• Latest
κορονοιος

Κορωνοϊός: Ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί μπορεί να μεταδίδουν τον ιό ακόμη και χωρίς φυσική επαφή

3 Αυγούστου 2020
Η Saga Furs παρουσίασε τις νέες τάσεις και τις δημιουργικές δυνατότητες της γούνας στο «Fur Vision 2026»

Η Saga Furs παρουσίασε τις νέες τάσεις και τις δημιουργικές δυνατότητες της γούνας στο «Fur Vision 2026»

26 Οκτωβρίου 2026
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην έκθεση «ΟΙΚΟΔΟΜΗ 2026» στην Αθήνα

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην έκθεση «ΟΙΚΟΔΟΜΗ 2026» στην Αθήνα

26 Οκτωβρίου 2026
Παρουσίαση του βιβλίου «Ο ιστορικός καθ’ ημάς Πόντος» στο Πολιτιστικό Κέντρο Σερβίων

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο ιστορικός καθ’ ημάς Πόντος» στο Πολιτιστικό Κέντρο Σερβίων

26 Οκτωβρίου 2026
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

«Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους» : 238- τροχονομικοί έλεγχοι στη Δυτική Μακεδονία

26 Οκτωβρίου 2026
Το μήνυμα του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη για την πρεμιέρα του έργου «Η αγάπη άργησε μια μέρα» που ανεβαίνει την Παρασκευή 15/11

Γιάννης Κοκκαλιάρης: Διεκδικήσαμε και πετύχαμε άλλα 9,4 εκατομμύρια ευρώ για τον Δήμο Κοζάνης και συνεχίζουμε

26 Οκτωβρίου 2026
Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το 3ο Network Meeting των Κέντρων για τα Δικαιώματα του Παιδιού της UNICEF

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το 3ο Network Meeting των Κέντρων για τα Δικαιώματα του Παιδιού της UNICEF

26 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Με λαμπρότητα τιμήθηκε ο Πολιούχος Άγιος Δημήτριος στη Σιάτιστα

Δήμος Βοΐου: Με λαμπρότητα τιμήθηκε ο Πολιούχος Άγιος Δημήτριος στη Σιάτιστα

26 Οκτωβρίου 2026
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της μελέτης για το νέο Data Center

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της μελέτης για το νέο Data Center

26 Οκτωβρίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος: Δώστε παράταση στις δηλώσεις ΟΣΔΕ – Σεβαστείτε την αγωνία των αγροτών

26 Οκτωβρίου 2026
3ο «Talk about Tech» – Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την παραπληροφόρηση

3ο «Talk about Tech» – Μια ξεχωριστή εκπαιδευτική εμπειρία για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την παραπληροφόρηση

26 Οκτωβρίου 2026
ΑΠΟΓΡΑΦΗ και ανάρτηση δικαιολογητικών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.) στο Ο.Π.Σ. – Α.Δ.Ε.

Δήμος Γρεβενών: Ομόφωνο κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο για τη θέρμανση την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

26 Οκτωβρίου 2026
αρκουδακι

Ενημερωτική εκδήλωση στη Μηλιά Μετσόβου για την καφέ αρκούδα και τη συνύπαρξη

26 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί μπορεί να μεταδίδουν τον ιό ακόμη και χωρίς φυσική επαφή

sierafm by sierafm
3 Αυγούστου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
κορονοιος
0
SHARES
16
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στο συμπέρασμα ότι ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί μπορεί να μεταδίδουν τον κορωνοϊό ακόμη και χωρίς φυσική επαφή καταλήγει νέα μελέτη.

Σε πρόσφατη δημοσίευσή τους οι Michael Riediker και Dai-Hua Tsai και συνεργάτες παρουσιάζουν τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης (Michael Riediker, Dai-Hua Tsai. Estimation of Viral Aerosol Emissions From Simulated Individuals With Asymptomatic to Moderate Coronavirus Disease 2019. JAMA Netw Open. 2020;3(7):e2013807) με στόχο να υπολογιστεί το συνολικό ιικό φορτίο που μεταφέρουν οι ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί ασθενείς με κορωνοϊό με μικροσταγονίδια μέσω της αναπνοής και του βήχα.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν αυτά τα δεδομένα. Κατ΄ επέκταση προσπάθησαν να υπολογίσουν με μαθηματικά μοντέλα την πιθανότητα μετάδοσης από έναν ασθενή που αναπνέει κανονικά ή βήχει σε ένα γραφείο 2-3 ατόμων υπό διαφορετικές συνθήκες αερισμού.
Πώς έγινε η μελέτη

Ασθενείς με κορωνοϊό διαχωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το ιικό φορτίο που μετέφεραν (χαμηλό, μέσο και υψηλό). Αρχικά υπολογίστηκε το ιικό φορτίο ανά εκπνεόμενα μικροσταγονίδια σε ασθενείς κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής αναπνοής και του βήχα. Παρατηρήθηκε ότι το μεγαλύτερο ιικό φορτίο ανιχνευόταν στα μεγαλύτερου μεγέθους μικροσταγονίδια. Στη συνέχεια, για να εκτιμηθεί η έκθεση των επίνοσων υγιών ατόμων που βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον, υπολογίστηκε η διακύμανση της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα σταγονίδια του αέρα με την πάροδο του χρόνου. Στον τυπικό αερισμό ενός νοσοκομείου όπου πραγματοποιούνται 10 κύκλοι ανακύκλωσης αέρα ανά ώρα, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου σταματάει να αυξάνεται μετά από 30 λεπτά, ενώ σε ένα γραφείο όπου γίνονται περίπου 3 κύκλοι ανακύκλωσης αέρα ανά ώρα, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου συνεχίζει να αυξάνεται και πλέον της μίας ώρας.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από άτομα με μέτριο ιικό φορτίο που αναπνέουν κανονικά ήταν μικρός, ειδικά αν διατηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας. Με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης, μόνο τα λίγα άτομα με πολύ μεγάλο ιικό φορτίο σε ένα φτωχά αεριζόμενο κλειστό περιβάλλον αποτελούσαν κίνδυνο μόλυνσης για τα επίνοσα άτομα, κυρίως όταν ο ασθενής βήχει. Συχνά στους αναπνευστικούς ιούς έχει παρατηρηθεί ότι μικρός αριθμός αντιγράφων του ιού είναι επαρκής για να προκαλέσει λοίμωξη. Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του ιικού φορτίου βρίσκεται σε μεγάλα σταγονίδια τα οποία καταστρέφονται γρήγορα, σημαντικό ποσοστό του υπάρχει και στα μικρότερα σταγονίδια, τα οποία παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μπορούν εύκολα να φτάσουν τους πνεύμονες και να προκαλέσουν νόσο. Παρότι οι ασθενείς με υψηλό δείκτη μετάδοσης είναι λίγοι, αν μιλάνε δυνατά ή τραγουδάνε αυξάνουν κατά πολύ τη μολυσματικότητα τους, εξηγώντας έτσι τις περιπτώσεις εμφάνισης πολλαπλών κρουσμάτων μετά από περιπτώσεις με στενό συγχρωτισμό. Το περιστασιακά υψηλό ιικό φορτίο στα μικροσταγονίδια πιθανά εξηγεί τον υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης του ιού και στο προσωπικό των νοσοκομείων. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η χρήση της απλής χειρουργικής μάσκας ίσως να μην επαρκεί αν η συναναστροφή με τον ασθενή είναι παρατεταμένης διάρκειας σε ένα μικρό χώρο με ανεπαρκή εξαερισμό.
Δεν υπάρχουν ταχέα μοριακά τεστ για να ξεχωρίζουν τους υγιείς από τους ασυμπτωματικούς

Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη μελέτη προσομοίωσης υποστηρίζει ότι όσο δεν υπάρχουν ταχέα μοριακά τεστ για να ξεχωρίζουν τους υγιείς από τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού, δεν συνιστάται ο συγχρωτισμός στους εργασιακούς χώρους. Το ιατρικό προσωπικό πρέπει να είναι εφοδιασμένο με τα βέλτιστα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ ειδικά όταν ο ασθενής βήχει συνίσταται και η χρήση προστατευτικών γυαλιών. Επίσης, η σωστή χρήση χειρουργικής μάσκας συνίσταται για όλους, ακόμα και σε όσους δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ώστε να αυξηθεί η προστασία του ιατρικού προσωπικού.
Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Φλώρινα: Αρνήθηκε να τον ελέγξουν για κορονοϊό στα σύνορα και συνελήφθη

Next Post

Σύλληψη 46χρονου σε περιοχή της Φλώρινας για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Next Post
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη 46χρονου σε περιοχή της Φλώρινας για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Η Saga Furs παρουσίασε τις νέες τάσεις και τις δημιουργικές δυνατότητες της γούνας στο «Fur Vision 2026»
  • Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην έκθεση «ΟΙΚΟΔΟΜΗ 2026» στην Αθήνα
  • Παρουσίαση του βιβλίου «Ο ιστορικός καθ’ ημάς Πόντος» στο Πολιτιστικό Κέντρο Σερβίων
  • «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους» : 238- τροχονομικοί έλεγχοι στη Δυτική Μακεδονία
  • Γιάννης Κοκκαλιάρης: Διεκδικήσαμε και πετύχαμε άλλα 9,4 εκατομμύρια ευρώ για τον Δήμο Κοζάνης και συνεχίζουμε

Πρόσφατα σχόλια

  1. R-G στο Η Σιάτιστα γιορτάζει τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο. Ο Εσπερινός και η περιφορά της Εικόνας. Βίντεο και φωτογραφίες
  2. Xris στο Fiesta Voio 2026: Στα 95.000 – 98.000 ευρώ το κόστος για τον Δήμο Βοΐου – Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση λογοδοσίας.  Βίντεο
  3. LYROGIANNIMARINA στο ΔΥΠΑ -Πρόγραμμα 55+: Ανοιχτές 8.000 θέσεις -Τι πρέπει να κάνουν οι άνεργοι
  4. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  5. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr