• Latest
ΓΡΙΠΗ

Κορονοϊός: Οδηγίες για τη φροντίδα ύποπτου κρούσματος στο σπίτι

27 Φεβρουαρίου 2020
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

ΕΣΑμεΑ : Με βαριά καρδιά και συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Μιχάλη Μήγγο

26 Ιανουαρίου 2026
ΚΚΕ

Το ΚΚΕ για την επίσκεψη της κ. Ζαχαράκη: Το άσπρο μαύρο προσπάθησε να κάνει η Υπουργός Παιδείας για να κρύψει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς

26 Ιανουαρίου 2026
Επίσκεψη του Δημάρχου Σερβίων στο ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας Σερβίων

Επίσκεψη του Δημάρχου Σερβίων στο ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας Σερβίων

26 Ιανουαρίου 2026
Μήνυμα Δημάρχου Γρεβενών, Κυριάκου Ταταρίδη, με αφορμή την αποστράτευση του  Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτ. Μακεδονιας , Κωνσταντίνου Σπανούδη.

Μήνυμα Δημάρχου Γρεβενών, Κυριάκου Ταταρίδη, με αφορμή την αποστράτευση του  Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτ. Μακεδονιας , Κωνσταντίνου Σπανούδη.

26 Ιανουαρίου 2026
ΤΕΕ: Αίτημα για παράταση στις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για το κτηματολόγιο

Κοπή βασιλόπιτας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / τμήματος Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή 30/1

26 Ιανουαρίου 2026
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήριο μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Κοζάνης Κωνσταντίνου Βύζα για τον θάνατο του Μιχάλη Μήγγου

26 Ιανουαρίου 2026

Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία για την απώλεια του Μιχάλη Μήγγου

26 Ιανουαρίου 2026
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

150 τροχονομικοί έλεγχοι για τη «Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους», σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

26 Ιανουαρίου 2026
Πένθος

ΕΣΑμεΑ : Με βαριά καρδιά και συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Μιχάλη Μήγγο  

26 Ιανουαρίου 2026
σχολειο

Σε διαθεσιμότητα τέθηκε η καθηγήτρια που φίμωσε και έδεσε μαθητή με χαρτοταινία

26 Ιανουαρίου 2026
πυροσβεστικη φωτια

Τέσσερις εργαζόμενες νεκρές στη «Βιολάντα», αναζητείται η πέμπτη – Η ανακοίνωση της εταιρίας

26 Ιανουαρίου 2026
χρημα

Ίδρυμα Σωσσίδου: Βοήθημα γάμου σε ανύπαντρες κοπέλες από τη Σιάτιστα

26 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός: Οδηγίες για τη φροντίδα ύποπτου κρούσματος στο σπίτι

sierafm by sierafm
27 Φεβρουαρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΓΡΙΠΗ
3
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τρία είναι μέχρι στιγμής τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα και ήδη οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε μέτρα ώστε να προλάβουν την εξάπλωση του φονικού ιού.

Από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκδόθηκαν οδηγίες προς τους πολίτες ώστε να ξέρουν πώς να φροντίζουν ένα ύποπτο κρούσμα στο σπίτι.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, οι ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία και χωρίς σοβαρό υποκείμενο νόσημα (πχ καρδιακό/ αναπνευστικό νόσημα, νεφρική ανεπάρκεια, ανοσοκαταστολή) μπορούν να νοσηλευθούν στο σπίτι.

Επίσης οι συμπτωματικοί ασθενείς που ολοκλήρωσαν τη νοσηλεία στο νοσοκομείο και
λαμβάνουν εξιτήριο μπορεί να συνεχίσουν τη θεραπεία στο σπίτι.

Η απόφαση πρέπει να είναι αποτέλεσμα προσεκτικής κλινικής αξιολόγησης και αφού προηγουμένως έχουν εξασφαλιστεί οι κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας στο σπίτι καθώς και τακτική (καθημερινή) και κατά προτίμηση άμεση επικοινωνία επαγγελματία υγεία με τους ασθενείς.

Σε περίπτωση φροντίδας ύποπτου κρούσματος στο σπίτι, συστήνονται τα παρακάτω:

Οι ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους πρέπει να εκπαιδευθούν στο να εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα περιορισμού μετάδοσης της νόσου σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας στο σπίτι:

  • Διαμονή του ασθενή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από αυτόν.
  •  Περιορισμός των ατόμων που φροντίζουν τον ασθενή, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
  • Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 1m από τον ασθενή.
  • Περιορισμός των μετακινήσεων του ασθενή στο σπίτι και καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
  • Χρήση απλής χειρουργικής μάσκας από το άτομο που φροντίζει τον ασθενή.
  • Αποφεύγεται η επαφή των χεριών με τη μάσκα. Η μάσκα απορρίπτεται όταν είναι εμφανώς λερωμένη ή βρεγμένη καθώς και μετά τη χρήση. Στη συνέχεια εφαρμόζεται υγιεινή των χεριών.
  • Εφαρμογή υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή ή το άμεσο άψυχο περιβάλλον του, πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
  • Χρήση χειροπετσετών μιας χρήσης μετά το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό χρήση υφασμάτινης πετσέτας η οποία αντικαθίσταται όταν χρησιμοποιηθεί.
  • Εφαρμογή αναπνευστικής υγιεινής από όλους, ιδιαίτερα από τον ασθενή, πάντα (κάλυψη στόματος και μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος, χρήση απλής χειρουργικής μάσκας, χαρτομάντηλων ή εσωτερικού του αγκώνα). Ακολουθεί υγιεινή
    των χεριών.
  • Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος ή σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
  • Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
  •  Τοποθέτηση των μολυσματικών υλικών του ασθενή (πχ γάντια, μάσκες, χαρτομάντηλα) σε σακούλα που δένει, μέσα στο δωμάτιο, πριν την απόρριψή τους μαζί με τα οικιακά απορρίμματα.
  • Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ασθενή όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
  • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ασθενή καθημερινά με καθαριστικό οικιακής χρήσης στο οποίο προστίθεται διάλυμα οικιακής χλωρίνης (1 μέρος χλωρίνης για 99 μέρη νερού).
  • Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με το ίδιο διάλυμα.
  •  Τοποθέτηση λερωμένων ρούχων, πετσετών και κλινοσκεπασμάτων σε ξεχωριστό σάκο για τα άπλυτα με προσοχή, για αποφυγή επαφής με το δέρμα και τα ρούχα. Πλύσιμο στο πλυντήριο με κοινό οικιακό απορρυπαντικό σε υψηλή θερμοκρασία (600
    C – 900 C) και καλό στέγνωμα.
  • Χρήση γαντιών και ρόμπας μιας χρήσης κατά τη διάρκεια καθαρισμού επιφανειών και αποκομιδής λερωμένων με σωματικά υγρά ρούχων, πετσετών και κλινοσκεπασμάτων. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
  • Παραμονή στο σπίτι των ασθενών μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων και μετά από ιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση.
  • Όλα τα μέλη της οικογένειας θεωρούνται στενές επαφές και παρακολουθούν την υγεία
    τους.
Διαχείριση στενών επαφών

Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο για COVID-19 κρούσμα (πχ μέλη οικογένειας, επαγγελματίες υγείας) παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής και για 14 ημέρες.

Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή)
επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκειά της παρακολούθησης.

Στην περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (πχ πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) ή διάρροια, αναζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια.

Τα άτομα που θεωρούνται στενές επαφές πρέπει να έχουν οδηγίες σχετικά με τον τρόπο μετάβασης σε συγκεκριμένη νοσηλευτική μονάδα εάν προκύψει ανάγκη (τηλ. ΕΟΔΥ 210 5212 054).

Πιο συγκεκριμένα:

  • Προηγούμενη ενημέρωση της νοσηλευτικής μονάδας που θα υποδεχτεί συμπτωματικό ασθενή πριν τη μετάβασή του.
  • Χρήση από τον ασθενή απλής χειρουργικής μάσκας κατά τη μετάβαση του στην νοσηλευτική μονάδα.
  • Αποφυγή χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς. Προτιμάται ή χρήση ασθενοφόρου ή ιδιωτικού οχήματος με ανοιχτά τα παράθυρα.
  • Εφαρμογή αναπνευστικής υγιεινής από τον ασθενή (κάλυψη στόματος και μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος, χρήση απλής χειρουργικής μάσκας, χαρτομάντηλων ή εσωτερικού του αγκώνα) καθώς και υγιεινής των χεριών. Τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1m από τους γύρω του τόσο κατά τη διάρκεια της μετάβασης στη νοσηλευτική μονάδα όσο και κατά τη διάρκεια της αναμονής για εξέταση.
  • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ασθενή καθημερινά με καθαριστικό οικιακής χρήσης στο οποίο προστίθεται διάλυμα οικιακής χλωρίνης (1 μέρος χλωρίνης για 99 μέρη νερού).
  • Καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών που λερώθηκαν κατά τη διάρκεια της μετάβασης του ασθενή στη νοσηλευτική μονάδα, από αναπνευστικές εκκρίσεις ή άλλα σωματικά υγρά με καθαριστικό οικιακής χρήσης στο οποίο προστίθεται διάλυμα οικιακής χλωρίνης (1 μέρος χλωρίνης για 99 μέρη νερού).

Πηγή:Newsbeast.gr

Previous Post

Ακύρωση καρναβαλιού λόγω κορονοϊού: Μέχρι και δυο χρόνια φυλάκιση για τους επίμονους μασκαράδες

Next Post

Οι τρεις άξονες των αλλαγών στην Παιδεία

Next Post
σχολειο

Οι τρεις άξονες των αλλαγών στην Παιδεία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΕΣΑμεΑ : Με βαριά καρδιά και συγκίνηση αποχαιρετούμε τον Μιχάλη Μήγγο
  • Το ΚΚΕ για την επίσκεψη της κ. Ζαχαράκη: Το άσπρο μαύρο προσπάθησε να κάνει η Υπουργός Παιδείας για να κρύψει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς
  • Επίσκεψη του Δημάρχου Σερβίων στο ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας Σερβίων
  • Μήνυμα Δημάρχου Γρεβενών, Κυριάκου Ταταρίδη, με αφορμή την αποστράτευση του  Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτ. Μακεδονιας , Κωνσταντίνου Σπανούδη.
  • Κοπή βασιλόπιτας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας / τμήματος Δυτικής Μακεδονίας την Παρασκευή 30/1

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr