• Latest
μασκα, κορονοιος

Κρούσματα κορωνοϊού: Ανησυχία για τα 97 σε 4 ημέρες – Ο «χάρτης» και τα επόμενα βήματα

9 Ιουνίου 2020
Σπάρτακος:  Κάλεσμα σε 3ωρη στάση εργασίας

Σπάρτακος: Κάλεσμα σε 3ωρη στάση εργασίας

8 Οκτωβρίου 2026
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

 59η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

8 Οκτωβρίου 2026
ΕΣΠΑ 

1 εκατ. ευρώ για ηλεκτροκίνητα οχήματα στον Δήμο Αμυνταίου

8 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ραντεβού στη Βιβλιοθήκη – Η πρώτη πόρτα άνοιξε! 

Δήμος Κοζάνης: Ραντεβού στη Βιβλιοθήκη – Η πρώτη πόρτα άνοιξε! 

8 Οκτωβρίου 2026
Κοζάνη: Συνελήφθη από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων 22χρονος για διακίνηση ναρκωτικών

Κοζάνη: Συνελήφθη από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων 22χρονος για διακίνηση ναρκωτικών

8 Οκτωβρίου 2026
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Καρδιολογία στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Καρδιολογία στο επίκεντρο επιστημονικής ημερίδας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

8 Οκτωβρίου 2026
Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Gigabit Voucher» – Σούπερ γρήγορο ίντερνετ σε 400.000 συνδρομητές

Κοζάνη: Απάτη- Έδωσε 5.000 για επενδύσεις

8 Οκτωβρίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας στο Ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

8 Οκτωβρίου 2026
Π. Κουκουλόπουλος: «Τρεις δεσμεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία στις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ»

Έμφυλη βία στη Δυτική Μακεδονία: Αναλυτικά τα επίσημα στοιχεία στον Π. Κουκουλόπουλο από την αρμόδια Υφυπουργό για την Ισότητα των Φύλων

8 Οκτωβρίου 2026
Συνδυασμός «ΕΛΠΙΔΑ»: “Η Καστοριά σε αδιέξοδο : Αναζητώντας Όραμα και Στρατηγική Ανάπτυξης”

Ζεμπιλιάδου: Ψηφιακός Μετασχηματισμός Δυτικής Μακεδονίας 2030: Θεσμικά εκτεθειμένη η Περιφερειακή Αρχή

8 Οκτωβρίου 2026
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ημερίδα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης, για την προστασία των ζώων, με θέμα «Μαζί για τα Ζώα» 

8 Οκτωβρίου 2026
Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Αυγούστου 2024

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Οκτωβρίου 2026

8 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κρούσματα κορωνοϊού: Ανησυχία για τα 97 σε 4 ημέρες – Ο «χάρτης» και τα επόμενα βήματα

sierafm by sierafm
9 Ιουνίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
μασκα, κορονοιος
2
SHARES
9
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Οι έξι περιοχές που έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» – Ανησυχία για τους υπερμεταδότες – Γιατί επανήλθε η καθημερινή ενημέρωση

Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει και πάλι στη χώρα μας, μετά τα 97 κρούσματα κορωνοϊού των προηγούμενων τεσσάρων ημερών, καθώς εκτίναξαν δραματικά τον αριθμό των περιστατικών που καταγράφονταν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα, περισσότερα από τα μισά (52) κρούσματα καταγράφηκαν μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, ενώ 18 από αυτά αφορούσαν Έλληνες επιβάτες πτήσεων προς την Ελλάδα.

Πλέον στο κάδρο των υγειονομικών και κρατικών αρχών βρίσκεται η Ξάνθη με ισχυρή εστία επιδημίας, και άλλες περιοχές με μικρό αριθμό κρουσμάτων αλλά και με ιχνηλάτηση που συνεχίζεται. Πρόκειται για την Κοζάνη, την Πτολεμαίδα, τη Φθιώτιδα, τη Μαγνησία, την Αρκαδία.

Κατά το προηγούμενο διάστημα, πριν αλλά και μετά τις 4 Μαΐου που ξεκίνησε η έξοδος από την καραντίνα, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ήταν 44 και είχε αποδοθεί σε συρροές κρουσμάτων σε οικισμό Ρομά στη Λάρισα και ο αμέσως μικρότερος ήταν 25 κρούσματα στις αρχές Μαίου. Για τουλάχιστον 15 ημέρες του προηγούμενου διαστήματος ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μονοψήφιος.

Ωστόσο, η πορεία άλλαξε και μας παραπέμπει στα όσα έλεγε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τιν Απρίλιο όταν περιέγραφε τη διαδρομή της χώρας στην πανδημία με οδήγηση σε δρόμο με στροφές και δυσκολίες που θα απαιτούσαν εναλλαγές στο φρένο και το γκάζι. Ο απολογισμός των προηγούμενων τεσσάρων ημερών δίνει τώρα το σαφές μήνυμα για φρένο στη συνέχεια της διαδρομής.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνές και βρίσκεται σε ετοιμότητα να παρέμβει, ανά πάσα στιγμή, αν χρειαστεί»  επισημαίνεται στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τα κατά τόπους lockdown -απαγορευτικά μετακίνησης- βρίσκονται στον άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων.Προβλέπεται η «καραντίνα» σε περίπτωση αυξημένων κρουσμάτων είτε πρόκειται για μια δομή, μια σχολική μονάδα, ή και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές όπως νομοί ή νησιά.

Ο δείκτης R0 ο οποίος βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ειδικών -όπως και οι νοσηλείες σε κλινικές και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι θάνατοι- θα καθορίσει τις εισηγήσεις των επιστημόνων προς τους αρμόδιους υπουργούς και την κυβέρνηση. Με δεδομένο, ότι κυμαινόταν για όλο τον Μάιο κάτω από 0,4 και πως η κόκκινη γραμμή για την έξαρση της επιδημίας είναι το 1, γίνεται αντιληπτό πως υπάρχει σχετικό χρονικό περιθώριο ώστε να δρομολογηθούν αποφάσεις από την κυβέρνηση και να αποφευχθούν οριακές καταστάσεις και μεταδόσεις του κορωνοϊού.

Η ανησυχία για τους υπερμεταδότες

Η ολοένα εντεινόμενη χαλαρότητα των πολιτών και η απειθαρχία των επιχειρηματιών στα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού που παρατηρείται σε διάφορες περιοχές έχουν προβληματίσει τις υγειονομικές και τις κρατικές αρχές, ιδίως τις τελευταίες που ετοιμάζονταν να ανακοινώσουν και το πλήρες σχέδιο για τον τουρισμό αυτην την εβδομάδα.

Συγκεκριμένο μπαρ της Μυκόνου βρέθηκε μεν στο προσκήνιο καθώς από τον έλεγχο προέκυψε μεγάλος συγχρωτισμός, ωστόσο αυτές οι εικόνες με τους θαμώνες να είναι ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς να τηρείται καμία απόσταση, ήταν μάλλον ο κανόνας του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, σε μεγάλα και μικρά, γνωστά και λιγότερο γνωστά καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας.

Και πρόκειται φυσικά για τις συνθήκες που ευνοούν τις υπερμεταδόσεις του Sars-CoV-2. Οι ειδικοί έχουν εξηγήσει πολλές φορές πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί ο κορωνοϊός σε συνθήκες συνωστισμού και πως αρκεί ένας μολυσμένος από τον ιό άνθρωπος να κολλήσει δεκάδες άλλους, από 50 έως 100.

Το γεγονός δε ότι σε χώρους τέτοιους, όπως κλαμπ, μπαρ, παραλίες δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση εύκολα λόγω του μεγάλου αριθμού άγνωστων μεταξύ τους θαμώνων, άρα δεν μπορεί να είναι ελεγχόμενη η πορεία του κορωνοιού, καθιστά ακόμη πιο εύκολη την υπερμετάδοση και το άνοιγμα νέων, άγνωςτων κύκλων μετάδοσης στην κοινότητα.

Ο ρόλος της (επαναφοράς της) καθημερινής ανακοίνωσης

Τα δεκάδες νέα θετικά στον κορωνοϊό περιστατικά που εντοπίστηκαν τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες, οδήγησαν και σε αλλαγή της ενημέρωσης, η οποία είχε ανακοινωθεί πως θα είναι εβδομαδιαία – με το πρώτο εβδομαδιαίο, και τελευταίο, δελτίο να εκδίδεται την περασμένη Πέμπτη.

Πλέον θα εκδίδεται καθημερινά επιδημιολογική έκθεση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κάτι που θεωρείται ότι θα έχει θετική επίδραση και στους πολίτες υπενθυμίζοντας τους τα μέτρα που πρέπει να τηρούν μέσω της ημερήσιας αναφοράς για την εξέλιξη της πανδημίας.

Με την πάροδο των ημερών, κατά τη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ολόενα και περισσότερο δημιουργούνταν από πολλούς μια στρεβλή εικόνα ότι ο κορωνοιός «εξαφανίστηκε», ότι δεν υπάρχουν κρούσματα και πως η κανονικότητα στην οποία επιστρέφει η χώρα είναι εκείνη που γνωρίζαμε προ πανδημίας κορωνοϊού.

Ο απολογισμός του τετραήμερου

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα 97 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 30 αφορούν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό, και τα 29 εντοπίστηκαν στο πλαίσιο οργανωμένων μαζικών ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν μέχρι και χθες σε 3.049. Από τους 30 ταξιδιώτες, οι 22 είναι Έλληνες. Όλοι έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ξενοδοχείο.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Ξάνθης έχει γίνει γνωστό ότι υλοποιούνται μαζικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ και από την Πολιτική Προστασία -συνολικά περισσότεροι από 3.200- και αναμένονται και άλλα αποτελέσματα, εκτός από τα 29 που γνωστοποιήθηκαν χθες πως ειναι θετικά. Είναι προφανές πως ουδείς μπορεί να αποκλείσει και άλλα θετικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 67 άνθρωποι, αριθμός αρκετά αυξημένος με εκείνον που καταγραφόταν πριν απο δέκα ημέρες. Οι 30 ειναι σε κλινικές Covid-19 και οι 37 σε διάφορες ΜΕΘ, ΜΑΦ και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης. Από αυτούς οι 10 είναι διασωληνωμένοι. Τέλος, από την περασμένη Πέμπτη δύο ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας του Sars-CoV-2 σε 182.

Πηγή: ygeiamou.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου

Next Post

Κάποτε ήταν… εθνική ομάδα, πλέον 4ης κατηγορίας (και παίζει ημιτελικό)!

Next Post

Κάποτε ήταν… εθνική ομάδα, πλέον 4ης κατηγορίας (και παίζει ημιτελικό)!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σπάρτακος: Κάλεσμα σε 3ωρη στάση εργασίας
  •  59η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
  • 1 εκατ. ευρώ για ηλεκτροκίνητα οχήματα στον Δήμο Αμυνταίου
  • Δήμος Κοζάνης: Ραντεβού στη Βιβλιοθήκη – Η πρώτη πόρτα άνοιξε! 
  • Κοζάνη: Συνελήφθη από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων 22χρονος για διακίνηση ναρκωτικών

Πρόσφατα σχόλια

  1. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  2. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  3. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  4. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  5. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr