Αττική και Θεσσαλονίκη προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία στους ειδικούς – Τι αλλάζει από τα μεσάνυχτα στα χερσαία σύνορα
Ο απολογισμός του τρέχοντα μήνα περιλαμβάνει 624 επιβεβαιωμένα περιστατικά της λοίμωξης Covid-19, εκ των οποίων περίπου τα μισά είναι εισαγόμενα. Μάλιστα, η πλειονότητα των ειςαγόμενων κρουσμάτων έχει εντοπιστεί στον Προμαχώνα, και αφορά τουρίστες από τις όμορες βαλκανικές χώρες. Χθες αναφέρθηκαν 11 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 5 ήταν εισαγόμενα. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μειωμένος αριθμός εισαγόμενων κρουσμάτων.
Στην εγχώρια διαδρομή του ο κορωνοιός κινείται με μικρή ταχύτητα κυρίως στην ηπειρωτική χώρα, έχοντας δημιουργήσει μικρές επιδημικές εστίες στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, στην Καστοριά και την Ξάνθη. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι ειδικοί τείνουν να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Ιούλιος θα κλείσει με σταθεροποιητική τάση, με επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης και δεν θα συνεχίσει την ανοδική πορεία που τον χαρακτήρισε τις πρώτες εβδομάδες.
Η εστία της Ξάνθης παραμένει ενεργή για περισσότερες από 7 εβδομάδες, έχοντας δώσει εκατοντάδες επιβεβαιωμένα περιστατικά. Μικρότερη συρροή κρουσμάτων εντοπίστηκε στις αρχές Ιουλίου και στην δυτική Μακεδονία, με την Καστοριά και την Κοζάνη να μετρούν περισσότερα από 40 κρούσματα. Μάλιστα στη συγκεκριμένη εστία αναφέρθηκαν 4 περιστατικά ως “ορφανά”, γεγονός που κινητοποίησε τους ειδικούς για την ιχνηλάτηση.
Ωστόσο, οι εστίες που προβλημάτισαν περαιτέρω τους ειδικούς ήταν εκείνες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Τα πρώτα κρουσματα άρχισαν να καταγράφονται πριν απο περίπου δέκα ημέρες, κι αυτο συνεχίστηκε με σταθερό συνεχόμενο ρυθμό. Πλέον τα κρούσματα εχουν αγγίξει την εκατοντάδα στην Αττική, ενώ τη δυναμική του κορωνοϊού δείχνουν και τα στοιχεία των νοσηλευόμενων.
Περί τους 20 ασθενείς νοσηλεύονται στα 4 μεγάλα νοσοκοκμεία αναφοράς κορωνοϊού της Αττικής -πλην των ΝΙΜΤΣ, Παμμακάριστος και Αγία Βαρβάρα που είναι προορισμένα να νοσηλευουν ασθενείς με κορωνοϊό, πλην όμως στην παρούσα συγκυρία είναι νοσοκομεία “ελεύθερα κορωνοϊού”.
Συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 80 ασθενείς, από τους οποίους οι 31 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Θαλάμους αρνητικής πίεσης κα.
Μέχρι χθες 12 άνθρωποι ήταν διασωληνωμένοι, εκ των οποίων μόλις οι 2 ήταν ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Οι 2 συγκαταλέγονταν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 χρόνων και οι 8 στην ηλικία των 40-64 χρόνων, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών ότι οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν υιοθετήσει τους κανόνες προφύλαξης οπότε δεν μολύνονται πλέον τόσο εύκολα και δεν νοσούν όσο τους πρώτους μηνες της πανδημίας. Και ότι αντίθετα φαίνεται να εκτίθενται πιο εύκολα στον κορωνοιό τα άτομα παραγωγικής ηλικίας.