• Latest
μασκα, κορονοιος

Κορωνοϊός: 6 μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε για τις μάσκες

1 Σεπτεμβρίου 2020
Γιώργος Αμανατίδης: «Κατά συρροή ψέματα ή έχει άγνοια» ο κ. Κασαπίδης;

Ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κατοικιών στη Δυτική Μακεδονία: Ένταξη Πράξης ύψους 3 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία» 2021-2027

29 Οκτωβρίου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: Προσαρμόστε στις ανάγκες των πατατοκαλλιεργειών την ΚΥΑ αγροτικού πετρελαίου

29 Οκτωβρίου 2026
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Επιχείρησε να «λαδώσει» με 20.000 ευρώ τους αστυνομικούς που τον έπιασαν με ναρκωτικά

29 Οκτωβρίου 2026
Διεθνής εκπροσώπηση της IPA Κοζάνης από την Πρόεδρό της, Φωτεινή Ρώμα σε διοργάνωση για τη γυναικεία ηγεσία στη Ρουμανία

Διεθνής εκπροσώπηση της IPA Κοζάνης από την Πρόεδρό της, Φωτεινή Ρώμα σε διοργάνωση για τη γυναικεία ηγεσία στη Ρουμανία

29 Οκτωβρίου 2026
Χαμός στην ΠΕΔ με το Δήμαρχο Γρεβενών.  Μας γράφεις στα αρχί… και εγώ είμαι ο μαλάκ…..  Βίντεο

Χαμός στην ΠΕΔ με το Δήμαρχο Γρεβενών. Μας γράφεις στα αρχί… και εγώ είμαι ο μαλάκ….. Βίντεο

29 Οκτωβρίου 2026
Φλώρινα: Συνελήφθη 50χρονος αλλοδαπός γιατί μετέφερε παράνομα  -2- αλλοδαπές

Φλώρινα: Συνελήφθη 50χρονος αλλοδαπός γιατί μετέφερε παράνομα -2- αλλοδαπές

29 Οκτωβρίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Π. Κουκουλόπουλος: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδομούν το κυβερνητικό αφήγημα – Σε ιστορικό χαμηλό η ανθεκτικότητα των νοικοκυριών, με 4η συνεχή χρονιά αρνητικής αποταμίευσης

29 Οκτωβρίου 2026
Φλώρινα: Τον έπιασαν με ηρωίνη και κοκαΐνη

Φλώρινα: Τον έπιασαν με ηρωίνη και κοκαΐνη

29 Οκτωβρίου 2026
Arxiki

Ο Νοέμβριος στη Δυτική Μακεδονία γίνεται ΟΙΝΟέμβριος! 10 μέρες. 1 οινικός προορισμός

29 Οκτωβρίου 2026
Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνη:  Παυλίνα Βουλγαράκη live

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνη:  Παυλίνα Βουλγαράκη live

29 Οκτωβρίου 2026
Γέφυρα Ζωής: Καλοκαιρινή 19η Αιμοδοσία του 2025

Γέφυρα Ζωής: Αιμοδοσία το Σάββατο 31 Οκτωβρίου

29 Οκτωβρίου 2026
Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Γαλατινής

Οι τυχεροί αριθμοί της λαχειοφόρου αγοράς του Αιμοδοτικού Συλλόγου Γαλατινής

29 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κορωνοϊός: 6 μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε για τις μάσκες

sierafm by sierafm
1 Σεπτεμβρίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
μασκα, κορονοιος
0
SHARES
16
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι μάσκες μπορεί να είναι ενοχλητικές, αλλά είναι ένα από τα καλύτερα μέτρα προστασίας που διαθέτουμε εναντίον του νέου κορωνοϊού. Αρκεί να χρησιμοποιούνται σωστά και από όλους όσους πρέπει.

Ο κορωνοϊός Covid-19 έχει φέρει τις προστατευτικές μάσκες προσώπου στη ζωή μας, για τις οποίες πολλά λέγονται και… γίνονται. Παρά τις έντονες διαμάχες στο διαδίκτυο και τις διαδηλώσεις εναντίον τους, η επιστήμη που υποστηρίζει τη χρήση τους είναι ισχυρή και συγκεκριμένη.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι μάσκες προστατεύουν εμάς και τους γύρω μας, επιβραδύνοντας την διασπορά του νέου ιού.

Τότε γιατί πολλοί επιμένουν να πιστεύουν άλλα ντ’ άλλων γι’ αυτές; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου… Στη συνέχεια παρατίθενται ορισμένες απόψεις για τις μάσκες οι οποίες απεδείχθησαν τεράστιοι μύθοι.

Μύθος: Όποιος είναι μολυσμένος από κορωνοϊό δεν πρέπει να φορά μάσκα, για να μην ξαναεισπνέει τα μόρια του ιού που εκπέμπει με την αναπνοή του.

Η αλήθεια: Ο ισχυρισμός αυτός είχε διατυπωθεί σε ένα βίντεο με θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό, το οποίο έχει καταρριφθεί από την επιστήμη. Δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική ένδειξη ότι είναι δυνατόν να συμβεί ποτέ αυτό, κατά την μικροβιολόγο Dr. Miryam Wahrman, καθηγήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο William Paterson, στο Νιου Τζέρσι. Ούτε είναι δυνατό να ενεργοποιηθεί εκ νέου ο κορωνοϊός στον οργανισμό ενός ανθρώπου που νοσεί από αυτόν.

Μύθος: Η μάσκα είναι επικίνδυνη, γιατί αυξάνει το διοξείδιο του άνθρακα στον οργανισμό.

Η αλήθεια: Αυτός είναι ένας μύθος που τον πιστεύει το τουλάχιστον 54% των ενηλίκων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση στις ΗΠΑ. Είναι προφανές ότι αν ίσχυε, δεν θα είχε επιζήσει στο διάβα των αιώνων ούτε ένας χειρουργός ή άλλο μέλος του προσωπικού των χειρουργείων. Οι χειρουργικές (ιατρικές) μάσκες και οι υφασμάτινες μάσκες που πρέπει να φοράμε, δεν μειώνουν τον κορεσμό οξυγόνου στον οργανισμό. Ούτε επιδεινώνουν αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα. Επί του θέματος τοποθετήθηκε προσφάτως και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Μύθος: Εφ’ όσον ο κορωνοϊός δεν προκαλεί συμπτώματα, οι μάσκες δεν είναι απαραίτητες.

Η αλήθεια: Μελέτες έχουν δείξει πως το περίπου 40% των ανθρώπων που μολύνονται από τον κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικοί. Οι ασυμπτωματικοί φορείς του τον μεταδίδουν σε άλλα άτομα, δίχως καν να γνωρίζουν σε πολλές περιπτώσεις ότι είναι οι ίδιοι μολυσμένοι. Ακόμα, δε, και όσοι εκδηλώνουν τελικά συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, ήταν για ένα διάστημα ασυμπτωματικοί και μεταδοτικοί φορείς του. Κάπως έτσι διασπείρονται τα επονομαζόμενα «ορφανά κρούσματα» του κορωνοϊού, τα οποία στη χώρα μας ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες. Επομένως, οι μάσκες είναι απαραίτητες και  σε όσους δεν έχουν συμπτώματα.

Μύθος: Μόνο οι ευπαθείς ομάδες χρειάζονται μάσκες. Ο κορωνοϊός δεν είναι επικίνδυνος για τους νέους και υγιείς.

Η αλήθεια: Το γεγονός ότι ο κορωνοϊός κοστίζει τη ζωή κυρίως ανθρώπων μεγάλης ηλικίας ή/και ατόμων με χρόνια υποκείμενα προβλήματα υγείας, δεν σημαίνει πως όλοι οι άλλοι έχουν ανοσία. Έχουν πεθάνει και νέοι και κατά τα άλλα υγιείς άνθρωποι εξαιτίας του. Ουδείς γνωρίζει πως θα αντιδράσει ο οργανισμός του αν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό. Το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο, για να επιδίδεται κάποιος σε ανόητους πειραματισμούς (και λεονταρισμούς). Και τέλος πάντων για να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες από τον κορωνοϊό, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η χρήση μάσκας από όλους.

Μύθος: Εφ’ όσον φοράω μάσκα, μπορώ με ασφάλεια να βρίσκομαι σε χώρους με πολλά άτομα.

Η αλήθεια: Μόνο οι μάσκες δεν αρκούν για να αναχαιτιστεί ο νέος κορωνοϊός. Μελέτες έχουν δείξει πως ο συνδυασμός τους με την τήρηση της απόστασης ασφαλείας των 2 μέτρων και το καλό πλύσιμο των χεριών, είναι αυτός που μειώνει αποτελεσματικότερα τη διασπορά του ιού. Ο συνδυασμός των μέτρων προστασίας μειώνει επίσης σημαντικά τους θανάτους από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Μύθος: Εφ’ όσον η μάσκα καλύπτει το στόμα, ο κορωνοϊός δεν μπορεί να μας μολύνει.

Η αλήθεια: Ο κορωνοϊός Covid-19 μας μολύνει πολύ εύκολα από τη μύτη, όπως έδειξε και πρόσφατη μελέτη. Στην πραγματικότητα, η μύτη αποτελεί το τμήμα της αναπνευστικής οδού που μολύνεται πιο εύκολα από τον επικίνδυνο ιό. Επομένως, φροντίστε η μάσκα να καλύπτει και τη μύτη και το στόμα σας (μέχρι κάτω από το πιγούνι σας).

Πηγή:iatropedia.gr

Tags: ΜΑΣΚΑ
Previous Post

7 σημάδια που δείχνουν ότι τρώτε πολλή ζάχαρη

Next Post

Οι πιο συχνές αιτίες αν χάνεις μαλλιά…Πότε είναι φυσιολογική, πότε πρέπει να το ψάξεις

Next Post
μαλλια

Οι πιο συχνές αιτίες αν χάνεις μαλλιά...Πότε είναι φυσιολογική, πότε πρέπει να το ψάξεις

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κατοικιών στη Δυτική Μακεδονία: Ένταξη Πράξης ύψους 3 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία» 2021-2027
  • Π. Κουκουλόπουλος: Προσαρμόστε στις ανάγκες των πατατοκαλλιεργειών την ΚΥΑ αγροτικού πετρελαίου
  • Επιχείρησε να «λαδώσει» με 20.000 ευρώ τους αστυνομικούς που τον έπιασαν με ναρκωτικά
  • Διεθνής εκπροσώπηση της IPA Κοζάνης από την Πρόεδρό της, Φωτεινή Ρώμα σε διοργάνωση για τη γυναικεία ηγεσία στη Ρουμανία
  • Χαμός στην ΠΕΔ με το Δήμαρχο Γρεβενών. Μας γράφεις στα αρχί… και εγώ είμαι ο μαλάκ….. Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. R-G στο Η Σιάτιστα γιορτάζει τον Πολιούχο Άγιο Δημήτριο. Ο Εσπερινός και η περιφορά της Εικόνας. Βίντεο και φωτογραφίες
  2. Xris στο Fiesta Voio 2026: Στα 95.000 – 98.000 ευρώ το κόστος για τον Δήμο Βοΐου – Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση λογοδοσίας.  Βίντεο
  3. LYROGIANNIMARINA στο ΔΥΠΑ -Πρόγραμμα 55+: Ανοιχτές 8.000 θέσεις -Τι πρέπει να κάνουν οι άνεργοι
  4. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  5. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr