• Latest
μασκα, κορονοιος

Κορωνοϊός: Μεταδίδεται πριν την έναρξη των συμπτωμάτων – Τι δείχνει νέα μελέτη

2 Απριλίου 2020
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου

Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Παρασκευή 04-09-2026

2 Σεπτεμβρίου 2026
ΦΑΓΗΤΟ

Οι πέντε κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές, σύμφωνα με γιατρούς και διατροφολόγους

2 Σεπτεμβρίου 2026
αυτοκινητο, οδηγος

90χρονος οδηγούσε ανάποδα στην αριστερή λωρίδα της αντίθετης κατεύθυνσης – Το δίπλωμά του είχε λήξει από το 2018

2 Σεπτεμβρίου 2026
Σκύλος

Στιγμές τρόμου: Στο νοσοκομείο μητέρα μετά από επίθεση αγέλης σκύλων

2 Σεπτεμβρίου 2026
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 39χρονος που μύριζε τα οπίσθια γυναικών

2 Σεπτεμβρίου 2026
χρημα

Από σήμερα οι αιτήσεις για επίδομα έως 600 ευρώ (δικαιούχοι)

2 Σεπτεμβρίου 2026
κινητο τηλεφωνο ιντερνετ wifi

Wi-Fi: Αυτά είναι τα αντικείμενα στο σπίτι που «μπλοκάρουν» το σήμα

2 Σεπτεμβρίου 2026
καιρος βροχη

Έρχονται καταιγίδες και μπουρίνια: Πότε και πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

2 Σεπτεμβρίου 2026
Δήμος Βοΐου: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το «VoioRace 2026» στον Αυγερινό

Δήμος Βοΐου: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το «VoioRace 2026» στον Αυγερινό

2 Σεπτεμβρίου 2026
Πρώτη νύχτα γάμου στο… νοσοκομείο!

Απόπειρα γυναικοκτονίας: Στη ΜΕΘ η 24χρονη που παρέσυρε με το ΙΧ του 28χρονος

2 Σεπτεμβρίου 2026
Πτολεμαΐδα – Ιωάννινα μέσω Γράμμου σε 11 ώρες: Ένας ποδηλατικός άθλος 220 χιλιομέτρων

Πτολεμαΐδα – Ιωάννινα μέσω Γράμμου σε 11 ώρες: Ένας ποδηλατικός άθλος 220 χιλιομέτρων

2 Σεπτεμβρίου 2026

Εορτή Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου 2 & 3 Σεπετεμβρίου 2026

1 Σεπτεμβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: Μεταδίδεται πριν την έναρξη των συμπτωμάτων – Τι δείχνει νέα μελέτη

sierafm by sierafm
2 Απριλίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
μασκα, κορονοιος
0
SHARES
12
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Μία ακόμα μελέτη δείχνει ότι ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να μεταδίδεται πριν αρχίσει ένας ασθενής να βήχει ή να φταρνίζεται – πιθανώς με την ομιλία ή ακόμα και την ανάσα.

Νέα επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν την άποψη ότι ο κορονοϊός Covid-19 μπορεί να μεταδοθεί πριν αρχίσει ένας φορέας να βήχει ή να φταρνίζεται, ανακάλυψαν επιστήμονες από το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης.

Τα ευρήματά τους δημιουργούν υπόνοιες ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδίδεται με τα σταγονίδια που εκπέμπονται όταν αναπνέουμε ή μιλάμε.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 243 συμπατριώτες τους. Όλοι τους εκδήλωσαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μεταξύ 23 Ιανουαρίου και 16 Μαρτίου 2020. Στην πραγματικότητα, αποτέλεσαν το σύνολο των πρώτων κρουσμάτων της Σιγκαπούρης.

Οι 157 από τους ασθενείς είχαν μολυνθεί εντός Σιγκαπούρης (εγχώρια μετάδοση). Οι ερευνητές εντόπισαν επτά ομάδες των 2 έως 5 ατόμων που είχαν αλληλομολυνθεί.

Κοιτάζοντας λεπτομερώς την πορεία της νόσου τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι 10 αυτούς (ποσοστό 6,4%) μολύνθηκαν από φορείς του ιού πριν εκείνοι εκδηλώσουν συμπτώματα. Μάλιστα ο κορωνοϊός μόλυνε τους 10 ασθενείς 1-3 ημέρες πριν εκδηλώσουν τα πρώτα συμπτώματα οι άνθρωποι από τους οποίους είχαν κολλήσει τον ιό.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «για τον έλεγχο της πανδημίας, ίσως δεν αρκεί η αυστηρή καραντίνα μόνο των ασθενών που εκδηλώνουν συμπτώματα», γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR). Την επιθεώρηση αυτή εκδίδουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της Σιγκαπούρης στο άρθρο τους, «η προσυμπτωματική μετάδοση μπορεί να γίνεται μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων ή πιθανώς έμμεσης μετάδοσης. Η ομιλία και άλλες φωνητικές δραστηριότητες, όπως το τραγούδι, έχει αποδειχθεί ότι παράγουν αερογενή μόρια. Ο ρυθμός της εκπομπής τους εξαρτάται από την ένταση της φωνής».

Διχογνωμίες των ειδικών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει απορρίψει την πιθανότητα να μεταδίδεται ο κορωνοϊός αερογενώς από τα μικροσκοπικά σταγονίδια που εκπέμπουμε όταν μιλάμε ή αναπνέουμε. Τα σταγονίδια αυτά έχουν διάμετρο κάτω από 5 μm, διαχέονται σαν αεροζόλ και αιωρούνται στον αέρα.

Σύμφωνα με την επίσημη θέση του Π.Ο.Υ., ο κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω «πολύ μεγαλύτερων σταγονιδίων του αναπνευστικού». Τα σταγονίδια αυτά παράγονται όταν ένας φορέας του ιού Covid-19 βήχει ή φταρνίζεται και γρήγορα πέφτουν στις επιφάνειες. Η διάμετρός τους είναι πάνω από 5 μm και δεν φτάνουν σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου.

Ωστόσο τόσο η παρούσα μελέτη, όσο και μία άλλη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, αντικρούουν την άποψη αυτή. Η μελέτη αυτή υπολόγισε ότι τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια μπορεί να παραμένουν στον αέρα επί μισή ώρα στις συνθήκες της αληθινής ζωής. Στις ελεγχόμενες συνθήκες του εργαστηρίου αιωρούνταν επί 3 ώρες.

Η περίπτωση μιας χορωδίας στην Ουάσινγκτον

Τα ευρήματα της μελέτης στην NEJM υποστηρίζουν οι ερευνητές της Σιγκαπούρης. Μάλιστα στο άρθρο τους στην MMWR παραθέτουν και την περίπτωση μιας χορωδίας στην Ουάσινγκτον, στην οποία σημειώθηκε μαζική προσυμπτωματική μετάδοση.

Πρόκειται για την χορωδία Skagit Valley Chorale, η οποία έκανε πρόβα στις 10 Μαρτίου, όταν ακόμα στις ΗΠΑ δεν είχαν ληφθεί μέτρα εναντίον του ιού. Στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, όμως, ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν ραγδαία και αρχικά υπήρχαν αμφιβολίες για το αν έπρεπε να γίνει πρόβα.

Τελικά ο μαέστρος προχώρησε στην πρόβα. Διήρκησε 2,5 ώρες και συμμετείχαν σχεδόν 60 τραγουδιστές. Τρεις εβδομάδες αργότερα, οι 45 από αυτούς είχαν διαγνωστεί με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Τουλάχιστον τρεις είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο για νοσηλεία και δύο είχαν χάσει τη ζωή τους. Οι ειδικοί εικάζουν ότι η προσυμπτωματική μετάδοση μέσω του τραγουδιού πιθανώς έπαιξε ρόλο στο περιστατικό αυτό.

Οι επιστήμονες της Σιγκαπούρης αναφέρουν επίσης στοιχεία από Κινέζους ασθενείς που υποδηλώνουν ότι το 12,6% μολύνθηκαν από φορείς του ιού οι οποίοι ήσαν ασυμπτωματικοί. Τα δεδομένα αυτά αφορούν ασθενείς εκτός του επίκεντρου της πανδημίας που ήταν η επαρχία Hubei της Κίνας.

Πηγή:iatropedia.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Κορωνοϊός: Κινέζοι επιστήμονες απομόνωσαν «πολύ αποτελεσματικά» αντισώματα κατά του ιού

Next Post

Κορονοϊός: Πρώτο κρούσμα σε γιατρό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Next Post
αχεπα νοσοκομειο

Κορονοϊός: Πρώτο κρούσμα σε γιατρό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Παρασκευή 04-09-2026
  • Οι πέντε κορυφαίες αντιφλεγμονώδεις τροφές, σύμφωνα με γιατρούς και διατροφολόγους
  • 90χρονος οδηγούσε ανάποδα στην αριστερή λωρίδα της αντίθετης κατεύθυνσης – Το δίπλωμά του είχε λήξει από το 2018
  • Στιγμές τρόμου: Στο νοσοκομείο μητέρα μετά από επίθεση αγέλης σκύλων
  • Συνελήφθη 39χρονος που μύριζε τα οπίσθια γυναικών

Πρόσφατα σχόλια

  1. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  2. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  3. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  4. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  5. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr