• Latest
Arxiki-old

Κώστας Σιαμπανόπουλος: Το σημείο 0 για τον κλάδο της γούνας και οι λύσεις

29 Σεπτεμβρίου 2023
νερο

Ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία του νερού για να το πιούμε

19 Ιουνίου 2026
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

Η ανατροπή στο διπλό φονικό στο Αίγιο: Δεν βρέθηκε αίμα στα ρούχα του Ιταλού, ούτε DNA και αποτυπώματα

19 Ιουνίου 2026
ταξιδι διακοπες

Αεροπορικές μεταφορές: Τέλος οι χρεώσεις χειραποσκευών

19 Ιουνίου 2026
51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του

Αστυνομικοί εισέβαλαν σε σχολική γιορτή και συνέλαβαν 12χρονο

19 Ιουνίου 2026
ΚΛΟΠΗ ΡΕΥΜΑ

Κομμένα καλώδια, αυτοσχέδιες συνδέσεις και υπόγεια δίκτυα ρευματοκλοπής στους καταυλισμούς Ρομά!

19 Ιουνίου 2026
βαπτιση

Iερέας διέκοψε βάπτιση και έδιωξε τους νονούς!

19 Ιουνίου 2026
παιδι

Πέταξαν 3χρονο αγοράκι σε κροκόδειλους σε ζωολογικό κήπο

19 Ιουνίου 2026
Κιβωτός του Κόσμου

Κιβωτός του Κόσμου: Σε δίκη για οικονομικές ατασθαλίες και ξέπλυμα χρήματος ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβύτερα

19 Ιουνίου 2026
Παρέμβαση του Προέδρου του Σπάρτακου στο Alert TV για το έγκλημα/σκάνδαλο της απολιγνιτοποίησης. Βίντεο

Παρέμβαση του Προέδρου του Σπάρτακου στο Alert TV για το έγκλημα/σκάνδαλο της απολιγνιτοποίησης. Βίντεο

18 Ιουνίου 2026
Πραγματοποιήθηκε το 𝗪𝗲𝗹𝗰𝗼𝗺𝗲 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗲𝗿 𝗙𝗲𝘀𝘁 – 𝝨𝞃ί𝝱𝝾ς 𝝙𝞀ά𝞂𝝶ς 𝗦𝘂𝗿𝘃𝗶𝘃𝗼𝗿 σε Τσοτύλι και Σιάτιστα. Βίντεο και φωτογραφίες

Πραγματοποιήθηκε το 𝗪𝗲𝗹𝗰𝗼𝗺𝗲 𝗦𝘂𝗺𝗺𝗲𝗿 𝗙𝗲𝘀𝘁 – 𝝨𝞃ί𝝱𝝾ς 𝝙𝞀ά𝞂𝝶ς 𝗦𝘂𝗿𝘃𝗶𝘃𝗼𝗿 σε Τσοτύλι και Σιάτιστα. Βίντεο και φωτογραφίες

18 Ιουνίου 2026
Ο Δήμος Κοζάνης στην Ολλανδία για το ευρωπαϊκό έργο Just Femme

Ο Δήμος Κοζάνης στην Ολλανδία για το ευρωπαϊκό έργο Just Femme

18 Ιουνίου 2026
Ο Δήμος Κοζάνης αλλάζει σελίδα στον Εθελοντισμό μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας www.act4polis.gr

Ο Δήμος Κοζάνης αλλάζει σελίδα στον Εθελοντισμό μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας www.act4polis.gr

18 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 19 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κώστας Σιαμπανόπουλος: Το σημείο 0 για τον κλάδο της γούνας και οι λύσεις

sierafm by sierafm
29 Σεπτεμβρίου 2023
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Arxiki-old
0
SHARES
65
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η ελληνική γουνοποιία ήταν τα τελευταία 50 χρόνια η βάση της ευημερίας στις τοπικές κοινωνίες της Σιάτιστας και της Καστοριάς.

Ο κλάδος κατείχε το 10% της παγκόσμιας αγοράς, φέρνοντας ετησίως στη χώρα μας συνάλλαγμα ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων! Απασχολούσε πάνω από 5.000 ανθρώπους άμεσα και έμμεσα και ήταν υπεύθυνή για την προσέλευση τουλάχιστον 60.000 τουριστών κάθε χρόνο.

Κατά την περίοδο της κρίσης ο κλάδος συνεισέφερε πάνω από το 25% του ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας και αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της απομακρυσμένης ορεινής περιοχής μας, και ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες με τις αντοχές της λειτουργούσε ως ασπίδα προστασίας του εισοδήματος του πληθυσμού.

12 χρόνια αργότερα το σκηνικό έχει αλλάξει εντελώς.           Μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στην Ρωσία, οι εξαγωγές γούνας έχουν παγώσει καθώς ο κλάδος ήταν σχεδόν ολοκληρωτικά προσανατολισμένος στις αγορες της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ο τζίρος του κλάδου έχει συρρικνωθεί τουλάχιστον 80% και οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν φύγει από την περιοχή ή βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Η γούνα βρίσκεται στην πιο δεινή της θέση ιστορικά, οι γουνοποιοί έχουν χάσει τους καλύτερους πελάτες τους και οι πιο εξειδικευμένοι εργάτες αρχίζουν να αποχωρούν από την περιοχή.

Απαιτούνται καίριες παρεμβάσεις για να μην δούμε την περιοχή μας να πλήττεται οικονομικά και πληθυσμιακά για άλλη μια φορά. Οι λύσεις που μπορούν να δοθούν είναι συγκεκριμένες και μπορούν να εφαρμοστούν μόνο με απόλυτη συνεργασία της πολιτείας. Έπειτα από συζητήσεις με τους φορείς και επιχειρηματίες της αγοράς παραθέτω μερικές από αυτές.

  1. Εισαγωγή της γούνας σε ένα ειδικό καθεστώς όπου θα εξαιρεθεί από το εμπάργκο. Αυτό το μέτρο προϋποθέτει πως και η ίδια η Ρωσία θα δεχτεί την εισαγωγή των αντίστοιχων προϊόντων, πράγμα αμφίβολο αν αναλογιστούμε το εχθρικό κλίμα που επικρατεί μετά από την στήριξη μας προς την Ουκρανία.
  2. Στόχευση νέων αγορών (Ν. Κορέα, Ανατολική Ευρώπη, χώρες Κεντρικής Ασίας, Βόρεια Αμερική) μέσω χρηματοδοτικών πακέτων για μελέτη αγοράς, branding, προώθηση και ψηφιακή προβολή. Θα πρέπει να δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό, καθώς η δημιουργία νέων αγορών απαιτεί τεράστιο χρόνο και κόστος και θα πρέπει οι παραγωγοί να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα επιχειρηματικά πλάνα. Παράλληλα είναι αναγκαία η στήριξη της τέχνης της γούνας μέσω προγραμμάτων απασχόλησης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και δημιουργία νέου εργατικού δυναμικού.
  3. Εθελούσια έξοδο σε όσους παραγωγούς δεν θέλουν να συμμετέχουν στην προσπάθεια στόχευσης σε νέες αγορές, με ένταξη σε ολοκληρωμένα χρηματοδοτικά προγράμματα μετάβασης σε νέες οικονομικές δραστηριότητες που θα περιλαμβάνουν και απαλλαγές και ρυθμίσεις για οφειλές σε δημόσιο και τράπεζες.

Το σημείο 0 έφτασε για τον κλάδο της γούνας και θα πρέπει αυτές οι λύσεις να συζητηθούν άμεσα. Η πολιτεία θα πρέπει να ανταποκριθεί, καθώς το εμπάργκο που εφαρμόζει στην Ρωσία οδηγεί την κοινωνία μας σε απογουνοποίηση και την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας σε άλλη μία οικονομική συρρίκνωση.

Tags: ΓΟΥΝΑΚΩΣΤΑΣ ΣΙΑΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Previous Post

 Κοζάνη: Συνεχίζονται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Χαρισίου Μεγδάνη λόγω αποκατάστασης πλακόστρωτου

Next Post

Χρήστος Ζευκλής – Το πρόγραμμα των ομιλιών στο Δήμο Βοΐου

Next Post
Χρήστος Ζευκλής – Το πρόγραμμα των ομιλιών στο Δήμο Βοΐου

Χρήστος Ζευκλής - Το πρόγραμμα των ομιλιών στο Δήμο Βοΐου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία του νερού για να το πιούμε
  • Η ανατροπή στο διπλό φονικό στο Αίγιο: Δεν βρέθηκε αίμα στα ρούχα του Ιταλού, ούτε DNA και αποτυπώματα
  • Αεροπορικές μεταφορές: Τέλος οι χρεώσεις χειραποσκευών
  • Αστυνομικοί εισέβαλαν σε σχολική γιορτή και συνέλαβαν 12χρονο
  • Κομμένα καλώδια, αυτοσχέδιες συνδέσεις και υπόγεια δίκτυα ρευματοκλοπής στους καταυλισμούς Ρομά!

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr