργίας των σχολείων καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με ραγδαία ταχύτητα καθώς αναζητούνται άμεσα τρόποι και μέτρα που θα περιορίσουν την κινητικότητα των πολιτών στους δρόμους.
Σε λιγότερο από 24 ώρες οι ειδικοί θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα εισηγηθούν για ακόμη μια φορά το κλείσιμο των Γυμνασίων στις κόκκινες περιοχές και την επαναφορά των μαθητών στην τηλεκπαίδευση.
Eπίσης, στην επιτροπή οι απόψεις διχάζουν. Κάποιοι ζητούν εδώ και τώρα κλείσιμο των σχολείων ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν αποτελούν εστία μετάδοσης του ιού.
«Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της α’ βάθμιας εκπαίδευσης. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε το Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν μέτρα. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού», ανέφερε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στο MEGA.
Πηγή:dikaiologitika.gr