• Latest
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Κουκουλόπουλος στη Διακομματική για το Αγροτικό: «Έργο ΠΑΣΟΚ, η εξυγίανση και διαφάνεια στον ΕΛΓΑ»

22 Απριλίου 2026
ΚΟΥΝΟΥΠΙ

Κουνούπι φορέας εγκεφαλίτιδας απειλεί την Ελλάδα – Τα ύποπτα συμπτώματα

4 Ιουνίου 2026
πιεση

Τι ώρα πρέπει να παίρνουμε το χάπι για την πίεση

4 Ιουνίου 2026
Aνάστατοι συγγενείς των ηλικιωμένων μετά την αποκάλυψη για κρούσματα ψώρας στο Τιάλειο Γηροκομείο Κοζάνης. Βίντεο

Επιστολή-καταγγελία εργαζόμενης οδήγησε το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγιεινής στο Γηροκομείο Κοζάνης-Τι αναφέρει για τα κρούσματα ψώρας-Κάνει λόγο για “αμέλεια” της διοίκησης-Επιστολή και σε Εθνική Αρχή Διαφάνειας-ΕΟΔΥ

4 Ιουνίου 2026
Έπεσε αρχαίο τείχος στην αυλή του και του είπαν «μάζεψέ το χωρίς να το ακουμπήσεις»

Έπεσε αρχαίο τείχος στην αυλή του και του είπαν «μάζεψέ το χωρίς να το ακουμπήσεις»

4 Ιουνίου 2026
Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2026» ­- Ξεκινά ένα πλούσιο καλοκαίρι πολιτισμού, δημιουργίας και συμμετοχής

Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2026» ­- Ξεκινά ένα πλούσιο καλοκαίρι πολιτισμού, δημιουργίας και συμμετοχής

4 Ιουνίου 2026
Σύλληψη δυο ατόμων στη λίμνη Βεγορίτιδα για παράνομη αλιεία

Έγκριση διοργάνωσης του τρίτου αγώνα αθλητικής αλιείας κυπρίνου του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΥΠΡΙΝΟΥ 2026, στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου

4 Ιουνίου 2026
Δήμος Κοζάνης: 5ο Ετήσιο Συνέδριο της Αποστολής των Κλιματικά Ουδέτερων & Έξυπνων Πόλεων

Δήμος Κοζάνης: 5ο Ετήσιο Συνέδριο της Αποστολής των Κλιματικά Ουδέτερων & Έξυπνων Πόλεων

4 Ιουνίου 2026
Ιερές Ακολουθίες στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Σιάτιστας για την εορτή του Οσίου Στυλιανού

Εορτή των Αγίων Πάντων 6 και 7 Ιουνίου 2026

4 Ιουνίου 2026
2ο Δημοτικό

2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας- Κωνσταντίνος Παπανικολάου: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Μύθοι και Θρύλοι»

4 Ιουνίου 2026
Χόρτα καθαρισμός

Ακαθάριστα οικόπεδα: Λήγει η υποβολή στο akatharista.apps.gov.gr – Τα βαριά πρόστιμα

4 Ιουνίου 2026
Μοναχός πήδηξε από το εν κινήσει ασθενοφόρο!

55χρονος πήγε τη σύζυγό του στο νοσοκομείο και κατέληξε ο ίδιος

4 Ιουνίου 2026
αρκουδακι

Αρκουδάκι σε χωριό των Γρεβενών: Έκανε βόλτες ανάμεσα στα σπίτια

4 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κουκουλόπουλος στη Διακομματική για το Αγροτικό: «Έργο ΠΑΣΟΚ, η εξυγίανση και διαφάνεια στον ΕΛΓΑ»

sierafm by sierafm
22 Απριλίου 2026
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής
0
SHARES
20
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τις τομές διαφάνειας και ρήξης με το πελατειακό κράτος, που θέσπισε η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010, επιτυγχάνοντας την εξυγίανση του ΕΛΓΑ, καθώς και την ετοιμότητα αναλογιστικής μελέτης για το νέο Κανονισμό που παρέδωσαν το 2015 στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπενθύμισε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ως πρώην Αναπλ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον πρωτογενή τομέα. Επιπλέον, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη μέρα του ΕΛΓΑ, όπως τις είχαν επεξεργαστεί στο Υπουργείο το 2014.

Σημειώνεται ότι θέμα της συνεδρίασης ήταν «η ανάγκη προσαρμογής του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) στη νέα πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής» και τους Βουλευτές – μέλη της Επιτροπής ενημέρωσε ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, Πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Ακολουθούν οι βασικότερες επισημάνσεις του Αντιπρόεδρου της Βουλής & Βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής:

«Σε προηγούμενη συνεδρίαση είχα προτείνει να γίνει ξεχωριστή συνεδρίαση μόνο με τον ΕΛΓΑ και χαίρομαι που σήμερα πραγματοποιείται. Ο ΕΛΓΑ αποτελεί έναν οργανισμό που δίνει ηχηρή απάντηση σε όσα ακούγονται από τηλεοπτικές συζητήσεις μέχρι το βήμα της Βουλής, αλλά δυστυχώς και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος αναρωτήθηκε αν θα πάμε στο 1980 ή στο 2030. Ο ΕΛΓΑ είναι απόδειξη των μεταρρυθμιστικών ρήξεων που πρέπει να υλοποιηθούν, πολύ πριν τα ρίξουμε όλα στη συνταγματική αναθεώρηση.

Υπήρξε το “μακρύ χέρι” του πελατειακού κράτους επί δεκαετίες, έως το 2010. Όχι γιατί ήταν κακοί οι υπάλληλοι του (το διευκρινίζω, καθώς συνήθως οι δημόσιοι λειτουργοί γίνονται “σάκος του μποξ”), αλλά γιατί έτσι είχε επιλέξει το Κεντρικό Κράτος, σε μια κατάσταση που κορυφώθηκε και έκλεισε με το γνωστό “πακέτο Χατζηγάκη”.

Η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010, μαζί με όλα τα υπόλοιπα που κλήθηκε να διαχειριστεί, βρήκε καταλογισμούς 3.5 δις στον ΕΛΓΑ. Κατόπιν διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε., έγινε αναδοχή των καταλογισμών από τον κρατικό προϋπολογισμό και συμφωνήθηκε η νέα μορφή εξυγίανσης του Οργανισμού. Έγινε πράξη η ρήξη με το πελατειακό κράτος, με απλά λόγια τότε “κόπηκε” το μακρύ χέρι του κράτους στον ΕΛΓΑ.

Ως -εποπτεύων τον  ΕΛΓΑ- Αναπλ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για ένα εξάμηνο το 2014, σημειώνω επιπλέον ότι -σε συνέχεια της μεγάλης τομής του 2010- υλοποιήσαμε τη διασύνδεση του ΕΛΓΑ με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Ελήφθη δε και πολιτική απόφαση της τότε Κυβέρνησης να γίνει ομοίως διασύνδεση και του ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία όμως έκτοτε δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Η διαφάνεια, λοιπόν, δεν είναι θεωρητική επιθυμία. Διασφαλίζεται με πράξεις. Για παράδειγμα, η διασύνδεση του ΕΛΓΑ με την ΓΓΠΣ απέτρεψε το ενδεχόμενο να αποζημιώνεται κάποιος για το 100% της παραγωγής του και την ίδια στιγμή να ζητά επιστροφή ΦΠΑ από τιμολόγια πώλησης προϊόντων, για τα οποία προϊόντα έχει πλήρως αποζημιωθεί. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα μεγάλα προβλήματα θέλουν μεγάλες ρήξεις και τομές.

Αναφέρθηκαν ήδη σημαντικά επιμέρους θέματα για τον Κανονισμό, όπως οι αποζημιώσεις για το προανθικό στάδιο, την ξηρασία, την ακαρπία κ.ο.κ. Όλα σημαντικά και κρίσιμα για τους παραγωγούς.  Στη σημερινή συζήτησή μας, προτείνω να προστεθεί και η παράμετρος των κτηνοτρόφων. Έχουν μεν μικρότερη εισφορά από τους γεωργούς, αλλά πάντως έχουν εισφορά, χωρίς να παίρνουν τίποτα, καμία αποζημίωση. Το θέμα επανέρχεται διαρκώς με τις κατά καιρούς ζωονόσους και κάθε φορά η Πολιτεία τρέχει με “πυροσβεστικά” μέσα να σβήσει “φωτιές” για πληγέντες κτηνοτρόφους ανά την επικράτεια.

Ο νέος Κανονισμός αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Υπενθυμίζω ότι τον Δεκέμβριο του 2014, με τον κ. Έξαρχο που ήταν τότε Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, είχαμε θέσει σε δημόσια διαβούλευση έτοιμη την αναλογιστική μελέτη για το νέο Κανονισμό. Τον Ιανουάριο του 2015, κατά την παράδοση – παραλαβή στο Υπουργείο, την παραδώσαμε στον κ. Λαφαζάνη και τον κ. Αποστόλου. Από τότε, αγνοείται η τύχη της. 

Περαιτέρω, κεντρική μεταρρυθμιστική πρότασή μας για τον ΕΛΓΑ είναι ότι πρέπει – επιπλέον του λειτουργικού πυλώνα (κρατική συμμετοχή) και του ανταποδοτικού πυλώνα (εισφορά παραγωγού)- να εισαχθεί τρίτος πυλώνας στον ΕΛΓΑ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), με έμφαση αφενός μεν στα διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα, αφετέρου στο σκέλος των αποζημιώσεων που σχετίζονται ιδιαίτερα με την κλιματική αλλαγή. Αυτήν την εισαγωγή τρίτου πυλώνα είχαμε συμπεριλάβει στις προτάσεις που -κατόπιν εξαντλητικής διαβούλευσης- είχαμε επεξεργαστεί και ετοιμάσει το 2014 για το νέο ΠΑΑ. Δυστυχώς, μετά το διαχειρίστηκε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Προτείνουμε, επίσης, να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα. Ένα από αυτά, είναι τα δίχτυα   αντιχαλαζικής προστασίας, τα οποία θα μπορούσαν απευθείας να χρηματοδοτούνται από το ΠΑΑ και όχι να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ. Άλλο μέτρο, να χρηματοδοτούνται, από ειδική γραμμή του ΕΛΓΑ, ανθεκτικές ποικιλίες εκεί που διαπιστώνεται τεράστια ευαλωτότητα σε κλιματικά φαινόμενα.

Κλείνοντας, οφείλω να τονίσω ότι ο ΕΛΓΑ έχει πολύ καλές και αξιόπιστες Υπηρεσίες, με εξαιρετικό προσωπικό, τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά. Εννοείται ότι το προσωπικό χρειάζεται στήριξη και ενίσχυση».

Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε το video: https://youtu.be/O9vPntRum-w

Tags: ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

Παρέμβαση του βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη για τα προβλήματα που εμφανίζονται στις αγροτικές ενισχύσεις σε πολλές περιοχές της ΠΕ Κοζάνης. 

Next Post

Δήμος Βοΐου: Θεατρική παράσταση στη Σιάτιστα

Next Post
Δήμος Βοΐου: Θεατρική παράσταση στη Σιάτιστα

Δήμος Βοΐου: Θεατρική παράσταση στη Σιάτιστα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κουνούπι φορέας εγκεφαλίτιδας απειλεί την Ελλάδα – Τα ύποπτα συμπτώματα
  • Τι ώρα πρέπει να παίρνουμε το χάπι για την πίεση
  • Επιστολή-καταγγελία εργαζόμενης οδήγησε το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Υγιεινής στο Γηροκομείο Κοζάνης-Τι αναφέρει για τα κρούσματα ψώρας-Κάνει λόγο για “αμέλεια” της διοίκησης-Επιστολή και σε Εθνική Αρχή Διαφάνειας-ΕΟΔΥ
  • Έπεσε αρχαίο τείχος στην αυλή του και του είπαν «μάζεψέ το χωρίς να το ακουμπήσεις»
  • Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2026» ­- Ξεκινά ένα πλούσιο καλοκαίρι πολιτισμού, δημιουργίας και συμμετοχής

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr