• Latest
κορονοιος

Κορωνοϊός: Ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί μπορεί να μεταδίδουν τον ιό ακόμη και χωρίς φυσική επαφή

3 Αυγούστου 2020
Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στα «Μυστικά του Ολύμπου»

Τραγωδία στον Όλυμπο: 32χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στο ρέμα Ορλιά

3 Αυγούστου 2026
Ιερέας έπεσε από τη σκεπή εκκλησίας

Ιερέας έπιασε στα «πράσα» νεαρό ζευγάρι να κάνει σεξ μέσα σε παρεκκλήσι και τους έδωσε 100 ευρώ να πάνε σε ξενοδοχείο

3 Αυγούστου 2026
Αγριογούρουνο τραυμάτισε στο πόδι 65χρονο κυνηγό σε περιοχή ανάμεσα σε Σκαφίδι και Βατερό

35 χρόνος μοτοσικλετιστής συγκρούστηκε με αγριογούρουνο – Σε σοβαρή κατάσταση ο οδηγός

3 Αυγούστου 2026
«Τσίμπησαν» σπείρα που εξαπατούσε με… δορυφορική εφορία!

«Τσίμπησαν» σπείρα που εξαπατούσε με… δορυφορική εφορία!

3 Αυγούστου 2026
ΚΛΟΠΗ

Παρίσταναν τους πελάτες και «ξάφριζαν» κοσμηματοπωλεία

3 Αυγούστου 2026
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, διασωληνωμένος

«Ένα τσίμπημα από τσιμπούρι άλλαξε τη ζωή μου» – Η 51χρονη που έπεσε σε κώμα μετά τις διακοπές

3 Αυγούστου 2026
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ν .ΚΟΖΑΝΗΣ

ΠΑΜΕ: Ανακοίνωση για το εργατκό ατύχημα στο Φράγμα του Ιλαρίωνα

2 Αυγούστου 2026
Η στιγμή που συγκρούονται τα ελικόπτερα στο μέτωπο της Ψάθας -Δύο ελαφρά τραυματίες, πληροφορίες για δύο νεκρούς

Η στιγμή που συγκρούονται τα ελικόπτερα στο μέτωπο της Ψάθας -Δύο ελαφρά τραυματίες, πληροφορίες για δύο νεκρούς

2 Αυγούστου 2026
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Δήμος Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα του Δήμου Βοΐου για την εκδημία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Λούβρης, Διογένη Γκαντίνα

2 Αυγούστου 2026
Δήμος Βοΐου: Παρουσία του Δημάρχου Βοΐου, Χρήστου Ζευκλή, και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας στο ετήσιο μνημόσυνο των Αυγερινιωτών Μακεδονομάχων

Δήμος Βοΐου: Παρουσία του Δημάρχου Βοΐου, Χρήστου Ζευκλή, και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας στο ετήσιο μνημόσυνο των Αυγερινιωτών Μακεδονομάχων

2 Αυγούστου 2026
ΣΟΚ! Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 58 ετών, ο δικηγόρος Διογένης Γκαντίνας, πρόεδρος της Κοινότητας Λούβρης του Δήμου Βοΐου

ΣΟΚ! Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 58 ετών, ο δικηγόρος Διογένης Γκαντίνας, πρόεδρος της Κοινότητας Λούβρης του Δήμου Βοΐου

2 Αυγούστου 2026
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή φασολιού στο Σισάνι. Βίντεο και φωτογραφίες

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή φασολιού στο Σισάνι. Βίντεο και φωτογραφίες

2 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί μπορεί να μεταδίδουν τον ιό ακόμη και χωρίς φυσική επαφή

sierafm by sierafm
3 Αυγούστου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κορονοιος
0
SHARES
9
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στο συμπέρασμα ότι ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί μπορεί να μεταδίδουν τον κορωνοϊό ακόμη και χωρίς φυσική επαφή καταλήγει νέα μελέτη.

Σε πρόσφατη δημοσίευσή τους οι Michael Riediker και Dai-Hua Tsai και συνεργάτες παρουσιάζουν τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης (Michael Riediker, Dai-Hua Tsai. Estimation of Viral Aerosol Emissions From Simulated Individuals With Asymptomatic to Moderate Coronavirus Disease 2019. JAMA Netw Open. 2020;3(7):e2013807) με στόχο να υπολογιστεί το συνολικό ιικό φορτίο που μεταφέρουν οι ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί ασθενείς με κορωνοϊό με μικροσταγονίδια μέσω της αναπνοής και του βήχα.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν αυτά τα δεδομένα. Κατ΄ επέκταση προσπάθησαν να υπολογίσουν με μαθηματικά μοντέλα την πιθανότητα μετάδοσης από έναν ασθενή που αναπνέει κανονικά ή βήχει σε ένα γραφείο 2-3 ατόμων υπό διαφορετικές συνθήκες αερισμού.
Πώς έγινε η μελέτη

Ασθενείς με κορωνοϊό διαχωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το ιικό φορτίο που μετέφεραν (χαμηλό, μέσο και υψηλό). Αρχικά υπολογίστηκε το ιικό φορτίο ανά εκπνεόμενα μικροσταγονίδια σε ασθενείς κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής αναπνοής και του βήχα. Παρατηρήθηκε ότι το μεγαλύτερο ιικό φορτίο ανιχνευόταν στα μεγαλύτερου μεγέθους μικροσταγονίδια. Στη συνέχεια, για να εκτιμηθεί η έκθεση των επίνοσων υγιών ατόμων που βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον, υπολογίστηκε η διακύμανση της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα σταγονίδια του αέρα με την πάροδο του χρόνου. Στον τυπικό αερισμό ενός νοσοκομείου όπου πραγματοποιούνται 10 κύκλοι ανακύκλωσης αέρα ανά ώρα, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου σταματάει να αυξάνεται μετά από 30 λεπτά, ενώ σε ένα γραφείο όπου γίνονται περίπου 3 κύκλοι ανακύκλωσης αέρα ανά ώρα, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου συνεχίζει να αυξάνεται και πλέον της μίας ώρας.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από άτομα με μέτριο ιικό φορτίο που αναπνέουν κανονικά ήταν μικρός, ειδικά αν διατηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, μόνο τα λίγα άτομα με πολύ μεγάλο ιικό φορτίο σε ένα φτωχά αεριζόμενο κλειστό περιβάλλον αποτελούσαν κίνδυνο μόλυνσης για τα επίνοσα άτομα, κυρίως όταν ο ασθενής βήχει. Συχνά στους αναπνευστικούς ιούς έχει παρατηρηθεί ότι μικρός αριθμός αντιγράφων του ιού είναι επαρκής για να προκαλέσει λοίμωξη. Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του ιικού φορτίου βρίσκεται σε μεγάλα σταγονίδια τα οποία καταστρέφονται γρήγορα, σημαντικό ποσοστό του υπάρχει και στα μικρότερα σταγονίδια, τα οποία παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μπορούν εύκολα να φτάσουν τους πνεύμονες και να προκαλέσουν νόσο. Παρότι οι ασθενείς με υψηλό δείκτη μετάδοσης είναι λίγοι, αν μιλάνε δυνατά ή τραγουδάνε αυξάνουν κατά πολύ τη μολυσματικότητα τους, εξηγώντας έτσι τις περιπτώσεις εμφάνισης πολλαπλών κρουσμάτων μετά από περιπτώσεις με στενό συγχρωτισμό. Το περιστασιακά υψηλό ιικό φορτίο στα μικροσταγονίδια πιθανά εξηγεί τον υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης του ιού και στο προσωπικό των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η χρήση της απλής χειρουργικής μάσκας ίσως να μην επαρκεί αν η συναναστροφή με τον ασθενή είναι παρατεταμένης διάρκειας σε ένα μικρό χώρο με ανεπαρκή εξαερισμό.
Δεν υπάρχουν ταχέα μοριακά τεστ για να ξεχωρίζουν τους υγιείς από τους ασυμπτωματικούς

Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη μελέτη προσομοίωσης υποστηρίζει ότι όσο δεν υπάρχουν ταχέα μοριακά τεστ για να ξεχωρίζουν τους υγιείς από τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού, δεν συνιστάται ο συγχρωτισμός στους εργασιακούς χώρους. Το ιατρικό προσωπικό πρέπει να είναι εφοδιασμένο με τα βέλτιστα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ ειδικά όταν ο ασθενής βήχει συνίσταται και η χρήση προστατευτικών γυαλιών. Επίσης, η σωστή χρήση χειρουργικής μάσκας συνίσταται για όλους, ακόμα και σε όσους δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ώστε να αυξηθεί η προστασία του ιατρικού προσωπικού.
Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Φλώρινα: Αρνήθηκε να τον ελέγξουν για κορονοϊό στα σύνορα και συνελήφθη

Next Post

Σύλληψη 46χρονου σε περιοχή της Φλώρινας για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Next Post
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη 46χρονου σε περιοχή της Φλώρινας για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τραγωδία στον Όλυμπο: 32χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στο ρέμα Ορλιά
  • Ιερέας έπιασε στα «πράσα» νεαρό ζευγάρι να κάνει σεξ μέσα σε παρεκκλήσι και τους έδωσε 100 ευρώ να πάνε σε ξενοδοχείο
  • 35 χρόνος μοτοσικλετιστής συγκρούστηκε με αγριογούρουνο – Σε σοβαρή κατάσταση ο οδηγός
  • «Τσίμπησαν» σπείρα που εξαπατούσε με… δορυφορική εφορία!
  • Παρίσταναν τους πελάτες και «ξάφριζαν» κοσμηματοπωλεία

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr