• Latest
κορονοιος εμβολιο

Κορονοϊός: Υψηλά αντισώματα κατά του ιού πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό με Pfizer

14 Αυγούστου 2021
Ομόφωνα Όχι, από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου για τα φωτοβολταϊκά στη Γαλατινή. Βίντεο

Βόιο: Τα χρέη της ΔΕΥΑΒ, ο Απολογισμός του Fiesta Voio, Τα ΙΕΚ που δεν λειτούργησαν συζητήθηκαν στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο

22 Οκτωβρίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος: Η αγροτιά δεν αντέχει άλλα βάρη

22 Οκτωβρίου 2026
Coctail Comedy, Από το Θέατρο ΠΑΡΕΑ

Coctail Comedy, Από το Θέατρο ΠΑΡΕΑ

22 Οκτωβρίου 2026
ΣΥΛΛΗΨΗ

Κοζάνη: Συνελήφθη 39χρονος για κατοχή ναρκωτικών

22 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Έπεσε άσφαλτος στην Κοινότητα Εξοχής μετά από 12 χρόνια – Κοκκαλιάρης: «Δίπλα σε όλους τους δημότες μας και στην καθημερινότητά τους» (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Δήμος Κοζάνης: Έπεσε άσφαλτος στην Κοινότητα Εξοχής μετά από 12 χρόνια – Κοκκαλιάρης: «Δίπλα σε όλους τους δημότες μας και στην καθημερινότητά τους» (Βίντεο+Φωτογραφίες)

22 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Λόγω της εορτής του 15Αύγουστου, οι Λαϊκές Αγορές στις Δ.Κ. Σιάτιστας και Δ.Κ. Νεάπολης μεταφέρονται

Μεταφορά ημέρας λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς Καστοριάς ημέρας Τετάρτης

22 Οκτωβρίου 2026
Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Ελληνικής Αστυνομίας

700.000 ευρώ για ηλεκτροκίνηση οχημάτων της Αστυνομίας στην πόλη τής Πτολεμαΐδας

22 Οκτωβρίου 2026

Γιατί ο καθαρισμός τζακιού και καμινάδας είναι απαραίτητος πριν τον χειμώνα – Οι συστάσεις του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νεάπολης

22 Οκτωβρίου 2026
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Ένταξη των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων στο καθεστώς του αγροτικού πετρελαίου

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Ένταξη των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων στο καθεστώς του αγροτικού πετρελαίου

22 Οκτωβρίου 2026
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL Paris 2026

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών SIAL Paris 2026

22 Οκτωβρίου 2026
Παρουσίαση της έρευνας: «Το κέντρο δεδομένων (Data Center) της κ/ξ ΔΕΗ – AWS στην Κοζάνη. Δεδομένα και προοπτικές»

Παρουσίαση της έρευνας: «Το κέντρο δεδομένων (Data Center) της κ/ξ ΔΕΗ – AWS στην Κοζάνη. Δεδομένα και προοπτικές»

22 Οκτωβρίου 2026
ΑΡΣΙΣ

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Recharge Your Batteries vol.4: Queer αφηγήσεις, ανθρωπολογία και χώροι ελευθερίας

22 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορονοϊός: Υψηλά αντισώματα κατά του ιού πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό με Pfizer

sierafm by sierafm
14 Αυγούστου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κορονοιος εμβολιο
0
SHARES
11
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του ΕΚΠΑ όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Pfizer και έχουν περάσει 5 μήνες εμφανίζουν υψηλά εξουδετερωτικά αντισώματα αλλά και τα Τ-λεμφοκύτταρα κατά του κορονοϊού.

Η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, από την αρχή που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας ξεκίνησε εκτενή καταγραφή της ανοσολογικής απόκρισης στον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2. Συγκεκριμένα, σκοπός της προοπτικής μελέτης που εξελίσσεται στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» είναι η εκτίμηση της κινητικής των αντισωμάτων έναντι του RBD της πρωτεΐνης Spike (S-RBD) και των εξουδετερωτικών αντισωμάτων (NAbs) έναντι του ιού SARS-CoV-2 σε υγειονομικούς, υγιείς ενήλικες όλων των ηλικιών και ασθενείς με νεοπλασματικές παθήσεις μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο mRNA των Pfizer/BioNTech.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί σε πολλαπλά άρθρα σε έγκριτα διεθνή περιοδικά. Σε μία πλέον πρόσφατη δημοσίευση οι ερευνητές κατέγραψαν τα αποτελέσματα σε υγιείς (χωρίς γνωστή κακοήθη νόσο υπό χημειοθεραπευτική αγωγή ή νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου) υγειονομικούς και εργαζόμενους του ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» ενάμιση και πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και συνέκριναν τις ανοσολογικές «απαντήσεις» που αναπτύχθηκαν (ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού) με αυτές σε ασθενείς (μη εμβολιασμένους) με μέτρια ή σοβαρή νόσο COVID-19. Επίσης, στο χρονικό σημείο των πέντε μηνών μετά τον εμβολιασμό πέρα από την χυμική ανοσία (παραγωγή αντισωμάτων από Β κύτταρα του ανοσοποιητκού συστήματος) καταγράφηκε και η ανάπτυξη κυτταρικής ανοσίας (λειτουργικα Τ κύτταρα έναντι της πρωτεϊνης Spike του κορονοϊού).

Το σχετικό άρθρο με τίτλο «Comparative kinetics of SARS-CoV-2 anti-spike protein RBD IgGs and neutralizing antibodies in convalescent and naïve recipients of the BNT162b2 mRNA vaccine versus COVID-19 patients» έγινε δεκτό για δημοσίευση στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό BMC Medicine. Υπογράφεται από τους ερευνητές Ιωάννη Τρουγκάκο, Ευάγγελο Τέρπο, Χριστίνα Ζηρού, Αιμιλία Σκληρού, Φιλία Αποστολάκου, Sentiljana Gumeni, Ιωάννα Χαριτάκη, Ελένη-Δήμητρα Παπανάγνου, Τίνα Μπαγκρατούνη, Χριστίνα Λιάκου, Ανδρέα Σκορίλα, Ελένη Κορομπόκη, Ιωάννη Παπασωτηρίου, Ευστάθιο Καστρίτη και Θάνο Δημόπουλο. Τα ευρήματα της δημοσίευσης συνοψίζονται από τους καθηγητές του ΕΚΠΑ Ευάγγελο Τέρπο, Ιωάννη Τρουγκάκο και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Ειδικότερα, βρέθηκε ότι σε αναρρώσαντες από COVID-19 λήπτες του εμβολίου μία δόση παράγει πολύ ισχυρή και άμεση (εντός εβδομάδος) ανοσολογική απάντηση, γεγονός που επιβεβαιώνει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αφού ο οργανισμός (απουσία νόσου) «αναγνωρίζει» την πρωτεϊνη Spike που παράγει το εμβόλιο ως ταυτόσημη με αυτήν του κορoνοϊού και κινητοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Στους υπόλοιπους λήπτες του εμβολίου, που δεν είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό πριν τον εμβολιασμό, απαιτούνται δύο δόσεις για την ανάπτυξη ικανοποιητικών τίτλων anti-RBD (αντισώματα έναντι του τμήματος RBD της πρωτεΐνης ακίδας με το οποίο ο ιός προσκολλάται στα ανθρώπινα κύττραρα) και εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Τέλος, σημειώνεται ότι περίπου οι μισοί από τους 18 λήπτες του εμβολίου, με γνωστό θετικό μοριακό τεστ (Q-PCR) για κορoνοϊό (ασυμπτωματικοί) πριν τον εμβολιασμό, δεν βρέθηκε να έχουν αναπτύξει αντισώματα έναντι του ιού πριν λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου. Αυτό το ενδιαφέρον εύρημα ενισχύει περαιτέρω την ανάγκη για εμβολιασμό των θετικών (π.χ. μέσω μοριακού τεστ) για κορονοϊό αλλά ασυμπτωματικών συμπολιτών μας.

Περαιτέρω αναλύσεις σύγκρισης των ανοσολογικών απαντήσεων μεταξύ νοσούντων από COVID-19 και εμβολιασθέντων έδειξαν ότι ενώ η νόσος COVID-19 παράγει πρώιμη και πιο ισχυρή (ειδικότερα η σοβαρή νόσος) παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε σχέση με την πρώτη δόση του εμβολίου, η δεύτερη δόση του εμβολίου τελικά προάγει την παραγωγή υψηλότερων τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε σχέση με αναρρώσαντες ασθενείς από COVID-19. Σε συμφωνία με τα παραπάνω, ταυτόχρονη μελέτη της χυμικής (παραγωγή anti-RBD και εξουδετερωτικών αντισωμάτων) αλλά και, για πρώτη φορά, κυτταρικής (Τ κυττάρων ειδικά για την πρωτεΐνη Spike του κορονοϊού) ανοσίας πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό κατέδειξε την ενεργοποίηση και συντήρηση επί μακρόν (παρά την μείωση του τίτλου των αντισωμάτων, που πάντως διατηρούνται ακόμη σε υψηλότατους τίτλους εξουδετέρωσης του ιού) και των δυο αξόνων προσαρμοστικής ανοσίας μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Αυτά τα νέα ευρήματα δείχνουν τον σημαντικό βαθμό προστασίας έναντι της νόσου COVID-19 που προσφέρουν τα συγκεκριμένα εμβόλια. Συνολικά, σε συνδυασμό με επιπλέον σχετικά ευρήματα ανάλυσης της κινητικής των ανοσολογικών απαντήσεων και του ρυθμού μείωσης των εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό, αναμένουμε ότι τα αντισώματα (αλλά και πιθανότατα η κυτταρική ανοσία) από τον εμβολιασμό θα συντηρηθούν για τουλάχιστον ένα έτος. Η έρευνα της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ εξελίσσεται και αφορά στη μελέτη όλων των εμβολίων και την αποτελεσματικότητά τους μέχρι και 18 μήνες μετά την πρώτη δόση τους.

 

Πηγή: Reader.gr

Tags: ΕΜΒΟΛΙΟ
Previous Post

Κορονοϊός – Μεταλλάξεις: εκατοντάδες νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Next Post

ΕΣΠΑ 2021: Βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς

Next Post
ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

ΕΣΠΑ 2021: Βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα για τους παιδικούς σταθμούς

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Βόιο: Τα χρέη της ΔΕΥΑΒ, ο Απολογισμός του Fiesta Voio, Τα ΙΕΚ που δεν λειτούργησαν συζητήθηκαν στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  • Π. Κουκουλόπουλος: Η αγροτιά δεν αντέχει άλλα βάρη
  • Coctail Comedy, Από το Θέατρο ΠΑΡΕΑ
  • Κοζάνη: Συνελήφθη 39χρονος για κατοχή ναρκωτικών
  • Δήμος Κοζάνης: Έπεσε άσφαλτος στην Κοινότητα Εξοχής μετά από 12 χρόνια – Κοκκαλιάρης: «Δίπλα σε όλους τους δημότες μας και στην καθημερινότητά τους» (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Πρόσφατα σχόλια

  1. LYROGIANNIMARINA στο ΔΥΠΑ -Πρόγραμμα 55+: Ανοιχτές 8.000 θέσεις -Τι πρέπει να κάνουν οι άνεργοι
  2. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  3. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  4. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  5. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr