• Latest
μασκα, κορονοιος

Κορονοϊός: Προσοχή στους μύθους που κυκλοφορούν στο ίντερνετ – Επισημάνσεις από τον Π.Ο.Υ.

20 Μαρτίου 2020
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Νέες ταυτότητες: Τι πρέπει να κάνετε μετά την παραλαβή τους

27 Σεπτεμβρίου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Πήρε παραμάζωμα επτά αυτοκίνητα και πήγε μόνος του στην Αστυνομία

27 Σεπτεμβρίου 2026
Έγκυος στον 7ο μήνα έχασε τη ζωή της από ανεύρυσμα – Σε θερμοκοιτίδα μεταφέρθηκε το νεογνό

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στη Δυτική Μακεδονία το α’ εξάμηνο του 2026

27 Σεπτεμβρίου 2026
Οι ΑΗΣ και τα Ορυχεία είναι περιουσία του λαού,  εμπεριέχουν ιδρώτα και αίμα εργατών

Οι ΑΗΣ και τα Ορυχεία είναι περιουσία του λαού, εμπεριέχουν ιδρώτα και αίμα εργατών

27 Σεπτεμβρίου 2026
Με επίσημη τελετή εγκαινίων άνοιξε τις πύλες της η 34η Έκθεση Κοίλων. Βίντεο και φωτογραφίες

34η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας | Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας – Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου

26 Σεπτεμβρίου 2026
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας για τη στήριξη των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας για τη στήριξη των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων

26 Σεπτεμβρίου 2026
Έναρξη προετοιμασίας για την ομάδα της ΚΟΖΑΝΗΣ και Αγιασμός την Πέμπτη 8 Αυγούστου

Φ.Σ. Κοζάνη: Απάντηση της διοίκησης στις τελευταίες αντιδράσεις – «Η ομάδα θα κατέβει στο γήπεδο και θα παλέψει»

26 Σεπτεμβρίου 2026
Έναρξη Χορευτικής Χρονιάς 2026-2027 από τον Μορφωτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Σιάτιστας «Μαρκίδες Πούλιου»

Έναρξη Χορευτικής Χρονιάς 2026-2027 από τον Μορφωτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Σιάτιστας «Μαρκίδες Πούλιου»

26 Σεπτεμβρίου 2026
Τιμητική εκδήλωση για τους χορηγούς του Ευρωπαϊκού Έργου ProLight

Τιμητική εκδήλωση για τους χορηγούς του Ευρωπαϊκού Έργου ProLight

26 Σεπτεμβρίου 2026
Πένθος

Συλλυπητήριο μήνυμα του συνδυασμού «Μαζί για την Κοζάνη» για την απώλεια του Αντώνη Παπαϊωάννου

26 Σεπτεμβρίου 2026
Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου η συναυλία της Κωνσταντίνας Τούνη στην 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας

34η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας: Το πρόγραμμα του Σαββάτου 26 Σεπτέμβρη

26 Σεπτεμβρίου 2026
Καστανογιορτή στη Δαμασκηνιά Βοϊου

Καστανογιορτή στη Δαμασκηνιά Βοϊου

26 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός: Προσοχή στους μύθους που κυκλοφορούν στο ίντερνετ – Επισημάνσεις από τον Π.Ο.Υ.

sierafm by sierafm
20 Μαρτίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
μασκα, κορονοιος
3
SHARES
8
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Όπως (δυστυχώς) συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, το διαδίκτυο γεμίζει με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σε κείμενα που δεν αναφέρουν τις πηγές τους ή/και οι πηγές αυτές διαδίδουν παραπλανητικές οδηγίες και συμβουλές.

Γι’ αυτό ο ΠΟΥ προχώρησε σε συγκεκριμένες διευκρινήσεις επάνω στους πιο συχνούς μύθους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο γύρω από τον κορονοϊό:

Ο ιός COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί σε περιοχές με ζεστό και υγρό κλίμα

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί σε ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών με ζεστό και υγρό καιρό. Ανεξάρτητα από το κλίμα, υιοθετήστε προστατευτικά μέτρα αν ζείτε ή ταξιδεύετε σε μια περιοχή που έχει κρούσματα COVID-19.

Ο κρύος καιρός και το χιόνι ΔΕΝ σκοτώνουν τον νέο κορονοϊό

Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει τον νέο κορονοϊό, ή άλλες ασθένειες. Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει γύρω στους 36,5 °C έως 37 °C, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία, ή τον καιρό.

Το μπάνιο με ζεστό/καυτό νερό ΔΕΝ εμποδίζει τον κορονοϊό

Το ντους με ζεστό νερό δεν σας προστατεύει από τη νόσο COVID-19. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος παραμένει γύρω στους 36,5 °C έως 37 °C, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του μπάνιου ή του ντους.

Ο νέος κορονοϊός ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ από τα τσιμπήματα κουνουπιών

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Ο νέος κοροναϊός είναι ένας αναπνευστικός ιός που εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεων από την μύτη.

Οι στεγνωτήρες χεριών ΔΕΝ σκοτώνουν τον κορονοϊό

Οι στεγνωτήρες χειρός δεν είναι αποτελεσματικοί ενάντια στη νόσο COVID-19. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το νέο κορωνοϊό, πρέπει να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας με αλκοολούχο διάλυμα ή με σαπούνι και νερό. Στην συνέχεια θα πρέπει να τα στεγνώσετε καλά χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες ή στεγνωτήρα ζεστού αέρα.

Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι θερμικοί σαρωτές για την ανίχνευση ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό;

Οι θερμικοί σαρωτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ατόμων που έχουν αναπτύξει πυρετό (δηλαδή έχουν υψηλότερη από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος) λόγω μόλυνσης με τον νέο κορωνοϊό.

Ωστόσο, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν άτομα που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη εκδηλώσει πυρετό. Αυτό συμβαίνει επειδή η περίοδος επώασης του κορωνοϊού διαρκεί μεταξύ 2 και 10 ημερών προτού εκδηλώσουν πυρετικά συμπτώματα.

Ο ψεκασμός με αλκοόλ ή χλωρίνη στο σώμα ΔΕΝ να σκοτώνει τον νέο κορονοϊό

Το να ψεκάσετε κάποιο διάλυμα με αλκοόλ ή χλωρίνη σε όλο το σώμα σας δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει σε αυτό. Ο ψεκασμός τέτοιων ουσιών μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τους βλεννογόνους (δηλαδή τα μάτια, το στόμα). Να γνωρίζετε ότι τόσο η αλκοόλη όσο και η χλωρίνη μπορεί να είναι χρήσιμες ουσίες για την απολύμανση επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατάλληλες συστάσεις.

Είναι ασφαλές να παραλάβετε ένα πακέτο από την Κίνα

Τα άτομα που λαμβάνουν πακέτα από την Κίνα δεν κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό. Από προηγούμενη ανάλυση, γνωρίζουμε ότι οι κορωνοϊοί δεν επιβιώνουν πολύς χρόνο σε αντικείμενα, όπως γράμματα ή πακέτα.

Μπορούν τα κατοικίδια ζώα στο σπίτι να μεταδώσουν τον νέο κορονοϊό;

Επί του παρόντος, ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως τα σκυλιά και οι γάτες, μπορούν να μολυνθούν με το νέο κορωνοϊό. Ωστόσο, είναι πάντα καλό να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από κάθε επαφή με κατοικίδια ζώα. Αυτό σας προστατεύει από διάφορα κοινά βακτηρίδια όπως το E.coli (ελικοβακτηρίδιο) και η σαλμονέλα που μπορούν να περάσουν από τα κατοικίδια ζώα στον άνθρωπο.

Το εμβόλιο κατά της πνευμονίας ΔΕΝ προστατεύει από τον νέο κορονοϊό

Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας, όπως το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο και το εμβόλιο Haemophilus influenza τύπου Β (Hib), ΔΕΝ παρέχουν προστασία έναντι του νέου κορωνοϊού.

Ο κορονοϊός είναι τόσο νέος και διαφορετικός που χρειάζεται το δικό του εμβόλιο. Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19.

Ωστόσο, αν και τα εμβόλια κατά της πνευμονίας δεν είναι αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού, συνιστάται ο εμβολιασμός γενικότερα κατά των αναπνευστικών ασθενειών για την προστασία της υγείας σας.

Η τακτική εσωτερική πλύση της μύτης σας με αλατούχο διάλυμα ΔΕΝ αποτρέπει τη νόσο COVID-19

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η τακτική πλύση τους εσωτερικού της μύτης με αλατούχο διάλυμα προστατεύει από τον νέο κορωνοϊό.

Υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν πιο γρήγορα από το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, ΔΕΝ έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τις αναπνευστικές λοιμώξεις.

Μπορεί, αν φάμε σκόρδο, να αποτρέψουμε την μόλυνση με τον νέο κορονοϊό;

Το σκόρδο είναι μια υγιεινή τροφή που μπορεί έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, ΔΕΝ υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση σκόρδου προστατεύει τους ανθρώπους από τον νέο κορωνοϊό.

Η επάλειψη με σησαμέλαιο ΔΕΝ αποκλείει την είσοδο στον κορονοϊό

Το σησαμέλαιο ΔΕΝ σκοτώνει τον νέο κορωναϊό. Υπάρχουν μερικά χημικά απολυμαντικά που μπορούν να σκοτώσουν τον κορωνοϊό επάνω σε επιφάνειες. Αυτές περιλαμβάνουν απολυμαντικά με βάση την χλωρίνη, ή αιθανόλη 75%, ή υπεροξικό οξύ ή και χλωροφόρμιο.

Ωστόσο, έχουν ελάχιστες ή καθόλου επιπτώσεις στον κορωνοϊό, αν τις βάζετε στο δέρμα ή κάτω από την μύτη σας. Μπορεί ακόμη και να είναι επικίνδυνο να τοποθετήσετε αυτές τις χημικές ουσίες στο δέρμα σας.

Ο νέος κορωνοϊός ΔΕΝ επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους

Άτομα ΟΛΩΝ των ηλικιών μπορούν να νοσήσουν με τη COVID-19. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως άσθμα, διαβήτης, καρδιακές παθήσεις) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στον κορωνοϊό.

Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ αποτελεσματικά στην πρόληψη και θεραπεία του νέου κορονοϊού

Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ λειτουργούν ενάντια στους ιούς, παρά μόνο ενάντια στα βακτήρια.

Ωστόσο, εάν νοσηλευτείτε με τη νόσο CONVID-19, μπορεί να σας χορηγηθεί αντιβιοτική θεραπεία, επειδή υπάρχει πιθανότητα βακτηριακής συν-μόλυνσης.

Πηγή: https://www.who.int

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Κορωνοϊός: Όλα τα τελευταία δεδομένα για τα βαριά περιστατικά και τους θανάτους στην Ελλάδα

Next Post

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Εικόνες «αποκάλυψης» στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο – Δείτε βίντεο

Next Post
κορονοιος

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Εικόνες «αποκάλυψης» στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο - Δείτε βίντεο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Νέες ταυτότητες: Τι πρέπει να κάνετε μετά την παραλαβή τους
  • Πήρε παραμάζωμα επτά αυτοκίνητα και πήγε μόνος του στην Αστυνομία
  • Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στη Δυτική Μακεδονία το α’ εξάμηνο του 2026
  • Οι ΑΗΣ και τα Ορυχεία είναι περιουσία του λαού, εμπεριέχουν ιδρώτα και αίμα εργατών
  • 34η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας | Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας – Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  2. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  3. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  4. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  5. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr