• Latest
Αντί για Ορυκτό Αέριο ένα πρόγραμμα «Απόλλων» με ενέργεια από Α.Π.Ε. για τις Τηλεθερμάνσεις

Λευτέρης Ιωαννίδης: Να διεκδικηθεί μεγαλύτερο ποσοστό από τα ετήσια έσοδα δικαιωμάτων CO₂ για την Δυτική Μακεδονία για το 2026.

27 Απριλίου 2026
γατάκια

«Καμπάνα» 270.300 ευρώ σε 55χρονο για εγκατάλειψη εννέα νεογέννητων γάτων

8 Ιουνίου 2026

Προσπάθησαν να περάσουν με drone λάμες, γάντια αναρρίχησης και κινητά στις φυλακές – Ετοίμαζαν απόδραση

8 Ιουνίου 2026
απατη

Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης – Παρίσταναν τους λογιστές και της πήραν 26 χρυσές λίρες και 2.000 ευρώ

8 Ιουνίου 2026
καιρός

Με 30άρια αλλά και τοπικές βροχές ξεκινά η εβδομάδα! Δείτε αναλυτική πρόγνωση

8 Ιουνίου 2026
Απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Αναστάσιου Ραφαηλίδη στην ανακοίνωση της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δυτικής Μακεδονίας.

Αναστάσιος Ραφαηλίδης: «2,5 Χρόνια Αντιπεριφέρεια Διαφάνειας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ψηφιακού Μετασχηματισμού»

8 Ιουνίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Εκδήλωση Ενίσχυσης Ικανοτήτων «Σχεδιασμός και υλοποίηση πράσινων και γαλάζιων υποδομών για κλιματικά ανθεκτικές πόλεις»

Δήμος Κοζάνης: Εκδήλωση Ενίσχυσης Ικανοτήτων «Σχεδιασμός και υλοποίηση πράσινων και γαλάζιων υποδομών για κλιματικά ανθεκτικές πόλεις»

8 Ιουνίου 2026
ΔΕΥΑΚ

ΔΕΥΑΚ: Αρρυθμία και πιθανή διακοπή υδροδότησης στις Τ.Κ. Αγ. Δημητρίου & Ρυακίου λόγω εργασιών

8 Ιουνίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2026 οι αιτήσεις για εγγραφές βρεφών και προνηπίων για τη σχολική χρονιά 2026 – 2027

Δήμος Κοζάνης: Έως την Τρίτη 30 Ιουνίου 2026 οι αιτήσεις για εγγραφές βρεφών και προνηπίων για τη σχολική χρονιά 2026 – 2027

8 Ιουνίου 2026
ΔΕΗ FIBER: Το ίντερνετ από τη ΔΕΗ τώρα και με Σταθερό Τηλέφωνο

ΔΕΗ FIBER: Σε νέες περιοχές σε Αττική και Περιφέρεια το FTTH internet από τη ΔΕΗ με 100% οπτική ίνα

8 Ιουνίου 2026
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Πανελλήνιες 2026: Ανακοινώθηκε ο αριθμός εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές – Όλες οι αλλαγές

8 Ιουνίου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Νέα Επίκαιρη Ερώτηση για το mega data center – Τα ερωτήματα πολλαπλασιάστηκαν μετά τις “απαντήσεις” του Υφυπουργού»

8 Ιουνίου 2026
Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Μουσική Βραδιά για την παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη, το Σάββατο 13/6 

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Μουσική Βραδιά για την παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη, το Σάββατο 13/6 

8 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 8 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λευτέρης Ιωαννίδης: Να διεκδικηθεί μεγαλύτερο ποσοστό από τα ετήσια έσοδα δικαιωμάτων CO₂ για την Δυτική Μακεδονία για το 2026.

sierafm by sierafm
27 Απριλίου 2026
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Αντί για Ορυκτό Αέριο ένα πρόγραμμα «Απόλλων» με ενέργεια από Α.Π.Ε. για τις Τηλεθερμάνσεις
0
SHARES
15
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης, με την οποία κατανέμονται τα ετήσια έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών CO₂.

Από το 2018 και έπειτα, κατόπιν πρότασης του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και πρωτοβουλίας του Δήμου Κοζάνης, ενσωματώθηκε στη νομοθεσία (Ν. 4858/2018) πρόβλεψη ώστε μέρος αυτών των εσόδων να κατανέμεται, μεταξύ άλλων, για έργα και δράσεις στις λιγνιτικές περιοχές (Φλώρινα, Κοζάνη και Μεγαλόπολη). Έτσι δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη ένα Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης από τα συγκεκριμένα έσοδα. Για τα έτη 2018 και 2019 προβλέφθηκε κατανομή 6%, που μεταφράζεται σε έσοδα περίπου 30 εκατ. ευρώ για κάθε έτος.

Δυστυχώς, από την επόμενη περίοδο ακολούθησε απαξίωση του εν λόγω χρηματοδοτικού εργαλείου, με συνέπεια για το έτος 2025 το ποσοστό για τις λιγνιτικές περιοχές να περιοριστεί μόλις στο 1,35%, με έσοδα περίπου 15 εκατ. ευρώ. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι για το 2023 το ποσοστό κατέληξε στο απαξιωτικό 0,01% για τις λιγνιτικές περιοχές προκειμένου να ενισχυθεί η βιομηχανία (ΦΕΚ 4196/2024).

Σήμερα, οι πόροι αυτοί χρηματοδοτούν έργα μέσω του Ειδικού Προγράμματος Αντισταθμιστικού Πόρου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΠΑΠ ΔΑΜ), το οποίο διαχειρίζεται η Ειδική Υπηρεσία ΔΑΜ. Πρόσφατο παράδειγμα αξιοποίησης αποτελεί η ένταξη πακέτου έργων του Δήμου Κοζάνης, συνολικού ύψους ~4,5 εκατ. ευρώ.

Όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό πίνακα, αν το ποσοστό κατανομής παρέμενε στο 6% από το 2018 έως το 2030, τότε, ακόμη και με πολύ μετριοπαθείς προβλέψεις, τα συνολικά έσοδα για τις λιγνιτικές περιοχές θα άγγιζαν τα 800 εκατ. ευρώ.

Για την περίοδο 2020–2025, η απώλεια πόρων ξεπερνά τα 290 εκατ. ευρώ, ενώ, αν το ποσοστό κατανομής συνεχίσει να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα, η συνολική απώλεια έως το 2030 θα ξεπεράσει τα 550 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου, ταυτόχρονα, ότι για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2028–2034 δεν θεωρείται πιθανή η συνέχιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης ως διακριτού χρηματοδοτικού εργαλείου, καθίσταται αναγκαία η διεκδίκηση σημαντικά μεγαλύτερου ποσοστού κατανομής για τις λιγνιτικές περιοχές και για έργα και δράσεις Δίκαιης Μετάβασης.

Είναι αναγκαίο, πριν από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, να υπάρξει συντονισμένη παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να διορθωθεί αυτή η αδικία σε βάρος της περιοχής. Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται τα ποσοστά κατανομής αποτελεί αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης, καθώς από τα ίδια έσοδα χρηματοδοτούνται τόσο η βαριά βιομηχανία όσο και οι Α.Π.Ε. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει ασκηθεί επαρκής πολιτική πίεση από την περιοχή μας για την αλλαγή αυτών των συσχετισμών.

Η Μετάβαση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2030. Τα προβλήματα θα παραμείνουν και η περιοχή θα συνεχίσει να χρειάζεται υποστήριξη, υποδομές και επενδύσεις. Η διασφάλιση επαρκών οικονομικών πόρων σε μακροχρόνια βάση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον ουσιαστικό σχεδιασμό της Μετάβασης με προοπτική.

Κατά το παρελθόν, για μικροπολιτικούς λόγους, το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης επιχειρήθηκε να απαξιωθεί, δυστυχώς ακόμη και από τοπικούς αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους. Σήμερα, όμως, που οι πόροι δεν περισσεύουν και τα προβλήματα παραμένουν, δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για καθυστερήσεις ούτε για σκοπιμότητες.

 

Tags: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Previous Post

Π. Κουκουλόπουλος: «Απαραίτητη η συνέχιση αξιοποίησης της πολυετούς τεχνογνωσίας των εργασιακών συμβούλων της ΔΥΠΑ στη Δυτική Μακεδονία»

Next Post

Καλωσορίζουμε την άνοιξη στο Βόιο στο Μικρόκαστρο

Next Post
Καλωσορίζουμε την άνοιξη στο Βόιο στο Μικρόκαστρο

Καλωσορίζουμε την άνοιξη στο Βόιο στο Μικρόκαστρο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • «Καμπάνα» 270.300 ευρώ σε 55χρονο για εγκατάλειψη εννέα νεογέννητων γάτων
  • Προσπάθησαν να περάσουν με drone λάμες, γάντια αναρρίχησης και κινητά στις φυλακές – Ετοίμαζαν απόδραση
  • Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης – Παρίσταναν τους λογιστές και της πήραν 26 χρυσές λίρες και 2.000 ευρώ
  • Με 30άρια αλλά και τοπικές βροχές ξεκινά η εβδομάδα! Δείτε αναλυτική πρόγνωση
  • Αναστάσιος Ραφαηλίδης: «2,5 Χρόνια Αντιπεριφέρεια Διαφάνειας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Ψηφιακού Μετασχηματισμού»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr