• Latest
μασκα, κορονοιος

Κορωνοϊός: Θα τον φρενάρει η ζέστη; -Οι ειδικοί απαντούν

15 Μαρτίου 2020
Με επίσημη τελετή εγκαινίων άνοιξε τις πύλες της η 34η Έκθεση Κοίλων. Βίντεο και φωτογραφίες

34η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας | Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας – Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου

26 Σεπτεμβρίου 2026
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας για τη στήριξη των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας για τη στήριξη των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων

26 Σεπτεμβρίου 2026
Έναρξη προετοιμασίας για την ομάδα της ΚΟΖΑΝΗΣ και Αγιασμός την Πέμπτη 8 Αυγούστου

Φ.Σ. Κοζάνη: Απάντηση της διοίκησης στις τελευταίες αντιδράσεις – «Η ομάδα θα κατέβει στο γήπεδο και θα παλέψει»

26 Σεπτεμβρίου 2026
Έναρξη Χορευτικής Χρονιάς 2026-2027 από τον Μορφωτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Σιάτιστας «Μαρκίδες Πούλιου»

Έναρξη Χορευτικής Χρονιάς 2026-2027 από τον Μορφωτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Σιάτιστας «Μαρκίδες Πούλιου»

26 Σεπτεμβρίου 2026
Τιμητική εκδήλωση για τους χορηγούς του Ευρωπαϊκού Έργου ProLight

Τιμητική εκδήλωση για τους χορηγούς του Ευρωπαϊκού Έργου ProLight

26 Σεπτεμβρίου 2026
Πένθος

Συλλυπητήριο μήνυμα του συνδυασμού «Μαζί για την Κοζάνη» για την απώλεια του Αντώνη Παπαϊωάννου

26 Σεπτεμβρίου 2026
Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου η συναυλία της Κωνσταντίνας Τούνη στην 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας

34η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας: Το πρόγραμμα του Σαββάτου 26 Σεπτέμβρη

26 Σεπτεμβρίου 2026
Καστανογιορτή στη Δαμασκηνιά Βοϊου

Καστανογιορτή στη Δαμασκηνιά Βοϊου

26 Σεπτεμβρίου 2026
Η αγροδιατροφή στο επίκεντρο της 34ης Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας (video φωτογραφίες)

Η αγροδιατροφή στο επίκεντρο της 34ης Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας (video φωτογραφίες)

26 Σεπτεμβρίου 2026
Ο Δήμαρχος Γρεβενών στις εκδηλώσεις μνήμης του Εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανού Λαζαρίδη

Ο Δήμαρχος Γρεβενών στις εκδηλώσεις μνήμης του Εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανού Λαζαρίδη

26 Σεπτεμβρίου 2026
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΙΑΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ετήσια Γενική Τακτική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση Συλλόγου Βοϊωτών Κοζάνης 2026

26 Σεπτεμβρίου 2026
ΕΟΠΥΥ

Επίδομα 200€ από τον ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

26 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Θα τον φρενάρει η ζέστη; -Οι ειδικοί απαντούν

sierafm by sierafm
15 Μαρτίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
μασκα, κορονοιος
9
SHARES
13
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Ιπποκράτης και ο Θουκυδίδης το γνώριζαν και το είχαν επισημάνει από τότε: αρκετές ασθένειες εμφανίζουν μια εποχικότητα και είναι συχνότερες σε συγκεκριμένες εποχές. Θα συμβεί το ίδιο με τον κορωνοϊό;

Πολλοί άνθρωποι -ειδικοί και μη- «ποντάρουν» ακριβώς ότι ο νέος κορωνοϊός, που προκαλεί τη φονική νόσο Covid-19, θα αποδειχθεί και αυτός εποχικός, υποχωρώντας σημαντικά μόλις μπει για τα καλά η άνοιξη και πολύ περισσότερο όταν αρχίσει το καλοκαίρι.

Το κεντρικό ερώτημα είναι κατά πόσο αυτό όντως θα συμβεί και ο νέος ιός θα «μιμηθεί» τη γρίπη που είναι εποχική. Οι επιστήμονες παραδέχονται όμως ότι δεν έχουν σίγουρη απάντηση και μπορούν μόνο να εύχονται ότι αυτό θα συμβεί. Κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν μπορεί να στοιχηματίσει σήμερα ότι ο νέος κορωνοϊός θα αλλάξει πράγματι τη συμπεριφορά του μετά την εισβολή της άνοιξης (κάτι που τυπικά θα συμβεί στις 20 Μαρτίου), αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η ανθρωπότητα δεν έχει καμία ανοσία έναντι του SARS-CoV-2. Όσα πάντως είναι ήδη γνωστά για άλλες ασθένειες, σύμφωνα με το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό “Science”, δεν παρέχουν ισχυρή υποστήριξη στην ιδέα ότι ο νέος κορονοϊός θα εξαφανιστεί ξαφνικά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Τουλάχιστον 68 μεταδοτικές νόσοι είναι εποχικές, με διαφορετικό «προφίλ» η κάθε μία, σύμφωνα με έρευνα της Μικαέλα Μαρτίνεζ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “PLoS Pathogens”. Οι διάφορες ασθένειες έχουν τη δική τους διαφορετική εποχικότητα, η οποία μάλιστα επηρεάζεται και από τη γεωγραφία (διαφορετική συμπεριφορά κατά τόπους του βορείου και νοτίου ημισφαιρίου). Μερικές κορυφώνονται στην αρχή ή στο τέλος του χειμώνα, άλλες την άνοιξη, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Και κάποιες ασθένειες δεν εμφανίζουν καμία εποχική διακύμανση.
Τι ισχύει στην περίπτωση της γρίπης

Ακόμη και για τις ασθένειες με σαφή εποχικότητα δεν είναι ξεκάθαρο γιατί εμφανίζουν εποχικά «σκαμπανεβάσματα». Στην περίπτωση της γρίπης, για παράδειγμα, η οποία ενισχύεται το χειμώνα, πολλοί επιστήμονες εστιάζουν στην πολύπλοκη σχέση ανάμεσα στα παθογόνα μικρόβια, στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη συμπεριφορά (π.χ. οι άνθρωποι συνωστίζονται περισσότερο σε κλειστούς χώρους), στην πτώση της θερμοκρασίας ή στις αλλαγές στη διατροφή και στα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό λόγω της μικρότερης έκθεσης στον ήλιο. Μια άλλη ιδέα είναι ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα αλλάζει με τις εποχές, αποκτώντας μικρότερη ή μεγαλύτερη αντίσταση στα μικρόβια, ανάλογα με το πόσο φως δέχεται το σώμα μας.

Οι ιοί της γρίπης δεν κάνουν αισθητή την παρουσία τους για πάνω από το ένα τρίτο του έτους (βασικά τους μήνες του χειμώνα). Αντίθετα οι ρινοϊοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη προτίμηση στον κρύο καιρό και είναι ενεργοί περίπου στο 85% των ημερών του έτους, ενώ κορυφώνονται συνήθως όταν τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο από τις διακοπές του καλοκαιριού. Οι αδενοϊοί, που επίσης προκαλούν κρυολόγημα, κυκλοφορούν για πάνω από το μισό μέρος του έτους.
Η «προϋπηρεσία» των κορωνοϊών

Ποια είναι η έως τώρα εμπειρία ειδικότερα για τους κορωνοϊούς; Ο κορωνοϊός που εμφανίστηκε στο τέλος του 2002 και προκάλεσε τη νόσο SARS, είχε -μετά από εντατικές προσπάθειες- ουσιαστικά εξαφανιστεί έως το καλοκαίρι του 2003 και έκτοτε δεν μας απασχόλησε ιδιαίτερα. Ο πιο επίμονος κορωνοϊός της νόσου MERS, ο οποίος σποραδικά «πηδά» από τις καμήλες στους ανθρώπους, δεν κατάφερε να έχει ποτέ ευρεία μετάδοση διεθνώς, όπως ο τωρινός της νόσου Covid-19.

Τρεις άλλοι κορωνοϊοί που προκαλούν κρυολογήματα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις, συμπεριφέρονται σαν τη γρίπη, καθώς έχουν σαφή εποχικότητα με κορύφωση το χειμώνα, με λιγοστά έως μηδενικά περιστατικά λοιμώξεων το καλοκαίρι, σύμφωνα με τη μοριακή βιολόγο Κέιτ Τέμπλετον του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, η οποία έκανε τη σχετική μελέτη τους. Αυτό όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι ο νέος ιός SARS-CoV-2 της νόσου Covid-19 θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο εποχικό τρόπο. Όπως δείχνει π.χ. η περίπτωση της Σιγκαπούρης, που έχει ήδη περισσότερα από 200 περιστατικά, ο νέος ιός μπορεί ασφαλώς να μεταδίδεται σε υγρό και ζεστό κλίμα.

Δύο πολύ πρόσφατες μελέτες για τον κορωνοϊό κατέληξαν σε αντιφατικά συμπεράσματα. Η μία βρήκε ότι ο ιός μεταδόθηκε στην Κίνα εξίσου από τις κρύες έως τις πιο τροπικές περιοχές της, ενώ η άλλη -πιο αισιόδοξη- συμπέρανε ότι η μετάδοση του ιού συμβαίνει διεθνώς κυρίως σε περιοχές με θερμοκρασίες 5 έως 11 βαθμών Κελσίου και με σχετική υγρασία 47% έως 70%.

Όμως, σύμφωνα με τη Μαρτίνεζ, «ακόμη και αν ο νέος ιός εμφανίσει μεγάλη εποχική υποχώρηση, από τη στιγμή που αρκετοί ευάλωτοι άνθρωποι χωρίς ανοσία βρίσκονται τριγύρω, ο ιός μπορεί να συνεχίσει για αρκετό καιρό». Εξίσου συγκρατημένος είναι ο επιδημιολόγος Μαρκ Λίπσιτς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο οποίος δεν πιστεύει ότι ο νέος θα «σβήσει» τον Απρίλιο. Όπως έγραψε στο ιστολόγιο του, η όποια υποχώρηση του «αναμένεται να είναι μέτρια και όχι αρκετή για να σταματήσει τη μετάδοση του ιού από μόνη της». Τελικά, μόνο ο χρόνος θα δείξει κατά πόσο η αλλαγή εποχής θα «φρενάρει» το νέο κορωνοϊό.

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

ΕΟΔΥ: Έτσι ορίζεται το κρούσμα κορονοϊού..Τα κριτήρια για εργαστηριακό έλεγχο

Next Post

O Χρυσοχοϊδης προειδοποιεί: Οσοι δεν πειθαρχούν στα μέτρα για τον κορωνοϊό, θα αντιμετωπίζονται ανάλογα

Next Post

O Χρυσοχοϊδης προειδοποιεί: Οσοι δεν πειθαρχούν στα μέτρα για τον κορωνοϊό, θα αντιμετωπίζονται ανάλογα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • 34η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας | Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας – Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου
  • Μιχάλης Παπαδόπουλος: Συνάντηση εργασίας για τη στήριξη των εκτροφέων γουνοφόρων ζώων
  • Φ.Σ. Κοζάνη: Απάντηση της διοίκησης στις τελευταίες αντιδράσεις – «Η ομάδα θα κατέβει στο γήπεδο και θα παλέψει»
  • Έναρξη Χορευτικής Χρονιάς 2026-2027 από τον Μορφωτικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Σιάτιστας «Μαρκίδες Πούλιου»
  • Τιμητική εκδήλωση για τους χορηγούς του Ευρωπαϊκού Έργου ProLight

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  2. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  3. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  4. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  5. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr