• Latest
κορονοιος

Κρούσματα κορωνοϊού: Τα 10 «ορφανά» δείχνουν διασπορά – Τρεις ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση

13 Μαρτίου 2020
Υπογραφή δύο έργων ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιριακών υποδομών του Επιμελητηρίου Κοζάνης από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

Υπογραφή δύο έργων ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιριακών υποδομών του Επιμελητηρίου Κοζάνης από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

26 Αυγούστου 2026
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

Κοζάνη: Νέο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων στα Κρανίδια

26 Αυγούστου 2026
ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Δείπνο Γειτονιάς στο Kozani Unfold Festival

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Δείπνο Γειτονιάς στο Kozani Unfold Festival

26 Αυγούστου 2026

Δημόσια διαβούλευση για τις προτάσεις αστικού βελονισμού του έργου EcoZani στην Κοζάνη

26 Αυγούστου 2026
Αντί για Ορυκτό Αέριο ένα πρόγραμμα «Απόλλων» με ενέργεια από Α.Π.Ε. για τις Τηλεθερμάνσεις

Λ. Ιωαννίδης- Απάντηση στον κ. Κοκκαλιάρη σχετικά με την οικονομική υπηρεσία: Ας πούμε τα αυτονόητα

26 Αυγούστου 2026
Δήμος Κοζάνης: Η Κοζάνη ετοιμάζεται να συναντήσει την Ευρώπη με τη μουσική και τον χορό της

Δήμος Κοζάνης: Η Κοζάνη ετοιμάζεται να συναντήσει την Ευρώπη με τη μουσική και τον χορό της

26 Αυγούστου 2026
Δήμος Κοζάνης: Σημείο αναφοράς για τον Τετράλοφο η νέα παιδική χαρά (Βίντεο+Φωτογραφίες)

Δήμος Κοζάνης: Σημείο αναφοράς για τον Τετράλοφο η νέα παιδική χαρά (Βίντεο+Φωτογραφίες)

26 Αυγούστου 2026
Ακαδημία Ποδοσφαίρου Σιάτιστας: Πρώτη συνάντηση και έναρξη προπονήσεων

Ακαδημία Ποδοσφαίρου Σιάτιστας: Πρώτη συγκέντρωση των τμημάτων για τη νέα χρονιά

26 Αυγούστου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Αναστάτωση σε παραλία της Πάργας: Συνελήφθη άνδρας που κατέβασε το μαγιό του μπροστά σε λουόμενους

26 Αυγούστου 2026
«Τσίμπησαν» σπείρα που εξαπατούσε με… δορυφορική εφορία!

Σωρεία τηλεφωνικών απατών: «Βγάλε τα χρυσαφικά, αλλιώς θα έρθω με την καραμπίνα να σας σκοτώσω»

26 Αυγούστου 2026
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

Πέταξαν μολότοφ σε μαγαζί που είχε μέσα κόσμο

26 Αυγούστου 2026
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

18χρονος χωρίς δίπλωμα παρέσυρε δύο άτομα σε διάβαση πεζών

26 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 26 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Κρούσματα κορωνοϊού: Τα 10 «ορφανά» δείχνουν διασπορά – Τρεις ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση

sierafm by sierafm
13 Μαρτίου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
κορονοιος
4
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Στο τέλος Μαρτίου θα έχει αποτυπωθεί αδρά η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα – Συνεχίζεται η επιθετική προληπτική στρατηγική με κλείσιμο θεάτρων, κινηματογράφων και κέντρων διασκέδασης

Στα «ορφανά», δηλαδή εκείνα που δεν έχουν γνωστή πηγή μετάδοσης, κρούσματα της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός επικεντρώνονται οι Έλληνες ειδικοί, καθώς αποτελούν «μονάδα μέτρησης» της διασποράς της νόσου στην κοινότητα. Τα δέκα «ορφανά» κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επί συνόλου 117 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου αποτυπώνουν διασπορά, αλλά όχι πολύ μεγάλη.

Με την επιθετική προληπτική στρατηγική – όπως η απόφαση για αναστολή λειτουργίας των θεάτρων, των κινηματογράφων, των παιδότοπων και των χώρων διασκέδασης, έπειτα από το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών μονάδων – που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας στοχεύεται ο περιορισμός της όποιας διασποράς και μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης ως το τέλος Μαρτίου.

«Ο ιός υπάρχει στην κοινότητα και γι’ αυτό λαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προληπτικά μέτρα», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, μετά το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Διευκρίνισε πως «τα δέκα ορφανά κρούσματα δεν συνεπάγονται τεράστια διασπορά. Έχουμε διασπορά, η οποία μπορεί να αφορά μερικές εκατοντάδες κρούσματα». Πρόσθεσε δε πως κάθε «ορφανό» κρούσμα είναι για τους λοιμωξιολόγους ένας κύκλος μετάδοσης στην κοινότητα. «Υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα, τους οποίους τούς περιμέναμε και θα συνεχίσουν να αυξάνονται» είπε ο ειδικός. Οι περισσότεροι κύκλοι μετάδοσης φαίνεται πως έχουν ανοίξει στην Αττική όπου και βρίσκονται τα περισσότερα «ορφανά» κρούσματα.

Ένας τέτοιος κύκλος έχει ανοίξει, για παράδειγμα, στην περιοχή της Καστοριάς όπου διαγνώστηκε την περασμένη Δευτέρα θετικός στον κορωνοϊό ένας 53χρονος υγειονομικός εργαζόμενος. «Είναι ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή εστία σε μια περιοχή της βόρειας Ελλάδος. Σε αυτή την περιοχή της βόρειας Ελλάδος όμως υπήρξε πριν μερικές εβδομάδες εισροή μιας εκδρομικής μεγάλης ομάδας από τη βόρεια Ιταλία. Άρα, έχουμε ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή προέλευση και μπορεί να προέρχεται από το χώρο της βόρειας Ιταλίας και αυτό θα πιστοποιηθεί με ειδικές φυλογενετικές αναλύσεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα την επιδημία» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας την τακτική που ακολουθούν σε αυτην την μεγάλη μάχη που δίνουν κατα του κορωνοϊού.

Αυτό που περιμένουν να δουν οι επιστήμονες και που θα τους επιτρέψει να έχουν περισσότερο καθαρή εικόνα για την επίπτωση της νόσου του κορωνοϊού είναι τα σοβαρά περιστατικά. Συμφωνα με τα τελευταια διαθέσιμα αποτελέσματα, στην Ελλάδα από τους 117 αςθενεις, η συντριπτική πλειονότητα εμφανίζει ήπια συμπτωματολογία, και υπάρχουν τρεις που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πρόκειται για εναν ασθενή στο ΑΧΕΠΑ – τον 53χρονο εργαζόμενο του νοσοκομείου Καστοριάς- και δυο ασθενεις στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου από το γκρουπ των ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους -κατά πληροφορίες πρόκειται για εναν 64χρονο και για τη σύζυγο του 66χρονου που κατέληξε χθες.

«Τα βαριά περιστατικά είναι 3-5% των κρουσμάτων των συνολικών και κάνουμε υποθέσεις για το τι έχει γίνει στην κοινότητα. Σίγουρα θα μας βοηθήσει περισσότερο η συστηματική καταγραφή των σοβαρών περιστατικών αλλά και των ατόμων που έχουν γριπώδη συνδρομή (βήχας και πυρετό) στην κοινότητα τα οποία θα βρεθούν να έχουν κορωνοϊό. Όταν θα έχουμε αυτά τα δεδομένα θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για το τι γίνεται στην κοινότητα» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας πως θα συμβάλει η επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού στην ευκρίνεια της εικόνας που θα έχουν για την νόσο. Προσδιόρισε δε το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για αυτο σε περίπου 10  με 15 ημέρες. Πρακτικά δηλαδή μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει αποτυπωθεί αδρά η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα.

Πάντως, προς το παρόν οι επιστήμονες δίνουν τη δύσκολη μάχη κατά του κορωνοϊού ταυτόχρονα με εκείνη κατά της εποχικής γρίπης. Οι ιοί της γρίπης συνεχίζουν να κυκλοφορούν στη χώρα παρότι βρισκόμαστε στην ουρά του κύματος αλλά δυσχεραίνουν τον εντοπισμό των κρουσμάτων κορωνοιού. Είναι ενδεικτικό ότι το 20% των εξεταζόμενων στα νοσοκομεία είναι θετικοί στη γρίπη.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ωστόσο ότι χρειάζεται ψυχραιμία, τήρηση μέτρων υγιεινής και αυτοπεριορισμός στις ευπαθείς ομάδες Και για οποίον εμφανίζει συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. «Ο εργαστηριακός έλεγχος θα πραγματοποιείται στο εξής κυρίως στα βαριά περιστατικά που φτάνουν στα νοσοκομεία, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη. Δεν χρειάζεται να ξέρεις το αποτέλεσμα, εάν έχεις ή όχι τον ιό, εάν είσαι νέος» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι στα κριτήρια που έχει ορίσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για τον εργαστηριακό έλεγχο αναφέρεται ότι οι πολίτες με ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στα νοσοκομεία για έλεγχο. «Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να κολλήσουν οι ίδιοι αν έχουν κάποια άλλη ίωση» εξήγησε ο κ. Τσιόδρας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η αναβάθμιση σε πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αν και καθυστέρησε, για τη χώρα δεν σημαίνει κάτι στην πράξη, γιατί είχαν ληφθεί τα περισσότερα μέτρα αρκετά νωρίτερα.

Πηγή:protothema.gr

Tags: ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
Previous Post

Κορωνοϊός: 37χρονη περιγράφει πώς είναι να έχεις την ασθένεια και πώς κυλούν οι μέρες της

Next Post

Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου Βοΐου τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Next Post
Δημαρχείο Σιάτιστας

Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου Βοΐου τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Υπογραφή δύο έργων ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιριακών υποδομών του Επιμελητηρίου Κοζάνης από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
  • Κοζάνη: Νέο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων στα Κρανίδια
  • ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Δείπνο Γειτονιάς στο Kozani Unfold Festival
  • Δημόσια διαβούλευση για τις προτάσεις αστικού βελονισμού του έργου EcoZani στην Κοζάνη
  • Λ. Ιωαννίδης- Απάντηση στον κ. Κοκκαλιάρη σχετικά με την οικονομική υπηρεσία: Ας πούμε τα αυτονόητα

Πρόσφατα σχόλια

  1. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
  2. Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου - TsotiliNews στο Ανακήρυξη ως Ευεργέτη του Παναγιώτη Ξενόπουλου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου
  3. Vangelis Tzelepis στο Σιάτιστα- Δεκαπενταύγουστος: Η παρέα ” Τα Λεβεντόπαιδα”. Βίντεο και φωτογραφίες
  4. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  5. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr