Όταν όμως τα επίπεδα λίπους στο εσωτερικό του αυξάνονται υπερβολικά, τότε εκδηλώνεται η λεγόμενη λιπώδης νόσος του ήπατος.
Η νόσος έχει δύο μορφές: την αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος και τη μη αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος.
Η λιπώδης νόσος του ήπατος προκαλεί σοβαρές βλάβες στο συκώτι, καθώς το εμποδίζει να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα και να παράγει χολή, ένα υγρό που διευκολύνει την πέψη των τροφών.
Η αντιμετώπιση της λιπώδους νόσου του ήπατος προβλέπει αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, κυρίως στη διατροφή και στα επίπεδα σωματικής άσκησης.
Για να μειωθεί το λίπος στο συκώτι επιβάλλεται κατ’ αρχάς μείωση των θερμίδων που παρέχει η διατροφή. Επίσης, η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε τροφές με φυτικές ίνες και τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.
Εξίσου σημαντικό είναι να καταναλώνονται σύνθετοι υδατάνθρακες και καθαρές πρωτεΐνες, ώστε να αποφευχθεί η πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας και η ροή ενέργειας να είναι σταθερή.
Τέλος, απαραίτητες είναι οι τροφές με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς βοηθούν το συκώτι να επιδιορθώσει βλάβες στα κύτταρά του.
Πέρα από αυτές τις γενικές κατευθύνσεις, ιδιαίτερα βοηθητικές μπορεί να αποδειχτούν και συγκεκριμένες τροφές, όπως αυτές που ακολουθούν:
Σκόρδο: Μελέτη στην επιθεώρηση Advanced Biomedical Research έχει δείξει πως το σκόρδο συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους και των αποθεμάτων λίπους στο σώμα σε ασθενείς με λιπώδη νόσο του ήπατος.
Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, αντιφλεγμονώδη συστατικά και διαλυτές ίνες, βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και οξειδωτικού στρες στο σώμα. Έτσι, αποτρέπει έμμεσα τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.
Μπρόκολο: Η διατροφή για να αντιμετωπιστεί το λίπος στο συκώτι πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία λαχανικών και ένα από αυτά είναι σίγουρα το μπρόκολο. Μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Nutrition που βασίστηκε σε πειράματα σε ποντίκια έδειξε ότι το μπρόκολο μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση επιπρόσθετου λίπους στο συκώτι.
Ψάρι: Τα Ω-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν σε ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός και το σκουμπρί βελτιώνουν τα επίπεδα λίπους στο συκώτι και τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης στα άτομα με λιπώδη νόσο του ήπατος. Εκτός από τα ψάρια, τα Ω-3 λιπαρά βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες και στους ξηρούς καρπούς.
Καφές: Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Annals of Hepatology, ο καφές είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για το συκώτι χάρη στο χλωρογενικό οξύ που περιέχει. Το συγκεκριμένο συστατικό έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης και της υπέρτασης.
πηγή: onmed.gr
Όταν όμως τα επίπεδα λίπους στο εσωτερικό του αυξάνονται υπερβολικά, τότε εκδηλώνεται η λεγόμενη λιπώδης νόσος του ήπατος.
Η νόσος έχει δύο μορφές: την αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος και τη μη αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος.
Η λιπώδης νόσος του ήπατος προκαλεί σοβαρές βλάβες στο συκώτι, καθώς το εμποδίζει να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα και να παράγει χολή, ένα υγρό που διευκολύνει την πέψη των τροφών.
Η αντιμετώπιση της λιπώδους νόσου του ήπατος προβλέπει αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, κυρίως στη διατροφή και στα επίπεδα σωματικής άσκησης.
Για να μειωθεί το λίπος στο συκώτι επιβάλλεται κατ’ αρχάς μείωση των θερμίδων που παρέχει η διατροφή. Επίσης, η διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε τροφές με φυτικές ίνες και τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.
Εξίσου σημαντικό είναι να καταναλώνονται σύνθετοι υδατάνθρακες και καθαρές πρωτεΐνες, ώστε να αποφευχθεί η πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας και η ροή ενέργειας να είναι σταθερή.
Τέλος, απαραίτητες είναι οι τροφές με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς βοηθούν το συκώτι να επιδιορθώσει βλάβες στα κύτταρά του.
Πέρα από αυτές τις γενικές κατευθύνσεις, ιδιαίτερα βοηθητικές μπορεί να αποδειχτούν και συγκεκριμένες τροφές, όπως αυτές που ακολουθούν:
Σκόρδο: Μελέτη στην επιθεώρηση Advanced Biomedical Research έχει δείξει πως το σκόρδο συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους και των αποθεμάτων λίπους στο σώμα σε ασθενείς με λιπώδη νόσο του ήπατος.
Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, αντιφλεγμονώδη συστατικά και διαλυτές ίνες, βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και οξειδωτικού στρες στο σώμα. Έτσι, αποτρέπει έμμεσα τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι.
Μπρόκολο: Η διατροφή για να αντιμετωπιστεί το λίπος στο συκώτι πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία λαχανικών και ένα από αυτά είναι σίγουρα το μπρόκολο. Μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Nutrition που βασίστηκε σε πειράματα σε ποντίκια έδειξε ότι το μπρόκολο μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση επιπρόσθετου λίπους στο συκώτι.
Ψάρι: Τα Ω-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν σε ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός και το σκουμπρί βελτιώνουν τα επίπεδα λίπους στο συκώτι και τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης στα άτομα με λιπώδη νόσο του ήπατος. Εκτός από τα ψάρια, τα Ω-3 λιπαρά βρίσκονται σε σημαντικές ποσότητες και στους ξηρούς καρπούς.
Καφές: Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Annals of Hepatology, ο καφές είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για το συκώτι χάρη στο χλωρογενικό οξύ που περιέχει. Το συγκεκριμένο συστατικό έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης και της υπέρτασης.
πηγή: onmed.gr