• Latest
Λαϊκή Συσπείρωση

Λαϊκή Συσπείρωση: «Σχέδιο Κυκλικής Οικονομίας» του Δήμου Κοζάνης με χαράτσωμα του λαού, καύση απορριμμάτων, επικίνδυνα απόβλητα και εργασιακό μεσαίωνα

19 Οκτωβρίου 2021
Επικίνδυνα πυροτεχνήματα μέσα στον κόσμο, στο άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου της Κοζάνης. Βίντεο

Μαλούτας για τα βεγγαλικά στην Κοζάνη: Η δημοτική αρχή Κοκκαλιάρη συνεχίζει να λειτουργεί με ανευθυνότητα

10 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Το πρώτο φιλικό παιχνίδι του Μακεδονικού

Α’ ΕΠΣ Κοζάνης: Μακεδονικός Σιάτιστας – ΑΣ Ιωνικός 0-0

10 Δεκεμβρίου 2025
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Σύσκεψη αγροτών στο μπλόκο της Μπάρας

10 Δεκεμβρίου 2025
Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης: «Έκφραση στήριξης στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου».

Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης: «Έκφραση στήριξης στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου».

10 Δεκεμβρίου 2025
Διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα: Στο «μικροσκόπιο» οι επικοινωνίες του ανιψιού – Τα ερωτήματα και το μυστήριο με το λευκό αυτοκίνητο

Συνελήφθησαν ο ανιψιός του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ στη Φοινικούντα και ο επιχειρηματίας φίλος του – Αναζητείται κι άλλος

10 Δεκεμβρίου 2025
Δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ για τα βεγγαλικά στην κεντρική πλατεία Κοζάνης- Ενημερώθηκε η Εισαγγελία

Δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ για τα βεγγαλικά στην κεντρική πλατεία Κοζάνης- Ενημερώθηκε η Εισαγγελία

10 Δεκεμβρίου 2025
Νεάπολη: Ημερίδα για παιδιά και γονείς για το διαδίκτυο

Νεάπολη: Ημερίδα για παιδιά και γονείς για το διαδίκτυο

10 Δεκεμβρίου 2025
Νίκος Κατσαούνης: Πρόταση για ίδρυση μουσείου Υπεραστικών Λεωφορείων στο ΒΙΟΠΑ Εράτυρας

Νίκος Κατσαούνης: Πρόταση για ίδρυση μουσείου Υπεραστικών Λεωφορείων στο ΒΙΟΠΑ Εράτυρας

10 Δεκεμβρίου 2025
Συνάντηση Έναρξης του Έργου CARED – Κυκλική Γεωργία για την Αγροτική Οικονομική Ανάπτυξη

Συνάντηση Έναρξης του Έργου CARED – Κυκλική Γεωργία για την Αγροτική Οικονομική Ανάπτυξη

10 Δεκεμβρίου 2025
Οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη στην Αθήνα

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για την Εγνατία Οδό Α.Ε. Βίντεο

10 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: «Η Καθαριότητα είναι υπόθεση όλων μας»

Δήμος Γρεβενών: «Η Καθαριότητα είναι υπόθεση όλων μας»

10 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΡΙΖΑ

Σε σώμα συγκροτήθηκε η νέα Περιφερειακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

10 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λαϊκή Συσπείρωση: «Σχέδιο Κυκλικής Οικονομίας» του Δήμου Κοζάνης με χαράτσωμα του λαού, καύση απορριμμάτων, επικίνδυνα απόβλητα και εργασιακό μεσαίωνα

sierafm by sierafm
19 Οκτωβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Λαϊκή Συσπείρωση
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στη Συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης τη Δευτέρα 18 Οκτώβρη 2021, πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η παρουσίαση του Σχέδιου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία του Δήμου Κοζάνης, που μπήκε σε διαβούλευση για το επόμενο διάστημα.

Το σχέδιο έρχεται να υλοποιήσει το πολυνομοσχέδιο σκούπα του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τον τίτλο «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για την διαχείριση αποβλήτων», το οποίο ενσωματώνει οδηγίες της Ε.Ε. περι αποβλήτων, συσκευασιών και απορριμμάτων.  Υλοποιεί δηλαδή την πολιτική της Ε.Ε. για την Πράσινη Μετάβαση – απολιγνιτοποίηση, που στόχο έχει να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων,  στη συγκεκριμένη περίπτωση στην διαχείριση απορριμμάτων.

Ο νόμος αυτός ενεργοποιεί αντιλαϊκά χαράτσια που είχε προβλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Εθνικό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) εισάγοντας το σλόγκαν «πληρώνω όσο πετάω». Αυτή η λογική διαπνέει και το σχέδιο του Δήμου για την κυκλική οικονομία.

Στα πλαίσια αυτά προβλέπεται άλλο ένα χαράτσι στις πλάτες των δημοτών, το περιβόητο «τέλος ταφής» που από 20ευρω τον τόνο από 1/1/2022 θα εκτιναχθεί σε 55% τον τόνο το 2027.

Επίσης από 1/1/2022 φορτώνεται στους δήμους και το κόστος επεξεργασίας των υπολειμμάτων των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ),μέσω των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων) είτε μέσω εργοστασίων καύσης.

Αυτά προβλέπει και το σχέδιο του Δήμου. Δημιουργία πάρκου κυκλικής Οικονομίας στους χώρους της ΔΙΑΔΥΜΑ στο ορυχείο Νότιο Πεδίου όπου θα δημιουργηθεί «μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης» όπως ονομάζεται πλέον η καύση απορριμμάτων (Καύση RDF/SRF – διαχωρισμένων και ομογενοποιημένων κλάσματων υψηλής θερμογόνου δύναμης, τα οποία αποτελούνται από χαρτί, πλαστικά και άλλα καύσιμα υλικά). Επίσης θα δημιουργηθεί χώρος ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (π.χ Αμίαντος ) όχι μόνο από την περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αλλά και από αλλού όπως αναφέρεται στο σχέδιο.

Με λίγα λόγια ο λαός καλείται να πληρώσει αδρά για να του φορτώσουν την καρκινογόνο καύση απορριμμάτων και να μετατραπεί η περιοχή σε χαβούζα αποβλήτων για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αυτό δείχνει η μέχρι τώρα εμπειρία από το πρότυπο ΣΔΙΤ της ΔΙΑΔΥΜΑ με την ΕΠΑΔΥΜ για τη διαχείριση απορριμμάτων. Οι ρήτρες για την κερδοφόρα λειτουργία της ΕΠΑΔΥΜ προβλέπει 120.000 τόνους απορριμμάτων και στα πλαίσια αυτά φέρνουμε απορρίμματα από άλλες περιοχές της χώρας για να μην τις πληρώσουμε. Αντίστοιχα οι ανάγκες κερδοφορίας για την καύση απορριμμάτων και για τα επικίνδυνα απόβλητα θα οδηγήσουν σε ανάλογη ανάγκη «εισαγωγής» μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών και αποβλήτων. Αυτό όπως έχει αποδείξει και η εμπειρία από ανάλογα εγχειρήματα λειτουργεί και εις βάρος της ανακύκλωσης αφού μεγάλη ποσότητα θα καίγεται για να παραχθεί ρεύμα που θα πωλείται, αντί να ανακυκλώνεται. Όλα αυτά ντυμένα με «οικολογικό» μανδύα και δήθεν για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στα πλαίσια των επενδύσεων που θα αναπτυχθούν όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση θα δημιουργηθούν 180 θέσεις εργασίας. Για το τι θέσεις εργασίας θα είναι αυτές αρκεί να δούμε τις σχέσεις εργασίας στην ΕΠΑΔΥΜ, που οι εργαζόμενοι εργάζονται χωρίς Συλλογική Σύμβαση και χωρίς να παίρνουν βαρύ και ανθυγιεινό επίδομα σε μια εργασία που είναι αποδεδειγμένα επιβαρυντική για τους εργαζόμενους. Επίσης το σχέδιο του Δήμου αναφέρει ότι τα «πράσινα σημεία» , τα Κέντρα επαναχρησιμοποίησης υλικών μπορούν να τα αναλάβουν «φορείς της κοινωνικής οικονομίας» , οι γνωστές ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) καταστρατηγώντας κάθε έννοιας εργασιακών δικαιωμάτων ( Σ.Σ.Ε , ωραρίου, μεροκάματου, μετρα προστασίας κ.α) αφού οι εργαζόμενοι θα θεωρούνται «κοινωνικοί επιχειρηματίες» και τα έσοδα τους θα καθορίζονται από αστάθμητους παράγοντες όπως οι διεθνείς τιμές ανακυκλώσιμων υλικών κτλ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για αυτές τις εξελίξεις μιας και έγινε προσπάθεια  το ζήτημα π.χ της καύσης των απορριμμάτων να περάσει στα «ψιλά» και οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι δεν γνώριζαν ότι το σχέδιο την περιλαμβάνει, αφού σε ένα κείμενο 40 σελίδων αναφερόταν σε μια σειρά με τον τίτλο «ενεργειακή αξιοποίηση υπολείμματος επεξεργασίας στέρεων αποβλήτων». Το ότι προσπάθησαν να το περάσουν στα «ψιλά», αποδεικνύει και η απάντηση του εκπροσώπου της μελετητικής εταιρείας σε ερώτηση μας, αν η συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο αναφέρεται στην καύση απορριμμάτων, όπου έγινε προσπάθεια να περιπλανηθούμε απαντώντας ότι αφορά γενικά «καύσιμα», αποφεύγοντας να απαντηθεί τι είδους καύσιμα είναι αυτά.

Όμως δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από το συγκεκριμένο «κύριο» ο οποίος στην παρουσίαση του σχεδίου που εκπόνησε η εταιρεία του, αισχρά ανέφερε ως «παράδειγμα» κυκλικής οικονομίας το στρατόπεδο του Αουσβιτς όπου όπως είπε δεν ξεφευγε τίποτα (μαλλιά , δόντια κ.α.). Το γεγονός αυτό δείχνει ότι έχουν θολώσει τα μυαλά των τεχνοκρατών που μπροστά στα κέρδη και δεν βλέπουν τίποτα άλλο. Να χαίρονται οι της Δημοτικής Αρχής τους συνεργάτες τους.

Καλούμε το λαό να βγάλει τα συμπεράσματα του. Να μην αποδεχτεί την πολιτική που τον χαρατσώνει, βάζει σε κίνδυνο την υγεία του για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Τα σωματεία και οι φορείς να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, ενάντια στην καύση απορριμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, για την προστασία της υγείας του. Αν κάτι αποδεικνύει το Σχέδιο Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου είναι ότι η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει την δυνατότητα η διαχείριση των απορριμμάτων να υπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες με προϋπόθεση να βγει από τη μέση το κέρδος. Μόνη λύση προς το συμφέρον του λαού είναι με την πάλη του και σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, να διεκδικήσει ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών σε όλα τα επίπεδα. Πλήρη απαλλαγή του λαού από τα ανταποδοτικά τέλη και τα χαράτσια, εφαρμογή πολιτικών μείωσης παραγωγής απορριμμάτων για ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση, δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών.

 

Tags: ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Previous Post

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στη διάλυση των λαϊκών αγορών

Next Post

Καλλιόπη Βέττα: Το κόστος της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ θα μετακυλιστεί στην κοινωνία και την οικονομία – Συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Next Post
ξξ

Καλλιόπη Βέττα: Το κόστος της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ θα μετακυλιστεί στην κοινωνία και την οικονομία – Συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Μαλούτας για τα βεγγαλικά στην Κοζάνη: Η δημοτική αρχή Κοκκαλιάρη συνεχίζει να λειτουργεί με ανευθυνότητα
  • Α’ ΕΠΣ Κοζάνης: Μακεδονικός Σιάτιστας – ΑΣ Ιωνικός 0-0
  • Σιάτιστα: Σύσκεψη αγροτών στο μπλόκο της Μπάρας
  • Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης: «Έκφραση στήριξης στις κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου».
  • Συνελήφθησαν ο ανιψιός του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ στη Φοινικούντα και ο επιχειρηματίας φίλος του – Αναζητείται κι άλλος

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr