• Latest
Λαϊκή Συσπείρωση

Λαϊκή Συσπείρωση: «Σχέδιο Κυκλικής Οικονομίας» του Δήμου Κοζάνης με χαράτσωμα του λαού, καύση απορριμμάτων, επικίνδυνα απόβλητα και εργασιακό μεσαίωνα

19 Οκτωβρίου 2021
ΑΡΣΥ: Ανοιχτή επιστολή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας: Να ανακληθούν οι απολύσεις στο λιγνιτωρυχείο Αχλάδας

ΑΡΣΥ: Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» – «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ»

16 Νοεμβρίου 2025
Αφιερωματική εκδήλωση μετονομασίας του Δημοτικού Ωδείου Σιάτιστας σε Δημοτικό Ωδείο Βοΐου «Χαρίλαος Περπέσας»

Αφιερωματική εκδήλωση μετονομασίας του Δημοτικού Ωδείου Σιάτιστας σε Δημοτικό Ωδείο Βοΐου «Χαρίλαος Περπέσας»

16 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες του Σαββατοκύριακου 21-22/12/2024

Γ Εθνική: Ήττα για την Κοζάνη από την πρωτοπόρο Βέροια. Άνετα ο Εορδαϊκός

16 Νοεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Με τεσσάρα πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας από την Άρδασσα

ΕΠΣ Κοζάνης: Η κορυφή μένει ίδια στις δύο κατηγορίες. Αποτελέσματα και βαθμολογίες

16 Νοεμβρίου 2025
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας: Ζεσταίνουμε τις μηχανές των τρακτέρ μετά την σύσκεψη!

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας: Ζεσταίνουμε τις μηχανές των τρακτέρ μετά την σύσκεψη!

16 Νοεμβρίου 2025
Ευχέλαιο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου εξ αφορμής της ενάρξεως της Σαρακοστής των Χριστουγέννων

Ιερό Ευχέλαιο την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2025 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Σιατίστης

16 Νοεμβρίου 2025
ΤΡΑΠΕΖΑ

Εθνική Τράπεζα: Βάζει «λουκέτο» σε ένα ακόμα κατάστημα στη Δυτική Μακεδονία

16 Νοεμβρίου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Πώς να μπλοκάρετε τις ανεπιθύμητες κλήσεις μία για πάντα – Ποιος δικαιούται αποζημίωση 10.000 ευρώ

16 Νοεμβρίου 2025
ταξιδι διακοπες

Πώς θα δείτε αν είστε στους νέους δικαιούχους στο «Τουρισμός για Όλους»

16 Νοεμβρίου 2025
καιρος

Καιρός: Πότε αλλάζει από την άνοιξη στα πρώτα δείγματα χειμώνα

16 Νοεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που εξαπατούσε πολίτες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας- Έγιναν 45 συλλήψεις

16 Νοεμβρίου 2025
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ

Όσα αλλάζουν για e-shops και καταναλωτές με το κλείσιμο του «παραθύρου» για τα αφορολόγητα μικροδέματα από τις αρχές του 2026

16 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λαϊκή Συσπείρωση: «Σχέδιο Κυκλικής Οικονομίας» του Δήμου Κοζάνης με χαράτσωμα του λαού, καύση απορριμμάτων, επικίνδυνα απόβλητα και εργασιακό μεσαίωνα

sierafm by sierafm
19 Οκτωβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Λαϊκή Συσπείρωση
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Στη Συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης τη Δευτέρα 18 Οκτώβρη 2021, πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η παρουσίαση του Σχέδιου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία του Δήμου Κοζάνης, που μπήκε σε διαβούλευση για το επόμενο διάστημα.

Το σχέδιο έρχεται να υλοποιήσει το πολυνομοσχέδιο σκούπα του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τον τίτλο «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για την διαχείριση αποβλήτων», το οποίο ενσωματώνει οδηγίες της Ε.Ε. περι αποβλήτων, συσκευασιών και απορριμμάτων.  Υλοποιεί δηλαδή την πολιτική της Ε.Ε. για την Πράσινη Μετάβαση – απολιγνιτοποίηση, που στόχο έχει να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων,  στη συγκεκριμένη περίπτωση στην διαχείριση απορριμμάτων.

Ο νόμος αυτός ενεργοποιεί αντιλαϊκά χαράτσια που είχε προβλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Εθνικό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) εισάγοντας το σλόγκαν «πληρώνω όσο πετάω». Αυτή η λογική διαπνέει και το σχέδιο του Δήμου για την κυκλική οικονομία.

Στα πλαίσια αυτά προβλέπεται άλλο ένα χαράτσι στις πλάτες των δημοτών, το περιβόητο «τέλος ταφής» που από 20ευρω τον τόνο από 1/1/2022 θα εκτιναχθεί σε 55% τον τόνο το 2027.

Επίσης από 1/1/2022 φορτώνεται στους δήμους και το κόστος επεξεργασίας των υπολειμμάτων των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ),μέσω των Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων) είτε μέσω εργοστασίων καύσης.

Αυτά προβλέπει και το σχέδιο του Δήμου. Δημιουργία πάρκου κυκλικής Οικονομίας στους χώρους της ΔΙΑΔΥΜΑ στο ορυχείο Νότιο Πεδίου όπου θα δημιουργηθεί «μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης» όπως ονομάζεται πλέον η καύση απορριμμάτων (Καύση RDF/SRF – διαχωρισμένων και ομογενοποιημένων κλάσματων υψηλής θερμογόνου δύναμης, τα οποία αποτελούνται από χαρτί, πλαστικά και άλλα καύσιμα υλικά). Επίσης θα δημιουργηθεί χώρος ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (π.χ Αμίαντος ) όχι μόνο από την περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αλλά και από αλλού όπως αναφέρεται στο σχέδιο.

Με λίγα λόγια ο λαός καλείται να πληρώσει αδρά για να του φορτώσουν την καρκινογόνο καύση απορριμμάτων και να μετατραπεί η περιοχή σε χαβούζα αποβλήτων για να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αυτό δείχνει η μέχρι τώρα εμπειρία από το πρότυπο ΣΔΙΤ της ΔΙΑΔΥΜΑ με την ΕΠΑΔΥΜ για τη διαχείριση απορριμμάτων. Οι ρήτρες για την κερδοφόρα λειτουργία της ΕΠΑΔΥΜ προβλέπει 120.000 τόνους απορριμμάτων και στα πλαίσια αυτά φέρνουμε απορρίμματα από άλλες περιοχές της χώρας για να μην τις πληρώσουμε. Αντίστοιχα οι ανάγκες κερδοφορίας για την καύση απορριμμάτων και για τα επικίνδυνα απόβλητα θα οδηγήσουν σε ανάλογη ανάγκη «εισαγωγής» μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών και αποβλήτων. Αυτό όπως έχει αποδείξει και η εμπειρία από ανάλογα εγχειρήματα λειτουργεί και εις βάρος της ανακύκλωσης αφού μεγάλη ποσότητα θα καίγεται για να παραχθεί ρεύμα που θα πωλείται, αντί να ανακυκλώνεται. Όλα αυτά ντυμένα με «οικολογικό» μανδύα και δήθεν για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στα πλαίσια των επενδύσεων που θα αναπτυχθούν όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση θα δημιουργηθούν 180 θέσεις εργασίας. Για το τι θέσεις εργασίας θα είναι αυτές αρκεί να δούμε τις σχέσεις εργασίας στην ΕΠΑΔΥΜ, που οι εργαζόμενοι εργάζονται χωρίς Συλλογική Σύμβαση και χωρίς να παίρνουν βαρύ και ανθυγιεινό επίδομα σε μια εργασία που είναι αποδεδειγμένα επιβαρυντική για τους εργαζόμενους. Επίσης το σχέδιο του Δήμου αναφέρει ότι τα «πράσινα σημεία» , τα Κέντρα επαναχρησιμοποίησης υλικών μπορούν να τα αναλάβουν «φορείς της κοινωνικής οικονομίας» , οι γνωστές ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) καταστρατηγώντας κάθε έννοιας εργασιακών δικαιωμάτων ( Σ.Σ.Ε , ωραρίου, μεροκάματου, μετρα προστασίας κ.α) αφού οι εργαζόμενοι θα θεωρούνται «κοινωνικοί επιχειρηματίες» και τα έσοδα τους θα καθορίζονται από αστάθμητους παράγοντες όπως οι διεθνείς τιμές ανακυκλώσιμων υλικών κτλ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για αυτές τις εξελίξεις μιας και έγινε προσπάθεια  το ζήτημα π.χ της καύσης των απορριμμάτων να περάσει στα «ψιλά» και οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι δεν γνώριζαν ότι το σχέδιο την περιλαμβάνει, αφού σε ένα κείμενο 40 σελίδων αναφερόταν σε μια σειρά με τον τίτλο «ενεργειακή αξιοποίηση υπολείμματος επεξεργασίας στέρεων αποβλήτων». Το ότι προσπάθησαν να το περάσουν στα «ψιλά», αποδεικνύει και η απάντηση του εκπροσώπου της μελετητικής εταιρείας σε ερώτηση μας, αν η συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο αναφέρεται στην καύση απορριμμάτων, όπου έγινε προσπάθεια να περιπλανηθούμε απαντώντας ότι αφορά γενικά «καύσιμα», αποφεύγοντας να απαντηθεί τι είδους καύσιμα είναι αυτά.

Όμως δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο από το συγκεκριμένο «κύριο» ο οποίος στην παρουσίαση του σχεδίου που εκπόνησε η εταιρεία του, αισχρά ανέφερε ως «παράδειγμα» κυκλικής οικονομίας το στρατόπεδο του Αουσβιτς όπου όπως είπε δεν ξεφευγε τίποτα (μαλλιά , δόντια κ.α.). Το γεγονός αυτό δείχνει ότι έχουν θολώσει τα μυαλά των τεχνοκρατών που μπροστά στα κέρδη και δεν βλέπουν τίποτα άλλο. Να χαίρονται οι της Δημοτικής Αρχής τους συνεργάτες τους.

Καλούμε το λαό να βγάλει τα συμπεράσματα του. Να μην αποδεχτεί την πολιτική που τον χαρατσώνει, βάζει σε κίνδυνο την υγεία του για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Τα σωματεία και οι φορείς να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, ενάντια στην καύση απορριμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος, για την προστασία της υγείας του. Αν κάτι αποδεικνύει το Σχέδιο Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου είναι ότι η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δίνει την δυνατότητα η διαχείριση των απορριμμάτων να υπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες με προϋπόθεση να βγει από τη μέση το κέρδος. Μόνη λύση προς το συμφέρον του λαού είναι με την πάλη του και σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, να διεκδικήσει ενιαίο δημόσιο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών σε όλα τα επίπεδα. Πλήρη απαλλαγή του λαού από τα ανταποδοτικά τέλη και τα χαράτσια, εφαρμογή πολιτικών μείωσης παραγωγής απορριμμάτων για ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση, δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών.

 

Tags: ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Previous Post

ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στη διάλυση των λαϊκών αγορών

Next Post

Καλλιόπη Βέττα: Το κόστος της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ θα μετακυλιστεί στην κοινωνία και την οικονομία – Συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Next Post
ξξ

Καλλιόπη Βέττα: Το κόστος της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ θα μετακυλιστεί στην κοινωνία και την οικονομία – Συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • ΑΡΣΥ: Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» – «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ»
  • Αφιερωματική εκδήλωση μετονομασίας του Δημοτικού Ωδείου Σιάτιστας σε Δημοτικό Ωδείο Βοΐου «Χαρίλαος Περπέσας»
  • Γ Εθνική: Ήττα για την Κοζάνη από την πρωτοπόρο Βέροια. Άνετα ο Εορδαϊκός
  • ΕΠΣ Κοζάνης: Η κορυφή μένει ίδια στις δύο κατηγορίες. Αποτελέσματα και βαθμολογίες
  • Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας λεκάνης Βεγορίτιδας: Ζεσταίνουμε τις μηχανές των τρακτέρ μετά την σύσκεψη!

Πρόσφατα σχόλια

  1. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  2. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr