Τη διεκδίκηση για μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή με όρους ισοτιμίας, εξέφρασε μιλώντας στο το 3ο Φόρουμ των Δημάρχων της WWF Ελλάς, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου με ζητούμενο την ανάδειξη της αναγκαιότητας για δίκαιη μετάβαση στις λιγνιτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κοινωνικά δίκαιη μετάβαση των τοπικών οικονομιών, ο κ. Μαλούτας υπογράμμισε πως «Αυτό που ενώνει όλες τις περιοχές άνθρακα είναι η αγωνία για το μέλλον του τόπου μας».
Αναλυτικά, ο δήμαρχος Κοζάνης ανέφερε: « Σήμερα δεν τίθεται θέμα συζήτησης σε ποια κατεύθυνση κινούμαστε. Η ανθρακοποίηση είναι παγκόσμια πολιτική, επομένως όλοι κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι η μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή να γίνει με όρους ισοτιμίας, να είναι δίκαιη και να μην οδηγήσει τις περιοχές μας σε ερήμωση.
Χωρίς αμφιβολία αυτό που χρειάζεται είναι σχέδιο, πόροι και χρόνος. Στέκομαι στο χρόνο, καθώς είναι κρίσιμος για τη Δυτική Μακεδονία.
Ενώ πριν από 10 χρόνια ο λιγνίτης συνεισέφερε κατά 70% στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, το 2019 το ποσοστό του μειώθηκε σε 25%, και φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης που επέφερε ο κορωνοϊός, το ποσοστό αυτό θα πέσει περίπου στη μέση, πράγμα που σημαίνει ότι η απολιγνιτοποίηση είναι ήδη παρούσα. (…)
Όλη η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι ένα μεγάλο λιγνιτωρυχείο, με περίπου 8 χιλιάδες άμεσα εργαζόμενους στο κομμάτι της εξόρυξης. Όμως, είναι πολύ πιο σημαντικό το ποσοστό των θέσεων εργασίας που επηρεάζονται ευρύτερα από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ. Το 40% του εισοδήματος, παράγεται από τον ενεργειακό τομέα. Φαντάζεστε λοιπόν τι μεταβολές γίνονται αυτή την περίοδο στην περιοχή μας.»
Ο κ. Μαλούτας ανέφερε εμφατικά πως “Αυτό που ενώνει όλη την αυτοδιοίκηση στις περιοχές που υπάρχει ανθρακική δραστηριότητα, είναι η αγωνία για το μέλλον του τόπου μας», ενώ κατέθεσε -από κοινού με τους τέσσερις δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας που συμμετέχουν στο φόρουμ- πρόταση προς την Κομισιόν. Η εν λόγω πρόταση, αφορά τα κριτήρια χρηματοδότησης του Ταμείου Δίκαιης μετάβασης, τα οποία δεν λαμβάνουν υπόψη:
- Tην ταχύτητα απολιγνιτοποίησης
- Το επίπεδο των υποδομών των διαφορετικών περιοχών
- Τα ποσοστά ανεργίας
- Τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιφέρειας.