Η αίτηση πρόδηλου σφάλματος και η αίτηση του άρθρου 6 παρ. 4 του ν. 2664/1998 είναι οι… εξωδικαστικές λύσεις που μπορούν να επιστρατεύσουν οι ασυνεπείς ιδιοκτήτες και να δηλώσουν την περιουσία τους μετά την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου στην περιοχή τους.
Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων κτηματογράφησης έληξε στις 30 Νοεμβρίου και μόνο για πέντε περιοχές αποφασίστηκε να δοθεί μια ολιγοήμερη διευκόλυνση. Παράλληλα, πίστωση χρόνου μέχρι το τέλος του 2026 δόθηκε και για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών, για τις οποίες, αν δεν γίνουν οι κατάλληλες από τους πολίτες ενέργειες, θα αποτυπωθούν ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα» και θα περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου.
Σκοπός τόσο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και του Φορέα είναι το Κτηματολόγιο μέχρι το τέλος του 2025 να έχει ολοκληρωθεί. Σε μια προσπάθεια να δηλωθούν όλα τα δικαιώματα και να είναι πια σαφές τι υπάρχει στην ελληνική επικράτεια, οι πολίτες έχουν κάποια εξωδικαστικά εργαλεία που θα τους διευκολύνουν να δηλώσουν την περιουσία τους χωρίς επιπλέον ταλαιπωρία.
Πιο συγκεκριμένα, για τους ιδιοκτήτες που δεν δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο ή στις περιπτώσεις που δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς ή προκύπτουν διορθώσεις που έχουν καταχωρισθεί σε υποθηκοφυλακείο, αλλά όχι στο Κτηματολόγιο, μπορεί να γίνει διόρθωση με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, αλλά και με την αίτηση του άρθρου 6 παρ. 4 του ν. 2664/1998 (αφορά συνήθως σε δικαιώματα στα οποία εμφανίζεται στις αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου ο προηγούμενος ιδιοκτήτης).
Στο διαδικαστικό κομμάτι και δεδομένου ότι έχει εκπνεύσει η προθεσμία κτηματογράφησης (30 Νοεμβρίου), οι ιδιοκτήτες σε περιοχές όπου λειτουργεί το Κτηματολόγιο και σταδιακά σε όσες θα λειτουργούν μπορούν με νομιμοποιητικά έγγραφα που να πιστοποιούν κυριότητα, όπως τίτλοι ιδιοκτησίας, αποδοχή κληρονομιάς, συμβόλαιο αγοραπωλησίας κ.λπ., να κατοχυρώσουν το περιουσιακό τους δικαίωμα.
Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η διόρθωση μπορεί να γίνει ακόμα και σε περιπτώσεις ακινήτων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη». Βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η διαδικασία να προχωρήσει είναι να υπάρχουν αυτά τα έγγραφα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μόνο μέσω της δικαστικής οδού ο πολίτης μπορεί να διεκδικήσει την περιουσία του.
Παράταση για αρχικές εγγραφές
Παράλληλα, «τρέχει» για τους ιδιοκτήτες η πίστωση χρόνου που έδωσε το υπουργείο μέχρι το τέλος του 2026 προκειμένου οι αρχικές εγγραφές να μπορούν να διορθωθούν έως τότε και να μην περάσουν οριστικά στο Δημόσιο.
Μεταξύ άλλων αφορά περιοχές που η προθεσμία έληγε το 2017, αλλά και περιοχές που έληξε στο διάστημα 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018. Σε αυτές τις περιοχές έχουν, σύμφωνα με τον νόμο, οριστικοποιηθεί οι πρώτες εγγραφές. Ανάμεσα σε άλλους, συμπεριλαμβάνονται δήμοι της Αττικής, όπως Βριλήσσια, Μελίσσια, Ελευσίνα, Γέρακας, Νέα Πέραμος, Νέα Σμύρνη, Ρέντης, Νέο Ψυχικό, αλλά και άλλες περιοχές, όπως: Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Αχαΐας, Δράμας, Πάτμου, Εβρου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φλώρινας.
Διευκρινίζεται πως η παράταση αφορά όλους τους ιδιοκτήτες, (κληρονόμους, ομογενείς και όσους έχουν λανθασμένες εγγραφές κ.ά., όπως σε όσους στερούνται τίτλο ιδιοκτησίας και κατέχουν ακίνητη περιουσία με χρησικτησία), οι οποίοι αποκτούν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στις αναγκαίες διορθώσεις ή να ασκήσουν όπου απαιτείται ένδικα μέσα για να μη χαρακτηριστεί ένα ακίνητο «Αγνώστου Ιδιοκτήτη».
ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ «ΤΡΕΧΕΙ» ΟΛΙΓΟΗΜΕΡΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να εκπνεύσει στις 20 Δεκεμβρίου η ολιγοήμερη διευκόλυνση που έδωσε το Κτηματολόγιο σε Κέρκυρα, Θεσπρωτία, Χανιά, Ρέθυμνο και Βόρειο Ηράκλειο. Πρόκειται για περιοχές όπου τα ποσοστά δηλώσεων ιδιοκτησίας σε γενικές γραμμές ήταν χαμηλά, ωστόσο τον Νοέμβριο -λόγω της λήξης της σχετικής προθεσμίας- παρουσίασαν σημαντική αύξηση.
«Το ποσοστό των ολοκληρωμένων δηλώσεων σε αυτές τις περιοχές κυμαίνεται μεσοσταθμικά άνω του 40%, ενώ, συνυπολογίζοντας και τις δηλώσεις με ελλείψεις απαιτούμενων δικαιολογητικών, το συνολικό ποσοστών των καταχωρισμένων δηλώσεων ανέρχεται σε ποσοστό οριακά άνω του 55%», σύμφωνα με το Κτηματολόγιο.
Επισημαίνεται πως παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής εφαρμογής dilosi.ktimatologio.gr, ακόμα και αν λείπουν ορισμένα δικαιολογητικά, υπό τη δέσμευση ότι θα προσκομιστούν σε εύλογο χρόνο.
Πηγή eleftherostypos.gr