Το λευκό ρύζι θεωρείται συχνά ως λιγότερο θρεπτικό από το καστανό ρύζι, ειδικά σε συζητήσεις που έχουν ως κεντρικό άξονα την ευεξία. Οι διαιτολόγοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι πρέπει να γνωρίζεις την διατροφική αξία του λευκού ρυζιού, καθώς και τα οφέλη για την υγεία και τα πιθανά μειονεκτήματα αυτού του κοινού συστατικού και να πράττεις ανάλογα τις διατροφικές ανάγκες σου,
Το λευκό ρύζι περιλαμβάνει πολλά βασικά μικροθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του φωσφόρου και του μαγνησίου, τα οποία και τα δύο προάγουν τα υγιή οστά, παίζουν ρόλο στη σύνθεση του DNA και στο μεταβολισμό της ενέργειας. Περιλαμβάνει, επίσης, φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), νιασίνη (βιταμίνη Β3) και θειαμίνη (βιταμίνη Β1).
Τα top οφέλη για την υγεία του λευκού ρυζιού
1. Παρέχει ενέργεια
Χάρη στην περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, το λευκό ρύζι είναι μια εξαιρετική πηγή ενέργειας. Μια γρήγορη εξήγηση: Οι υδατάνθρακες είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό (όπως και η πρωτεΐνη και το λίπος), που σημαίνει ότι τους χρειάζεσαι σε μεγαλύτερες ποσότητες.
2. Χωνέυεται εύκολα
Οι φυτικές ίνες είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που προάγει τα ογκώδη κόπρανα. Είναι σημαντικό για την υγεία του πεπτικού συστήματος, αν και μπορεί επίσης να επιδεινώσει ορισμένες γαστρεντερικές παθήσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τη φλεγμονώδη νόσο.
Σε αυτή την περίπτωση, η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες του λευκού ρυζιού, σε σύγκριση με άλλα δημητριακά και φυτικά τρόφιμα, μπορεί να βοηθήσει, καθώς τα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες είναι γενικά πιο ήπια για το στομάχι, καθιστώντας το λευκό ρύζι μια ασφαλή επιλογή για γαστρεντερικές παθήσεις.
3. Έχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τις εγκύους
Το λευκό ρύζι είναι γενικά εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο και φυλλικό οξύ, από τα οποία το σώμα χρειάζεται περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φυσικά, το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για όλους, αλλά είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τα μειονεκτήματα του λευκού ρυζιού
1. Έχει λιγότερες φυτικές ίνες από το καστανό ρύζι
To καστανό ρύζι είναι ολόκληρος κόκκος, που σημαίνει ότι περιέχει και τα τρία μέρη του κόκκου: το πλούσιο σε φυτικές ίνες πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο. Εν τω μεταξύ, το πίτουρο αφαιρείται από το λευκό ρύζι, καθιστώντας το ένα εξευγενισμένο προϊόν – ως αποτέλεσμα της διαδικασίας εξευγενισμού των κόκκων περιέχει λιγότερες ίνες από το καστανό ρύζι, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα λόγος ανησυχίας
2. Μπορεί να ανεβάσει το σάκχαρο
Το λευκό ρύζι βρίσκεται ψηλά στον γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες του αφομοιώνονται γρήγορα και διασπώνται σε γλυκόζη, αυξάνοντας θεωρητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Πηγή: shape.gr