Πέντε ημέρες προθεσμία έχουν όσοι υγειονομικοί και λοιποί υπάλληλοι όλων των δημόσιων και ιδιωτικών δομών υγείας δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, διαφορετικά θα τεθούν σε αναστολή εργασίας χωρίς αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με το νόμο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών.
Το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να αναπληρώσει όσους εργαζόμενους τεθούν εκτός, χωρίς να απειληθεί η ομαλή λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων μια περίοδο ειδικά που η πίεση αυξάνεται λόγω έξαρσης του επιδημικού κύματος.
Όλα τα νοσοκομεία και οι Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν σχεδιάσει συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια αποτυπώνοντας την υφιστάμενη κατάσταση σε όλες τις δομές, αλλά και πού υπάρχουν τμήματα που πιθανόν να αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Σύμφωνα με όσα εξήγησε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπάρχει η πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις, όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος. Επίσης, υπάρχει η πρόβλεψη για νομοθετική πρωτοβουλία, τις επόμενες ημέρες, για υπηρεσίες outsourcing, δηλαδή για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές. Έχει σχεδιαστεί το πώς θα γίνει ανακατανομή του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία και στις κλινικές προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά.
Επιπλέον, θα υπάρξει πρόνοια για τη διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού προκειμένου να αποφευχθεί η γραφειοκρατία. Οι συμβάσεις θα συνάπτονται απευθείας με την Υγειονομική Περιφέρεια έτσι ώστε να μην υπάρχει χρονική καθυστέρηση. Την ιδια στιγμή, θα παραταθούν και διατάξεις που ισχύουν λόγω της πανδημίας με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν το προσωπικό για την κάλυψη τυχόν αναγκών.
Ο κ. Κοντοζαμάνης, μάλιστα, σημείωσε ότι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα που θα μπουν σε αναστολή και με δεδομένο ότι προπληρώνονται τον επόμενο μήνα, θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που θα εισπράξουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, κάτι που αφήνουν “ανοιχτό” κυβερνητικά στελέχη. Ο δημόσιος τομέας και συγκεκριμένα οι Ενστολοι και υπάλληλοι που έρχονται σε άμεση επαφή με το κοινό βρίσκονται στη “λίστα” επόμενων κατηγοριών. “Ό,τι έχουμε πει για την υποχρεωτικότητα ισχύει. Η επέκταση υπάρχει πάντα ως εργαλείο. Το ενδεχόμενο επέκτασης είναι πάντα μία επιλογή που υπάρχει στην εργαλειοθήκη μας”, τόνισε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Πηγή: eleftherostypos.gr