• Latest

Κρίσιμο 20ήμερο για το Σκοπιανό -Επεσε νέο όνομα στο τραπέζι Τσίπρα-Ζάεφ

18 Μαΐου 2018
Εράτυρα: Τα αποκαλυπτήρια του αποκατεστημένου Μεγάλου Επιταφίου.  Φωτογραφίες

Εράτυρα: Τα αποκαλυπτήρια του αποκατεστημένου Μεγάλου Επιταφίου. Φωτογραφίες

15 Αυγούστου 2026
Σιάτιστα:  Δεκαπενταύγουστος. Δηλώσεις,  Ζευκλής, Κοκκαλιάρης, Μαγιάγκας, Καραμπατζιάς, Κωνσταντινιδης, Παπαδόπουλος, Αμανατίδης, Μαρκογιαννάκη, Βρυζίδου

Σιάτιστα: Δεκαπενταύγουστος. Δηλώσεις, Ζευκλής, Κοκκαλιάρης, Μαγιάγκας, Καραμπατζιάς, Κωνσταντινιδης, Παπαδόπουλος, Αμανατίδης, Μαρκογιαννάκη, Βρυζίδου

15 Αυγούστου 2026
Δεκαπενταύγουστος στη Σιάτιστα.  Η παρέα ” Τα Αλάνια”. Βίντεο και φωτογραφίες

Δεκαπενταύγουστος στη Σιάτιστα. Η παρέα ” Τα Αλάνια”. Βίντεο και φωτογραφίες

15 Αυγούστου 2026
Σιάτιστα: Η παρέα του Ιππικού Συλλόγου στο Έθιμο των Καβαλάρηδων της Παναγίας. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Η παρέα του Ιππικού Συλλόγου στο Έθιμο των Καβαλάρηδων της Παναγίας. Βίντεο και φωτογραφίες

15 Αυγούστου 2026
Σιάτιστα: Δεκαπενταύγουστος- Η παρέα “Τα Μπούνια”. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Δεκαπενταύγουστος- Η παρέα “Τα Μπούνια”. Βίντεο και φωτογραφίες

15 Αυγούστου 2026
” Ο Μπούνος”. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την παρέλαση το Δεκαπενταύγουστο στη Σιάτιστα

” Ο Μπούνος”. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την παρέλαση το Δεκαπενταύγουστο στη Σιάτιστα

15 Αυγούστου 2026
Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες

15 Αυγούστου 2026
Η παρέα των “Φιλίππων” στην παρέλαση των Καβαλάρηδων στη Σιάτιστα. Βίντεο και φωτογραφίες

Η παρέα των “Φιλίππων” στην παρέλαση των Καβαλάρηδων στη Σιάτιστα. Βίντεο και φωτογραφίες

15 Αυγούστου 2026
Σιάτιστα,  Δεκαπενταύγουστος- Η παρέα ” Τα Άγρια”. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα, Δεκαπενταύγουστος- Η παρέα ” Τα Άγρια”. Βίντεο και φωτογραφίες

15 Αυγούστου 2026
Καθηγητής Λυκείου κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε μαθήτρια – Τέθηκε σε αργία

17χρονη στον Βόλο καταγγέλλει τον 82χρονο παππού της για σεξουαλική κακοποίηση

15 Αυγούστου 2026
«Τσίμπησαν» σπείρα που εξαπατούσε με… δορυφορική εφορία!

Νέα απίστευτη τηλεφωνική απάτη από «μαϊμού» αστυνομικούς! Τι λένε στα υποψήφια θύματα τους

15 Αυγούστου 2026
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Δημόσιο: Έξτρα μισθός για 40.000 υπαλλήλους – Ποιοι & πότε θα πάρουν μπόνους

15 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 16 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμο 20ήμερο για το Σκοπιανό -Επεσε νέο όνομα στο τραπέζι Τσίπρα-Ζάεφ

sierafm by sierafm
18 Μαΐου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
1
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στην τελική ευθεία για τη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό φαίνεται ότι μπαίνουν Αθήνα και Σκόπια, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, χθες από τη Σόφια.

Τσίπρας και Ζάεφ παρουσίασαν τον «οδικό χάρτη» για τις περίπου δύο εβδομάδες που θα μεσολαβήσουν μέχρι τον Ιούνιο, ο οποίος θεωρείται μήνας-ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίας και τα νέα δεδομένα.

Και οι δύο πλευρές, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά τους, εργάζονται πλέον ξεκάθαρα με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.

Στην Αθήνα, στο κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν θεωρούν ότι απέχουμε πολύ από την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας.

«Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο εικοσαήμερο» δηλώνει στο iefimerida κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας ότι «προοιωνίζεται λύση» όπως φάνηκε από τον τρόπο που τοποθετήθηκαν Τσίπρας-Ζάεφ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και πρόοδο, τονίζοντας βέβαια ότι «υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος να διανύσουν οι δύο πλευρές για να υπάρξει οριστική συμφωνία». Αρκούντως διαφωτιστικός βέβαια δεν υπήρξε, αφού αρνήθηκε εμφατικά να μπει σε λεπτομέρειες. «Ή συμφωνείς σε όλα ή σε τίποτα» υπογράμμισε, για να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται να μπει σε κατηγοριοποιήσεις, ενώ ακόμα και για τη σύνθετη ονομασία (την οποία αποδέχεται η ελληνική πλευρά) σημείωσε ότι «τίποτα δεν έχει κλειδώσει».

Εκτο όνομα στο τραπέζι

Ετσι, οι δύο πλευρές πρέπει το επόμενο διάστημα να συζητήσουν την ονομασία, το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση που συνεπάγεται.

Σε ό,τι αφορά στο όνομα, κατά ορισμένες πληροφορίες, η διαπραγμάτευση τελευταία είχε φύγει από το Gorna Makedonija και είχε πάει στο Nova Macedonija.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ωστόσο, με απόλυτη μυστικότητα έχει πέσει στο τραπέζι και ακόμη μια πρόταση για το όνομα των Σκοπίων.

Πρόκειται για ένα άλλο όνομα, πέρα από τα πέντε ήδη γνωστά της πρότασης Νίμιτς, ένα όνομα το οποίο έβαλε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο Ζόραν Ζάεφ, και κατά την Εφημερίδα των Συντακτών, ίσως αποτελέσει τη λυδία λιθο για τη λύση του Σκοπιανού.

Να θυμίσουμε ότι η πρόταση Νίμιτς περιελάμβανε τα εξής πέντε ονόματα:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας)
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Από τη νέα αυτή, έκτη πρόταση, δεν έχει διαρρεύσει ακόμη κάτι, το ποια δηλαδή είναι.

Υπάρχει βάση συζήτησης

Σύμφωνα επίσης με την Εφημερίδα των Συντακτών, οι δυο πρωθυπουργοί στα Σκόπια αφού εξέτεσαν διάφορα σενάρια, κατέληξαν σε ένα ως βάση συζήτησης, το οποίο θεωρούν το πλέον πιθανό για μια λύση κοινά αποδεκτή, όχι μόνο από τις δυο κυβερνήσεις, αλλά και από την αντιπολίτευση και την κοινή γνώμη. Η πρόταση, κατά την ίδια πηγή, είναι συνολική και αφορά τόσο την ονομασία έναντι όλων, όσο και την αλλαγή του Συντάγματος, δύο προϋποθέσεις που τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση είχαν θέσει ως κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση.

Βέβαια, και αυτή η πρόταση θα χρειαστεί χρόνο.

Η Αθήνα αξιώνει δικλείδες

Ενδεικτικές των πιέσεων που ασκεί η Αθήνα για το erga omnes (που προϋποθέτει τη Συνταγματική Αναθεώρηση) ήταν οι διαβεβαιώσεις Τσίπρα ότι δεν επιδιώκουμε συμφωνία εύθραυστη που θα χαθεί, αλλά μια συμφωνία που θα αντέξει στο χρόνο και θα υιοθετηθεί από τους λαούς μας. Όπως είπε οι συζητήσεις έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο, αλλά τα τελευταία μέτρα είναι δύσκολα.

Στο μεταξύ, κυβερνητικός παράγοντας τόνιζε στο ίδιο μήκος κύματος ότι η ελληνική πλευρά αξιώνει «δικλείδες ασφαλείας που θα εγγυώνται την τήρηση της δέσμευσης για το erga omnes».

Πρόβλημα η αντιπολίτευση του Ζάεφ 

Το πώς θα καταφέρει να περάσει ο Ζόραν Ζάεφ τη συμφωνία στη Βουλή του είναι το μεγάλο πρόβλημα και εμπόδιο, μαζί με τη δέσμευσή του για δημοψήφισμα πριν την υπογραφή συμφωνίας.

Ενημερώνει κόμμα και κυβέρνηση ο Τσίπρας

Όλα όσα συζητήθηκαν επί διήμερο στη Σόφια, βέβαια, από σήμερα μπαίνουν στο…μικροσκόπιο Μαξίμου και Κουμουνδούρου.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αύριο το πρωί επίκειται συνεδρίαση- εξπρές της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τείνει χείρα… συναίνεσης στο εσωτερικό

Δύσκολες είναι και οι ισορροπίες στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Η κυβέρνηση – με δεδομένη τη διαφωνία του Πάνου Καμμένου- επιδιώκει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στη Βουλή. Εξ’ αυτού του λόγου, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να απευθύνει προσκλητήριο για τη διαμόρφωση κλίματος συνεννόησης, που όπως είπε μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει. Καλωσόρισε μάλιστα και τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη στο ΕΛΚ), χαρακτηρίζοντάς την καλοδεχούμενη. Σε περίπτωση που του ζητηθεί ενημέρωση από τους πολιτικούς αρχηγούς, δήλωσε οτι θα βρίσκεται στη διάθεσή τους. Αν και όπως είπε «δεν βρισκόμαστε σε καμπή για να προχωρήσει σε συγκλίσεις πολιτικών αρχηγών».

Καθησυχάζουν όσους διαφωνούν

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, το Μαξίμου μη μπορώντας να αγνοήσει όσους τηνμεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης που έχει αντιρρήσεις για το όνομα και το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει μια ενδεχόμενη συμφωνία, προτάσσει την εθνική γραμμή, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για λογαριασμό…όλων των Ελλήνων «συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν διαφωνίες»!

Πηγή:iefimerida.gr
Tags: ΖΑΕΦ
Previous Post

«Με έπιασε η μέση μου»

Next Post

Γιατί ο κρόκος Kοζάνης θεωρείται ένα φάρμακο-θησαυρός για την υγεία

Next Post
ΚΡΟΚΟΣ

Γιατί ο κρόκος Kοζάνης θεωρείται ένα φάρμακο-θησαυρός για την υγεία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Εράτυρα: Τα αποκαλυπτήρια του αποκατεστημένου Μεγάλου Επιταφίου. Φωτογραφίες
  • Σιάτιστα: Δεκαπενταύγουστος. Δηλώσεις, Ζευκλής, Κοκκαλιάρης, Μαγιάγκας, Καραμπατζιάς, Κωνσταντινιδης, Παπαδόπουλος, Αμανατίδης, Μαρκογιαννάκη, Βρυζίδου
  • Δεκαπενταύγουστος στη Σιάτιστα. Η παρέα ” Τα Αλάνια”. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Σιάτιστα: Η παρέα του Ιππικού Συλλόγου στο Έθιμο των Καβαλάρηδων της Παναγίας. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Σιάτιστα: Δεκαπενταύγουστος- Η παρέα “Τα Μπούνια”. Βίντεο και φωτογραφίες

Πρόσφατα σχόλια

  1. Magiz στο Αναγνωρίζετε αυτά τα 8 σημάδια; Τότε το σώμα σας είναι γεμάτο τοξίνες
  2. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  3. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  5. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr