Επιστολή
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση Προέδρων Κοινοτήτων για αντιπυρική προστασία (Φωτογραφίες)
Σιάτιστα: Ουρά χιλιομέτρων στα διόδια και πάλι.  Βίντεο
ΠΑΝΣΕΚΤΕ
 2η Πρόσκληση σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
Κάνουμε «κλικ» στον τόπο μας! – Κάλεσμα του Δήμου Κοζάνης για φωτογραφίες πολιτών με την ομορφιά πόλης και χωριών
ΓΟΥΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμος Βοΐου: Τουρνουά Handball Παγκορασίδων Α΄ στο Τσοτύλι 29- 30- 31 Μαρτίου 2024
αστυνομια, ασθενοφορο
Καλλιόπη Βέττα: Απαιτείται άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας. Για πόσο ακόμα θα αδιαφορεί η κυβέρνηση

Κορωνοϊός: Τι δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα – Πού βρίσκεται ο δείκτης Rt

Κάνοντας χρήση της λέξης «επιτέλους» η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε χθες για μείωση των κρουσμάτων και της θετικότητας καθώς είπε ότι ο δείκτης RT έπεσε κάτω από το 1 σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας. Δυστυχώς, όπως τόνισε, η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Η κα. Παπαευαγγέλου προσέθεσε ότι είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα που ξεκίνησαν από την αρχή του μήνα δεν τηρήθηκαν από όλους και αυτό -όπως είπε- δεν χρειάζεται κάποια επιστημονική εξήγηση, καθώς το βλέπουμε στους δρόμους.

Όπως είπε, μόνο η δραματική μείωση των επαφών και η χρήση μάσκας μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. «Συγχρωτισμός και συνάθροιση δηλώνουν ασέβεια για τη δημόσια υγεία τους γιατρούς και τους νοσηλευτές αλλά και για την πλειονότητα των ανθρώπων που τηρούν τα μέτρα στη χώρα» τόνισε και συμπλήρωσε πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Προσέθεσε ότι η επιτροπή θα συζητήσει και θα εισηγηθεί για μερική άρση κάποιων μέτρων αλλά εξήγησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά μας τις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι η μείωση των νέων κρουσμάτων στα αστικά κέντρα είναι αισθητή, καθώς ο ενεργός αριθμός καταγραφής των κρουσμάτων είναι κάτω από το 1 για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ωστόσο πως τα στοιχεία αυτά αφορούν τις παρατηρήσεις που έγιναν πριν από 10 ημέρες.

Πάντως αναφερόμενος στα ενεργά κρούσματα είπε ότι παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, όσα ήταν στην αρχή του Νοεμβρίου, εξηγώντας ότι μειώθηκαν τα νέα κρούσματα κατά 30% στην Αθήνα και κατά 20% στη Θεσσαλονίκη. Όπως εξήγησε η ουσιαστική μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τονίζοντας πως οι ηλικιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο όσον αφορά τη βαρύτητα της νόσου είναι αυτές των 40-65 και των 65 άνω όπου εμφανίζεται υψηλότερη επίπτωση της πανδημίας

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων,  Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στο επιδημιολογικό φορτίο του ιού,  είπε ότι δεν είναι το ίδιο σε όλη τη χώρα αλλά παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή, με ορισμένες περιφερειακές ενότητες να είναι πιο επιβαρυμένες επιδημιολογικά.

Οι 18 περιοχές που είναι επιβαρυμένες σύμφωνα με το επιδημιολογικό φορτίο των 14 τελευταίων ημερών, είναι οι ακόλουθες (η σειρά έχει μεταβληθεί από την προηγούμενη εβδομάδα με βάση τα νέα στοιχεία): η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στην περιοχή της Πιερίας, η οποία όπως τόνισε τους προβληματίζει «μιας και το επιδημιολογικό φορτίο αντί να είναι σταθερό ή να μειώνεται όπως σε άλλες περιοχές αυξάνεται τα τελευταία 24ωρα». «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη και αναγκαία. Ειδικά στην ευρύτερη περιοχή σε κάθε χωριό, κάθε γωνιά της Πιερίας», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση στους κάτοικους όλων των παραπάνω επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών, «να παραμείνουν και εκείνοι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να μην προκύψουν οποιεσδήποτε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις». Ωστόσο, όπως επισήμανε, «αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, ότι στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας με έντονα επιδημιολογικά φορτία μπορούμε να χαλαρώσουμε. Γιατί, όπως έχουμε δει και στην πράξη, η καλή επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής μπορεί εύκολα να ανατραπεί μέσα σε λίγες ώρες, αν δεν τηρούνται τα μέτρα».

Πηγή:Real.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako