• Latest
ΧΡΗΜΑ ΚΕΡΜΑΤΑ ΕΥΡΩ

Κορωνοϊός: Προβλέψεις-σοκ για την παγκόσμια και ελληνική οικονομία -Με αναταράξεις σε ορίζοντα 4 δεκαετιών

4 Απριλίου 2020
Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλου

25 Ιουνίου 2026
Εγκαίνια Ιππικού Κέντρου Σιάτιστας στην Περιοχή Γιάνκοβης. Βίντεο και φωτογραφίες

Πρόσληψη Προσωπικού για το Ιππικό Κέντρο Σιάτιστας

25 Ιουνίου 2026
Συγχαρητήριες ευχές από το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Τσοτυλίου

Συγχαρητήριο μήνυμα από το 1ο ΓΕΛ Κοζάνης

25 Ιουνίου 2026
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης:  Κομμένα δέντρα ξανά και ξανά

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης:  Κομμένα δέντρα ξανά και ξανά

25 Ιουνίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Τριπλό πλήγμα στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας και αυξημένοι κίνδυνοι στην οδική ασφάλεια

25 Ιουνίου 2026
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης στη Δυτική Μακεδονία

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης στη Δυτική Μακεδονία

25 Ιουνίου 2026
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Ναι στην κατάργηση της αμνηστίας και στη διεύρυνση εφαρμογής της επιστολικής ψήφου»

25 Ιουνίου 2026
Δωρεάν στειρώσεις ποιμενικών σκύλων από τον Δήμο Κοζάνης

Δήμος Κοζάνης: Τετραήμερο ΔΩΡΕΑΝ στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ποιμενικών σκύλων από 7 έως 10 Ιουλίου 2026

25 Ιουνίου 2026
Η 15η τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

Η 10η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

25 Ιουνίου 2026
Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου

Διακοπές ρεύματος Δευτέρα και Τρίτη 29 και 30 Ιουνίου

25 Ιουνίου 2026
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η παράσταση «Το όνομά μου είναι… Γυναίκα» αναβάλλεται

25 Ιουνίου 2026
Το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» με χαρά ανακοινώνει την έγκριση του νέου προγράμματος Erasmus+

Συγχαρητήριο Μουσικού Σχολείου Σιάτιστας για τις βαθμολογίες των Πανελλαδικών 2026

25 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 25 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Προβλέψεις-σοκ για την παγκόσμια και ελληνική οικονομία -Με αναταράξεις σε ορίζοντα 4 δεκαετιών

sierafm by sierafm
4 Απριλίου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΧΡΗΜΑ ΚΕΡΜΑΤΑ ΕΥΡΩ
6
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μέρα με τη μέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα, οι εκτιμήσεις για ένα ισχυρό αλλά παροδικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία, φαίνεται ότι αναθεωρούνται προς το χειρότερο και είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν προβλέψεις για αναταράξεις σε ορίζοντα τεσσάρων δεκαετιών.

Στο εβδομαδιαίο του Δελτίο για όλες τις εξελίξεις που αφορούν στις επιπτώσεις του κορωνοϊού, το ΕΛΙΑΜΕΠ αναδεικνύει μελέτες και εκτιμήσεις που προκαλούν σοκ κι αν επιβεβαιωθούν, τότε όντως η σημερινή κρίση μόνο με το Κραχ του 1929 θα μπορεί να συγκριθεί. Όσο για την ελληνική οικονομία, τα σύννεφα είναι πυκνά.

Πολλοί συγκρίνουν την κατάσταση με τις ανατροπές που έχουν φέρει πολεμικές συγκρούσεις. Είναι όμως ακριβής αυτή η αναλογία; Ένα κείμενο εργασίας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, εξετάζει τις επιπτώσεις πανδημιών στην οικονομία από τον καιρό της Μαύρης πανώλης (1348–1353) συγκρίνοντάς τις με τις οικονομικές επιπτώσεις εξίσου θανατηφόρων πολεμικών συρράξεων. Συμπέρασμα: η αναλογία δεν είναι ακριβής. Σε αντίθεση με τους πολέμους, όπου την καταστροφή παραγωγικού κεφαλαίου διαδέχεται μεγάλη ανάκαμψη-ανοικοδόμηση της οικονομίας, οι μακροοικονομικές συνέπειες των πανδημιών εξακολουθούν να υφίστανται για περίπου τέσσερις δεκαετίες εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου των προληπτικών αποταμιεύσεων!
Τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που απορρέουν από την πανδημία αναδεικνύει η ανάλυση του Enrico Bergamini στο Bruegel: η υγεία των ατόμων από οικονομικά ασθενέστερα στρώματα τίθεται περισσότερο σε κίνδυνο, αφού συχνά συνεχίζουν να εργάζονται, ενώ, όταν δεν απασχολούνται σε δουλειές “πρώτης γραμμής”, είναι λιγότερο πιθανό να τους επιτραπεί η εργασία από το σπίτι, διακινδυνεύοντας το εισόδημά τους. Κατά μέσο όρο, κατοικούν σε μικρότερα διαμερίσματα και άρα, εκτίθενται σε μεγαλύτερους κινδύνους, ενώ συνήθως έχουν χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης, κι έτσι στερούνται δίκτυ ασφαλείας.

Έντονη ανησυχία προκαλεί η ανάλυση του ΟΟΣΑ για τις επιπτώσεις ανά οικονομία, ανάλογα με το πλήγμα που δέχεται κάθε κλάδος, καθώς η Ελλάδα υπολογίζεται ότι έχει το σοβαρότερο πρόβλημα σε αυτήν τη φάση της “καραντίνας”. Τουρισμός, ταξίδια αλλά και υπηρεσίες που απαιτούν στενή σχέση με τον πελάτη- όπως τα κομμωτήρια- δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από το lockdown, οι υπηρεσίες εστίασης διασώζονται εν μέρει από την εναλλακτική του take away, η οικοδομή “παγώνει” ΄λόγω της δυσκολίας των μετακινήσεων και της αναστολής, ενώ μικρότερος φαίνεται ο αντίκτυπος για τους μικρούς κλάδους της μεταποίησης, μικρότερης έντασης εργασίας. Συνολικά, ο ΟΟΣΑ “βλέπει” επίπτωση 20-25% στο ΑΕΠ στο αρχικό στάδιο, ωστόσο για την Ελλάδα τα πράγματα είναι χειρότερα.

Προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Για την Ελλάδα, η έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει άμεσο αντίκτυπο έως και 34% του ΑΕΠ για την περίοδο διάρκειας των περιοριστικών μέτρων. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ομάδα χωρών που εξετάζονται. Καθώς η δημόσια υγεία έχει τεθεί ως προτεραιότητα, το εκτεταμένο κλείσιμο των επιχειρήσεων και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο επίπεδο παραγωγής, τις δαπάνες των νοικοκυριών, τις επιχειρηματικές επενδύσεις και το διεθνές εμπόριο.

Παρά τις “γκρίζες” ή μάλλον “μαύρες” προβλέψεις- η φρασεολογία της επικεφαλής του ΔΝΤ κάθε άλλο παρά καθησυχαστική μπορεί να χαρακτηριστεί- οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται, πάντως, απρόθυμοι να δράσουν συντεταγμένα και με αλληλεγγύη. Την ανάγκη για μια Ευρωπαϊκή λύση στην κρίση τονίζει ο Zsolt Darvas του Bruegel. Προτείνει την επιπρόσθετη εμπλοκή της ΕΚΤ,  καθώς και σημαντικά αυξημένη δραστηριοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ/ESM). Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι η μερική αμοιβαιοποίηση θα πρέπει να γίνει δεκτή από τις χώρες του Βορρά γιατί εκτός της ηθικής ευθύνης που φέρουν για την ελλιπή αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, επωφελήθηκαν μαζικά από την ενιαία αγορά και τα μεγάλα εξωτερικά πλεονάσματα.

Άλλωστε, μια μαζική κρίση Δημόσιου Χρέους μπορεί να πυροδοτήσει εξόδους από την Ευρωζώνη, με ντόμινο αρνητικών συνεπειών για όλες τις χώρες.

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Previous Post

Ομοσπονδία οικοδόμων: Δεν καλύπτονται από την ΠΝΠ οι εργαζόμενοι στις οικοδομικές εργασίες

Next Post

Στάθης Κωνσταντινίδης: Άμεση επιστροφή ποσού 43,5 εκ ευρώ σε 51.617 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοτελώς απασχολούμενους

Next Post
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗΣ

Στάθης Κωνσταντινίδης: Άμεση επιστροφή ποσού 43,5 εκ ευρώ σε 51.617 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοτελώς απασχολούμενους

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλου
  • Πρόσληψη Προσωπικού για το Ιππικό Κέντρο Σιάτιστας
  • Συγχαρητήριο μήνυμα από το 1ο ΓΕΛ Κοζάνης
  • Οικολογική Κίνηση Κοζάνης:  Κομμένα δέντρα ξανά και ξανά
  • Καλλιόπη Βέττα: Τριπλό πλήγμα στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας και αυξημένοι κίνδυνοι στην οδική ασφάλεια

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr