• Latest
κορονοιος, γριπη

Κορονοϊός: Τα καθημερινά λάθη που κάνουμε κι αυξάνουν τον κίνδυνο

1 Απριλίου 2021
απατη ηλικιωμενοι

Απίστευτο περιστατικό απάτης σε χωριό των Γρεβενών- 72χρονη έδωσε…47.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα και λίρες αξίας 49.000 ευρώ!

21 Ιουλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: «Όλα τα βιβλία δεν είναι ίδια!» – Μια ξεχωριστή δράση με τη ΔΙΑΔΥΜΑ στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

Δήμος Κοζάνης: «Όλα τα βιβλία δεν είναι ίδια!» – Μια ξεχωριστή δράση με τη ΔΙΑΔΥΜΑ στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

21 Ιουλίου 2026

Εορτασμός Αγίου Παντελεήμωνος στο Μπούρινο

21 Ιουλίου 2026
ΕΣΠΑ 

Προγράμματα ΕΣΠΑ: Πώς αυξάνονται οι πιθανότητες χρηματοδότησης μιας επιχείρησης

21 Ιουλίου 2026
ΚΛΟΠΗ

Εξιχνιάστηκε «χολιγουντιανή» ένοπλη ληστεία

21 Ιουλίου 2026
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βάσεις 2026: «Αγώνας δρόμου» για να ανακοινωθούν νωρίτερα τα αποτελέσματα εισαγωγής στα ΑΕΙ

21 Ιουλίου 2026
καιρός

Έρχεται «καιρικό παράδοξο» μετά τον καύσωνα: «Ανατροπή» με τον καιρό

21 Ιουλίου 2026
10 χιλιόμετρα ουρά αυτοκινήτων. Απίστευτες εικόνες στα Διόδια Πολυμύλου. Βίντεο

Ε65: Οι τιμές των διοδίων στο νέο τμήμα του οδικού άξονα

21 Ιουλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Απαγόρευση κυκλοφορίας την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026 λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026, Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς. Που απαγορεύεται η κυκλοφορία

21 Ιουλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Έναρξη αποκλεισμού κυκλοφορίας στο τμήμα της γέφυρας της οδού Ιωνίας λόγω εργασιών από την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026

Δήμος Κοζάνης: Έναρξη αποκλεισμού κυκλοφορίας στο τμήμα της γέφυρας της οδού Ιωνίας λόγω εργασιών από την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026

21 Ιουλίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Προσλήψεις 117 σχολικών καθαριστριών για το διδακτικό έτος 2026-2027 – Νέα αύξηση στον αριθμό των θέσεων πλήρους απασχόλησης

Δήμος Κοζάνης: Προσλήψεις 117 σχολικών καθαριστριών για το διδακτικό έτος 2026-2027 – Νέα αύξηση στον αριθμό των θέσεων πλήρους απασχόλησης

21 Ιουλίου 2026
ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Ολοήμερη εκδρομή στη Βεργίνα και την Πέλλα από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Ζιακαίων «Ο Θεόδωρος Ζιάκας»

21 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 21 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός: Τα καθημερινά λάθη που κάνουμε κι αυξάνουν τον κίνδυνο

sierafm by sierafm
1 Απριλίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κορονοιος, γριπη
0
SHARES
3
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η πανδημία του κορωνοϊού εδώ κι έναν χρόνο κατακλύζει τις ζωές μας και αλλάζει την καθημερινότητά μας. Θα έλεγε κανείς ότι έναν χρόνο μετά θα ξέραμε τα πάντα για τον κορωνοϊό καθώς και τους καλύτερους τρόπους για να τον αντιμετωπίσουμε, να τον κρατήσουμε μακριά μας και να προστατευθούμε τόσο εμείς οι ίδιοι όσο και οι γύρω μας.

Παρ’ όλα αυτά ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται και κάποιες φορές αυτό οφείλεται στο ότι όλοι εμείς – που πιστεύουμε ότι έχουμε πλέον μάθει και ότι ξέρουμε καλά – κάνουμε ακόμη κάποια λάθη. Ποια είναι αυτά και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε;

Εστιάζουμε κυρίως στις επιφάνειες

Πιθανώς να φταίει και το γεγονός ότι ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό επικοινωνήθηκε έτσι από την αρχή και ότι οι ειδικοί υπογράμμισαν το πόσο έπρεπε να προσέχουμε, πλένοντας και απολυμαίνοντας τα χέρια μας κάθε φορά που ακουμπούσαμε μια επιφάνεια δημόσιας χρήσης όπως το πόμολο της πόρτας, το κουμπί του ασανσέρ ή την κουπαστή της σκάλας…

Ωστόσο ο μεγάλος κίνδυνος της μετάδοσης του κορωνοϊού δεν κρύβεται τόσο στις πιθανώς μολυσμένες επιφάνειες όσο στην αερογενή μετάδοση του ιού, κυρίως σε κλειστούς χώρους.

Η λύση; Η αποφυγή του συγχρωτισμού, η χρήση μάσκας και ο συχνός και καλός αερισμός όλων των χώρων.

Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τα αντισηπτικά χεριών

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι το αντισηπτικό που επιλέγουμε περιέχει τουλάχιστον 60% οινόπνευμα ώστε να είναι αποτελεσματικό. Επίσης όταν το βάζουμε στα χέρια μας θα πρέπει να τα τρίβουμε μεταξύ τους για όση ώρα χρειάζεται το αντισηπτικό για να στεγνώσει και όχι να τα αφήνουμε να στεγνώσουν περιμένοντας απλώς να περάσει η ώρα.

Φοράμε γάντια

Αν είναι να κολλήσουμε κορωνοϊό μέσω των χεριών μας, αυτό θα συμβεί επειδή θα βάλουμε τα μολυσμένα χέρια μας στα μάτια, στη μύτη ή στο στόμα μας με γάντια ή χωρίς.

Το να φοράμε γάντια όμως ενέχει έναν ακόμα κίνδυνο, αφού νιώθουμε μια επίφαση ασφάλειας που μπορεί να γίνει επικίνδυνη, αν για παράδειγμα με τα γάντια που έχουμε πιάσει διάφορες δυνητικά μολυσμένες επιφάνειες ξεχαστούμε και πιάσουμε κάτι που μετά θα βάλουμε στο στόμα μας, το φαγητό μας για παράδειγμα.

Χρησιμοποιούμε μάσκες με φίλτρο

Τη μάσκα τη φοράμε για να προστατέψουμε τους άλλους. Οι μάσκες με το φίλτρο έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν όσους τις φοράνε σε ειδικά περιβάλλοντα, π.χ. όπου υπάρχουν αναθυμιάσεις από χημικά.

Ωστόσο δεν είναι κατάλληλες για να προστατέψουν από τους ιούς. Αν φοράμε μάσκα με φίλτρο, τότε η αναπνοή μας και τα πιθανά σταγονίδια του κορωνοϊού φτάνουν μακρύτερα και με μεγαλύτερη δύναμη, με αποτέλεσμα να κάνουμε ακόμα και κακό στους άλλους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ θα πρέπει να φοράμε μάσκα με τουλάχιστον τρεις στρώσεις υφάσματος και φυσικά να τη φοράμε σωστά, καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα μας και να βεβαιωνόμαστε ότι εφαρμόζει καλά στο πρόσωπό μας.

Τελευταία, με στόχο την αποφυγή των νέων στελεχών του ιού που είναι πιο μεταδοτικά, οι συστάσεις αλλάζουν και οι ειδικοί μιλούν για δύο μάσκες, τη μία πάνω στην άλλη, ή και πιθανώς για τις ακόμα πιο ενισχυμένες μάσκες FFP2, που είναι μια ασφαλέστερη επιλογή ειδικά όταν αναγκαζόμαστε να βρεθούμε σε μέρη με πιθανό συνωστισμό.

Μάλιστα πολύ πρόσφατη έρευνα από το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών δείχνει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού μπορεί να μειωθεί μέχρι και κατά 96,5% αν και τα δύο άτομα, τόσο ο φορέας του ιού όσο και ο υγιής, φοράνε τις ειδικές μάσκες που εφαρμόζουν απόλυτα στο πρόσωπο ή φορούν δύο μάσκες, μία χειρουργική και μία υφασμάτινη, τη μία επάνω στην άλλη.

Επειδή δεν έχουμε συμπτώματα θεωρούμε ότι δεν έχουμε τον κορωνοϊό

Θα πρέπει να μάθουμε – αν δεν το ξέρουμε ήδη – ότι το 85%-90% των ανθρώπων που κολλάνε κορωνοϊό περνάνε τη νόσο πολύ ήπια ή είναι ασυμπτωματικοί. Καθώς επίσης και ότι τόσο οι ασυμπτωματικοί όσο και οι προσυμπτωματικοί μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο.

Ετσι, θα πρέπει πάντα να φερόμαστε με την ίδια προσοχή που θα λειτουργούσαμε αν ξέραμε ότι έχουμε τον ιό.

Συνεχίζουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους συγγενείς μας

Σκεπτόμενοι ότι μας έχουν ανάγκη πρακτικά ή ψυχολογικά και ότι μπορούμε να τους στηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε, ξεχνάμε πως μπορεί να έχουμε τον ιό και να μην το ξέρουμε και επισκεπτόμαστε τους μεγαλύτερους σε ηλικία αγαπημένους μας.

Αν χρειάζεται να συναντήσουμε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει οπωσδήποτε να φορέσουμε μάσκα, να κρατήσουμε τις αποστάσεις μας και να προτιμήσουμε ανοιχτούς ή πολύ καλά αεριζόμενους χώρους.

«Ενα κρύωμα είναι μόνο»

Οι επιστήμονες ξέρουν πλέον ότι ο κορωνοϊός μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα, οπότε αν νιώθουμε με οποιονδήποτε τρόπο αδιάθετοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχουμε υπόψη μας ότι το… συνάχι μας θα μπορούσε να είναι ακόμα και κορωνοϊός.

Ετσι στην περίπτωση που έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα θα πρέπει να απομονωθούμε και να κάνουμε τεστ.

«Μόνο έναν φίλο συνάντησα, αλλά αυτός προσέχει»

Η αλήθεια είναι πως όταν ο φίλος μας προσέχει επαρκώς τότε δεν θα δεχθεί να μας συναντήσει. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ένας άνθρωπος που προσέχει πάρα πολύ δεν συναντά άλλους ανθρώπους που δεν ανήκουν στον κλειστό κύκλο του σπιτιού του.

Για να καταλάβουμε την επικινδυνότητα, αρκεί ίσως να παραλληλίσουμε την περίπτωση του κορωνοϊού με εκείνη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Εχουμε ακούσει πολλές φορές ότι κάθε φορά που έχουμε επαφή με κάποιον σύντροφο χωρίς προφυλακτικό είναι σαν να έχουμε ελεύθερη επαφή και με όλους τους προηγούμενους συντρόφους του.

Κάπως έτσι και όταν πίνουμε καφέ με έναν φίλο μας στη διάρκεια της πανδημίας είναι σαν να έχουμε πιει καφέ και με όλους όσους ήπιε εκείνος τις προηγούμενες ημέρες (και πιθανώς είχαν τον ιό και του τον μετέδωσαν).

Πιστεύουμε όλα όσα διαβάζουμε στο Διαδίκτυο

Οπως γνωρίζουμε όλοι, το Διαδίκτυο βρίθει θεωριών συνωμοσίας και fake news σχετικά με τα πάντα, πόσο δε μάλλον σχετικά με τον κορωνοϊό που είναι και ένα φλέγον ζήτημα που έχει επηρεάσει τόσο τη ζωή μας.

Το να αναφερθούμε εδώ σε κάθε θεωρία και ψέμα που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο δεν έχει αξία αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι χρειάζεται πάντα να ενημερωνόμαστε μόνο από αξιόπιστες και σοβαρές επιστημονικές πηγές.

Θεωρούμε πως οτιδήποτε γίνεται σε εξωτερικό χώρο είναι ασφαλές

Ως ένα σημείο έχουμε δίκιο, γιατί ο ανοιχτός χώρος είναι πράγματι πολύ πιο ασφαλής από τους κλειστούς / εσωτερικούς χώρους.

Αλλά ακόμα και στους ανοιχτούς χώρους μπορεί να μεταδοθεί ο ιός, κυρίως αν δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, όπως οι αποστάσεις, οι μάσκες αλλά και όταν η συνάντηση με τους άλλους κρατάει αρκετό χρόνο.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον δρα Αναστάσιο Σπαντιδέα, παθολόγο, κλινικό φαρμακολόγο.

Πηγή:vita.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Γρονθοκόπησαν τους αστυνομικούς που ήρθαν για το γλέντι!

Next Post

Υπόταση: Οι δύο λόγοι που «ρίχνουν» την πίεση τόσο χαμηλά

Next Post
πονοκεφαλος αγχος κουραση

Υπόταση: Οι δύο λόγοι που «ρίχνουν» την πίεση τόσο χαμηλά

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Απίστευτο περιστατικό απάτης σε χωριό των Γρεβενών- 72χρονη έδωσε…47.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα και λίρες αξίας 49.000 ευρώ!
  • Δήμος Κοζάνης: «Όλα τα βιβλία δεν είναι ίδια!» – Μια ξεχωριστή δράση με τη ΔΙΑΔΥΜΑ στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης
  • Εορτασμός Αγίου Παντελεήμωνος στο Μπούρινο
  • Προγράμματα ΕΣΠΑ: Πώς αυξάνονται οι πιθανότητες χρηματοδότησης μιας επιχείρησης
  • Εξιχνιάστηκε «χολιγουντιανή» ένοπλη ληστεία

Πρόσφατα σχόλια

  1. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  2. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  3. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
  4. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  5. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr